ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΩΝ METALLICA!


Σε 2 μήνες και λίγο παραπάνω, θα κυκλοφορήσει το καινούργιο άλμπουμ των Metallica που αναμένεται είναι ένα από τα highlights της χρονιάς. Ο Rockmachine.gr σας παρουσιάζει όλα τα δεδομένα (video, περιοδεία) και προτείνει στον hard core fans τους Μάρκο Σακελλαρίου να γράψει ένα κείμενο που κάνει τη δική του πρόβλεψη.

 Το καινούργιο άλμπουμ των Metallica που θα κυκλοφορήσει στις 15 Απριλίου, διαδέχεται το Hardwired… To Self-Destruct(2016) και θα είναι το 11ο studio άλμπουμ τους. Τίτλος του 72 Seasons και κατέληξαν σε αυτόν, έχοντας στο μυαλό τους ότι τα πρώτα 18 χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου, διαμορφώνουν και επηρεάζουν τις συμπεριφορές και τον τύπο της προσωπικότητάς μας με τον Hetfield να προσθέτει  ότι η συνεχής μελέτη αυτών των ερεθισμάτων, μας οδηγεί στην εξεύρεση των  βασικών πεποιθήσεων και το πώς με τη σειρά τους επηρεάζουν τον κόσμο σήμερα.(Το νούμερο 72 προέκυψε από τον πολλάπλασιασμό του 18 που είναι τα χρόνια της εφηβικής ζωής Χ4 που είναι ο αριθμός των μελών=72) Μεγάλο μέρος της εμπειρίας των ενηλίκων (σ.σ. εννοεί γονείς, οικογενειακός κύκλος), είναι η αναπαράσταση ή η αντίδραση σε αυτές τις παιδικές εμπειρίες. Στην ουσία είμαστε αιχμάλωτοι της παιδικής ηλικίας μας και όλων όσων ζήσαμε». Λίγες εβδομάδες πριν την κυκλοφορία του, ο Rockmachine.gr παρουσιάζει όσες πληροφορίες είναι διαθέσιμες και φυσικά τα 2 video single, ‘Screaming Suicide’ και «Lux Æterna», που μας δείχνουν το δρόμο που θα έχει ο ήχος τους. Παραγωγός του άλμπουμ είναι ο Greg Fidelman μαζί με τους James Hetfield και Lars Ulrich, με τις ηχογραφήσεις να γίνονται στο δικό τους studio San Rafael.
ΠΩΣ ΘΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΤΟ 72 SEASONS;
Να μια καλή ερώτηση. Σίγουρα τα 2 video single που έχουμε ακούσει μέχρι τώρα, μας οδηγούν στις ρίζες τους και όσο υπερβολικός κι αν ακουστώ, στο Kill 'Em All! Μπορεί εκείνα τα riffs να ήταν αξεπέραστα, οι στίχοι καθημερινοί και απόλυτα προσαρμοσμένοι στη νεολαία (τότε ήταν όλοι 20χρονοι) αλλά όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ένα πολύ καλό άλμπουμ (σ.σ. τηρουμένων των αναλογιών).Το δεύτερο single, “Screaming Suicide”, έχει thrash ρίζες που χάνονται στη δεκαετίας του '80, αν και ακούγεται σαν μια πιο ώριμη έκδοση των κομματιών των άλμπουμ Death Magnetic και Hardwired… To Self-Destruct. Βέβαια καλό είναι να μην κρατάμε μεγάλο καλάθι γιατί αυτό που μας απέδειξαν τόσο οι Metallica όσο κι άλλα συγκροτήματα με 40χρονη και 50χρονη καριέρα πίσω τους, ήταν ότι όσο κι αν προσπάθησαν, κατάφεραν να πιάσουν τον ήχο και την ατμόσφαιρα των παλαιών δίσκων τους αλλά όχι τις catchy συνθέσεις.


 ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΤΩΝ LUX AETERNA KAI SCREAMING SUICIDE
Οι στίχοι του «Lux Æterna» μιλούν για την αίσθηση που πρέπει να εκμεταλλευτούμε και να αδράξουμε τη στιγμή. Στα λατινικά σημαίνει «αιώνιο φως» και σαν τίτλος αποτελεί μέρος μιας ρωμαιοκαθολικής ρέκβιεμ, ενώ οι στίχοι του δεύτερου video single που είναι το «Screaming Suicide»,περιγράφουν τον πρωταγωνιστή να παλεύει με τις πιέσεις της καθημερινότητας ζωής. Το τραγούδι ξεκινά με τη φράση: «Welcome to this life/Born into the fight» και συνεχίζει: «Curse another day/Spirit locked away/Punish and deprive/Hate to be awake.  Σύμφωνα με το συγκρότημα, το ‘Screaming Suicide’ απευθύνεται στη λέξη ταμπού της αυτοκτονίας και η πρόθεση τους είναι να επικοινωνήσουμε για το σκοτάδι που νιώθουμε μέσα μας. Είναι γελοίο να πιστεύουμε ότι πρέπει να αρνηθούμε ότι έχουμε αυτές τις σκέψεις, αφού απ΄όλους έχει περάσει έστω με αδύναμο τρόπο μια τέτοια τάση ή απόφαση, πείτε το όπως θέλετε. Η δύναμη είναι όχι να το κρύβεις, αλλά να το αντιμετωπίζεις καθώς είναι μια ανθρώπινη εμπειρία και θα πρέπει να μιλήσουμε για αυτό.
ART ARTWORK
Το εξώφυλλο τραβάει αμέσως την προσοχή τόσο  λόγω του έντονο κίτρινου χρώματος όσο και για τη διαφορετική αισθητική του. Δημιουργήθηκε από τον σχεδιαστή David Turner και την ομάδα του στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και Σαν Φρανσίσκο όπου εδρεύουν! Ο Turner έχει κερδίσει ένα κέρδισε Grammy για το packaging του Death Magnetic και δούλεψε με τους Metallica στα Through The Never, S&M2 και Hardwired… To Self-Destruct αλλά και στο αμφιλεγόμενο, άλμπουμ και εξώφυλλο Lulu(2011) με τον Lou Reed. Παρόλο που το καλλιτεχνικό έργο του άλμπουμ είναι τολμηρό και αδιάφορο, υπάρχουν πολλά που πρέπει να λάβετε υπόψη. Όπως είπε ο Hetfield, ο τίτλος του άλμπουμ αναφέρεται στα χρόνια μόρφωσης ενός ανθρώπου. Μια απανθρακωμένη κούνια καταλαμβάνει το κέντρο της εικόνας και περιβάλλεται από υπολείμματα μιας ζωής προ-ενηλίκων που έχουν υποστεί ζημιά από τη φωτιά: μαλακά παιχνίδια, ένα τρίκυκλο, ξύλινα παιχνίδια, μια κιθάρα, ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ και ένα σωρό άδεια δοχεία.


Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ
Η περιοδεία που θα ακολουθήσει θα έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι θα παίζουν στην ίδια πόλη δύο φορές με δύο διαφορετικά set lists με την in the round σκηνή! H περιοδεία θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2023 από το Άμστερνταμ και θα τελειώσει το Σεπτέμβριο του 2024 στο Μεξικό. Οι ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί στην Ευρώπη είναι λίγες     (Παρίσι, Αμβούργο, Γκέτεμπουργκ) και αναμένονται καθημερινά να ανακοινώνονται πόλεις. Πάντως  καλού κακού, αφήστε ελεύθερες ημερομηνίες τον Ιούλιο, γιατί το Ολυμπιακό Στάδιο μπορεί να φιλοξενήσει τους Metallica!

Η ΤΑΙΝΙΑ


Το συγκρότημα ανακοίνωσε την πρεμιέρα του 72 Seasons στις κινηματογραφικές αίθουσες σε όλο κόσμο, μια μέρα πριν την επίσημη κυκλοφορία του, την Πέμπτη 14 Απριλίου.
Οι fans θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν όλα τα τραγούδια, τα οποία θα έχουν το καθένα δικό τους video ενώ θα υπάρχουν και σχόλια των μελών. Τα εισιτήρια για την προβολή θα κυκλοφορήσουν στις 2 Μαρτίου από το metallica.film.

Όλα αυτά είναι ωραία. Καλύτερη άποψη θα έχουμε όταν ακούσουμε ολόκληρο το άλμπουμ και έχουμε μια καλύτερη οπτική των στίχων. Υπομονή έως τις 14 Απριλίου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

29/1/23

Την άλλη Κυριακή: Όλα τα live και τα dvd/VHS των Black Sabbath
Ο ΜΑΡΚΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 72 SEASONS
Και ξαφνικά, τα πάντα κινούνται σε ρυθμούς Metallica και όλοι αναμένουν εναγωνίως την 14η Απριλίου όταν και θα κυκλοφορήσουν το νέο τους studio album, 72 Seasons. Εκεί που υπήρχε μία φαινομενική ησυχία στο στρατόπεδο της μεγαλύτερης metal μπάντας όλων των εποχών και όλοι αναρωτιόντουσαν πότε επιτέλους θα κυκλοφορούσαν νέο υλικό, αυτοί δούλευαν με κάθε μυστικότητα πάνω στο νέο τους υλικό και όλα αυτά, παράλληλα με όλα τα υπόλοιπα projects με τα οποία καταπιάνονταν σε αυτό το διάστημα.
Ήδη έχουμε ακούσει δύο από τα δώδεκα κομμάτια που θα περιέχονται, δύο κομμάτια για τα οποία έχουν ειπωθεί τα πάντα. Από αποθεωτικά σχόλια μέχρι ότι η μπάντα πρέπει να το διαλύσει και ότι δεν υπάρχει λόγος ύπαρξής τους πλέον. Για να λέμε την αλήθεια, όχι κάτι που δεν το περιμέναμε. Ποια είναι η δική μου άποψη; Τόσο το "Lux Æterna" όσο και το “Screaming Suicide” είναι δύο χαρακτηριστικά δείγματα της μοντέρνας συνθετικής λογικής των Metallica. Ρυθμικά, catchy, με ωραίες μελωδίες, ότι πρέπει για να ακουστούν στην μεγάλη και πλατιά μάζα των οπαδών τους αλλά και για να πάρουν θέση στο νέο set list στην νέα παγκόσμια περιοδεία που οι Metallica ξεκινάνε σε τρείς περίπου μήνες. Το "Lux Æterna" με το ξεκάθαρο N.W.O.B.H.M ρυθμό του ενθουσίασε πάρα πολύ όταν έσκασε μύτη. Κάποιοι μιλήσαν ότι έχει Diamond Head επιρροές, άλλοι μίλησαν για Iron Maiden στοιχεία, εμένα προσωπικά μου θύμισε πολύ το “Killing Time” των Sweet Savage και αυτό μόνο κακό δεν είναι. Άλλωστε τόσο ο James Hetfield αλλά ακόμα περισσότερο ο Lars Ulrich δεν έχουν κρύψει ποτέ την λατρεία τους για το συγκεκριμένο ιδίωμα άρα τι πιο φυσιολογικό να τιμήσουν αυτές τις επιρροές. Από την άλλη, το “Screaming Suicide” λειτουργεί σαν να είναι το νέο “Atlas Rise” ή το νέο “Moth Into Flame”. Mid-tempo ρυθμός, πολύ καλή δουλειά από τον Hammett στο solo, ένας Hetfield που πραγματικά ακούγεται ηγετικός αλλά και με ένα πολύ δυνατό στιχουργικό μήνυμα όπως η αυτοκτονία που δημιούργησε μεγάλο αντίκτυπο.



Προσωπικά, αν με ρωτήσετε, δεν κρατάω ούτε μεγάλο ούτε μικρό καλάθι για το 72 Seasons. Βασικά δεν κρατάω καθόλου καλάθι. Δεν περιμένω πλέον από τους Metallica να κυκλοφορήσουν ούτε ένα “Master Of Puppets” ή ένα “Black Album”, αυτές οι εποχές έχουν περάσει. Σε συζητήσεις με φίλους και γνωστούς έχω επανειλημμένα πει πως αν κυκλοφορήσουν ένα album σαν το “Hardwired… To Self-Destruct” θα είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Ένα album που έχει μέσα του τέσσερα μοντέρνα Metallica classics (“Hardwired”, “Atlas Rise”, “Moth Into Flame” & “Halo Of Fire”) και που είχε πολύ θετική αντιμετώπιση από τους οπαδούς της μπάντας. Αν σε επτά από τώρα χρόνια το “72 Seasons” έχει καταφέρει κάτι ανάλογο, τότε θα έχει πετύχει απόλυτα τον σκοπό του. Αλλά δεν χρειάζεται να λέμε πολλά, η 14η Απριλίου δεν είναι και πολύ μακριά. Θα το ακούσουμε και θα αποφανθούμε.
 

Ο Μάρκος Σακελλαρίου είναι συντάκτης του Metal Hammer 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment