ΟΙ GREG KIHN BAND ΤΟ “JEOPARDY” ΚΙ Ο JOE SATRIANI


 Το χειμώνα του 1983, οι ελληνικές discotheque άρχισαν να παίζουν ένα αρκετά διαφορετικό τραγούδι, με δύσκολη εισαγωγή για να το κολλήσεις με το προηγούμενο. Αλλά άξιζε τον κόπο. Το "Jeopardy" (Νο2 Αμερική,  Νο 63 Μ.Βρετανία),  ανανέωσε το πρόγραμμα των jockeys και μας γνώρισε τον άγνωστο Greg Kihn από τη Βαλτιμόρη, που μόλις κατάλαβε ότι είχε ταλέντο, πήρε την κιθάρα του κι άρχισε να παίζει στα καφέ της πόλης του. Στα 17του η μητέρα του τον ηχογράφησε και έδωσε την κασέτα στον ραδιοφωνικό σταθμό  WCAO όπου κέρδισε το πρώτο βραβείο. Για την ιστορία το πρώτο βραβείο, περιελάβανε μια γραφομηχανή, μια σειρά δίσκων και μια ηλεκτρική κιθάρα Vox. Η αρχή είχε γίνει! Γρήγορα  αντιλαμβάνεται ότι η Βαλτιμόρη δεν είναι το μέρος για να κάνει καριέρα και το 1972 τον βρίσκει στο San Francisco όπου κάνει  διάφορες δουλειές (μπογιατζής, πλανόδιος μουσικός, υπάλληλος σε κατάστημα δίσκων). Εκεί γνώρισε τον οργανίστα Gary Phillips (μέλος των Earth Quake, δεν είναι αυτό όνομα για συγκρότημα του σεισμικού Sam Francisco!) όπου παρουσιάζουν το υλικό τους στην Beserkley Records που τους υπογράφει. Το 1976 σχηματίζει τους Greg Kihn Band, όπου με τη συνδρομή του μπασίστα Steve Wright, γράφουν τα περισσότερα τραγούδια τους για να ηχογραφήσουν το άλμπουμ Greg Kihn(1976) και αμέσως μετά το Greg Kihn Again(1977) όπου και τα 2 απέτυχαν εμπορικά. Το Next of Kihn (1978, Νο 145 Αμερική) είναι το πρώτο που καταφέρνει να μπει στο αμερικάνικο chart αλλά και πάλι ο ήχος τους δεν είχε περάσει στο ραδιόφωνο.

Έπρεπε να φθάσουμε στο 1981 και στο 6ο άλμπουμ τους Rockihnroll(Νο32 Αμερική) για να τον μάθει όλη η Αμερική με το "The Breakup Song (They Don't Write 'Em)"(Νο15 Αμερική) . Ήταν η εποχή που η μουσική άλλαζε και το rock δεχόταν πολλούς επηρεασμούς από την pop και χορευτική μουσική και οι Greg  Kihn Band, έπαιζαν αυτό το είδος. Τα άλμπουμ Kihntinued (1982,  Νο33 Αμερική), Kihnspiracy (1983, Νο15 Αμερική), Kihntagious (1984, Νο 121 Αμερική)και Citizen Kihn (1985,Νο 51 Αμερική) ήταν τα πιο αντιπροσωπευτικά τους. Ειδικά το 1983 γνωρίσαν μια δεύτερη μεγάλη επιτυχία με το"Jeopardy"(από το άλμπουμ Kihnspiracy, Νο 2 Αμερική στους μικρούς δίσκους, σταμάτησε πίσω από το“Beat it” του Michael Jackson), που τον έκανε γνωστό και στην Ευρώπη. To Citizen Kihn (1985, No 51 USA) ήταν το τελευταίο άλμπουμ του που μπήκε στο Top 200 του Billboard κι αν και κυκλοφόρησε 2 singles ("Lucky" και “I’m in love again”)  κανένα δεν πέτυχε.


ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ….Ο JOE SATRIANI
To 1986, πριν ακόμα κυκλοφορήσει το πρώτο mini LP του Not on this Earth, τη θέση του κιθαρίστα Greg Douglass πήρε ο άγνωστος τότε Joe Satriani και ηχογραφούν το άλμπουμ Love and Rock & Roll για να αποχωρήσει και να ακολουθήσει τη γνωστή καριέρα του.
Τελευταίο άλμπουμ τους ήταν το Redkihndled(2017)
Τους Greg Kihn θα τους θυμόμαστε για το ανάλαφρο χορευτικό pop rock ύφος τους και για τις 2 μεςγάλες επιτυχίες τους "The Breakup Song (They Don't Write 'Em)» και "Jeopardy".



ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ


Rockihnroll (1981)
Kihnspiracy (1983)

Την επόμενμη Δευτέρα: Wilco Johnson

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

5/12/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Yeahhhh Greg Kihn μαζι με J Geils στο Centerfold τοτε στα 10 πρωτα και με τους Cars με το Shake it up. Tι εποχες !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή