DOORS - AN AMERICAN PRAYER (1978):


To An American Prayer(1978) πάντα εξασκούσε μια γοητεία μέσα μου. Από την πρώτη φορά που το άκουσα, έγινε ένα από τα αγαπημένα μου άλμπουμ των Doors κι ας μην συγκαταλέγεται στην «κανονική» δισκογραφία τους που κυκλοφόρησαν όσο ο Jim Morrison ήταν εν ζωή. Η καθαρή ροή του λόγου, η υποβλητική μουσικής που προσέθεσαν αργότερα οι άλλοι 3 Doors, η γενική ηχητική εικόνα, δεν ξέρω, όλα μαζί ίσως να δούλεψαν για να μου αρέσει τόσο πολύ!
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ  
Οι ρίζες του βρίσκονται σε παλαιότερες ηχογραφήσεις ποιημάτων του Morrison στο studio μεταξύ 1969 (Άνοιξη) και 1970(Δεκέμβριος). Αν και οι πρώτες ηχογραφήσεις περιλάμβαναν μόνο την απαγγελία του, ο ίδιος έπαιξε πιάνο, ήθελε μάλιστα να συνεργαστεί με τον συνθέτη Lalo Schifrin (έχει γράφει τη μουσική σε όλες τις ταινίες Dirty Harry-Clint Eastwood, Bullit, The Four Musketeers (1974), Jaws κ.α.) κι όχι με τα άλλα μέλη των Doors. Τον πρόλαβε ο θάνατος κι έτσι το1978 οι Ray Manzarek, Robby Krieger και John Densmore άκουσαν τις ταινίες και πρόσθεσαν τη μουσική με τον Manzarek να δηλώνει στους Los Angels Times ότι «Κάναμε αυτό το άλμπουμ για να δείξουμε την πλευρά του Jim που έχει υποτιμηθεί όλα αυτά τα χρόνια". Οι τρεις Doors αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό μουσικό στυλ από το αρχικό όραμα του Morrison, ενώ χρησιμοποιήθηκαν κολάζ, από διαλόγους του από την ταινία του Morrison HWY: An American Pastoral, αποσπάσματα από τζαμαρίσματα, συνεντεύξεις αλλά κι ενότητες από τα "The WASP (Texas Radio and the Big Beat)" και "Riders on the Storm", με τον Densmore να επινοεί μια πρώιμη χρήση συνθετικών τυμπάνων. Το άλμπουμ από το πρώτο κομμάτι έως το τελευταίο έχει μια δική του μαγεία που δεν περιγράφεται με λόγια. Θυμάμαι ότι όταν κυκλοφόρησε δίχασε τους κριτικούς όχι όμως και το κοινό. Ο επί σειρά ετών παραγωγός των Doors, Paul A. Rothchild, το χαρακτήρισε ως "ΒΙΑΣΜΟ του Jim Morrison", λέγοντας ότι οι τρεις Doors δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν πρόθεση του Morrison για ένα συνδυασμό ποίησης και μουσικής.


Από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι μπορεί ο Morrison να ήθελε να γράψει τη μουσική για τα ποιήματά του, ο Lalo Shifrin αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι οι Krieger, Manzarek και Densmore τον ήξεραν καλύτερα από τον καθένα. Ακούστε προσεκτικά το άλμπουμ κι ανακαλύψτε μια άλλη πλευρά του cool rock Morrison, του αιώνιου επαναστάτη, μιας τόσο ξεχωριστής προσωπικότητας που χωρίς να το επιδιώξει επηρέασε τον πολιτισμό των μετέπειτα rockers.
Η προσωπική άποψη μου είναι ότι το An American Prayer είναι ένα must άλμπουμ για τους fans του συγκροτήματος, που θα το απολαύσουν. Εξ ‘άλλου, ας αφήσουμε την κριτική για τη μουσική κι ας περιοριστούμε στην κριτική των ποιημάτων. Έχουν μεγαλύτερη αξία!
 

TRIVIA

  • Μεταξύ των ανθρώπων που δούλεψαν για το άλμπουμ ήταν κι ο "Corcky" Courson πατέρας της τελευταίας συντρόφουd Pamela Courson.
  • Το άλμπουμ την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του ξεπέρασε τις 250.000 αντίτυπα, νούμερο πολύ υψηλό για spoken record, για να φθάσει το 1.000.000 αντίτυπα και να πατήσει στοΝο54 του αμερικάνικου chart μεγάλων δίσκων.    
  • Το An American Prayer είναι το μοναδικό άλμπουμ τους που προτάθηκε για Grammy, στην κατηγορία Spoken Word. 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
2/12/22

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ AN AMERICAN PRAYER



Ήμουν πρώτη Γυμνασίου , έψαχνα δεξιά και αριστερά δίσκους να αντιγράψω σε κασσέτα ( το
χαρτζιλίκι λίγο τότε ) και μια συμμαθήτρια μου αναφέρει αυτόν το δίσκο που τον είχε ο
μεγάλος της αδελφός . Δεν τον ήξερα , μετά από μια βδομάδα ψηστήρι τον φέρνει , πρώτο
σοκ! Θύμιζε δίσκο κλασσικής μουσικής ένθετα, βιβλίο με στοίχους σαν λιμπρέτο όπερας !
Εντυπωσιάστηκα ! Γρήγορα σπίτι η βελόνα ακουμπάει και...Δεύτερο σοκ ...Απαγγελία !
Ξενέρωμα ! Εκει που περίμενα τραγούδια τύπου... Hello, I Love You ...Break On Through (To
The Other Side)... απαγγελία ?? Με το Roadhouse Blues αποζημιώθηκα αυτή την εκτέλεση δεν την είχα ξανακούσει. Αρχισα να το βλέπω με άλλο μάτι , με τα λίγα Αγγλικά μου τότε είδα τους στοίχους ...όπα εδώ είναι κάτι άλλο !! Εδώ λέει πράγματα που πρέπει να τα έχω !! Έβγαλα  φωτοτυπία το βιβλίο και επέστρεψα το δίσκο. Μετά από χρόνια το άλμπουμ αυτό αποκάλυψε στα μάτια μου την πλήρη προσωπικότητα του Jim Morrison και άρχισα να ‘διαβάζω’ και τους άλλους δίσκους των Doors με άλλο μάτι . Μουσικός, Συνθέτη , Rock-Star και πάνω από όλα, ποιητής.

Ο Θανάσης Τσαουσόπουλος είναι σκηνοθέτης της ΕΡΤ
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου