GUN: "ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΑΙΖΑΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΣΚΗΝΗ 10 ΜΕΤΡΩΝ, ΞΑΦΝΙΚΑ ΠΑΙΖΑΜΕ ΣΕ ΜΙΑ 100 ΜΕΤΡΩΝ"

Οι Σκοτσέζοι Gun είναι ένα από πιο χαρακτηριστικά hard rock συγκρότημα της δεκαετίας του 80. Σχηματίστηκαν το 1987 στη Γλασκόβη από τα αδέλφια Dante Gizzi (τραγούδι) και Giuliano "Jools" Gizzi κιθάρα, αρχικά με το όνομα Blind Allez, το οποίο άλλαξαν σε Phobia για να καταλήξουν στο Gun. Mουσικά ήταν επηρεασμένοι από το άλμπουμ Apetite for Destruction των Guns and Roses αλλά κι από τον ήχο των Rolling Stones. Είχαν την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση σε studio και προβάδικο για πολλές ώρες και δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη, παίζοντας όσο περισσότερες ώρες την ημέρα μπορούσαν. Κατάφερνα να προσελκύσουν το ενδιαφέρον πολλών  μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, για να υπογράψουν στην Α&M για να ξεκινήσουν να ηχογραφούν τα τραγούδια του πρώτου άλμπουμ τους με παραγωγό τον Kenny MacDonald και σύνθεση Mark Rankin τραγούδι,  Giuliano Gizzi κιθάρα, Baby Stafford κιθάρα, Dante Gizzi  μπάσο και Scott Shields ντραμς. Το Taking On the World κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1989 και σταμάτησε στο Νο 44 του βρετανικού chart, βγάζοντας 2 πετυχημένα singles, τα "Better Days" και "Shame on You", με το άλμπουμ να ξεπερνά τις 60.000 αντίτυπα.

Η ημέρα που τους κάλεσαν στην δημοφιλέστατη αγγλική τηλεοπτική εκπομπή Top of the Pops (Αυγ.1989) ήταν καλεσμένες και οι Wendy and Lisa, που έκαναν φωνητικά στους Revolution κι εκείνη την εποχή είχαν την επιτυχία Satisfaction. Ο Guliano Gizzi, θαυμαστής του Prince, πλησίασε την Wendy και της είπε "μπορώ να σφίξω αυτό το χέρι που έχει αγγίξει τον Prince" και η απάντηση που έλαβε ήταν "μπορείς να σφίξεις αυτό το χέρι που έχει χαστουκίσει τον Prince"!!! Η επιτυχία του άλμπουμ, των 2 singles, αλλά κι ο φρέσκος ήχος τους, τού φέρνει support στην αμερικάνικη περιοδεία των Rolling Stones με τον Mick Jagger να τους δίνει συμβολυλές πώς να αντιδράσουν στον πολύ κόσμο. »Εκεί που παίζαμε σε μια σκηνή το πολύ 10 μέτρων, ξαφνικά παίζαμε σε μια σκηνή 100 μέτρων» λέει ο Giuliano "Jools" Gizzi.΄’Ολά πήγαιναν καλά για τους Gun που με παραγωγό και πάλι τον Kenny MacDonald, το Μάρτιο του 1992 κυκλοφορούν το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο Gallus(No14 Μ.Βρετανία) που έβγαλε τις επιτυχίες "Steal Your Fire" και "Welcome to the Real World". Στο εξώφυλλο του δίσκου, εικονίζεται ο Σκοτσέζος μποξέρ Benny Lynch, που έφυγε από τη ζωή το 1946. Στο τρίτο άλμπουμ τους Swagger, η επιλογή να διασκευάσουν την funky επιτυχία των Cameo, “Word up” ήταν απόλυτα πετυχημένη αφού εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη επιτυχία τους, σταματώντας στο Νο 8 του βρετανικού chart μικρών δίσκων  ενώ το άλμπουμ σταμάτησε στο Νο5, ξεπερνώντας τις 60.000 αντίτυπα! “Ήταν ένα σκληρό funk κομμάτι που μας άρεσε και ζητήσαμε την άδεια του συνθέτη και τραγουδιστή των Cameo, Larry Blackmon να το διασκευάσουμε. Κρατήσαμε το σκληρό ρυθμό του, βάζοντας περισσότερες κιθάρες και πιο κοφτό ρυθμό. Σίγουρα δεν περιμέναμε να κάνει τέτοια επιτυχία» λέει ο τραγουδιστής Mark Rankin.  Με αυτή τη διασκευή, άνοιξε η πόρτα του MTV που άρχισε να παίζει και τα παλαιότερα video τους. Σε αυτό το άλμπουμ υπήρξαν κάποιες ανακατατάξεις στη σύνθεσή τους με τους Dickson και Shields να έχουν φύγει πριν την κυκλοφορία του Swagger (αναφέρεται στα credits) για να ενσωματωθεί στο συγκρότημα του Bruce Dickinson το 1994, αφήνοντας τον Giuliano να παίζει όλα τα μέρη κιθάρας και τον αδελφό του Jim Kerr των Simple Minds, Mark να παίζει τα ντραμς. Η επιτυχία του Swagger, συνοδεύτηκε από μια μεγάλη περιοδεία κι επέστρεψαν μετά από 3 χρόνια με ντράμερ τον Stuart Kerr των Texas αλλά και με νέο όνομα, G.U.N. ώστε να αποστασιοποιηθεί το συγκρότημα από το σοβαρό περιστατικό πυροβολισμών στο Dunblane αλλά και σε ένδειξη σεβασμού στους νεκρούς!(δες Trivia). Το Μαϊο του 1997 κυκλοφόρησαν το 4ο τέταρτο άλμπουμ τους που ήταν το 0141 632 6326 (Νο 32 Μ.Βρετανία)με τον τίτλο να ανήκει τώρα στο τηλεφωνικό νούμερο μιας σχολής αυτοκινήτου(!) που όμως όταν κυκλοφόρησαν το άλμπουμ ανήκε στους Gun και το χρησιμοποιούσαν για μηνύματα με τους fans τους αλλά και για να ακούν τα νέα του συγκροτήματος! Μετά το νούμερο άλλαξε και το πήρε η σχολή αυτοκινήτου!  

Την παραγωγή του ανέλαβε ο οργανίστας των INXS, Andrew Farriss από τη δουλειά του οποίου οι Gun δεν έμειναν καθόλου ικανοποιημένοι γιατί όπως είπαν, έκανε πολύ λουστραρισμένο τον ήχο τους! Υπήρξαν πολλές κόντρες στο studio,με την A&M να δαπανά πολλά χρήματα για την παραγωγή που τελικά δεν…ευδοκίμησε. Σήμερα, σε συνέντευξή του Jools Gizzi στο περιοδικό Rock Candy(Δεκ.2022), υποστηρίζει ότι η αποτυχία του 0141 632 6326, οδήγησε το συγκρότημα στο τέλος του και τον τραγουδιστή και ιδρυτικό μέλος Mark Rankin, στην έξοδο και στη συνέχεια, το συγκρότημα στη διάλυση(1997). Τα επόμενα χρόνια, έγιναν κάποια συναυλιακά reunion με το συγκρότημα να επανέρχεται με τραγουδιστή των πρώην Little Angels, Toby Jepson, κυκλοφορόντας παράλληλα 2 cd με παλαιότερα υλικό, τα Collection και The River Sessions. O Jobson έμεινε μαζί τους έως και το καλοκαίρι του 2010 και ηχογράφησε μαζί τους το Ep, Popkiller με τον Dante Gizzi να αφήνει το μπάσο και να αναλαμβάνει το μικρόφωνο. Στη θέση του ήλθε ο τεχνικός κιθάρας Derek Brown, για να κυκλοφορήσουν το άλμπουμ Break the Silence(2012), ενώ παράλληλα εμφανίστηκαν και στο Download Festival της ίδιας χρονιάς. Το 2014 συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την κυκλοφορία του Taking on the World το οποίο επανακυκλοφόρησε σε ειδική 3πλή έκδοση με b-sides, live κ.α.. Ακολούθησε η κυκλοφορία των Frantic(2015), East End EP και η κυκλοφορία της διασκευής της μεγάλης επιτυχίας τω Hot Chocolate, "Every 1's a Winner" απ΄όπου όλα τα έσοδα προσφέρθηκαν στο Macmillan Cancer Nurses, στη μνήμη του πατέρα των αδελφών Dante. Το 2017 κυκλοφόρησαν τα Favourite Pleasures(Νο 16 Μ.Βρετανία), τη συλλογή R3L0ADED που ήταν 2πλή με bonus cd με διασκευές. Πήραν μέρος στην περιοδεία The Big 3-0 Tour μαζί με τους FM και The Dan Reed Network για να φθάσουμε στο 2022 όπου κυκλοφόρησαν το The Calton Songs, με ακουστικές διασκευές επιτυχιών από όλη την καριέρα τους.
Εκείνο που μένει στο μυαλό κάθε fan των Gun, είναι η συνέπεια στον καθαρό hard rock βρετανικό ήχο, με ελάχιστες παρασπονδίες προς το ενναλακτικό rock και τα 3 καλά πρώτα άλμπουμ τους.

TRIVIA
Στις 13 Μαρτίου 1996, στο Δημοτικό Σχολείο Dunblane στο Dunblane, κοντά στο Stirling της Σκωτίας, ο Thomas Hamilton πυροβόλησε και σκότωσε 16 μαθητές και έναν δάσκαλο και τραυμάτισε άλλους 15, προτού αυτοκτονήσει. Παραμένει ο πιο θανατηφόρος μαζικός πυροβολισμός στη βρετανική ιστορία.(από τη Βικιπαίδεια)
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Taking on the World (1989)
Gallus (1992)                            •   
Swagger (1994)                               
           
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

30/1/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου