BAND OF FRIENDS: GAGARIN 11.2.23: Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ



Σαν να γύρισε ο χρόνος. Σαν να βλέπω συναυλία συγκροτήματος της δεκαετίας του 70 που όχι μόνο ήταν τυπικοί και διεκπεραιωτικοί αλλά το ζούσαν, βγάζοντας μια ενέργεια. Και να σκεφτεί κανείς ότι  o πρωταγωνιστής έχει πατήσει τα 71 χρόνια και η διάθεση του περισσεύει. Μόλις μπήκα στο Gagarin, η πρώτη εικόνα που αντίκρυσα ήταν  άσπρα μαλλιά, φαλάκρες και …κοιλίτσες. Όμως σε δεύτερο χρόνο, το μεγαλύτερο μέρος του κοινού αποτελούσαν ΝΕΟΙ, γεμάτοι όρεξη αν ακούσουν την κληρονομία του Άγιου Rory. Τη συναυλία άνοιξαν οι Big Nose Attack (πρώην Down’n’Out) οι οποίοι εμφανίστηκαν χωρίς μπασίστα. Έπαιξαν ηλεκτρικό blues και σίγουρα πρέπει να δουλέψουν τις συνθέσεις τους περισσότερο. Δύο καλά στοιχεία που ξεχώρισα ήταν η ενδιαφέρουσα φωνή του τραγουδιστή (που με καλύτερες συνθέσεις, θα αποδώσει περισσότερο) και η φυσαρμόνικα που πλούτιζε αλλά και απάλυνε τον ήχο τους (ελλείψει   μπάσου).Και στις 22.45 στη σκηνή του Gagarin που στο μεταξύ έχει σίγουρα 700 κι ίσως παραπάνω θεατές, βγαίνουν οι Band of Friends ή αν προτιμάτε οι Brendan O’Neil ντραμς (έχει παίξει στα άλμπουμ Defender, Jinx και Fresh Evidence και στις συναυλίες στην Ελλάδα), οι δύο κιθαρίστες Jim Kickpatrick (αυτός με τη χωρίστρα με θητεία και στους FM) που τραγουδούσε κι ο Paul Rose κι ο αδιαμφησβήτητος leade,Gerry McAvoy που ήταν και στην ιστορικές ελληνικές εμφανίσεις του Άγιου Rory. Οι Kickpatrick και Rose αντικατέστησαν τον μέχρι πρότινος κιθαρίστα/τραγουδιστή Marcel Scherpenzeel και ήταν η πρώτη φορά που το tribute σχήμα παίζει με 2 κιθαρίστες! Ξεκίνησαν με ένα σφιχτό καλοπαιγμένο set τραγουδιών(Messing with the Kid, Lonely Mile, Continental Op για να φθάσουν στο Moonchild με τον κόσμο που περίμενε ένα Μεγάλο Τραγούδι, να  ανταποκρίνεται θετικά. Από εκεί και πέρα, η βραδιά κύλησε γεμάτη διάθεση κι ενέργεια, ειδικά από την πλευρά του McAvoy που θυμήθηκε ένα μάλλον άγνωστο τραγούδι του Άγιου Rory, το “Sense of Freedom”που ακουγόταν στην ομώνυμη ταινία κι ερμηνεύτηκε από τους Frankie Miller και Rory Gallagher.Με το Tattoed Lady η παρέα των Band of  Friends μπαίνει στην κατηγορία των Μεγάλων Τραγουδιών και συνεχίζει με το A Million Miles Away όπου το τραγουδάει ολόκληρο το Gagarin για να φθάσουμε στο Shadow Play και στο αποθεωτικό encore με το Bullfrog Blues.



Η βραδιά έκλεισε με την προβολή ενός video με φωτογραφίες του ντράμερ Ted McKenna που έφυγε από τη ζωή το 2019 σε ηλικία 69 ετών.
Μετά το τέλος, όλα τα μέλη κατέβηκαν στον κόσμο και με περίσσεια διάθεση μετά από 2 ώρες συναυλίας, υπέγραψαν, φωτογραφήθηκαν, χωρίς το παρά μικρό αντίτιμο κάτι που έχει γίνει ντροπιαστική συνήθεια τα τελευταία χρόνια.  
  

Κείμενο: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

 Κεντρική φωτογραφία: Μιχάλης Τζανόγλου

Φωτογραφίες κειμένου: Αντώνης Αλεξανδράκης

12/2/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου