ROCK INCIDENT 230: ΟΙ "ΧΑΜΕΝΕΣ" ΚΙΘΑΡΕΣ ΤΩΝ ADRIAN SMITH, ERIC CLAPTON, RANDY BACHMAN, PAUL McCARTNEY KAI JEFF BECK


Υπάρχουν δεκάδες ιστορίες με κλεμμένα μουσικά όργανα από τα καμαρίνια και μάλιστα από χώρους που επιτηρούντο. Μια από τις πιο γνωστές περιπτώσεις είναι αυτή της λευκής Jackson Strat του Adrian Smith με κωδικό 8467, που έκανε φτερά μέσα από το  φυλασσόμενο χώρο της Μαλακάσας, στις 2 Αυγούστου 2008. Το συγκρότημα προσέφερε ένα πολύ καλό μπουφάν σε όποιον την επέστρεφε ή έδινε βάσιμες πληροφορίες για την επιστροφή της, αλλά κανείς δεν ανταποκρίθηκε.
Μια άλλη περίπτωση που έγινε γνωστή φέτος, είναι η έρευση μετά από 45 χρόνια(!!!) μιας πορτοκαλής κιθάρας Gretsch του 1957 (κωδικός 6120) από τον κιθαρίστα των Bachman Turner Overdive όταν βρισκόντουσαν στο Τορόντο το 1977. Η κιθάρα, κλάπηκε από το δωμάτιο του ξενοδοχείου και σύμφωνα με τον Καναδό μουσικό, με αυτήν είχε γράψει το “American Woman”. Η κιθάρα αγοράστηκε αντί 400$ από ένα γιαπωνέζο μουσικό, ο οποίος όταν την αγόρασε δεν ήξερε την ιστορία της. “Το κορίτσι μου ξανά γύρισε» είπε ο 78χρονος σήμερα Randy Bachman. «Ήταν το καλύτερο εργαλείο που είχα για να γράφω τραγούδια. Άλλαξα 300(!) κιθάρες αλλά καμία δεν είχε τον ήχο της» είπε ο Καναδός μουσικός που οφείλει την επανένωσή του(!) μαζί της χάρις σε μια συνέντευξης που είχε δώσει σε ραδιοφωνικό σταθμό κι ανέβηκε στο YouTube. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν σταμάτησε να μιλάει για την απώλεια της και στάθηκε τυχερός γιατί ένας νεαρός, ο William Long το πήρε προσωπικά κι άρχισε να ψάχνει να τη βρει από το διαδίκτυο, με βάση τις πληροφορίες που είχε δώσει ο Bachman στη συνέντευξή του. Ο κάτοχος εντοπίστηκε στην….Ιαπωνία κι ήταν ένας μουσικός με το όνομα Takeshi. Ο Bachman ενημερώθηκε από τον Long, επικοινώνησε με τον Takeshi μέσω video και πιστοποιήθηκε η κιθάρα κι ο Bachman συμφώνησε να του δώσε μια ίδια. Όταν την πήρε στα χέρια του, ο κιθαρίστας των Bachman Turner Overdrive είπε ’Hey, I’m coming home.’”


Ιστορία με κλεμμένη κιθάρα έχει κι ο Eric Clapton, που στα μέσα της δεκαετίας του 60, θαμπώθηκε από τη χρυσή Les Paul του Freddie King κι αποφάσισε να αποκτήσει κι αυτός μια Gibson. Αρχές 1960, πήγε στο μαγαζί του Lew Davis στο Λονδίνο κι αγόρασε μια για να γίνει αργότερα μέλος των John Mayall and the Bluesbreakers. Ήταν η εποχή που στους τοίχους του Λονδίνου, έγραψαν “Clapton is God”, με τον Μεγάλο Κιθαρίστα να παίζει με την Les Paul και το περίφημο άλμπουμ Beano Album, άνοιγε δρόμους στην ιστορία της σύγχρονης μουσικής. Η κιθάρα που παίζει σε αυτό το άλμπουμ, η Beano Burst, όπως την ονόμασε, κλάπηκε από τον χώρο των προβών από την εποχή που είχε σχηματίσει τους Cream κι ο Clapton το πρώτο  που έκανε ήταν να βάλει αγγελία στη Mirror, δίνοντας όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσε για να την εντοπίσουν. Η κιθάρα είχε μεγάλες γρατσουνιές στο πίσω μέρος, καθώς και πολλά καψίματα από τσιγάρο στο μπροστινό μέρος. Μαζί με την κιθάρα, είχε κλαπεί μια βελούδινη θήκη και ένα λουράκι με τα ονόματα μερικών από τους αγαπημένους κιθαρίστες του Clapton, συμπεριλαμβανομένων των Buddy Guy, Otis Rush και Big Maceo. Δεκαετίες αργότερα, ο Joe Bonamassa ισχυρίζεται ότι ξέρει πού είναι η κιθάρα. Το 2016, είπε στο περιοδικό Guitarist ότι η κιθάρα ήταν σε μια ιδιωτική συλλογή κάπου στην Ανατολική Ακτή της Αμερικής και μάλιστα λέει ότι η κιθάρα ήταν στην πραγματικότητα μοντέλο του 1959 και όχι του 1960. Έριξε αμφέβαλλε για το αν ο Clapton μπορούσε σήμερα να την αναγνωρίσει.  Ωστόσο, ο Clapton έχει δηλώσει το μόνιμο ενδιαφέρον του για να την ξανά βρει.
Δύο ακόμα διάσημες απώλεια αφορούν το αυθεντικό μπάσο Hofner του Paul McCartney που  κλάπηκε από μια ντουλάπα στο Abbey Road στα τέλη της δεκαετίας του 1960, μαζί με το Gretsch Tennessean του George Harrison και το δεύτερο Rickenbacker 360-12 και η Gibson Les Paul του 1959 του Jeff Beck που έκανε φτερά μετά από μια συναυλία των Jeff Beck Group το 1969.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

6/12/22
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου