ΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΥΣ ALCATRAZZ;

Είχαν όλες τις προϋποθέσεις για να γίνουν ένα super group, όταν ο όρος είχε βαρύτητα. Μεγάλο όνομα ο τραγουδιστής Graham Bonnet, που είχε τραγουδήσει σε δύο πολύ άλμπουμ (Down to Earth – Rainbow, Assault Attack – Michael Schenker Group), δύο μέλη ενός σχετικά γνωστού συγκροτήματος και κυρίως καλοί μουσικοί (οι Shea και Waldo) κι ένας καταπληκτικός κιθαρίστας. Όμως, τα πράγματα δεν πάνε πάντα όπως θέλουμε….
Οι Alcatrazz σχηματίστηκαν μετά από πρόταση του manager του Graham Bonnet, μετά την απόλυση του τελευταίου από τους Michael Schenker Group. Τα πρώτα μέλη ήταν ο οργανίστας Jimmy Waldo κι ο μπασίστας Gary Shea, κι οι δύο πρώην New England. Αυτοί ανέλαβαν να βρουν κιθαρίστα, που τον βρήκαν στο πρόσωπο του σουηδού Yngwie Malmsteen, έως τότε μέλος των αμερικάνων Steeler (υπάρχουν κι οι γερμανοί Steeler). Στη θέση του ντράμερ αρχικά είχαν γίνει συζητήσεις με τον Clive Burr (πρώην Iron Maiden), αλλά δεν ήθελε να ζήσει στην Αμερική και επέλεξαν τον Jan Uvena (Alice Cooper, Iron Butterfly). Υπέγραψαν στην νεοσύστατη Rocshire Records, η οποία δεν είχε άλλους καλλιτέχνες(!) και δεν τους ζήτησε ούτε ένα demo να ακούσουν!
Το αρχικό όνομά τους ήταν Alcatraz (με ένα z), αλλά κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, έλαβαν ένα εξώδικο από ένα άλλο συγκρότημα που είχε το ίδιο όνομα κι έτσι προσέθεσαν το δεύτερο z. Για την ιστορία, άλλα ονόματα που είχαν επιλέξει ήταν τα Tiger, Dungeons and Dragons και Excalibur.
Η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε μέσα στη φυλάκη Alcatraz
Το πρώτο άλμπουμ τους κυκλοφόρησε το 1983 με τίτλο No Parole from Rock'n'Roll (No128 Αμερική) και περιείχε μερικές πολύ καλές στιγμές, όπως τα Island in the Sun, Hiroshima mon Amour (με φοβερό σόλο του Malmsteen) και το Starcarr Lane. Οι φωτογραφίες του εσώφυλλου, τόσο του cd όσο και του άλμπουμ, τραβήχτηκαν στα σκηνικά της ταινίας του Clint Eastwood “Escape from Alcatraz”, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ο ίδιος ο Bonnet δεν υπολόγιζε ότι οι Alcatrazz θα συνέχιζαν και για δεύτερο δίσκο. Αμέσως μετά την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ, δέχτηκαν πρόταση από γιαπωνέζο promoter για εμφανίσεις στην Ιαπωνία κι εκεί ηχογράφησαν το Live Sentence (Νο133 Αμερική), εν μέσω αποθέωσης από γιαπωνέζους fans. Η φωτογραφία του εξώφυλλου είναι μέσα από τη φυλακή κι αν σας φαίνεται αδύνατον να γίνει, όλα γίνονται αν έχεις καλό manager!
ΠΩΣ ΕΦΥΓΕ Ο MALMSTEEN ΚΙ ΗΛΘΕ Ο VAI…
Με τον Malmsteen να αποχωρεί για να ανοίξει τα δικά του φτερά, οι Alcatrazz συνεχίζουν με τον άγνωστο έως τότε Steve Vai στην κιθάρα και το 1985 κυκλοφορούν το δεύτερο άλμπουμ τους Disturbing the Peace. Ο Vai ήταν γνωστός σε ένα περιορισμένο κοινό, κυρίως αμερικάνους, καθώς ήταν μέλος του συγκροτήματος του Frank Zappa κι είχε κυκλοφορήσει το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ Flex-Able. Στον Bonnet προτάθηκε από τον οργανίστα των Rainbow, David Rosenthal.
Να δούμε όμως πώς έφυγε ο Yngwie Malmsteen, που πρόλαβε κι ηχογράφησε δύο άλμπουμ με τους Alcatrazz. Κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας τους, κι ενώ ο Malmasteen σόλαρε, o Bonnet πήγε πίσω από τους ενισχυτές και σκόνταψε στο καλώδιο της κιθάρας του, βγάζοντας από τη πρίζα!!! Ο Bonnet δεν το κατάλαβε κι αργότερα, ενώ ήταν στο tour bus, o Malmsteen τον έπιασε από το λαιμό προσπαθώντας να τον πνίξει! Η παρεξήγηση δεν λύθηκε ποτέ, αν κι ο Bonnet ακόμα λέει «τι συμφέρον είχα εγώ να δημιουργήσω πρόβλημα στο σόλο του;” Οι μεταξύ τους σχέσεις είχαν φθάσει στα όριά τους, αλλά ο Malmsteen δεν αποχώρησε επειδή βρισκόντουσαν στο μέσο της περιοδείας, πράγμα το οποίο έκανε μόλις τελείωσε και σχημάτισε το δικό του συγκρότημα κυκλοφορόντας το Rising Force με τον Jeff Scott Soto στα φωνητικά.
To Disturbing the Peace (1985, Νο 145 Αμερική) έχει κυκλοφορήσει με 2 διαφορετικά εξώφυλλα, το αρχικό είναι το σκούρο γκρι και το δεύτερο αυτό με την κοπέλα και το πιστόλι κι ο τίτλος προέρχεται από μια ιδέα του Shea. Παρ’ όλη την καλή τους θέληση, έδωσαν λίγες συναυλίες στην Αμερική κι ο δίσκος δεν προωθήθηκε σωστά. Ο Bonnet θεωρεί υπεύθυνο γι αυτό τον τότε manager τους, που ήταν και  manager του Malmsteen! To Disturbing the Peace σαν άλμπουμ είναι πιο groovy σε σχέση με το No Parole from Rock'n'Roll κι αν μιλήσουμε για singles, έβγαλε το God blessed video, χωρίς όμως να κάνει καμία επιτυχία.
ΦΕΥΓΕΙ Ο VAI ΕΡΧΕΤΑΙ O....
Το τρίτο και τελευταίο studio άλμπουμ τους κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1986 και βρήκε το συγκρότημα και πάλι με διαφορετικό κιθαρίστα. Ο Steve Vai δέχτηκε πρόταση από τον David Lee Roth κι έγινε μέλος του συγκροτήματός του και τη θέση του πήρε, μετά από πρόταση της Wendy Dio και του Vinny Appice, ο άγνωστος Danny Johnson, που είχε παίξει με τους Rick Derringer, Alice Cooper και Rod Stewart. Τρία studio άλμπουμ, τρεις διαφορετικοί κιθαρίστες, σίγουρα ρεκόρ! O Johnson είχε ένα διαφορετικό παίξιμο από αυτό των Malmsteen και Vai. Ήταν περισσότερο bluesy και εμπορικός. Από την πλευρά τους, οι Alcatrazz δεν το έψαξαν πολύ γιατί δεν είχαν καιρό, αφού το συμβόλαιό τους με την Capitol κινδύνευε να χαθεί εξ αιτίας των ημερομηνιών, και αμέσως μπήκαν στο studio. Η Capitol ζήτησε να συμπεριλάβουν μια διασκευή στο άλμπουμ και ηχογράφησαν το It’s my life των Animals, που του έδωσαν πολύ groovy μορφή και το έκαναν δικό τους! Το άλμπουμ απέτυχε εμπορικά, έφθασε έως το Νο 145 του Billboard chart, και το συγκρότημα διαλύθηκε ένα χρόνο αργότερα, κατηγορώντας την Capitol ότι έδινε μεγάλο βάρος στην Tina Turner! Διάβασε εδώ για τις επανακυκλοφορίες των άλμπουμ τους
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ 


 No Parole from Rock'n'Roll (1983)
Live Sentence (1984)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ 
13/4/17

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου