ΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤAΙ ΤΟΥΣ STRETCH KAI TO WHY DID YOU DO IT;

Οι Stretch ανήκουν στην κατηγορία των συγκροτημάτων/καλλιτεχνών με μόνο μία μεγάλη επιτυχία στο ενεργητικό τους (one-hit wonders) την οποία δεν μπόρεσαν να επαναλάβουν. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει ωστόσο η ιστορία τους, προτού σχηματισθούν και ηχογραφήσουν ως Stretch στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι Fleetwood Mac.
Ο βασικός πυρήνας της μπάντας αποτελείτο από τους Elmer Gentry (φωνητικά, πραγματικό όνομα Dave Terry) & Kirby Gregory (κιθάρα) οι οποίοι συναντήθηκαν για μικρό διάστημα το 1971 στο συγκρότημα Armada και μεταξύ τους αναπτύχθηκε κάποια χημεία.  Την επόμενη χρονιά ως Legs κυκλοφόρησαν μικρό δίσκο στη Warner Brothers με τη βοήθεια του παραγωγού  των Curved Air, Clifford Davis και ενώ ο Gregory ήταν μέλος τους (συμμετείχε στον δίσκο Air Cut, 1972). O Davis διατελούσε παράλληλα και εκπρόσωπος των Fleetwood Mac.
Στα τέλη του 1973 κατά τη διάρκεια της περιοδείας των Mac στην Αμερική, ο ντράμερ Mick Fleetwood ανακάλυψε την απιστία της γυναίκας του Jenny (σημ.: αδελφή της Pattie Boyd) με τον κιθαρίστα της μπάντας Bob Weston.
Ενώ συνέχισε τις συναυλίες στη συνέχεια ανακοίνωσε στα υπόλοιπα μέλη και τον road manager ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει με τον Weston στο σχήμα. Ο κιθαρίστας απολύθηκε, η περιοδεία διεκόπη και οι υπόλοιποι αναχώρησαν για διαφορετικούς προορισμούς, γεγονός που εκνεύρισε τον εκπρόσωπό τους.
Το εξώφυλλο του single
Θεωρώντας ότι έχει τα δικαιώματα του ονόματος, ο Davis πρότεινε στον Mick Fleetwood τους προαναφερθέντες μουσικούς (Elmer & Gregory) ως τους καταλληλότερους για τη νέα εκδοχή των Fleetwood Mac με σκοπό να ολοκληρωθούν οι συναυλίες που είχαν ακυρωθεί.
Ο ντράμερ τούς επισκέφθηκε και συζήτησαν διεξοδικά τη σύνθεση της μπάντας, τις λεπτομέρειες και τα κομμάτια που θα έπαιζαν αλλά ενημέρωσε ότι δε θα έπαιρνε μέρος στις πρόβες λόγω προσωπικών προβλημάτων και  ότι θα τους συναντούσε στην Αμερική στο ξεκίνημα της περιοδείας. Ο Fleetwood δεν εμφανίστηκε ποτέ στην Αμερική, το κοινό αναγνώρισε ότι δεν υπήρχε αυθεντικό μέλος στη σύνθεση και η περιοδεία ‘’κατέρρευσε’’ στο ξεκίνημά της. Τα υπόλοιπα μέλη και ο road manager κινήθηκαν νομικά εναντίον του Davis και τελικά κέρδισαν τη δίκη ενώ ο Mick Fleetwood αποποιήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη.
Οι ’ψεύτικοι’’ Fleetwood Mac επέστρεψαν στην Αγγλία όπου σχημάτισαν τους Stretch και κυκλοφόρησαν το single "Why Did You Do It? από τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο Elastique (1975,Νο16 .Μ.Βρετανία, Νο5 Ολλανδία και Ισραήλ).


Οι στίχοι του αναφέρονται στην περιπέτεια τους στην Αμερική και καταφέρονται εναντίον του Mick Fleetwood. Το Elastique’ περιέχει ετερόκλητες συνθέσεις, funky, hard rock, μπαλάντες, country-folk και μάλλον μπέρδεψε το κοινό στις συναυλίες που περίμενε το funky ύφος του single σε οτιδήποτε έπαιζαν. Σύμφωνα με τον κιθαρίστα Kirby Gregory ‘’το Elastique ακούγεται σαν να παίζουν τρεις διαφορετικές μπάντες.
Ο επόμενος δίσκος You Can’t Beat Your Brain for Entertainment (1976) κινήθηκε σε πιο hard rock/boogie ύφος. Για την προώθηση του, εξασφάλισαν το άνοιγμα στις συναυλίες των Ritchie Blackmore’s Rainbow κατά την Rainbow Rising περιοδεία τους στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1976, όπου, εκτός από τις πολύ καλές κριτικές που απέσπασαν, συνάντησαν και την αποδοχή των ακροατηρίων. To Lifeblood κυκλοφόρησε το 1978 και εμπεριέχει διασκευές σε συνθέσεις των Peter Green, Freddie King, Rick Derringer & Rolling Stones. Η έκρηξη του punk και η εμπορική αποτυχία οδήγησαν τον τραγουδιστή  Elmer Gentry στην έξοδο από την μπάντα. O κιθαρίστας Kirby Gregory κυκλοφόρησε έναν ακόμη δίσκο κάτω από το όνομα των Stretch, με διευρυμένη σύνθεση, χωρίς επιτυχία· τίτλος του: ‘’Forget the Past’’. Σύμφωνα με τον ίδιο: ‘’Οι Stretch δεν είναι πραγματικοί Stretch χωρίς τη συμμετοχή του Elmer.’’. Οι δυο τους επανασυνδέθηκαν προσωρινά το 1982 αλλά οι ηχογραφήσεις τους παρέμειναν στο ράφι. Το 2007 η εκ νέου συνεργασία των δύο μουσικών συνέπεσε  με την κυκλοφορία της συλλογής The Best Of Stretch - Why Did You Do It?’, ενώ ακολούθησε και περιοδεία ως support στον Jeff Healy. Ο τελευταίος δίσκος των Stretch κυκλοφόρησε το 2011 με τίτλο Unfinished Business’. Περιέχει αυθεντικά κομμάτια, διασκευές και νέα έκδοση του "Why Did You Do It?"


TRIVIA:
•  Ο Paul Martinez, μέλος των ‘’ψεύτικων’’ Fleetwood Mac και μπασίστας στο αρχικό σχήμα των Stretch, υπήρξε μέλος των Paice, Ashton, Lord και της μπάντας του Robert Plant, στους πρώτους τρεις δίσκους του. Επίσης, εμφανίστηκε στη σκηνή με τα τρία πρώην μέλη των Led Zeppelin στη διάρκεια του Live Aid (1985).
•  Το ‘’Why Did You Do It? συμπεριλήφθηκε στα κομμάτια που ακούγονταν στην επιτυχημένη εμπορικά ταινία ‘‘Lock, Stock and Two Smoking Barrels ‘’ (1998), σε σκηνοθεσία του  Guy Ritchie.
• Μέλη των Stretch υπήρξαν: o ντράμερ Jeff Rich -μετέπειτα Status Quo- ο οποίος ηχογράφησε στο δεύτερο και τρίτο δίσκο & o Nicko McBrain -μετέπειτα Iron Maiden- οποίος ηχογράφησε στο άλμπουμ ‘’Forget the Past’’.
•  O εξαιρετικός τραγουδιστής Elmer Gantry έχει συμμετοχές σε δίσκους των Alan Parsons Project (The Turn of a Friendly Card & Eye in the Sky), Cozy Powell (Tilt) & Jon Lord (Before I Forget).

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ:
The Best Of Stretch - Why Did You Do It? (2007)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ
24/3/17

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου