Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ SCHMETTERLING

 

Ηταν Απριλιος του 1977, όταν τρεις φιλοι από την Νεα Κηφισια και την Νεα Ερυθραια, που αποφασισαν να φτιαξουν μια rock μπαντα, για περνανε ομορφα και οπου ηθελε ας εβγαινε.
Ο Αλεξης Παπαλαμπρου (κιθαρες, πληκτρα και φωνη), ο Κωστα Πισσαρης (μπασο) και ο Αντωνης Ελευθερακης (τυμπανα και κρουστα). Το σχημα αυτό το ονομασαν Schmetterlig (γερμανικα, Πεταλουδα).
Μη εχοντας περισσοτερες υποχρεωσεις εκτος από την δουλεια τους, επαιζαν κάθε μερα σε ένα στουντιο που ειχε στησει στο σπιτι του ο Αλεξης,  με το ρεπερτοριο τους να είναι διασκευές, όπως Paint it Black, Gimmie Shelte, Evil Ways, All Righ Now κ.α. Συμπληρωματικα επαιζαν και μερικες συνθεσεις του Παπαλάμπρου, οι οποιες παιχθηκαν με επιτυχια αργοτερα στο επομενο σχημα της μπαντας.
Στο τελος του 1978, ειχαν δεσει, παίζοντας σε συγκεντρωσεις φιλων αλλά δεν μπόρεσαν να κάνουν μια συναυλια, γιατι ο στρατος καλεσε τον Αντωνη Ελευθερακη κι ετσι η μπαντα σταματησε τις δραστηριοτητες της.
Τον Φεβρουαριο το 1979 εγινε τυχαία μια συναντηση του Παπαλάμπορου με τον Δημητρη Δημητρακα, ντραμερ (πρωην Θαρσείν Χρει) και με τον Γιαννη Αννινο, νεαρο κι αξιολογο μπασιστα κι έτσι μεγαλωσε ο κυκλος των μουσικων που πλαισιωσαν τους Schmetterling.
Τα νεα παιδια ηταν ο Γιαννης Γριβακος (κιθαρες), ο Θεμης Πατζογλου (σαξοφωνο), ο Πανος Παλατζογλου (τρομπονι) κι ο Χρηστος (άγνωστου επίθετου, φλαουτο, μεταλλοφωνο), ολοι από το Νέο Ηρακλειο και την Νεα Ιωνια. Μεσω του Γιαννη Αννινου ηλθαν στο σχημα και τρεις νεαρες γερμανιδουλες, η Αλεκα, η Caroline και η Jennifer, για τα φωνητικα κι αρχισαν σχεδον καθημερινες προβες, οπου το 10μελες πλεον σχημα, βρισκοταν στο μικρο στουντιο του Παπαλάμπρου στην Νεα Κηφισια και επαιζαν συνθεσεις (μουσικη και στιχους) των Παπαλάμπρου και μερικες του Δημητρη Δημητρακα (μουσικη σε στιχους του Αλεξη).
Η μουσικη τους όπως τη χαρακτήρισαν οι ιδιοι, αλλα και καποιοι γνωστες τους ειδους ηταν προοδευτικο rock. Τολμησαν δε, να κανουν διασκευες καποιων γνωστων κομματιων, όπως το All Along the Watchtower προσαρμοσμενες σε υφος και ενορχηστρωση προοδευτικου ροκ με τις ενορχηστρωσεις να έχει αναλαβει ο Παπαλάμπρου τις οποιες εφ’οσον ειχαν την εγκριση των υπολοιπων μελων, υιοθετουντο για να παιχθουν. Το σχημα αυτό εκανε μερικες συναυλιες σε κυριακατικα πρωινα, με αρκετη επιτυχια και αποδοχη από τον κοσμο. Ηλθε παλι όμως ο στρατος και καλεσε τον Γιαννη Αννινο στα τελη του 1979 κι αυτο εβαλε φρενο στο δεσιμο του συγκροτηματος, την εξελιξη και τη βελτιωσης του. Την θεση του Γιαννη πηρε ενα άλλο νέο ταλαντουχο παιδι από το Νέο Ηρακλειο, ο Λακης Οικονομου (μπασο), ο οποιος υστερα από λιγες προβες ηταν ετοιμος να συμμετεχει κανονικα στην μπαντα. Οι Schmetterling τοτε εκλεισαν να παιζουν στην Πλακα, στο Tiffany’s,  ενώ στο συγκρότημα έρχεται ο πολύ καλος κιθαριστας, ο Γιωργος Καλουδης, μετεπειτα Dalton’s Family, αλλα αποχωρησαν από την μπαντα τα κοριτσια που εκαναν φωνητικα, λογω φορτου εργασίας στο σχολειο τους.
Το συγκροτημα συνεχισε με επιτυχια τις εμφανισεις του, μεχρις οτου προς το φθινοπωρο του 1980, η πατριδα καλεσε τον Λακη Οικονομου να υπηρετησει την θητεια του και για άλλη μια φορα εψαχνε για μπασιστα.
Εκείνη την εποχή αποχωρησε ο Γιωργος Καλουδης, για να φτιαξει τους Dalton’s Family για να αντικατασταθούν σχεδον άμεσα από τους Λακης Ντελιογλαννης, πρωην Artemis και Γιωργος Δριβας, πρωην S.O.S (Sultans of Swing) με το συγκρότημα να έχει δέσει πολύ και η σύνθεσή του να είναι Γιαννης Γριβακος (κιθαρες), Λακης Ντελιογλαννης (κιθαρες, φωνητικα), Γιωργος Δριβας (μπασο), Δημητρης Δημητρακας (τυμπανα, κρουστα, φωνητικα), Θεμης Πατζογλου (σαξοφωνο) και Αλε  ξης Παπαλαμπρου (πληκτρα, ακουστικες κιθαρες, φωνη).

Τον χειμωνα του 1981, οι Schmetterling επαιζαν σε διαφορες συναυλιες, μεταξυ αυτών και τα Χριστουγεννα 1980 στην συναυλια του Σπορτινγκ, στο Κυτταρο και κάθε Δευτερα στο Αχ Μαρια, με προσκεκλυμενα φιλικα συγκροτημα, όπως οι Φατμε, οι Magic De Spell, οι Rhesus και αλλοι. Αλλα και παλι “χτυπησε” ο στρατος που καλεσε δυο μελη, τον Γιαννη Γριβακο και Γιωργο Δριβα, γυρω στον Μαιο του 1981.
 Σε μια συναντηση τον Ιουνιο του 1981, που εγινε με το Ιωσηφ Αβραμογλου, απο το Happening, συμφωνησαν να κυκλοφορησει το πρωτο τους 45αρι, με δυο κομματια, το "Low Down" και το"White Button Relay".
Ηταν η πρωτη προσπαθεια ηχογραφησης του συγκροτηματος και φυσικα η απειρια και ελλειψη μανατζερ ηταν προφανης. Καλα τα κομματια, αλλα ο ηχος αρκετα ελλειπης. Να σημειωθει ότι λογω ελλειψης μπασιστα, μπασο επαιξε στο στουντιο ο Αλεξης Παπαλάμπρου. Το δισκακι κυκλοφορησε το καλοκαιρι του 1981, φθανοντας γυρω στις 2000 πωλησεις, όπως δηλωσε το Happening. Τοτε ηλθε η σειρα του Παπαλάμπρου να παρουσιασθει στον στρατο και η μπαντα σταματησε τις δραστηριοτητες της.

Ένα χρονο μετα, με την απολυση του Παπαλάμπρου από τον στρατο, τον Ιουνιο του 1982, το συγκροτημα επανασυνδεθηκε και αρχισε εντατικες προβες για να μπορεσει να ηχογραφησει το πρωτο του LP, αυτή τη  φορα με 4μελη πλεον συνθεση, Λακης Ντελιογλαννης (κιθαρες, φωνητικα), Γιωργος Αρχοντακης (μπασο), Δημητρης Δημητρακας (τυμπανα, κρουστα, φωνητικα) και Αλεξης Παπαλαμπρου (πληκτρα, ακουστικες κιθαρες, φωνη). Εκλεισαν για 15 ημέρες το στουντιο CVR του Χρηστου Βατσερη στην Θεσσαλονκη καια ηχογράφησουν το πρώτο και μοναδικό άλμπουμ τους με τίτλο Feeling Funny, με ηχοληπτη τον Τζωννη Βαβουρα. Είναι γεγονος ότι ηταν μεγαλος αθλος να γραφτει το LP σε 15 ημερες, αλλα βγηκε ένα πολύ ενδιαφερον αποτελεσμα, περαν από τις καποιες ατελειες ηχου, ενώ είχε διπλό κοπτικό εξώφυλλο με κοπτικό όπου όταν το άνοιγες, σηκωνόταν η φωτογραφία τους!
Εγιναν πολλες προσπαθειες σε διαφορες δισκογραφικες, για να κυκλοφορησει το LP, αλλα χωρις θετικο αποτελεσμα, παρα το ενδιαφερον που είχε σαν δίσκος κι άκουσμα. Τελικά κυκλοφόρησε το 1986 με μερίμνα του Δημητρη Δημητρακα. Σήμερα όλα τα τραγούδια του είναι ανεβασμένα στο Youtube και το άλμπουμ μπορείτε να το βρείτε προς πωληση σε διαφορες ιντερνετικες πλατφορμες).
 
Μετα την ηχογραφηση του LP, επανηλθαν στην Θεσσαλονικη για μια συναυλια στην Ανατολικη Παραλια, για να τους ξανά καλέσουν σε μια μεγαλη συναυλια στο Γηπεδο της ΧΑΝΘ στην Θεσσαλονικη, με προσκεκλημενα συγκροτηματα από ολη την Ελλαδα. Το φθινοπωρο του 1982, αποφασισε να αποχωρησει από το συγκροτημα ο Δημητρης Δημητρακας, για να φτιαξει ένα δικο του σχημα με ελληνικο στιχο και μετεπειτα τους Ριφιφι και ήλθε ο Πετρος Μαρουδας, νεαροτατος, αλλα πολύ ταλαντουχος και καλος ντραμμερ. Από το φθινοπωρο του 1982, εως το τελος Φεβρουαριου του 1983 οι Schmetterling επαιζαν για 2-3 ημερες την εβδομαδα στο Club JRB στην Αχαρνων με το δεσιμο, την ωριμοτητα και τον ηχος τους στο υψηλότερο επίπεδοα, με αποκορυφωμα να γινει πρόταση να μετοικησει στην Γερμανια για συναυλιες ηχογραφησεις και συμβολαιο σε γερμανικη εταιρεια. Η αποφαση των μελων ηταν να παραμεινουν Ελλαδα, λογω διαφορων υποχρεωσεων. Ετσι, σε λιγο καιρο καιρο και λογω της αλλαγης της μουσικης σκηνης με την εισοδο του New Wave, το συγκροτημα, διαλυθηκε.
Οι Schmetterling σε διάφορες φάσεις της καριέρας τους
 Παρα ταυτα εγιναν δυο ακομα πολύ ομορφες και επιτυχημενες ζωντανες εμφανισεις του συγκροτηματος με την συμμετοχη και μελων, που ειχαν περασει σε προηγουμενα σχηματα, η πρώτη τον Απριλιο του 1983 στο Κεφαλαρι στην Κηφισια και τη δεύτερη ανημερα το Πασχα του 1983 στο Big Apple στην Νεα Φιλαδελφεια. Ετσι, εληξε μια πολύ ομορφη περιοδος ενός αρκετα ενδιαφεροντος ελληνικου συγκροτηματος.

Α.Ρ.

Με πολλές πληροφορίες από τον Αλέξη Παπαλάμπρου όπως κι όλο το φωτογραφικό  υλικό.

13/12/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. ειχα τον δισκο(αυτον με το λαγο και την χελωνα ) μαλιστα αν θυμαμαι καλα οταν τον ανοιγες ειχε κατι εξτρα χαρτονια σαν τα παιδικα βιβλια , αλλα οποτε προσπαθησα να τον ακουσω δεν πηγαινε κατω με τιποτα . Τον εκπαραθυρωσα .
    Το καλυτερο σχημα που συμετειχε ο Δημητρακας ηταν φυσικα οι Ριφιφι . (εχει παιξει με παρα πολλους θυμαμαι τους Panx Romana ) .

    ΑπάντησηΔιαγραφή