WICKED GAMES – CHRIS ISAAK: Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΕΝΟΣ ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

 

Δεν ανήκω στους φανατικούς θαυμαστές του σκηνοθέτη David Lynch και δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω ταινία με πρωταγωνιστή τον Nicolas Cage. Κι όμως εκείνο το χειμωνιάτικο βράδυ του ’90 (μπορεί να ήταν και αρχές του ’91) αψήφησα το χιόνι και πήγα στην Όπερα (στον κινηματογράφο της οδού Ακαδημίας) να δω το Wild at heart. Πολυδιαφημισμένη ταινία, ήδη είχε διακριθεί στο Φεστιβάλ των Καννών, με τη Laura Dern και τον Willem Dafoe να ξεχωρίζουν. Δεν μπορώ να πω ότι έφυγα ενθουσιασμένος, αλλά είχα «κολλήσει» μ’ εκείνο το κομμάτι που «έδενε» απόλυτα με το σενάριο, λες και η ταινία ήταν το τεράστιο video clip του. Φυσικά αναφέρομαι στο "Wicked game" του Chris Isaak, ένα τραγούδι που έχει απλώσει τις φτερούγες του τα τελευταία τριάντα χρόνια αγκαλιάζοντας όσους καίγονται από τη φλόγα του πάθους ενός απελπισμένου έρωτα.
ΠΩΣ ΓΡΑΦΤΗΚΕ
Είναι ξημερώματα, περίπου 4 π.μ., όταν ο Isaak δέχεται ένα τηλεφώνημα από τη σύντροφό του, που τον ενημερώνει ότι σύντομα θα βρίσκεται κοντά του. «Θέλω να έρθω να μιλήσω μαζί σου» την ακούει να του λέει, αλλά καταλαβαίνει ότι το «μιλάω» είναι ευφημισμός. Ο Isaak απρόθυμα συμφωνεί και σχεδόν αμέσως το μετανιώνει. Ο ίδιος θυμάται: «Μόλις κατέβασα το ακουστικό, σκέφτηκα ότι δε θα έπρεπε να επιτρέψω στο συγκεκριμένο άτομο να έρθει σπίτι μου, γιατί ήξερα τι θα επακολουθούσε. Έγραψα το κομμάτι στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι να με επισκεφτεί. Νομίζω ότι άγγιξε κάποια ευαίσθητη χορδή μου, γιατί πιστεύω ότι πολλοί από μας έλκονται από ανθρώπους που δεν είναι απαραίτητα καλοί». Όταν εκείνη φτάνει, το τραγούδι έχει ήδη γραφτεί. «Νομίζω ότι τελικά απογοητεύτηκε, γιατί ήμουν περισσότερο ενθουσιασμένος με το τραγούδι, παρά με την παρουσία της» θυμάται, ενώ όταν εκείνη άρχισε να παραπονιέται, ο Isaak πρόσθεσε γελώντας: «Είσαι υπέροχη μωρό μου, αλλά άκου αυτό το τραγούδι!».
Η αφίσα της ταινίας
Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Το “ Wicked game” θα συμπεριληφθεί  στο τρίτο άλμπουμ του Isaak, με τίτλο  Heart shaped world που ηχογραφήθηκε στα Fantasy studios του San Francisco. Ο κιθαρίστας James Calvin Wilsey («έφυγε» το 2018) είχε την έμπνευση για την υπέροχη κιθαριστική εισαγωγή του κομματιού, που κυκλοφόρησε σαν single στις 14/7/1989. Χρειάστηκε να περάσουν περίπου 18 μήνες για να γίνει top 10 hit, με πωλήσεις που ξεπερνούν τις 1.000.000 κόπιες. Ο Lee Chesnut, ο οποίος ήταν μουσικός διευθυντής ενός ραδιοφωνικού σταθμού της Ατλάντα και μεγάλος θαυμαστής των ταινιών του David Lynch, βοήθησε στην επιτυχία του τραγουδιού, όταν το πρόσθεσε στη λίστα αναπαραγωγής του αφού παρακολούθησε το Wild At Heart. Φυσικά η φήμη του Isaak εκτοξεύτηκε σε σημείο που, στην πρώτη (sold out) συναυλία τής “ Wicked game” περιοδείας του (στο L.A.'s Wiltern Theater), βρέθηκαν πολλοί διάσημοι όπως: Bruce Springsteen και Patti Scialfa, Sean Penn, K.D.Lang κ.α.
TO VIDEO
Ο φωτογράφος μόδας Herb Ritts σκηνοθέτησε το συναρπαστικό ασπρόμαυρο videoclip, στο οποίο παρακολουθούμε το supermodel Helena Christensen να σαγηνεύει τον Isaak στην παραλία Kamoamoa, που βρισκόταν στο Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης. Η παραλία με τη μαύρη άμμο δημιουργήθηκε από λάβα προερχόμενη από το ηφαίστειο Kilauea που βρίσκται περίπου ένα μίλι μακριά. Δυστυχώς η παραλία καλύφθηκε από λάβα λίγο μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, στο μεγαλύτερο μέρος των οποίων η   Christensen ήταν γυμνόστηθη, κάτι που φυσικά η γωνία λήψης των πλάνων δεν επέτρεπε να φανεί. Όπως ήταν φυσικό το videoclip του Wicked game σάρωσε τα βραβεία MTV του 1991. Συγκεκριμένα κέρδισε το βραβείο στις κατηγορίες: MTV Video Music Awards for Best Male Video, Best Cinematography και  Best Video From a Film.




ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Το "Wicked game" θεωρείται ως μια μπαλάντα για την ανεκπλήρωτη αγάπη, αλλά ο Isaak είπε ότι στην πραγματικότητα εμπνεύστηκε το τραγούδι από ένα τηλεφώνημα μιας γυναίκας που ήθελε να τον επισκεφθεί έχοντας ερωτικές προθέσεις.
Ενώ το «Wicked Game» είναι αναμφίβολα ένα αριστούργημα και μια σημαντική στιγμή στην καριέρα του Isaak, αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος της τέχνης του. Καλλιεργώντας ένα στυλ rockabilly που χαρακτηρίζεται από τα μελαγχολικά φωνητικά και τον ιδιαίτερο ήχο τη κιθάρας του, κέρδισε την εκτίμηση του κοινού και των κριτικών. Συχνά παρομοιάζεται με κλασικούς rockers όπως ο Roy Orbison, ο Duane Eddy, ακόμη και ο Elvis Presley. Ίσως αυτές οι συγκρίσεις να μοιάζουν υπερβολικές, αλλά αποδεικνύουν πόσο πολύ εκτιμάται ο Isaak στη μουσική βιομηχανία.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ
28/1/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου