ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΥΠΑΡΚΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ


Η πρόσφατη είδηση του θανάτου του Marshall Tucker (για τον οποίο γράψαμε εδώ) με έβαλε σε σκέψεις. Βλέπετε, ο μακαρίτης ήταν αυτός, που -χωρίς να το ξέρει- έδωσε το όνομά του στη Marshall Tucker Band. Άραγε, πόσες άλλες μπάντες οφείλουν το όνομά τους σε υπαρκτά πρόσωπα; Δεν εννοούμε, ασφαλώς, τις προφανείς περιπτώσεις, όπου το όνομά τους προέρχεται από  το όνομα των ιδρυτών τους (π.χ. Emerson, Lake & Palmer, ή Spencer Davis Group, ή Bon Jovi, κλπ). Ούτε, βεβαίως, εννοούμε πρόσωπα βιβλικά, μυθολογικά ή φανταστικά (π.χ. Judas Priest, Madonna, Styx, Uriah Heep). Εννοούμε ονόματα που προέρχονται από ανθρώπους υπαρκτούς, είτε γνωστούς (π.χ. Rembrandt, Tesla, Zeppelin), είτε άγνωστους (π.χ. Creedence, James, Ben). Με βάση αυτά τα κριτήρια, λοιπόν, ο Δικαιόπολις, έψαξε και βρήκε καλλιτέχνες ή γκρουπ, που πήραν το όνομά τους από υπαρκτά πρόσωπα και  τα παρουσιάζει αλφαβητικά!
BABE RUTH
Οι Babe Ruth είναι μια εγγλέζικη progressive μπάντα, που ιδρύθηκε to 1971 από τον κιθαρίστα και συνθέτη Alan Shacklock και την τραγουδίστρια Jenny Haan. Η μπάντα απόκτησε παγκόσμια αναγνώριση από το τραγούδι “The Mexican” (1972). Στην αρχή λέγονταν απλώς Shacklock (από το όνομα του ιδρυτή τους), καθώς όμως η φήμη τους μεγάλωνε, κατάλαβαν ότι θα έπρεπε να αλλάξουν το όνομά τους σε κάτι πιο αναγνωρίσιμο και μοναδικό. Τι καλύτερο λοιπόν, από το όνομα του μεγαλύτερου παίκτη στην ιστορία του baseball, του περίφημου Babe Ruth! Παρόλο που το baseball είναι πέρα για πέρα αμερικάνικο σπορ, η διεθνής φήμη του Babe Ruth ήταν (και παραμένει) τόσο μεγάλη, που δικαιολογεί απόλυτα την επιλογή τού Alan Shacklock και της παρέας του.
BARCLAY JAMES HARVEST
Οι Barclay James Harvest ιδρύθηκαν το 1966, στην αγγλική πόλη Oldham (κοντά στο Μάντσεστερ). Ιδρυτικά μέλη ήταν οι Les Holroyd (μπάσο/φωνή), John Lees (κιθάρα/φωνή), Mel Pritchard (ντραμς) και Stuart "Woolly" Wolstenholme (πλήκτρα/φωνή). Όταν ήρθε η στιγμή να ονοματίσουν τη μπάντα τους και προκειμένου να καταλήξουν σε ένα όνομα κοινής αποδοχής, τα τέσσερα αρχικά μέλη έγραψαν σε χαρτάκια ό,τι όνομα τους κατέβαινε στο κεφάλι και τα έριξαν μέσα σ’ ένα καπέλο. Μέσα απ’ όλα αυτά τα ονόματα, κατέληξαν τελικά στα εξής: 1) James, από μια κοπέλα  που την έλεγαν Rodney James, 2) Harvest (συγκομιδή), επειδή έμεναν τότε σε μια φάρμα, και 3) Barclay, από το όνομα της Τράπεζας. Στη συνέχεια αναδιάταξαν τη σειρά των λέξεων και ιδού: Barclay James Harvest. Τόσο δύσκολο αλλά και τόσο απλό!  

BEN'S BROTHER
Οι Ben’s Brother είναι ένα 5μελές εγγλέζικο γκρουπ, που ιδρύθηκε το 2006, από τον Jamie Hartman και έγινε γνωστό τον επόμενο χρόνο, χάρη στο ντεμπούτο άλμπουμ τους “Beta Male Fairytales”, από το οποίο ξεπήδησαν δύο πολύ πετυχημένα σινγκλ, το “Let Me Out” και το “Carry On”. Ονομάστηκαν έτσι από τον Ben Hartman, τον μεγάλο αδελφό του ιδρυτή του γκρουπ, ο οποίος πάντα επισκίαζε τον μικρό του αδελφό, με αποτέλεσμα τον καημένο τον Jamie να τον αποκαλούν όλοι Ben’s Brother.
CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL



Οι Creedence Clearwater Revival ξεκίνησαν την καριέρα τους το 1959, με το όνομα Blue Velvets και στη συνέχεια με το όνομα The Golliwogs. Εκείνη την εποχή, όμως, ήταν της μόδας τα πολύπλοκα ονόματα, όπως π.χ.Big Brother and the Holding Company. Έχοντας λοιπόν έναν τέτοιο στόχο, πήραν πρώτα το όνομα “Creedence” από έναν φίλο του Tom Fogerty που λεγόταν Credence Newball. Πρόσθεσαν μάλιστα κι ένα επιπλέον “e”, ώστε να εμπεριέχεται και η λέξη “creed’ (πίστη, θρήσκευμα). Στη συνέχεια, το “clearwater” τούς ήρθε από ένα σποτάκι της μπύρας Olympia, που πρόβαλε το κρυστάλλινο νερό από το οποίο την έφτιαχναν. Τέλος, το "revival” προστέθηκε για να τονίσει την αναγέννηση του γκρουπ, ύστερα από 3 χρόνια απραξίας. Έτσι προέκυψε το όνομα “Creedence Clearwater Revival”,  με το οποίο μεσουράνησαν μέχρι το 1972, οπότε και διαλύθηκαν.

DEAD KENNEDYS
Το punk rock συγκρότημα των  Dead Kennedys ιδρύθηκε το 1978, στο Σαν Φρανσίσκο.  Οι στίχοι των τραγουδιών τους διακρίνονταν για το πολιτικό τους περιεχόμενο και το σατιρικό, συχνά προβοκατόρικο, ύφος τους. Δεν μπορούσε, λοιπόν, και το όνομά τους να είναι λιγότερο προβοκατόρικο, ή -για κάποιους- ακόμα και βλάσφημο. Ο Mark Bliesener, που ίδρυσε το γκρουπ μαζί με τον Jello Biafra, είχε την ιδέα για το όνομα. Όπως αφηγείται ο ίδιος: «Καθόμασταν, ο Jello κι εγώ και ψάχναμε όνομα για τη μπάντα, όπου εγώ, κάποια στιγμή, εμπνεόμενος από το αρκουδάκι της κοπέλας μου, που το έλεγε Ted Kennedy, είχα -νομίζω- την τέλεια ιδέα για όνομα συγκροτήματος: Dead Kennedys». Είναι, πάντως, αξιοπερίεργο, ότι το όνομα αυτό έγινε δεκτό, δεδομένου ότι οι «νεκροί» Kennedys ήταν θύματα δολοφονίας ή άλλων τραγικών συνθηκών, η δε οικογένεια Kennedy είχε (ειδικά εκείνη την εποχή) πολύ μεγάλη πολιτική επιρροή.
DROPKICK MURPHYS
Οι Dropkick Murphys σχηματίστηκαν στο Quincy της Μασαχουσέτης, το 1996. Είναι μια punk μπάντα, που αντλεί την έμπνευσή της από την Κέλτικη (ιρλανδέζικη) παράδοση. Σ’ εμάς έγιναν ιδιαίτερα γνωστοί το 2013, χάρη στη μεγάλη τους επιτυχία “Rose Tattoo”. Το όνομά τους προέρχεται από το παρατσούκλι του επαγγελματία παλαιστή (και ιδιοκτήτη σανατόριου!) John Ε. “Dropkick” Murphy (1912 -1977), ο οποίος υπήρξε λαϊκός ήρωας της Μασαχουσέτης.
DSCHINGHIS KHAN
Οι Dschinghis Khan ήταν ένα disco pop γερμανικό γκρουπ, που ιδρύθηκε στο Μόναχο το 1979, με μοναδικό στόχο τη συμμετοχή τους στη Eurovision εκείνης της χρονιάς, ως εκπρόσωποι της Γερμανίας, με το ομώνυμο τραγούδι (με το οποίο πήραν την 4η θέση). Παρά τον εφήμερο χαρακτήρα του, το γκρουπ παρέμεινε ενεργό μέχρι το 1985. Επαναδραστηριοποιήθηκε όμως το 2005 και επέζησε μέχρι το 2020, οπότε και διαλύθηκε οριστικά. Το όνομά τους προέρχεται, προφανώς, από τον ξακουστό Μογγόλο ηγέτη, τον φοβερό και τρομερό Τζένγκις Χαν (1162 – 1227), ιδρυτή της αχανούς Αυτοκρατορίας των Μογγόλων.
ELTON JOHN
Το αληθινό όνομα του Elton John είναι Reginald Kenneth Dwight. Το ψευδώνυμο με το οποίο έγινε διάσημος, προέρχεται από τα ονόματα δύο μουσικών, με τους οποίους συνεργαζόταν και τους είχε σε μεγάλη εκτίμηση:  του τραγουδιστή John Baldry και του σαξοφωνίστα Elton Dean. Προς τιμήν τους λοιπόν, τον Σεπτέμβριο του 1966, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα μικρά τους ονόματα για το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο: Elton John.
FRANKIE GOES TO HOLLYWOOD

Marilyn Manson/Νοστραδαμος/Dschinghis Klan/Babe Ruth


Οι Frankie Goes To Hollywood ήταν ένα electro-pop συγκρότημα, που σχηματίστηκε στο Λίβερπουλ, το 1980, από τους Holly Johnson (φωνή), Paul Rutherford (πλήκτρα,  φωνή), Peter Gill (ντραμς), Mark O’ Toole (μπάσο) και Brian Nash (κιθάρα). Το αρχικό τους όνομα ήταν “Hollycaust”, αλλά πολύ σύντομα το άλλαξαν σ’ αυτό που ξέρουμε σήμερα. Το πώς έγινε αυτό είναι κάπως πολύπλοκο. Το 1973, λοιπόν, εκδόθηκε στη μεγάλη Βρετανία ένα βιβλίο που λεγόταν Rock Dreams, που ασχολείτο με τα έργα και τις ημέρες των rock stars. Με μια μικρή επισήμανση: Ό,τι αναφερόταν σ’ αυτό το βιβλίο ήταν προϊόν της φαντασίας του συγγραφέα του, ονόματι Nik Cohn. Οι ιστορίες του Cohn εικονογραφούντο από τον Βέλγο καλλιτέχνη Guy Peellaert. Μία απ’ αυτές τις ιστορίες αναφερόταν στην άφιξη του Frankie (Sinatra) στο Χόλυγουντ και την υποδοχή του από τους έξαλλους οπαδούς του. Η ιστορία αυτή συνοδευόταν από την αντίστοιχη εικονογράφηση του Peellaert, όπου φαινόταν μια εφημερίδα που έγραφε στον τίτλο της: “Frankie Goes Hollywood”. Ο Holly Johnson είδε μια μεγέθυνση αυτής της εικόνας στον τοίχο του προβάδικου που σύχναζε, του άρεσε και χρησιμοποίησε τον τίτλο της εφημερίδας για το όνομα του γκρουπ του.
FRANZ FERDINAND
Το συγκρότημα των Franz Ferdinand δημιουργήθηκε στη Γλασκώβη το 2002 και αποτελείτο από τους Alex Kapranos (φωνή, κιθάρα), Nick McCarthy (κιθάρα, πλήκτρα, φωνητικά), Bob Hardy (μπάσο, φωνητικά), και Paul Thomson (ντραμς, φωνητικά). Πολύ σύντομα απέκτησαν τη φήμη μιας σπουδαίας post-punk μπάντας, κατακτώντας με το δεύτερο -μόλις- σινγκλ τους, το “Take Me Out” (2004), την τρίτη θέση στο βρετανικό chart. Το όνομα του γκρουπ προέρχεται από τον Αρχιδούκα Franz Ferdinand των Αψβούργων (πλήρες όνομα: Αρχιδούκας Franz Ferdinand Carl Ludwig Joseph Maria της Αυστρίας), η δολοφονία τού οποίου στο Σεράγεβο το 1914, υπήρξε η αφορμή της έκρηξης του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Βέβαια, τα μέλη του γκρουπ δεν άνοιξαν κάποιο βιβλίο Ιστορίας για να εμπνευστούν το όνομα. Στην πραγματικότητα, είχαν πάει στις ιπποδρομίες του Northumberland Plate, το 2001, όπου το άλογο που νίκησε λεγόταν “Archduke Ferdinand”. Βρήκαν το όνομα πολύ ενδιαφέρον, το έψαξαν λοιπόν λίγο παραπάνω, θεώρησαν προτιμότερο να αντικαταστήσουν το “Archduke” με το “Franz”, γιατί τους άρεσε η παρήχηση του “F” κι αποφάσισαν ότι αυτό θα ήταν το όνομα της μπάντας.
GRETA VAN FLEET
Η rock μπάντα των Greta Van Fleet συγκροτήθηκε το 2012, στο Frankenmuth του Μίσιγκαν, από τους δίδυμους Josh και Jake Kiszka, τον μικρότερο αδελφό τους Sam και τον ντράμερ Kyle Hauck. Απέκτησαν γρήγορα διεθνή φήμη, παίζοντας μεγάλες rock επιτυχίες των 60s και των 70s, με τη δική τους φρέσκια ματιά. Το όνομά τους προήλθε από την κυρία Gretna Van Fleet, κάτοικο του Frankenmuth και φίλη του παππού τού Kyle Hauck. Μόλις οι αδελφοί Kiszka άκουσαν αυτό το όνομα, τους κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον και, αφού εξασφάλισαν τη συναίνεση της κυρίας Van Fleet, το καθιέρωσαν ως όνομα της μπάντας. «Είμαι σίγουρη ότι τσέκαραν το παρελθόν μου πρώτα», διηγείτο αργότερα με χιούμορ η κυρία Van Fleet, «μην τυχόν ήμουν στη λίστα των 10 πιο καταζητούμενων. Πάντως, όλοι θέλουν πια να γίνουν φίλοι μου, τώρα που το όνομά μου είναι τόσο διάσημο».
HOOTIE & THE BLOWFISH
Οι Hootie & the Blowfish είναι μια soft rock μπάντα που ιδρύθηκε το 1986 στην Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας, από τους Darius Rucker, Mark Bryan, Dean Felber και Jim Sonefeld. Το όνομα της μπάντας προέρχεται από τα παρατσούκλια που είχε δώσει ο Darius Rucker σε δυο φίλους του, τον Ervin Harris και τον Donald Feaster. Ο Ervin φορούσε κάτι πελώρια στρογγυλά γυαλιά και έμοιαζε με κουκουβάγια (hooter), οπότε ο Rucker τον αποκαλούσε Hootie. Ο άλλος, ο Donald Feaster, είχε τσουπωτά μαγουλάκια, που τον έκαναν να μοιάζει με γουρουνόψαρο (blowfish). Μια φορά, λοιπόν, σ’ ένα πάρτι που συμμετείχαν τα μέλη του γκρουπ, εμφανίστηκαν έξαφνα οι δυο φίλοι. Μόλις τους είδε ο Rucker, φώναξε ενθουσιασμένος: «Ρε σεις, ο Hootie και ο Blowfish». Κι αμέσως κατάλαβε ότι είχε βρει το ιδανικό όνομα για το γκρουπ.
CCR/FGTH/James/Kings of Leon


JAMES
Το 1982, στο Μάντσεστερ, ο κιθαρίστας Paul Gilbertson, πείθει τον φίλο του Jim Glennie να αγοράσει ένα μπάσο και να φτιάξουν μαζί ένα γκρουπ. Σύντομα προστίθεται στην παρέα ο ντράμερ Gavan Whelan και το line-up ολοκληρώνεται με τον τραγουδιστή Tim Booth. Μέχρι να καταλήξουν στο όνομα "James”, διάλεξαν διάφορα αξιοπερίεργα ονόματα: Venereal and The Diseases, Volume Distortion, Model Team International, Model Team και Tribal Outlook. Κανένα απ’ αυτά δεν τους ικανοποιούσε. Ήθελαν κάτι απλό. Για το πώς κατέληξαν στο “James’, υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Η επικρατέστερη είναι ότι προέρχεται από τον συγγραφέα James Joyce, του οποίου ο Tim Booth είναι μεγάλος θαυμαστής. Υπάρχει όμως και η θεωρία, ότι προέρχεται από τον κιθαρίστα James Kirk, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί παλιότερα. Τέλος, υπάρχει και η θεωρία του Jim Glennie, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ονομάστηκαν έτσι απ’ αυτόν, επειδή είναι ο πιο όμορφος και ο πιο ταλαντούχος! Δεν νομίζω πάντως ότι η τελευταία θεωρία έχει άλλον υποστηρικτή.
JANE'S  ADDICTION
Οι Jane's Addiction δημιουργήθηκαν από τέσσερεις φίλους από το Λος Άντζελες, τους Perry Farrell (φωνή), Dave Navarro (κιθάρα), Stephen Perkins (ντραμς) και  Eric Avery (μπάσο), που αποφάσισαν, το 1985, να σχηματίσουν το δικό τους rock γκρουπ.  Εκείνον τον καιρό, έμεναν όλοι μαζί σ’ ένα κοινόβιο, στο οποίο κόσμος πήγαινε κι ερχόταν όλη την ώρα. Ανάμεσα σ’ αυτούς τους περιστασιακούς ενοίκους ήταν και μια κοπέλα που λεγόταν Jane Bainter. Ήταν απόφοιτος μεγάλου και ακριβού πανεπιστημίου, αλλά συγχρόνως ήταν και ηρωινομανής. Όλοι την έβρισκαν παράξενη, αλλά και ενδιαφέρουσα, και τη θεωρούσαν πηγή γνώσης και ενέργειας. Ήταν τέτοια η προσωπικότητα της κοπέλας αυτής, που η τότε φίλη τού Perry Farrell, η Casey Niccoli, τους πρότεινε να ονομάσουν το γκρουπ “Jane’s Heroin Experience”, κατά το πρότυπο του “Jimi Hendrix Experience”. Ο Perry Farrell όμως προτίμησε το πιο απλουστευμένο “Jane’s Addiction”. Κι αυτό ήταν! Μάλιστα, η Jane Bainter αποτέλεσε και την έμπνευση για το μεγάλο τους hit “Jane Says”.
JEFFERSON AIRPLANE
Για το εμβληματικό ψυχεδελικό γκρουπ των Jefferson Airplane, όλα ξεκίνησαν στο Λος Άντζελες, το 1965. Τότε ήταν, που ο φολκ τραγουδιστής Marty Balin γνωρίστηκε με τον επίσης φολκ τραγουδιστή και κιθαρίστα Paul Kantner και αποφάσισαν να σχηματίσουν μια μπάντα. Η παρέα σύντομα διευρύνθηκε με την προσθήκη του bluegrass μπασίστα Bob Harvey και του Jerry Peloquin, που ήταν τυμπανιστής στο Αμερικανικό Σώμα Πεζοναυτών. Ο Balin και ο Kantner ήθελαν απαραίτητα και γυναικεία φωνή στο σχήμα κι έτσι προσέλαβαν την Signe Toly Anderson (η οποία έγινε μητέρα, ένα χρόνο αργότερα, και αποχώρησε, αφήνοντας τη θέση της στη Grace Slick). Τους έλειπε πια μόνο ο lead guitarist, που βρέθηκε στο πρόσωπο του blues κιθαρίστα Jorma Kaukonen. Αφού λοιπόν συμπληρώθηκε το παζλ των μελών, χρειαζόντουσαν κι ένα όνομα, που τους το προσέφερε ο Jorma Kaukonen: “Jefferson Airplane”. Πώς του ήρθε όμως αυτό το όνομα; «Όταν ζούσα στο Berkley», θυμάται ο  Kaukonen, «είχα ένα φίλο, τον Steve Talbot, που τού άρεσε να ‘βαφτίζει’ τους άλλους με αστεία ονόματα. Εμένα, με φώναζε Blind Thomas Jefferson Airplane, από τον blues μουσικό Blind Lemon Jefferson, τον οποίο λάτρευα. Οπότε, όταν ψάχναμε όνομα και κανένα δεν μάς άρεσε, τους είπα: ‘Θέλετε να ακούσετε ένα αστείο όνομα; Jefferson Airplane’. Στην αρχή όλοι γέλασαν, αλλά τελικά το δέχτηκαν».
JETHRO TULL
Ήταν Οκτώβριος του 1962, στο Blackpool του Lancashire, όταν ο τότε 14χρονος John Evans και οι συμμαθητές του Ian Anderson και Jeffrey Hammond αποφάσισαν να σχηματίσουν ένα ροκ γκρουπ. Σύντομα, προστέθηκαν ο ντράμερ Barrie Barlow και ο κιθαρίστας Mike Stephens, για να ολοκληρωθεί το line-up. Το αρχικό όνομά τους ήταν απλά “John Evan Blues”, στα χρόνια που ακολούθησαν όμως έγιναν πολλές αλλαγές στο όνομα, στο μουσικό προσανατολισμό, αλλά και στη σύνθεση του γκρουπ, για να φτάσουμε τελικά στο 1967, όπου έχουν εξασφαλίσει resident εμφάνιση στο Club Marquee του Λονδίνου, δεν έχουν όμως κατασταλάξει σε κάποιο όνομα. Πότε λέγονταν “Navy Blue”, πότε “Bag of Blues”, μέχρι και “Ian Henderson Bag of Blues” (κατά λάθος)!  Ήταν λοιπόν ένας συνεργάτης του πρακτορείου “Ellis-Wright” που τους μανατζάριζε, o Dave Robson, ο οποίος το προηγούμενο βράδυ είχε ακούσει στο ραδιόφωνο μια εκπομπή για έναν βοτανολόγο του 18ου αιώνα, τον Jethro Tull, και τους πρότεινε αυτό το όνομα. Όλοι το βρήκαν ωραίο. Και τους έμεινε!
KINGS OF LEON
Οι Kings of Leon είναι ένα αμερικανικό ροκ συγκρότημα που ιδρύθηκε στο Νάσβιλ του Τενεσί, το 1999. Το συγκρότημα αποτελείται από τα αδέρφια Caleb Followill (φωνή, κιθάρα), Nathan Followill (ντραμς) και Jared Followill (μπάσο) και τον εξάδερφό τους Matthew Followill (κιθάρα). Σε μια τόσο οικογενειακή υπόθεση, λοιπόν, θα αποτελούσε έκπληξη αν το όνομά τους δεν προερχόταν κι αυτό από την οικογένεια. Πράγματι, πηγή έμπνευσης για το όνομα της μπάντας αποτέλεσε ο παππούς των παιδιών, ο Leon Followill, ένας άνθρωπος της εργατικής τάξης, ο οποίος επηρέασε τους εγγονούς του με την πληθωρική προσωπικότητά του μάλλον, παρά με τις μουσικές του γνώσεις. «Ήταν ο τύπος του ανθρώπου, που γινόταν αμέσως φίλος σου, μόλις τον γνώριζες», έλεγε αργότερα ο Caleb Followill, «κι αυτό είναι κάτι, που όλοι επιδιώκουμε να αποκτήσουμε, ενώ εκείνος το είχε εκ γενετής».
VDGG/Tesla/Molly Hatchet/Ramones/Dandy Warhols

LED ZEPPELIN

Η ιστορία των  Led Zeppelin ξεκινά το 1968. Για να καταλάβουμε όμως πώς επέλεξαν το όνομά τους, θα πρέπει να πάμε δυο χρόνια πιο πριν, τότε που ο Jeff Beck, προκειμένου να ηχογραφήσει το περίφημο “Beck’s Bolero”, κάλεσε στο στούντιο τον φίλο του Jimmy Page για δεύτερη κιθάρα, τους Keith Moon και John Entwistle των Who για το rhythm section και τον Nicky Hopkins για πλήκτρα. Έτσι, όπως ήταν όλοι μαζί, κάποιος σκέφτηκε τι σπουδαίο γκρουπ θα μπορούσαν να αποτελέσουν. Ο John Entwistle όμως δεν συμφώνησε. Χρησιμοποίησε μάλιστα μια εγγλέζικη έκφραση: “We’ll go down like a lead balloon (θα πέφταμε κάτω σαν μολυβένιο μπαλόνι) ”, πλήρης αποτυχία με άλλα λόγια. Και επειδή η λέξη “balloon”, εκτός από μπαλόνι, σημαίνει και αερόστατο, ο Keith Moon το τερμάτισε: “ We’ll go down like a lead Zeppelin”, εννοώντας βεβαίως το πηδαλιοχούμενο αερόστατο που είχε πάρει το όνομα του κατασκευαστή του Ferdinand von Zeppelin (1838 – 1917).
Όταν πια, το 1968, το νέο γκρουπ, που αποτελείτο από τους Jimmy Page, Robert Plant, John Paul Jones και John Bonham, έψαχνε για όνομα, ο Jimmy Page θυμήθηκε την ιστορία με το "Lead Zeppelin” και το καθιέρωσε. Απλώς, ο μάνατζέρ τους Peter Grant άλλαξε την ορθογραφία του “lead” σε “led”, για να αποφύγουν την λάθος προφορά της λέξης. Κι έτσι προέκυψαν οι μυθικοί Led Zeppelin.
LYNYRD SKYNYRD
Οι Lynyrd Skynyrd σχηματίστηκαν στη Jacksonville της Φλόριδα, το 1964. Το αρχικό τους όνομα ήταν “My Backyard”, λίγα χρόνια αργότερα όμως, το 1969 συγκεκριμένα, αποφάσισαν να το αλλάξουν σε “Lynyrd Skynard”. Το περίεργο αυτό όνομα είναι παραφθορά του “Leonard Skinner”, του ονόματος δηλαδή του γυμναστή που είχαν στο λύκειο ο Ronnie Van Zant και ο Gary Rossington. Το αστείο είναι, ότι ο Skinner δεν ήταν κανένας γλυκομίλητος άνθρωπος, που τον θυμόντουσαν οι μαθητές του με συμπάθεια. Αντιθέτως, ήταν πολύ αυστηρός και τους κυνηγούσε για το μήκος των μαλλιών τους. Ίσως, μάλιστα, εξ αιτίας του ο Van Zant και ο Rossington να παράτησαν το σχολείο, ώστε να αφοσιωθούν στη μουσική. Σκέφτηκαν λοιπόν οι δυο τους να ονομάσουν έτσι τη μπάντα τους, για να μην τον ξεχάσουν ποτέ. Φρόντισαν μόνο να αλλάξουν την ορθογραφία του ονόματος, για να μην μπορεί να τους κάνει μήνυση.
MARILYN MANSON
Ο Brian Hugh Warner είναι ένας Αμερικανός μουσικός, που αποφάσισε να κάνει καριέρα με το ψευδώνυμο  Marilyn Manson, συνδυάζοντας το μικρό όνομα της μυθικής ντίβας Marylin Monroe και το επώνυμο του διαβόητου δολοφόνου Charles Manson, διότι είχε την πεποίθηση ότι μόνο ηθοποιοί και κακοποιοί μπαίνουν στα πρωτοσέλιδα. Το 1989, μαζί με τον κιθαρίστα Daisy Berkowitz (ψευδώνυμο του Scott Putesky), ίδρυσε μια ροκ μπάντα, την οποία ονόμασε “ Marilyn Manson and the Spooky Kids”, για να περιορίσει αργότερα το όνομα σε σκέτο “Marilyn Manson”.
MOLLY HATCHET
Οι Molly Hatchet είναι ένα από τα σκληρά southern rock συγκροτήματα, με δεκάδες δίσκους στο ενεργητικό τους. Σχηματίστηκαν στη Jacksonville της Φλόριδα (συντοπίτες των Lynyrd Skynyrd) το 1971 και πήραν το όνομά τους από μια πόρνη του 19ου αιώνα, την εποχή του Αμερικάνικου Εμφύλιου, που ζούσε στο Salem της Μασαχουσέτης και την έλεγαν Αbigail (το Molly ήταν ψευδώνυμο), η οποία σκότωνε ή ακρωτηρίαζε τους πελάτες της με τσεκούρι (hatchet), εξ ου και το παρατσούκλι της: Hatchet Molly! Απλώς, τα μέλη της μπάντας θεώρησαν καλύτερο να αντιστρέψουν τη σειρά του ονόματος, ώστε να ακούγεται σαν ονοματεπώνυμο, με αποτέλεσμα πολλοί να αναρωτιούνται αν αυτή η κοπέλα ανήκε στο γκρουπ.
Jefferson Airplane/ZZ Top/Pavlov's Dog


ΝΟΣΤΡΑΔΑΜΟΣ
Η ιστορία των Νοστράδαμος, ενός από τα δημοφιλέστερα γκρουπ της εποχής, ξεκινά στις αρχές των ‘70s από τον Στέλιο Φωτιάδη, τον Ιπποκράτη «Τσάρλυ» Εξαρχόπουλο και την Chris King. Αργότερα, το 1972, προστίθεται στο γκρουπ και η Δέσποινα Γλέζου, που είχε συμμετάσχει και στους Poll. Την ίδια χρονιά προκαλούν αίσθηση με την εμφάνισή τους στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με ένα από τα καλύτερα ποπ τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας, το «Δώσ’ μου το χέρι σου». Πήραν το όνομά τους απ΄ τον Γάλλο φαρμακοποιό και αστρολόγο Michel de Nostredame (1503 – 1566),  εξελληνισμένα Νοστράδαμος, γνωστόν για το βιβλίο του Les Propheties (Οι Προφητείες), η πρώτη έκδοση του οποίου κυκλοφόρησε  το 1555.
PAVLOV'S DOG
Οι Pavlov's Dog είναι ένα progressive rock συγκρότημα, που σχηματίστηκε στο St. Louis του Missouri, το 1972, και αποτελείτο από τους David Surkamp (φωνή), Steve Levin (κιθάρα), David Hamilton και Doug Rayburn (πλήκτρα), Rick Stockton (μπάσο), Mike Safron (ντραμς) και τον βιολιστή Siegfried Carver. Πήραν το όνομά τους από το διάσημο πείραμα του Νομπελίστα καθηγητή Ivan Petrovich Pavlov (1849 – 1936), που διεξήχθη με τη βοήθεια ενός σκύλου και είναι πλέον συνώνυμο με την θεωρία των εξαρτημένων ανακλαστικών.
PINK FLOYD
Όταν το ημερολόγιο έδειχνε 1965, έγινε η γέννηση των Pink Floyd, αρχικά με το όνομα Sigma 6, γιατί στην αρχή το συγκρότημα αποτελείτο από …6 μέλη! Κατά τη συνήθεια όλων των συγκροτημάτων της εποχής, οι Sigma 6 άλλαξαν πολλά ονόματα πριν καταλήξουν στο Pink Floyd. Μερικά από αυτά ήταν τα Meggadeaths(!), Abdabs and the Screaming Abdabs, Leonard's Lodgers, Spectrum Five, για να καταλήξουν στο Tea Set, όνομα που για ένα χρονικό διάστημα φαινόταν ότι θα ήταν το τελευταίοι σε αυτό το γαϊτανάκι αλλαγών. Τότε ανακαλύπτουν ότι υπάρχει άλλο ένα συγκρότημα με το όνομα Tea Set κι έτσι μετονομάζονται σε Pink Floyd Sound, το οποίο κατέληξε στο σκέτο Pink Floyd, δανειζόμενοι τα μικρά ονόματα δύο Αμερικάνων bluesmen, του Pink Anderson και του Floyd Council, δίσκους των οποίων είχε στη συλλογή του ο Syd Barrett.
RAMONES
Οι ρίζες των Ramones εντοπίζονται στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 και συγκεκριμένα το 1974, όταν οι συμμαθητές John Cummings (κιθάρα) και Thomas Erdelyi (τραγούδι), που ως τότε συμμετείχαν στο συγκρότημα “Tangerine Puppets”, γνωρίστηκαν με τον Douglas Colvin (μπάσο, τραγούδι) και τον Jeffrey Hyman (ντραμς) και αποφάσισαν να σχηματίσουν ένα νέο γκρουπ. Το όνομα Ramones, που έδωσαν στο γκρουπ τους, ήταν μια ιδέα του Douglas Colvin, που το δανείστηκε από το ψευδώνυμο “Paul Ramon”, που χρησιμοποιούσε ο Paul McCartney στα ξενοδοχεία για να μην τον ενοχλούν! Μάλιστα, ο Colvin πρότεινε να καθιερώσουν όλοι το επίθετο Ramone και να αλλάζει μόνο το μικρό όνομα, με τον ίδιο να υιοθετεί το Dee Dee Ramone. Και έτσι, ο Thomas Erdelyi έγινε o Tommy, o Hyman έγινε ο Joey κι ο Cummings o Johnny Ramone!
SOCRATES DRANK THE CONIUM
Οι Socrates Drank the Conium ξεκίνησαν απ' τον Πειραιά το 1969 ως “Persons”, με τραγουδιστή τον Ηλία Ασβεστόπουλο (αργότερα στους 2002GR). Επόμενο βήμα, ο σχηματισμός ενός δυναμικού τρίο στα πρότυπα των Cream, με τους Ηλία Μπουκουβάλα (ντραμς, φωνητικά), Αντώνη Τουρκογιώργη (μπάσο, κιθάρα, φωνή) και Γιάννη Σπάθα (ηλεκτρική κιθάρα). Η ιδέα για το όνομά τους ανήκει στον Αντώνη Τουρκογιώργη. Την είχε σκεφτεί ήδη από το σχολείο, εντυπωσιασμένος από τη στάση του Σωκράτη να αρνηθεί να φύγει από τη φυλακή, όπως του πρότειναν οι πιστοί μαθητές του και, αντί γι’ αυτό, έκατσε εκεί για να πιει το κώνιο.
SOVER GROUP
Από τα συγκροτήματα της δεκαετίας του ‘60 που δεν έτυχαν της αναγνώρισης που τους άξιζε, οι Πειραιώτες “Sover Group” σχηματίστηκαν το 1968, μετά τη διάλυση των Vikings, όπου τα μέλη τους Γιώργος Μελέκης (μπάσο) και Σταύρος Λαδάς (κιθάρα) ήταν ο αρχικός πυρήνας του νέου γκρουπ. Το όνομά τους το πήραν από το παρατσούκλι του manager τους Σταύρου «Sover» Μεταξά! Στο σχήμα προστέθηκαν οι Μάκης Καλαβρός (τραγούδι), Σούλης Κουερίνης (πλήκτρα) και Γιάννης Βάλβης (ντραμς), αλλά η μεγάλη δύναμή τους ήταν η γεννημένη στο Κάιρο από ΄Έλληνες γονείς, τραγουδίστρια Έλενα, που τους έδωσε μεγάλη ώθηση. Το 1968 κυκλοφόρησαν τον πρώτο μικρό δίσκο τους με τίτλο “Αγόρι μου γλυκό”/»Μαριάννα», για να ακολουθήσουν τα «Αντζελίνα»/»Ξανά», «Το δικό σου Μυστικό»/»Έλα κορίτσι»  που ήταν και η μεγαλύτερη επιτυχία τους κ.ά.
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ
Led Zeppelin/Rembrants


Οι Σπυριδούλα σχηματίστηκαν το Νοέμβριο του 1977 από τους Βασίλη Σπυρόπουλο (κιθάρα), τον αδερφό του Νίκο Σπυρόπουλο (κιθάρα), τον Αντρέα Μουζακίτη (ντραμς), τον Μάκη Μπλαζή (μπάσο) και τους Κώστα Κουρεμένο και Γιώργο Κοτσμανίδη στα φωνητικά. Οι αδερφοί Σπυρόπουλοι είχαν συνεργαστεί ήδη με τον Μουζακίτη στο συγκρότημα Last Barricade. Το όνομα του γκρουπ το πρότεινε ο συνεργάτης τους Γιώργος Γαϊτάνος, εμπνευσμένος από την ιστορία της Σπυριδούλας Ράπτη, θύματος ενός εγκλήματος που είχε σοκάρει την κοινή γνώμη το 1956. Η 14χρονη οικιακή βοηθός Σπυριδούλα είχε βασανιστεί επί 36 ώρες με ηλεκτρικό σίδερο από τον Γιώργο και την Αντιγόνη Βεϊζαδέ,  το ανδρόγυνο δηλαδή που τη μεγάλωνε.
Για την ιστορία, οι Βεϊζαδέ πέθαναν λίγα χρόνια αργότερα, ενώ η Σπυριδούλα, μετά από πολλές επεμβάσεις και αφού ενηλικιώθηκε, παντρεύτηκε και απέκτησε δυο παιδιά.
TESLA
Οι Tesla σχηματίστηκαν στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας, στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Αρχικά λέγονταν City Kidd, αλλά γρήγορα κατάλαβαν ότι το όνομα αυτό ήταν αταίριαστο με τον glam-metal ήχο τους. Ήταν ο μάνατζέρ τους αυτός που πρότεινε το όνομα του σπουδαίου εφευρέτη Nikola Tesla για όνομα της μπάντας. «Μας είπε ότι δεν υπήρχε πια χρόνος για χάσιμο, έπρεπε να ξεκινήσουν τον σχεδιασμό του εξωφύλλου του πρώτου μας άλμπουμ και ήταν απαραίτητο να καταλήξουμε σε ένα όνομα», διηγείτο χρόνια αργότερα ο Jeff Keith, «έτσι, μας πρότεινε το ‘Tesla’. Έκατσε και μας είπε τα πάντα για τον Nikola Tesla, για το πόσο αδικήθηκε, για το ότι δεν του πατεντάριζαν τις εφευρέσεις, για το πόσες ιδέες του έκλεψαν». Τα μέλη του γκρουπ πείστηκαν και το όνομα ‘Tesla’ εμφανίστηκε στο ντεμπούτο άλμπουμ τους ‘Mechanical Resonance’ (1986).
THE DANDY WARHOLS
Οι Dandy Warhols δημιουργήθηκαν το 1994, στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, από τους Courtney Taylor-Taylor (κιθάρα, φωνή), Peter Holmström (κιθάρα), Zia McCabe (μπάσο, πλήκτρα) και Eric Hedford (ντραμς). Το 2001 έγιναν παγκόσμια γνωστοί, χάρη στο “Bohemian Like You”. Το όνομά τους είναι ένα απλό λογοπαίγνιο, όπου συνδυάζεται το όνομα του φημισμένου καλλιτέχνη Andy Warhol και η λέξη Dandy (δανδής), που χρησιμοποιείτο στην Αγγλία του 18ου αιώνα για τους κομψευόμενους άνδρες της εποχής.
THE HOLLIES
Το 1962, ένα νεανικό εγγλέζικο γκρουπ, που λεγόταν “The Deltas” και είχε ιδρυθεί από τον Allan Clarke και τον Graham Nash, αποφάσισε να αλλάξει το όνομά του σε “The Hollies”, προκειμένου να τιμήσει τον θρυλικό rocker Buddy Holly, που είχε σκοτωθεί πριν τρία χρόνια, σε ηλικία 22 χρονών, σ’ εκείνο το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, μαζί με τον 17χρονο Ritchie Valens και τον 28χρονο Big Bopper. «Ο Buddy Holly ήταν ένας απλός άνθρωπος», έλεγε αργότερα ο Graham Nash, «δεν ήταν James Dean, δεν ήταν Elvis Presley, δεν είχε λαδωμένο μαλλί, δεν κουνούσε τους γοφούς του. Ήταν σαν κι εμάς, ένας σπασίκλας με γυαλούμπες. Θυμάμαι πόσο κλάψαμε εκείνη την ημέρα του Φεβρουαρίου του 1959, ο Allan Clarke κι εγώ, μόλις μάθαμε για τον θάνατό του».
THE MARSHALL TUCKER BAND
Οι Marshall Tucker Band ήταν μια παρέα πέντε μουσικών από τη Νότια Καρολίνα, που σχημάτισαν το γκρουπ τους το 1972. Για τις πρόβες τους νοίκιασαν μια αποθήκη στο Spartanburg, όπου ανακάλυψαν -πεταμένο σε μια γωνιά- ένα μπρελόκ, που είχε πάνω του ανάγλυφο το όνομα Marshall Tucker. Νομίζοντας ότι ήταν απλώς το όνομα της εταιρίας που έφτιαξε το μπρελόκ ή που έχτισε την αποθήκη, αποφάσισαν να το υιοθετήσουν ως το όνομα της μπάντας. Δεν ήταν όμως έτσι. Ο Marshall Tucker, γέννημα-θρέμμα της Νότιας Καρολίνας, ήταν χορδιστής πιάνων, που είχε νοικιάσει παλιότερα την ίδια αποθήκη για να κουρδίζει τα πιάνα του. Όντας εκ γενετής τυφλός, είχε πάντα ανάγλυφο το όνομά του πάνω στα κλειδιά του, εξ ου και η παρεξήγηση!
THE REMBRANTS
Οι Rembrandts είναι ένα ντουέτο του αμερικάνικου εναλλακτικού ροκ, που δημιουργήθηκε το 1989 από τους Danny Wilde και Phil Solem. Απέκτησαν παγκόσμια φήμη ως οι συνθέτες και εκτελεστές του τραγουδιού “I’ll Be There For You”, που αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «Τα Φιλαράκια». Το όνομα του γκρουπ προέρχεται προφανώς από τον μεγάλο Ολλανδό ζωγράφο Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669), που σφράγισε με το έργο του τον 17ο αιώνα.
VAN DER GRAAF GENERATOR
Το 1967, δύο συμφοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο Chris Judge Smith και ο Peter Hammill, αποφάσισαν να φτιάξουν μια ροκ μπάντα. Επηρεασμένοι από τους Pink Floyd, αλλά και από τους Crazy World of Arthur Brown, σκέφτηκαν να στραφούν στο progressive rock και για το σκοπό αυτό, συμπεριέλαβαν στο σχήμα τους και έναν οργανίστα, τον Nick Pearne. Η επόμενη κίνησή τους, φυσικά, ήταν να βρουν ένα καλό όνομα για το γκρουπ. Απ’ το μυαλό τους πέρασαν διάφορες ιδέες, όπως Zeiss Manifold και Shrieking Plasma, αλλά δεν τους ικανοποιούσαν. Έτυχε όμως, εκείνη τη χρονιά (το 1967), να αποβιώσει ο Αμερικανός φυσικός Robert Jemison Van de Graaff, που έγινε διάσημος το 1929 για την εφεύρεση της ηλεκτροστατικής γεννήτριας που πήρε το όνομά του (Van Der Graaff Generator) και που βοήθησε στην αλματώδη ανάπτυξη της πυρηνικής ιατρικής και φυσικής. Όπως ήταν, λοιπόν, αναμενόμενο, ο θάνατος ενός τόσο σημαντικού επιστήμονα αποτέλεσε κύρια είδηση για εκείνη την εποχή, κάτι που οδήγησε τον Smith και τον Hammill να ονομάσουν το γκρουπ τους “Van Der Graaff Generator”.
WALLACE COLLECTION
Οι Wallace Collection ήταν ένα πολύ αξιόλογο Βελγικό ψυχεδελικό γκρουπ, που έδρασε στα τέλη του ’60, αρχές του ’70. Το περίεργο -για εκείνη την εποχή- ήταν ότι περιλάμβαναν βιολί και βιολοντσέλο. Έγιναν γνωστοί το 1969 με το τραγούδι “Daydream”. Στην Ελλάδα, τους ακούσαμε το 1971 να τραγουδάνε το “Stay”, στην ταινία «Στόχος του σαδιστή» (Beau Monstre), με τον Helmut Berger και την Virna Lisi. Το όνομα του γκρουπ προέρχεται από το μουσείο Wallace Collection, το οποίο στεγάζεται στο Hertford House στο Λονδίνο και φιλοξενεί τη φημισμένη συλλογή του Sir Richard Wallace, την οποία απέκτησε κατά τον 18ο αιώνα.
ZZ TOP
Οι ZZ Top σχηματίστηκαν το 1969, στο Χιούστον του Τέξας. Η αρχική τους σύνθεση περιλάμβανε τον Billy Gibbons (κιθάρα, φωνή), τον Lanier Greig (μπάσο, φωνή) και τον ντράμερ Dan Mitchell. Πολύ σύντομα όμως, οι δύο τελευταίοι αντικαταστάθηκαν από τους Dusty Hill και Frank Beard, για να παραμείνει αυτή η σύνθεση για 51 συνεχόμενα χρόνια, μέχρι τον θάνατο του Dusty Hill. Το πώς κατέληξαν στο όνομα ZZ Top, μας το αφηγείται ο ίδιος ο Gibbons: «Είχαμε ένα μικρό διαμέρισμα τότε, έναν χώρο που αράζαμε, ο οποίος ήταν γεμάτος με αφίσες καλλιτεχνών, που θα έπαιζαν στην πόλη μας. Πρόσεξα λοιπόν τότε, πόσοι πολλοί καλλιτέχνες είχαν ονόματα με αρχικά, π.χ. O.V. Wright, D.C. Bender και βέβαια B.B. King. Ανάμεσά τους ήταν κι ένας Z.Z. Hill. Μου άρεσε αυτό το “ZZ” και στην αρχή σκέφτηκα να παίρναμε το όνομα Z.Z. King. Έμοιαζε όμως πολύ με το B.B. King. Οπότε είπα: Πού βρίσκεται ο βασιλιάς (king); Στην κορυφή (top). ΟΚ λοιπόν, θα είναι ZZ Top, κι αυτό ήταν».

ΟΙ "ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΕΣ"!
Πέρα, όμως, από τα σχήματα που παρουσιάσαμε πιο πάνω, υπάρχουν κάποια ακόμα, που θα μπορούσαν κάλλιστα να συμπεριληφθούν στην ίδια κατηγορία, αφού τα ονόματά τους δείχνουν να προέρχονται από υπαρκτά πρόσωπα. Αν όμως τα εξετάσεις πιο προσεκτικά, διαπιστώνεις ότι δεν αντιστοιχούν σε πραγματικές ανθρώπινες υπάρξεις. Ας δούμε σε ποιους αναφερόμαστε:

ALICE COOPER
Το horror-rock συγκρότημα, που είχε για frontman τον Vincent Furnier, σχηματίστηκε το 1968 και πήρε αρχικά το όνομα The Nazz. Γρήγορα όμως διαπίστωσαν, ότι υπήρχε ήδη γκρουπ με αυτό το όνομα. Σκέφτηκαν λοιπόν να μετονομαστούν σε “Alice Cooper”, που -σύμφωνα με τον μύθο- ήταν το όνομα μιας από τις μάγισσες που καταδιώχθηκαν μαζικά στο Salem της Μασαχουσέτης, κατά τον 17ο αιώνα. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια! Δεν υπήρξε μάγισσα με αυτό το όνομα. Ήταν ένα πλάσμα της φαντασίας του Furnier, ο οποίος θεώρησε ότι αυτό το γλυκό, συνηθισμένο όνομα θα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με το σοκαριστικό stage show που παρουσίαζαν.Παρεμπιπτόντως, ούτε Alice in Chains υπήρξε.
Alice Cooper/Φατμε/Wet Willie/Εξαδάκτυλος


DEREK AND THE DOMINOES
Οι Derek and the Dominos ήταν ένα βραχύβιο blues rock γκρουπ, που σχηματίστηκε το 1970 και απαρτιζόταν από τους Eric Clapton (κιθάρα, φωνή), Bobby Whitlock (πλήκτρα, φωνή), Carle Radler (μπάσο) και Jim Gordon (ντραμς). Πρόλαβαν να κυκλοφορήσουν μόνο ένα άλμπουμ, με τίτλο "Layla and Other Assorted Love Songs”, που έμεινε στην ιστορία, κυρίως λόγω του τραγουδιού “Layla” και περιείχε. Σήμερα θεωρείται από πολλούς ως ο σημαντικότερος δίσκος του Eric Clapton. Το όνομά τους, που μοιάζει να αφορά κάποιο υπαρκτό πρόσωπο, προέκυψε κατά λάθος! Συγκεκριμένα, στο πρώτο τους live, στο Λονδίνο, τον Ιούνιο του 1970, επρόκειτο να εμφανιστούν με το (προσωρινό) όνομα “Eric and The Dynamos”, αλλά ο εκφωνητής μπερδεύτηκε και τους παρουσίασε ως “Derek and The Dominos”! Η μπάντα το βρήκε πολύ ωραίο όνομα και αποφάσισε να το κρατήσει.
ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ
Το θρυλικό συγκρότημα Εξαδάκτυλος σχηματίστηκε από τον Δημήτρη Πουλικάκο, το 1970, με τη συμμετοχή του Νίκου Πολίτη (κιθάρα), Λεωνίδα Αλαχαδάμη (ντραμς), Αντώνη Τριανταφύλλου (μπάσο) και Κώστα Δουκάκη (κιθάρα) και στη διάρκεια της τρίχρονης παρουσίας του πρόλαβε να καθιερωθεί ως ένα γκρουπ-σταθμός στην ιστορία του ελληνικού ροκ. Το όνομα «Εξαδάκτυλος» θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα αληθινό επώνυμο, ή θα μπορούσε, ίσως, να είναι το παρατσούκλι κάποιου υπαρκτού προσώπου. Δεν ισχύει όμως τίποτα απ’ τα δύο: Ο ευφυής Πουλικάκος χρησιμοποίησε αυτό το όνομα για να διακωμωδήσει τον μύθο του Βυζαντινού βασιλιά, ο οποίος θα γεννιόταν με έξι δάχτυλα και θα απελευθέρωνε την Κωνσταντινούπολη.
ΦΑΤΜΕ
Οι «Φατμέ» αποτέλεσαν ένα από τα καλύτερα ελληνικά pop-rock συγκροτήματα και μέσα από αυτούς ξεπετάχτηκε ένας σημαντικότατος τραγουδοποιός, ο Νίκος Πορτοκάλογλου. Τις ρίζες τους τις βρίσκουμε στα τέλη της δεκαετίας του '70, στη Νέα Σμύρνη, όταν μια παρέα φίλων ασχολείται με το ανέβασμα αυτοσχέδιων θεατρικών έργων παίζοντας μικρά σκετς, με την επένδυση ζωντανής μουσικής και  με τραγούδι και τα παρουσιάζουν στο κοινό μικρών "καφωδείων" -που τότε ήταν της μόδας- και Πνευματικών κέντρων.Ένα από τα σκετς που παρουσίαζαν ήταν και η «Φατμέ», όπου Φατμέ ή Φατίμα (604-632) ήταν η τέταρτη και τελευταία κόρη του Προφήτη Μωάμεθ, προς χάρη της οποίας πολλές κόρες μουσουλμάνων παίρνουν το όνομά της. Δεν γνωρίζουμε όμως αν το ομώνυμο σκετς ονομάστηκε έτσι από την κόρη του Προφήτη ή από κάποια άλλη Φατμέ, που υπήρξε στ’ αλήθεια.  
SMITHS
Οι Smiths συγκροτήθηκαν το 1982 στο Μάντσεστερ και αποτελούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γκρουπ του indie rock. Για να μην λέμε πολλά λόγια, είναι το συγκρότημα του Morrissey, άρα και το όνομά τους είναι δική του ιδέα. Το επώνυμο “Smith” δεν είναι απλώς αληθινό. Είναι το πιο διαδομένο επώνυμο στη Μεγάλη Βρετανία. Αν ήταν στην Ελλάδα, θα είχαν βαφτιστεί «οι Παπαδόπουλοι». Δεν πρόκειται όμως για υπαρκτά πρόσωπα, αλλά για ένα συμβολισμό.
Μας το εξηγεί ο ίδιος ο Morrissey, σε μια συνέντευξή του, το 1984: «Αποφάσισα να λεγόμαστε ‘The Smiths’ γιατί είναι το πιο συνηθισμένο όνομα και θεώρησα ότι ήταν πια καιρός να δείξουν και οι συνηθισμένοι άνθρωποι το πρόσωπό τους».
WET WILLIE
Οι Wet Willie είναι ένα ακόμα σπουδαίο southern rock συγκρότημα, που ιδρύθηκε το 1970 στην Αλαμπάμα κι έχει για πρωτεργάτη του τον τραγουδιστή Jimmy Hall, ο οποίος και μας εξηγεί ποιος ήταν ο Wet Willie και γιατί πήραν το όνομα αυτό: «Το αρχικό μας όνομα ήταν “Fox”, όμως (ως συνήθως) υπήρχε ήδη μπάντα με αυτό το όνομα, οπότε έπρεπε να το αλλάξουμε. Σκεφτήκαμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε ένα όνομα κάπως soul, όπως το Willie ή το Rufus, για να δηλώνουμε έτσι και τις μουσικές μας προτιμήσεις. Θεωρήσαμε ότι το “Wet Willie” ήταν κάτι χαριτωμένο και πρωτότυπο, που κανείς άλλος δεν θα είχε σκεφτεί να το χρησιμοποιήσει. Επιπλέον, στην Αγγλία λένε “Wet Willie” μια φάρσα που κάνουν τα παιδιά: Υγραίνουν το δάχτυλό τους, έρχονται και στο χώνουν άξαφνα στ’ αυτί και μετά το βάζουν στα πόδια».

ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

5/3/23
Την άλλη Κυριακή: Η ιστορία των  Douglas όπως τη διηγείται ο Τόνι Κονταξάκης. 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου