JIMI HENDRIX EXPERIENCE LOS ANGELES FORUM APRIL 26, 1969


Με συμπληρωμένα 52 χρόνια από τον  Σεπτέμβριο του 1970, που ο Μεγάλος κιθαρίστας έφυγε από τη ζωή, το Los Angeles Forum: April 26, 1969 τον φέρνει παρόντα για ακόμα μια φορά στα μουσικά πεπραγμένα. Όχι πως θα προσθέσει ή αφαιρέσει  κάτι από την αίγλη του ή το παίξιμό του αλλά μια ακόμα live κατάθεση του ταλέντου του, έχει το δικό της ενδιαφέρον κι ειδικά  αυτή που έχει πολύ αυτοσχεδιασμό. Από τα τέλη της δεκαετίας του 60 αλλά κυρίως στα πρώτα χρόνια του 70, η κιθάρα μεταβλήθηκε σε  μέσο εξαγωγής των βαθύτερων συναισθημάτων ενός καλλιτέχνη. Διαβάζοντας την μετά θάνατον live δισκογραφία του, μένω έκπληκτος μετρώντας 29 άλμπουμ, 30 με αυτό!!!! Η εξήγηση πως σώθηκαν όλες αυτές οι ηχογραφήσεις όταν μάλιστα ΔΕΝ υπήρχαν κασετόφωνα είναι απλή: Ο ίδιος ο Hendrix έφερε μαζί του ένα μπομπινόφωνο μάρκας Nagra, όπου ηχογραφούσε Ο,ΤΙ ΕΠΑΙΖΕ.Για αυτό κι έχουν διασωθεί τόσες πολλές συναυλίες του. Η ύπαρξη του υλικού ήταν γνωστή εδώ και χρόνια αλλά χρειαζόταν να δουλευτεί και μιξαριστεί από τον Eddie Kramer για να μπορέσει να κυκλοφορήσει. Η ηχογράφηση έγινε την άνοιξη του 1969 (26 Απριλίου), μια εποχή που η παρέα των Jimi Hendrix Experience (Mitch Mitchell ντραμς και Noel Redding μπάσο)κόντευε να σβήσει, άσχετα αν το παίξιμό τους είναι τόσο σφιχτό όσο ποτέ, με το rhythm section των Mitchell και Redding δυναμικό και βροντερό, δίνοντας στον Hendrix το χώρο που χρειαζόταν για να αυτοσχεδιάσει. Έως τότε, οι Jimi Hendrix Experience είχαν κυκλοφορήσει 3 άλμπουμ {Are You Experienced (1967), Axis: Bold as Love (1967) και Electric Ladyland (1968)}έχοντας περiοδεύσει σε Ευρώπη αλλά κυρίως Αμερική.
    
Με τον παρουσιαστή να λέει “Let’s make some noise, The Jimi Hendrix Experience» ξεκινά το instrumental κιθαριστικούς αυτοσχεδιασμούς “Tax Free”, σύνθεση των Σουηδών Bo Hannson και Janne Karlsson για να περάσει σε μια γεμάτη σόλο εκτέλεση του “Foxey Lady”. Τα κλασικά “Red House” και «Spanish Castle Magic” θα μπορούσα να τα χαρακτηρίσω σαν μακρόσυρτα blues, για να φθάσουμε στο “Purple Haze” που έχει αλλάξει ελαφρά τους στίχους και στον κλασικό στίχο "'scuse me while I kiss the sky" τον λέει "'scuse me while I kiss that policeman". Εκείνο που δεν γνώριζα και πληροφορήθηκα από το Δελτίο Τύπου που συνόδευε την κυκλοφορία, ήταν ότι εκείνη την εποχή υπήρχε μεγάλη κοινωνική αναταραχή στην Αμερική με έντονη την παρουσία της αστυνομίας στις συγκεντρώσεις και συναυλίες γι αυτό κι ο Hendrix στο ενδιάμεσο των τραγουδιών, ακούγεται να συστήνει ηρεμία στον κόσμο. Η τέταρτη πλευρά που κλείνει το βινύλιο, περιέχει τα “Voodoo Child” και τη διασκευή τους στο «Sunshine of your Love» των Cream που μου ακούγονται και τα 2 πολύ καλύτερα από όλα τα προηγούμενα.


Το  Los Angeles Forum: April 26, 1969 ηχογραφήθηκε μόλις 4 μήνες πριν τη θρυλική εμφάνισή του στο Woodstock κι αποτελεί ακόμα μια σημαντική κυκλοφορία της ποιότητας και των αυτοσχεδιασμών του Hendrix.  Πάντως, έδωσα μεγάλη σημασία στο παίξιμο των Mitchell και Redding, που μπορεί να ακούγονται σαν «αφανείς μουσικοί» αλλά κι ο Hendrix δεν θα μπορούσε να παίξει τόσο ελεύθερα αν δεν είχε πίσω του την ποιότητά τους.
Η έκδοση συνοδεύεται από πλούσιο ένθετο γραμμένο από τονBilly Gibbons που ήταν παρών σε εκείνη τη συναυλία!
TRIVIA

Η αρχική σκέψη του manager των Experience ήταν να κυκλοφορήσει ένα live άλμπουμ από τις ηχογραφήσεις του, γι αυτό κι έστειλε όσες είχε στη διάθεσή του στον Eddie Kramer για να τις δουλέψει και να καταλήξει σε κάποιες από αυτές. Οι Kramer και  Hendrix πέρασαν τρεις ημέρες στο στούντιο όπου κατέληξαν στο υλικό που σύμφωνα με αυτούς ήταν «υπέροχο» και παρέδωσαν τις ταινίες στον manager, αλλά τελικά τα σχέδια για μια live κυκλοφορία απορρίφθηκαν, με αποτέλεσμα διάφορες αυτοτελείς ηχογραφήσεις της συναυλίας του Forum να βρεθούν σαν bonus σε διάφορες μεταγενέστερες κυκλοφορίες.    

   
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

29/12/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου