GO GO's: ΕΙΧΑΝ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ, ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ...ΕΜΦΑΝΙΣΗ


Κακά τα ψέματα. Τα κοριτσίστικα hard rock συγκροτήματα, punk ή οτιδήποτε άλλο, δεν τα παίρνουμε σοβαρά. Νομίζω ότι οι Go Go's, οι Bangles και οι Vixen, είναι οι ξεχωριστές περιπτώσεις που αξίζουν την (μεγαλύτερη) προσοχή μας, έστω κι αν δεν δώσαμε την πρέπουσα σημασία στις Runaways και Funny, που είχαν προηγηθεί. Οι Go-Go's ξεχώρισαν για πολλούς λόγους, κι όχι μόνο γιατί είχαν δύο πολύ μεγάλες επιτυχίες (και στην Ελλάδα), τα"Our Lips Are Sealed" (Νo.20 Αμερική) και"We Got the Beat" (Νo.2 Αμερική) αλλά γιατί ήταν το πρώτο γυναικείο/κοριτσίστικο συγκρότημα που πήγε Νο1 στην Αμερική με το δίσκο του Beauty and the Beat, με όλα τα όργανα να παίζονται από αυτές και να έχουν γράψει οι ίδιες τα τραγούδια!
Σχηματίστηκαν στο Los Angeles το 1978 από τις Belinda Carlisle τραγούδι και Jane Wiedlin κιθάρα για να καταλήξουν με τη συμμετοχή των Charlotte Caffey κιθάρα  (από τους Eyes), πλήκτρα, Gina Schock ντραμς και Kathy Valentine μπάσο (είχε παίξει με Girlschool και Textones) στο σχήμα με το οποίο έκαναν τις μεγάλες επιτυχίες. Κυττώντας όμως στην προιστορία τους θα δούμε ότι οι Belinda Carlisle και Wieldin είχαν προϋπάρξει σαν μέλη σε punk συγκροτήματα του Λος Άντζελες και σε μια περίοδο η Carlisle μοιραζόταν το ίδιο προβάδικο με τους Motels, χρησιμοποιώντας το όνομα "Dottie Danger". Δεν ήταν τυχαίο ότι οι δύο τους (Carlisle και Wieldin) είχαν παρακολουθήσει τη συναυλία των Sex Pistols στο San Francisco κι εκείνο το βράδυ αποφάσισαν να φτιάξουν δικό τους συγκρότημα. Με το σχηματισμό των Go Go’s, τα 5 κορίτσια άρχισαν να εμφανίζονται στα clubs του Los Angeles και San Francisco, κι από το punk πέρασαν στον power pop ήχο που τις γνωρίσαμε.
Το 1979 αποφάσισαν να ηχογραφήσουν ένα demo με 5 τραγούδια, ενώ άνοιξαν τις εμφανίσεις των Madness και Specials, τόσο στο Los Angeles και στην Αγγλία, όπου περιόδευσαν σε clubs και κυκλοφόρησαν το single "We Got the Beat" στην Stiff Records.

O ήχος τους σταδιακά, απομακρύνεται από το Punk προς την pop  και τον Απρίλιο του 1981 υπογράφουν στην I.R.S. Records για να ακολουθήσει περιοδεία με τους Police(εποχής Ghost in the Machine Tour). Το καλοκαίρι του 1981 κυκλοφορούν το πρώτο και με διαφορά  καλύτερο άλμπουμ τους, Beauty and the Beat που πήγε Νο1 στην Αμερική, ξεπερνώντας τα 2.000.000 αντίτυπα. Το άλμπουμ περιείχε μια καινούργια ηχογράφηση του "We Got the Beat" αλλά και άλλη μια μεγάλη επιτυχία, το "Our Lips Are Sealed". Τη επόμενη χρονιά κυκλοφορήσαν το Vacation (1982,Νο 8 Αμερική, Νο 75 Μ.Βρετανία), βγάζοντας σαν πιο πετυχημένο τραγούδι το ομώνυμο (Νο8 Αμερική). Την εποχή που ετοιμαζόντουσαν να προωθήσουν το δεύτερο άλμπουμ τους, η ντράμερ Gina Schock παρουσίασε καρδιακό πρόβλημα και χρειάστηκε να αποσυρθεί για λίγο. Ακολούθησε το άλμπουμ Talk Show(1984, Νο 18 Αμερική) το οποίο πούλησε μόνο 500.000 αντίτυπα! Ένα από τα singles του δίσκου ήταν το "Turn to You" όπου πρωταγωνιστούσε ο ανερχόμενος ηθοποιός Rob Lowe, ενώ οι στίχοι του αναφέρονται στον baseballer pitcher, Bob Welch, πρώην φίλο της Charlotte Caffey. Η πτωτική πορεία τους, σημαδεύτηκε από την αποχώρηση της Wiedlin και την αντικατάστασή της από την Paula Jean Brown (πρώην Giant Sand) με τα ναρκωτικά να έχουν ήδη μπει στα καμαρίνια τους. Η εμφάνισή τους στο Rock in Rio festival του 1985, δείχνει να βοηθάει την καριέρα τους, αλλά σύντομα οι Carlisle και Caffey αποχωρούν  και το συγκρότημα διαλύεται το 1985. H αρχική λάμψη και η επιτυχία έχουν χαθεί και μετά από ένα διάλειμμα 5 ετών, επανασυνδεόνται με την αρχική σύνθεση και εμφανίζονται σε ένα φιλανθρωπικό κοντσέρτο, ενώ κυκλοφορεί και η συλλογή Greatest που περιέχει την επαναηχογράφηση του "Cool Jerk" (από το Vacation).


Ακολούθησαν δύο ακόμα συλλογές, οι Return to the Valley of The Go-Go's, με 3 καινούργια τραγούδια, ένα από τα οποία ήταν το "The Whole World Lost Its Head" (Νο 29 Αμερική) και η VH1 Behind the Music: Go-Go's Collection (2000). Οι μεταξύ τους σχέσεις είχαν χαλάει, με πρώτη την Schock να της μηνύει, ισχυριζόμενη ότι δεν έχει εισπράξει τα νόμιμα πνευματικά δικαιώματα από το 1986(!) για να τα βρουν και να ξανά περιοδεύσουν μαζί και το 2002 κυκλοφόρησαν God Bless the Go-Go's. Green Day (Νο57 Αμερική) με καινούργιο  υλικό και τραγουδίστρια την Billie Joe Armstrong που είχε αντικαταστήσει την Belinda Carlisle που είχε ήδη ξεκινήσει πολύ πετυχημένη προσωπική καριέρα. Το 2021 εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame ενώ το καλοκαίρι του 2022 ξεκίνησαν περιοδεία με τον Billy Joel.
Οι Go Go’s αποτέλεσαν ένα από τα καλύτερα και πιο πετυχημένα γυναικεία συγκροτήματα, αφήνοντας πίσω τους τα 2 πρώτα καλά άλμπουμ τους, που αναφέρονται στην Προτεινόμενη Δισκογραφία. Φρέσκος power pop ήχος με τη συντριπτική πλειοψηφία των συνθέσεων να ανήκουν στις ίδιες! Δεν hard rock όσο οι Runaways αλλά η φρεσκάδα τους ήταν…μεταδοτική!    


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Beauty and the Beat (1981)
Vacation (1982)
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

6/2/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου