ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ CHANIA ROCK FESTIVAL. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΕΚ ΤΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗ.

Τo Chania Rock Festival είναι πραγματικά μια ιδιαίτερη περίπτωση festival, αφού διοργανώνεται στην περιφέρεια με επιτυχία και μάλιστα πολλά χρόνια, από το 2002. Ας θυμηθούμε πόσα festivals προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια συνέχεια και στο πρώτο χρόνο διεξαγωγή τους σταμάτησαν. Αφορμή για τη συνέντευξη που θα ακολουθεί, είναι η παρουσία εκ των διοργανωτών του Chania Rock Festival, Γιάννη Αναστασάκη στην ομάδα παραγωγών του σταθμού (κάθε Τετάρτη 16.00-18.00) και μάλιστα ο γράφων συμπτωματικά έμαθε τη σχέση του με το festival, αφού ο Γιάννης είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων και ποτέ(!) δεν ζήτησε την παραμικρή βοήθεια για την προβολή τού φεστιβάλ. 
Destruction.
Ο Προμαχώνας
Α.Ρ: Πότε ξεκίνησε το Chania Rock Festival και ποιά είναι η «ταυτότητά του».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ: Ξεκίνησε το 2002 στην πόλη των Χανίων έχοντας αλλάξει αρκετές τοποθεσίες όσο αφορά το χώρο διοργάνωσης (γήπεδο Χανιών, κινηματογράφους, χώρους πανεπιστημίου). Τα τελευταία χρόνια είχαμε την τύχη ο Δήμος Χανίων να μας προσφέρει τον Προμαχώνα, μέσα στον κέντρο της παλιάς πόλης και εκεί θα διεξαχθεί κι η φετινή διοργάνωση. Όσο αφορά την ταυτότητά του, μέχρι πέρυσι είμαστε 4 οι διοργανωτές, έφυγε από τη ζωή ο ένας, ο Γιώργος Μανουσέλης κι αποχώρησε ο τρίτος κι έτσι είμαστε δυο, ο Νίκος Αθηναίος κι εγώ. Πλαισιωνόμαστε από πολλούς συνεργάτες που μας βοηθούν, υπάρχουν πολλοί εθελοντές που εργάζονται αυτή τη στιγμή και προσφέρουν έργο σημαντικό. Φέτος, για πρώτη φορά διοργανώνουμε μια προφεστιβαλική ημέρα στις 15 Ιουλίου, στη μνήμη του Γιώργου Μανουσέλη, με τη συμμετοχή μαθητικών και φοιτητικών συγκροτημάτων. Η είσοδος είναι ελεύθερη κι ο νικητής θα ανοίξει την επομένη ημέρα το φεστιβάλ. Θα υπάρξει ένας τηλεφωνικός αριθμός όπου μπορεί ο κόσμος να καταθέσει προσφορά καθώς και κουτί στην είσοδο κι όλα τα έσοδα θα προσφερθούν στο ΕΛΕΠΑΠ  για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Όσο για εμένα, είμαι στην ομάδα του φεστιβάλ από το 2014, από τότε που ξεκίνησε να είναι τριήμερο.
Α.Ρ. Γιατί επιλέξατε τα Χάνια σαν πόλη του φεστιβάλ, μια πόλη μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ: Πολλοί είναι οι λόγοι αυτής της επιλογής.  Πρώτον όλοι συνδεόμαστε σαν καταγωγή από τα Χανιά, ή μένουμε εκεί και δεύτερον τα Χανιά σαν πόλη και γενικά περιοχή, είναι υπέροχη και είναι θετικό στοιχείο για ένα φεστιβάλ η ομορφιά του τόπου που είναι μεγάλος πόλος έλξης τουριστών. Αυτή τη στιγμή έχουμε προπωλήσεις εισιτηρίων σε 11 χώρες κι είμαστε ακόμα στο Μαϊο ενώ από φέτος το Chania Rock Festival είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Χανίων κι η βοήθεια τους είναι σημαντική, ενώ η όλη διοργάνωση γίνεται με τη βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης! Η διοργάνωση ενός festival στην επαρχία προσφέρει πολλά στον κόσμο, που ψάχνει ευκαιρίες να ξεφύγει από την καθημερινότητα και τις μεγάλες πόλεις. Υπάρχει πολύς κόσμος που έχει έλθει και ξαναέρχεται για να ζήσει τη μουσική σε διαφορετικό περιβάλλον και κοντά στη θάλασσα. Κατά την άποψη μου δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από ήλιο, θάλασσα και rock’n’roll. Το βράδυ όλοι γινόμαστε μια παρέα, τα bars γεμίζουν από θεατές της συναυλίας που μαζί με τα μέλη των συγκροτημάτων διασκεδάζουν.  Μας βοηθάει πολύ ο τουρισμός, πέρυσι με τους D.A.D γεμίσαμε δανούς αλλά και γενικά σκανδιναβούς που είχαν έλθει από τον Πλατανιά.
Οι διοργανωτές, Γιάννης Αναστασάκης (α) και Νίκος Αθηναίος (δ) και στη μέση ο μπασίστας των D.A.D. 
Α.Ρ: Να έλθουμε στη φετινή διοργάνωση…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ: Φέτος είναι η 10η χρονιά που διεξάγεται, ενώ μεταξύ 2002 και 2007 είχε σταματήσει κι επανήλθε το 2008. Στο φετινό line up συμμετέχουν οι Kreator, Tyketto, Therapy?, Crazy Lixx, Cutting Crew, Rotting Christ, Exarsis, Diviner κι ο νικητής της προφεστιβαλικής ημέρας. Φέτος αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες στο να κλείσουμε συγκροτήματα γιατί το ίδιο χρονικό διάστημα γίνονται φεστιβάλ σε πολλές χώρες (Ισπανία, Τσεχία Γερμανία) και τα συγκροτήματα ήταν κλεισμένα.Το φεστιβάλ μεγάλωσε κι οι προσδοκίες μεγάλωσαν και πρέπει να ανταποκριθούμε, αυτή τη στιγμή έχουμε ανάγκη από μεγαλύτερα ονόματα. Θεωρώ ότι η παρουσία των Kreator και Therapy? είναι κορυφαία ονόματα στο χώρο τους με πολλούς οπαδούς στη χώρα μας.  Μέσα στις επόμενες ημέρες θα κλείσουμε τους headliners για την Παρασκευή και θα βγάλουμε τη σχετική ανακοίνωση. 
Α.Ρ: Θεωρώ τους Cutting Crew πολύ pop για το line up.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ: Θέλουμε να ανοίξουμε τις συμμετοχές του φεστιβάλ, όπως γίνεται και στην Ευρώπη. Ο κόσμος έρχεται και βλέπει όλα τα είδη της μουσικής, όταν κάποιο συγκρότημα δεν του αρέσει περιμένει το επόμενο. Με 40 € προπώληση το τριήμερο μπορείς να παρακολουθήσεις τόσα ονόματα από κάθε είδος. Το διήμερο έχει 48€και 29€ η μια ημέρα, τιμές καλές για τα σημερινά δεδομένα.
Α.Ρ:  Ποιες είναι οι καλύτερες και οι χειρότερες στιγμές που έχει ζήσει στο festival;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ: Οι καλύτερες στιγμές είναι ολόκληρο το φεστιβάλ που το ζούμε από τον Οκτώβριο που ξεκινά η διοργάνωση του επόμενου έως και την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης. Ο Blaze Bayley και οι  Sabaton μάς προσέφεραν σαν διοργανωτές πολύ καλές στιγμές, ειδικά οι Sabaton που από σκηνής είπαν ότι δεν έχουν ξαναπαίξει σε τόσο όμορφο χώρο.  Κακές, όπως το εννοείς δεν υπάρχουν. Ζήσαμε πολύ δύσκολα το διάστημα που είχαν κλείσει οι τράπεζες και γενικά η ύπαρξη των Capital Contols έφερε πολλές δυσκολίες.
Blaze Bayley
Άγνωστη θεά της κιθάρας με t-shirt Chania Rock Festival.
Α.Ρ:  Ποιοί ήταν οι πιο δύσκολοι καλλιτέχνες;
Από μακριά όλοι ακούγονται δύσκολοι, από κοντά είναι καταπληκτικά παιδία. Οι Flotsam and Jetsam είναι υπέροχοι τύποι, όπως κι οι  Soulfly που από τη τηλέφωνο ακουγόντουσαν δύσκολοι.
Α.Ρ: Καλή επιτυχία
Ο Γιάννης Αναστασάκης κάνει εκπομπή κάθε Τετάρτη (16-18.00) στο web radio www.rockmachine.gr

Οι διοργανωτές Νίκος Αθηναίος (α) και Γιάννης Αναστασάκης (δ) και στη μέση ο Max Cavalera.


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου