WHITESNAKE – HERE I GO AGAIN (1982-1987): Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΟΥ HAIR METAL

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Whitersnake είναι το τραγούδι «Here I Go Again»(Νο 34 Μ.Βρετανία), σύνθεση των David Coverdale και του κιθαρίστα Bernie Marsden. Πρωτοκυκλοφόρησε στο άλμπουμ Saints & Sinners (1982) και είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές power ballads του είδους. Το τραγούδι επαναηχογραφήθηκε από το συγκρότημα  το 1987((Νο 9 Μ.Βρετανία, Νο1 Αμερική για το άλμπουμ των  Whitesnake 1987 και ξαναγνώρισε επιτυχία! To «Here I Go Again» ήταν το πρώτο single που κυκλοφόρησε μέσα από το άλμπουμ Saints and Sinners, ενώ στην καινούργια  του έκδοση του 1987 ήταν το τρίτο!  Η πρώτη ηχογράφηση που για πολλούς είναι και η καλύτερη (πιο rhythm blues)  έγινε όταν το συγκρότημα αποτελούσαν οι Bernie Marsden και Micky Moody κιθάρες, Neil Murray μπάσο, David Coverdale τραγούδι και οι δύο Τιτανοτεράστιοι Ian Paice ντραμς και Jon Lord πλήκτρα. Στη δεύτερη ηχογράφηση για την οποία γυρίστηκε  το video με την τότε σύντροφο και μετέπειτα σύζυγο του Coverdale, Tawny Kitaen , διάβασε εδώ την ιστορία της, συμμετέχουν εντελώς διαφορετικοί μουσικοί αλλά και το συγκρότημα έχει αλλάξει πολύ το ύφος του. Στις κιθάρες είναι οι John Sykes και Adfrian Vanderberg, στα πλήκτρα ο Don Airey, στο μπάσο ο Neil Murray (σ.σ. ο μόνος σταθερός μαζί με τον Coverdale) και στα ντραμς ο Aysley Dunbar.
ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΩΝ
Μια από τις διαφορές των 2 ηχογραφήσεων, που τις χωρίζουν 5 χρόνια, είναι η εισαγωγή με τα πλήκτρα, που την πρώτη εκτέλεση είναι το Hammond του Lord στη δε δεύτερη, τα πλήκτρα του συνθεσάιζερ του Airey. 
Ακόμα οι στίχοι είναι ελαφρά αλλαγμένοι, με πιο έντονη την περίπτωση αυτή της πρώτης ηχογράφησης που λέει:
And here I go again on my own/
Goin’ down the only road I’ve ever known/
Like a hobo I was born to walk alone/
Με τη λέξη «hobo» να αλλάζει σε «drifter» γιατί σύμφωνα με τον Coverdale ακουγόταν πολύ κοντά στη λέξη «homo»(ομοφυλόφιλος).
Σύμφωνα με τον συνθέτη Bernie Marsden, το κομμάτι το έγραψε σε ένα demo στο σπίτι του στο Buckingham με μόνο στίχο το “I don’t know where Im going” . Η βάση του είχε γραφτεί από την εποχή που κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Come and Get it (1981) αλλά το τελείωσε ένα χρόνο αργότερα. Όταν το τελείωσε, το έγραψε σε μια κασέτα και το έδωσε στον Coverdale, αυτός εξαφανίστηκε και επέστρεψε σε μια ώρα με τους στίχους έτοιμους!
Το εξώφυλλο της έκδοσης του 1982.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η επιλογή να κυκλοφορήσει σε single στην καινούργια μορφή του, του 1987 ήταν του John Kalodner ο οποίος τους είχε  πει «αν το κυκλοφορήσετε single θα πάει στο Νο1». Και πήγε! 
ΚΙ ΟΜΩΣ ΤΑ ΔΥΟ VIDEO  ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ
Το πρώτο video που γυρίστηκε για το τραγούδι, στα ντραμς δείχνει τον Cozy Powell κι όχι τον Ian Paice που ηχογράφησε το τραγούδι (ο Coverdale δεν είχε καλή σχέση  με τον Paice κι εύκολα τον αντικατέστησε με τον Powell).
To ‘καινούργιο’ σκηνοθετήθηκε από τον Marty Callner ο οποίος συνεργάστηκε σε πολλά video των Whitesnake (διαβάστε εδώ την παρουσίαση του live άλμπουμ τους Live In the Heart of the City) και τη διαφορά την κάνει η Tawney Kitten (διαβάστε εδώ την ιστορία της) το σπαγγάτο πάνω στο καπό και οι 2 Jaguar XJ, μια μαύρη και μια άσπρη, οι οποίες ανήκουν στον Coverdale. H Tawney κυριολεκτικά «αποπλανά» τον Coverdale που οδηγεί την μια από τις 2 Jaguar XJ (σ.σ. πράγμα που δεν μού έχει συμβεί ποτέ, πιθανόν επειδή δεν έχω Jaguar). Στο video του «Here I Go Again»(1987) πουθενά δεν φαίνονται καθαρά τα πρόσωπα των μουσικών που παίζουν παρά μόνο του Adrian Vanderberg και του ντράμερ Tommy Aldridge. Κι αυτό γιατί ο Coverdale τους είχε απολύσει όλους!  
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

1/12/18

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Υπαρχει και μια τριτη ηχογραφηση *αν δεν κανω λαθος , αν δεν αναφερεται παραπανω και δεν το προσεξα , η radio friendly ,η πιο aor version ,με Huff και Carmassi . Οπως και να εχει ειναι υπερκλασσικο κομματι ,η original version ειναι η καλυτερη η πιο metal εκδοχη του 1987 το εκανε πιο flat .Ειναι καιρος ο Coverdale να αποσυρθει και να κανει επιλεγμενες εμφανισεις πιο κοντα στις αρχικες ριζες του .

    ΑπάντησηΔιαγραφή