ΟΙ VIKINGS ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΡΔΗ


Ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα της δεκαετίας του 60, ήταν οι Πειραιώτες Vikings, που έμειναν στην ιστορία χάρις στη μεγάλη επιτυχία τους “Catherine”. Σχηματίστηκαν στα τέλη του 1965 στον Πειραιά από το Αντώνη Βαρδή, μετέπειτα γνωστό έντεχνο/λαϊκό δημιουργό και το 1966 κυκλοφόρησαν το EP, «Teenagers Music» που σήμερα είναι εξαιρετικά σπάνιο. Η τότε σύνθεσή τους εκτός του Βαρδή ήταν Γιώργος Μελέκης μπάσο, Γιώργος Μυλωνάς πλήκτρα και Γιάννης Πανταζής ντραμς. Αρχικός τραγουδιστής του συγκροτήματος ήταν ο Γιώργος Παπαδόπουλος που όταν έφυγε, ανέλαβε ο Αντώνης Στεφανίδης. Στους Vikings ο Βαρδής έκανε τα πρώτα συνθετικά του βήματα. Το πρώτο του τραγούδι στη δισκογραφία ήταν το «Πόσο πολύ σ’ αγάπησα» σε στίχους Κώστα Νεστορίδη, που τραγούδησε ο Γιώργος ο Νταλάρας το 1974 και τιμήθηκε με το δεύτερο βραβείο σ’ ένα διαγωνισμό που διοργάνωσε το περιοδικό «Επίκαιρα».

Λίγο αργότερα, μπήκαν στο συγκρότημα οι Αντώνης Στεφανίδης (τραγούδι) κι οι κιθαρίστες Σταύρος Λαδάς και Τάσος Χαμουρτιάδης και το συγκρότημα υπέγραψε στην RCA, κυκλοφορόντας την μεγάλη επιτυχία τους “Francoise”, σύνθεση του Αντώνη Στεφανίδη από τη σχέση του με μία Γαλλίδα τουρίστρια. Για δεκαετίες(!), το Francoise ήταν το απόλυτο χορευτικό blues (σ.σ. έτσι έλεγαν τότε τις μπαλάντες) στα πάρτι. Το αξιοπερίεργο ήταν ότι οι επόμενες κυκλοφορίες τους σε μικρό δίσκο είχαν για τίτλο γυναικεία ονόματα όπως “Catherine” (σ.σ. άλλη μεγάλη επιτυχία) και “Louise”! Στο μεταξύ είχαν γίνει κάποιες αλλαγές στη σύνθεσή τους, με τον Νίκο Μητσόπουλο να παίρνει τη θέση του Μελέκη στο μπάσο και τον Αντώνη Ιωάννου τη θέση του Πανταζή στα ντραμς.

Μετά την κυκλοφορία του Ep και των 4 μικρών δίσκων, διαλύθηκαν το 1968με τον Αντώνη Βαρδή να γνωρίζει επιτυχία στο χώρο του έντεχνου λαικού τραγουδιού,  τον Αντώνη Στεφανίδη να μετακομίζει στη Γαλλία όπου έγραψε τραγούδια και για τον Richard Anthony αλλά κι άλλους καλλιτέχνες. Τη δεκαετία του 80, επέστρεψε στην Αθήνα και κυκλοφόρησε 6 singles kai 2 άλμπουμ με τίτλους ‘Μην αργείς» και « Όπως τότε και τώρα». Ο Στεφανίδης πέθανε το 2017 κι ο Βαρδής το  2014 σε ηλικία 66 ετών.  


 

Α.Ρ.

7/3/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου