ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ, MAGIC DE SPELL, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΚΥΤΤΑΡΟ 28/01/2023. Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ


 Τους έχουμε δει ξανά και κάθε χρόνο είναι και καλύτερα! Ο λόγος για τους
τρεις μεγάλους της εγχώριας ροκ σκηνής. Οι Magic De Spell, Υπόγεια Ρεύματα και φυσικά τον Δημήτρη Μητσοτάκη, ιδρυτικό μέλος των Ενδελέχεια, είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην άνθιση της ελληνόφωνης ροκ σκηνής των ‘90s και συνεχίζουν ακάθεκτοι να μας χαρίζουν όχι μόνο εξαιρετικές ζωντανές εμφανίσεις, αλλά και νέο υλικό αντάξιο του ονόματος και της ιστορίας τους. Είναι αυτονόητο ότι δεν θα μπορούσαμε να χάσουμε την ευκαιρία να τους απολαύσουμε ζωντανά για μια ακόμα φορά στο ιστορικό Κύτταρο.Το line up προϊδέαζε ότι η συναυλία θα ήταν sold out, κάτι που επιβεβαιώθηκε σχεδόν μια εβδομάδα πριν! Δεδομένης της προσέλευσης λοιπόν βρεθήκαμε έγκαιρα στον χώρο για να εξασφαλίσουμε καλή θέση, αφού όσο η ώρα περνούσε, τόσο  ο κόσμος γέμιζε το Κύτταρο, και η προσμονή μεγάλωνε.
Στις 22:00 η προσμονή έλαβε τέλος, με τον Γρηγόρη Κλιούμη και την παρέα του να ανεβαίνουν στην σκηνή. Έχοντας δει και πέρσι τα Υπόγεια Ρεύματα δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από μια ακόμα σαρωτική εμφάνιση. Το συγκρότημα άνοιξε με το πολύ καλό «Τρένο» σηματοδοτώντας την έναρξη του πάρτι, που στήθηκε στο Κύτταρο. Τα όποια μικρά προβλήματα στον ήχο δεν ήταν ικανά να χαλάσουν τη γιορτινή ατμόσφαιρα και ούτως ή άλλως αντιμετωπίστηκαν γρήγορα. Οι «Χαμένες Μέρες» χάρισαν το πρώτο κύμα ενθουσιασμού στους φίλους του γκρουπ.
Όλο το Κύτταρο τραγουδούσε μαζί με τους μουσικούς κλασικά κομμάτια όπως το «Να Γελάς», «Θέλω Να Χάσω Τον Εαυτό Μου», την «Ρόζα» του Μητροπάνου σε μια αρκετά πιο heavy εκδοχή της κλασικής διασκευής. Οι φωνές μας ξεπέρασαν την ένταση της φωνής του Ηλία Κλιούμη σε κομμάτια όπως το «Πολιτεύεσαι», το οποίο ο μπασίστας του γκρουπ Νίκος Γιούσεφ αφιέρωσε στους πολιτικούς, το «Μ’ Αρέσει Να Μην Λέω Πολλά», «Ύμνος 414» και το «Σαν Φως». Στο τελευταίο μάλιστα κόπηκε η χορδή της κιθάρας με το συγκρότημα να αντιμετωπίζει με αστεία το «ατύχημα» δίδοντάς μας ευκαιρία για μικρές ανάσες καθώς ακολουθούσε το «Killing In The Name Of» των Rage Against The Machine με τον drummer του σχήματος αναλαμβάνει τα φωνητικά.
Το γκρουπ θα κλείσει την εμφάνισή του με τον «Γκρεμιστή», μελοποιημένο ποίημα του Κωστή Παλαμά με τον Γιούσεφ να υπενθυμίζει και το πολιτικό περιεχόμενο του κομματιού εν σχέσει με την σημερινή δύσκολη πραγματικότητα. Τελικά θα μας αποχαιρετίσουν οριστικά με την «Ασημένια Σφήκα», όπου έγινε κυριολεκτικά χαμός, για να παραδώσουν την σκυτάλη στους Magic De Spell! Τα Υπόγεια Ρεύματα ξεπέρασαν τον εαυτό τους με μια πραγματικά εξαιρετική εμφάνιση. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα κομμάτια τους ακούστηκαν με διαφορετική ενορχήστρωση (τα περισσότερα αρκετά πιο heavy) σε σχέση με τις studio εκτελέσεις. Για
μια ακόμα φορά θα πούμε ότι τόσο ο Ηλίας Κλιούμης (κιθάρα /φωνητικά) όσο και οι Νίκος Γιούσεφ και Τάσος Πέππας στο μπάσο και τα τύμπανα αντίστοιχα είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ.

Οι Magic De Spell ανέβηκαν στην σκηνή λίγο μετά τις 23:30 και για 70 περίπου λεπτά πυρπόλησαν την σκηνή του Κυττάρου. Ο ήχος ήταν από την αρχή καλός κάνοντας  ευκολότερο το έργο τους. Ξεκίνημα με το «Νίψον Aνομήματα» και χαμός! Το «Βιετνάμ» του Σαββόπουλου, που ακολούθησε ήταν μία από τις αρκετές διασκευές, που ακούσαμε δεδομένου ότι το συγκρότημα στην 40χρονη πορεία του έχει κάνει ουκ ολίγες φορές εξαιρετικές διασκευές σε κλασικά κομμάτια της ελληνικής δισκογραφίας προσδίδοντας πάντα το προσωπικό του στίγμα.
Magic DeSpell


Αν και όλη η εμφάνιση ήταν εκπληκτική, θα αρκεστώ στην υπέροχα συναισθηματική εκτέλεση του «Ο Λύκος Της Ψυχής Μου», το οποίο το συγκρότημα αφιέρωσε στον Νίκο Μαϊντά, που δυστυχώς έφυγε από τη ζωή το 2021 και φυσικά στο μαγικό «Εμένα Οι Φίλοι Μου» με το κοινό να σκεπάζει την φωνή του Σκαράκη στο ρεφρέν! Αντιπολεμικό και άκρως επίκαιρο μήνυμα για την βαρβαρότητα του πολέμου με το «Από Μακριά» και το «Sarajevo», όπου φυσικά το κοινό ανέλαβε για μια ακόμη φορά τα
φωνητικά. Ο χαμός συνεχίστηκε με όλο το κλαμπ να τραγουδάει κομμάτια όπως «Τέρμα Το Διάλειμμα» και «Πότε Βούδας Πότε Κούδας». Πέραν των αναμενομένων και η φανταστική
διασκευή στο «Rock N’ Roll Στο Κρεββάτι» του Σιδηρόπουλου - ένα από τα εμβληματικότερα κομμάτια της ελληνικής ροκ μουσικής. Μας αποχαιρέτησαν με το «Είμαι» από την πρόσφατη δισκογραφία τους, το οποίο αφιέρωσαν στους αδικοχαμένους Παύλο Φύσσα, Ζακ Κωστόπουλο και Αλέξη  Γρηγορόπουλο.
Το συγκρότημα εμφανίστηκε απίστευτα δεμένο και απέδωσε εξαιρετικά κομμάτια που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους στην ελληνόφωνη ροκ σκηνή. Αν και όλοι γνωρίζουμε την εκτελεστική δεινότητα κάθε μέλους του σχήματος, οφείλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία στον εξαιρετικό νέο τραγουδιστή του σχήματος. Ήταν η πρώτη φορά που οι περισσότεροι είδαμε το γκρουπ με τον Μιχάλη Σκαράκη από τους “Εκτός Μάχης” και “9mm” πίσω από το μικρόφωνο και μείναμε με το στόμα ανοιχτό. Δεδομένων των φωνητικών του δυνατοτήτων θα προσθέσω μόνο ότι η φωνή του δένει άψογα στο ύφος του γκρουπ ανεβάζοντας σε άλλο επίπεδο τα κομμάτια!
Είχε σχεδόν φτάσει 01:00 όταν ο Δημήτρης Μητσοτάκης ανέβηκε στην σκηνή. Η εμφάνιση
θα μπορούσε να χωριστεί σε δύο μέρη. Στην αρχή έπαιξε κυρίως κομμάτια από την προσωπική του δισκογραφία, ενώ στο δεύτερο μέρος ακούσαμε κυρίως συνθέσεις από την θητεία του στους Ενδελέχεια. Το εναρκτήριο «Μικρές Χαρές» διαδέχτηκε το «Αν», η μεγαλύτερη επιτυχία της προσωπικής του πορείας. Πολύ καλά και τα καινούργια «Η Καρέκλα Είναι Πρέζα» και «Γυναικοκτονία» με το τελευταίο να αφιερώνεται στα θύματα. Όμορφη η εκτέλεση και στο «Κυρά Κατίνα», προϊόν της συνεργασίας του Μητσοτάκη με τους Θραξ Πανκc, στην εισαγωγή του οποίου ο
ερμηνευτής έκανε λόγο για την θρησκευτική υποκρισία, που μαστίζει την εποχή μας.
Δημήτρης Μητσοτάκης


Η προσμονή όλων για κομμάτια από Ενδελέχεια έλαβε τέλος λίγο αργότεραο με το «Δεν
Είμαι Αυτός Που Θες» να προκαλεί ενθουσιασμό και τον Μητσοτάκη να μας εξομολογείται
εν μέσω επευφημιών ότι η σύνθεση ήταν προϊόν της αδυναμίας του να πει σε μια πρώην κοπέλα του να χωρίσουν! Δύσκολο να περιγράψει κανείς τον χαμό την ώρα που ακούστηκαν κομμάτια όπως «Βουτιά Από Ψηλά», «Διαμαντένια Προβλήτα», «Χάρτινες αΐτες» και το «Έρωτας» με τον Μητσοτάκη να επιστρατεύει έναν τηλεβόα για τα φωνητικά.
Υπέροχη και γεμάτη συναίσθημα η εκτέλεση του «Τι Τραγούδι Να Σου Πω» με όλο το κλαμπ
να τραγουδά τους στίχους! Εξαιρετικός performer ο Μητσοτάκης κέρδισε το χειροκρότημα
όλων μας και σε κομμάτια λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό. Στα συν της εμφάνισής του και
το κοινωνικό πρόσημο κομματιών του που σκοπό έχουν όχι μόνο την ψυχαγωγία, αλλά και
να ευαισθητοποιήσουν μια κοινωνία που μαστίζεται από την αδικία.

Οι μουσικοί που πλαισίωναν τον Μητσοτάκη απέδωσαν με τον καλύτερο τρόπο τα κομμάτια, ενώ για μια ακόμη φορά ο ερμηνευτής της μπάντας και ιστορικό μέλος των Ενδελέχεια τα έδωσε όλα!
Και κάπου εκεί που νομίσαμε ότι η γιορτή έφτασε στο τέλος της, τα μέλη όλων των γκρουπ
βάλθηκαν να μας διαψεύσουν! Ανέβηκαν όλοι μαζί στην σκηνή για αποδώσουν ζωντανά
κάποια από τα σημαντικότερα κομμάτια της ελληνικής δισκογραφίας! Η αρχή έγινε με το
«Μου Είπες Θα Φύγω» από Σπυριδούλα για να ακολουθήσουν χωρίς ανάσα τα «Sarajevo»,
«Ασημένια Σφήκα» και «Μολυβένια Θάλασσα»!!!
Εν μέσω χειροκροτημάτων μετά από σχεδόν 4 ώρες και 20 λεπτά τα συγκροτήματα μας
αποχαιρέτησαν οριστικά αυτή τη φορά!
Η σημερινή συναυλία ήταν απόδειξη ότι η ελληνική
ροκ σκηνή όχι μόνο υπάρχει αλλά διανύει περίοδο δεύτερης άνθισης! Αυτό διαπιστώσαμε
όσοι βρεθήκαμε στο Κύτταρο το βράδυ του Σαββάτου!

Setlist Υπόγεια Ρεύματα: Το Τρένο – Η Γη Που Αφήνω – Μικρές Χαμένες Μέρες –
Τσαλακωμένες Μέρες – Κοιτάς Μακριά – Να γελάς – Ρόζα – Σαν Φως – Killing In The Name
Of – Ανδρείκελα – Θέλω να Χάσω Τον Εαυτό Μου – Μ’ Αρέσει Να Μην Λέω Πολλά –
Σίσυφος – Πολιτεύεσαι - Ύμνος 414 – Ο Γκρεμιστής – Ασημένια Σφήκα
Setlist Magic De Spell: Νίψον Aνομήματα – Βιετνάμ – Πρόγονε Πίθηκε Εσύ Τι Λες – Κυρ
Παντελής - Έρχονται Οι Άνθρωποι… - Η Φαντασία Στην Εξουσία - Ηλί Λαμά - Όταν Νυχτώνει
- Ο Λύκος Της Ψυχής Μου - Τέρμα Το Διάλειμμα (Η Μπαμπέσα) - Πότε Βούδας Πότε Κούδας
- Rock N’ Roll Στο Κρεββάτι - Εμένα Οι Φίλοι Μου – Από Μακριά - Sarajevo – Είμαι
Setlist Δημήτρης Μητσοτάκης: Μικρές Χαρές – Αν – Η Καρέκλα Είναι Πρέζα – Γυναικοκτονία
– Η Μαρία – Η Λίστα – Δεν Είμαι Αυτός Που Θες – Κυρά Κατίνα – Βουτιά Από Ψηλά -
Χάρτινες Σαΐτες – Διαμαντένια Προβλήτα – Ο Έρωτας – Τι Τραγούδι Να Σου Πω – Καντε
Πέρα
Setlist Όλα τα γκρουπ: Μου ‘Πες Θα Φύγω – Sarajevo – Ασημένια Σφήκα – Μολυβένια Θάλασσα.

ΚΕΙΜΕΝΟ/ΦΩΤΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου