ΟΙ POLL ΣΤΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ (1982)

 

Ο Λυκαβηττός έχει γεμίσει από νωρίς από άνθρωπούς που διψούν να ακούσουν τα τραγούδια της νιότης τους, που ακόμα οι στίχοι τους αντιπροσωπεύουν. Δεν ξέρω αν το συγκρότημα και ο διοργανωτής περίμεναν τέτοια επιτυχία, αλλά η εικόνα στο εξώφυλλο με τον κόσμο να έχει κατακλύσει κάθε ελεύθερο χώρο, είναι ενδεικτική της υπέροχης εκείνης βραδιάς. Στο διπλό άλμπουμ που κυκλοφόρησε προς το τέλος του 1982, περιέχονται σχεδόν όλα τα τραγούδια τους κι από τους 2 δίσκους και πολλά από τις προσωπικές καριέρες, κάνοντας έτσι τη βραδιά από αλλά και το τελικό αποτέλεσμα να έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Στη σκηνή βγαίνουν ο Κώστας, ο Ρόμπερτ, ο Σταύρος κι ο άλλος Κώστας, ο Παπαιωάννου, ο ντράμερ. Μαζί τους 6 ακόμα μουσικοί. Η φωνή του Κώστα αρχίζει να τραγουδά  τους πρώτους στίχους του «Έλα ήλιε μου»
«Φρέσκο το χώμα, βροχή έχει πέσει, τα φύλλα ξερά»...Η πρώτη ανατριχίλα! 
Ακολουθεί η φωνή του Ρόμπερτ και μαζί τους ΟΛΟΣ ο Λυκαβηττός. Η βραδιά γεμίζει αναμνήσεις και το ένα τραγούδι καλύτερο από το άλλο, ΟΛΑ γεμάτα μνήμες. «Ψάχνω να βρω το φίλου μου», «Στην πηγή μια κοπέλα», «Ο Γέρος», «Η γενιά μας», «Άνθρωπε αγάπα», «2.000 λόγοι», με τον κόσμο να σιγοψιθυρίζει τους στίχους. Δύο τραγούδια από την προσωπική καριέρα του Σταύρου («Το αφεντικό» και «Το πρώτο τραγούδι») για να ακολουθήσουν 6 ακόμα από την προσωπική καριέρα του Κώστα («Ελένη», Φόβοι μου», «Δεν μετανιώνω, «Μην της το πεις», «Σήμερα κι αύριο» για να πάρει το μικρόφωνο ο Κώστας και να ρωτήσει »Πόσοι είναι γεννημένοι πριν το 50:. Πόσοι είναι γεννημένοι μετά το 50, πόσοι είναι γεννημένοι μετά το 60; Αυτό το τραγούδι είναι γραμμένο γι αυτούς που γεννήθηκαν πριν το 50 και ίσως και πριν το 50, κι ακολούθησε το «Ροκ’ν’Ρολ».  Η σειρά του Ρόμπερτ να τραγουδήσει δικές του συνθέσεις, είτε από την προσωπική καριέρα του είτε από τους Poll («Αν θες», «Μόνος  μου», «Ξημερώνει», Δεν θάσαι Μάρτυς») για να ακουστεί το «Ακρίτας», ένα από τα ωραιότερα τραγούδια, σύνθεση του Σταύρου από το προσωπικό του σχήμα του 1974 και ο κύκλος να κλείσει με τραγούδια των Poll («Σαν πέρναγε ο χειμώνας», «Αετοί» , Η Γενιάς μας»,» Πες της μαιμούς…»»Ποιος μπορεί να πιστέψει») για να κλείσει η βραδιά με ΟΛΟ τον κόσμο να τραγουδάει το «Άνθρωπε αγάπα».
Το εσώφυλλο του δίσκου

      
Οι μουσικοί που τους συνόδευσαν ήταν οι Γ. Σαρόγλου μπάσο,τραγούδι, Ν.Κούρος πιάνο, Μ.Ορφανίδης ντραμς, Α. Γούναρης κιθάρα, Γ.Τσουπάκης ντραμς,κρουστά και Γ. Πηλιούρης πλήκτρα. Η ηχοληψία έγινε από τον Ν.Δεσποτίδη με βοηθό τον Μ.Μποφιλάκη.
ΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ

Κώστας: « Ήρθε ένας διοργανωτής, εξαιρετικός στη δουλειά του και μας λέει, ρε παιδιά ελάτε να κάνουμε ένα reunion. Εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχαν τέτοιες διοργανώσεις, τέτοια αντίληψη ας πούμε», δήλωνε ο Κώστας Τουρνάς στο  Θανάση Κρεκούκια σε συνέντευξη στο OneMan.gr. Να προσθέσω ότι ο διοργανωτής ήταν ο Ιωσήφ Αβραμογλου και η εταιρεία η Happening που τότε είχε διοργανώσει πολλές και σημαντικές συναυλίες (Gillan στη Ριζούπολη, Rory Gallagher Ν.Φιλαδέλφεια κ.α.). Οι 2 συναυλίες των Poll έγιναν στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 1982.
TRIVIA 

  • Η πτήση του ντράμερ Κώστα Παπαιωάννου από Γερμανία, ήλθε λίγο πριν ξεκινήσει η συναυλία και πήγε κατ ευθείαν στο Λυκαβηττό για να παίξει. 
  • Σε μια στιγμή, Ο Κώστας Τουρνάς, είπε"αυτή η συναυλία αφιερώνεται στη μνήμη του Μάνου Λοϊζου" και καταχειροκρτοτήθηκε.

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΟΓΑΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Από το αρχείο του Ιωσήφ Αβράμογλου


«Δεν είχα μεγάλη συμμετοχή στη στήσιμο. Ο Κώστας το είχε στήσει. Εγώ πήγα στο μιξάζ των τραγουδιών μου, μέχρι την τελευταία στιγμή δεν ξέραμε τι θα βγει. Δεν το απορρίπτω, έχει ένα ωραίο εξώφυλλο με όλο τον κόσμο. Ο Κώστας έχει οργανωτικές ικανότητες κι εγώ ενορχηστρωτικές κι αυτά τα 2 δεν τα συνδυάσαμε. (σ.σ.μιλάει γενικά κι όχι ειδικά για το live άλμπουμ). Δεν είχα οργανωτική συμμετοχή και σε σχέση με το δεύτερο live (το Poll 1991 Live Στον Λυκαβηττό)μού αρέσει περισσότερο. Τα live θέλουν ένα know how και τότε δεν υπήρχε αυτή η τεχνολογία. Ήταν παρακινδυνευμένο να περάσει ο ήχος από τη σκηνή στην ταινία». Από συνέντευξη του Σταύρου Λογαρίδη στον γράφοντα. Νοεμ.1999

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

31/1/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου