CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL/DALE HAWKINS- SUZIE Q: ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ SUZAN LEWIS!


 Το πρώτο άλμπουμ των Creedence Clearwater Revival(1968),  ανέδειξε μια μεγάλη επιτυχία: το περίφημο Susie Q ( No11 USA). Ένα κομμάτι folk rock, γραμμένο -λες- μέσα στις ελώδεις εκτάσεις της Λουϊζιάνα και εκτελεσμένο από ντόπιους μουσικούς! Ένα κομμάτι που σημάδεψε το καλλιτεχνικό ύφος και τον χώρο δράσης των Creedence από τότε και στο εξής. Ένα κομμάτι, που τους καθιέρωσε σαν ένα γνήσιο southern group, παρόλο που ήταν Καλιφορνέζοι. Κι όμως, το Susie Q δεν ήταν δικό τους κομμάτι! Είναι το πρώτο και μοναδικό top hit τους, που δεν έχει γράψει ο John Fogerty. Αλλά τότε, ποιος;

ΕΝΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΚΑΠΟΙΟΥ ΔΙΣΚΑΔΙΚΟΥ ΣΤΗ ΛΟΥΪΖΙΑΝΑ

Συνθέτης λοιπόν του Susie Q ήταν κάποιος Dale Hawkins, ένας 20χρονος -τότε- μουσικός από τη Λουϊζιάνα, που έπαιζε σε μια rockabilly μπάντα, ενώ παράλληλα, για να βγάζει το ψωμί του, εργαζόταν σ’ ένα δισκοπωλείο. Ο ιδιοκτήτης του δισκοπωλείου, ο κ. Stan Lewis είχε μια κόρη, την Susan, που άρεσε στον νεαρό Dale κι έγραψε για χάρη της το “Susie Q”. Στη σύνθεση του τραγουδιού συμμετείχε άλλο ένα μέλος της μπάντας, ο Robert Chaisson, ενώ το μνημειώδες riff ήταν έμπνευση του τότε 15χρονου James Burton (μετέπειτα κιθαρίστα του Elvis Presley, του Ricky Nelson, του Johnny Cash, του Jerry Lee Lewis και δε συμμαζεύεται). Το τραγούδι ηχογραφήθηκε το Μάιο του 1957, στο στούντιο του ραδιοφωνικού σταθμού KWKH της Λουϊζιάνα, μέσα σε μια ώρα (!), διότι ο Hawkins είχε 25 $ όλα κι όλα, για να πληρώσει το στούντιο. Εννοείται, ότι το “Susie Q” δεν κατόρθωσε να μπει στα charts, έγινε όμως σχετικά γνωστό, χάρη σ’έναν DJ του Nashville, ονόματι Gene Nobles, ο οποίος του έδωσε αρκετό air time. Βεβαίως,  κι αυτός δεν το έκανε για την ψυχή της μάνας του. Διαβλέποντας τις καλές προοπτικές του τραγουδιού, ο Gene Nobles απαίτησε από τους πιτσιρικάδες Hawkins και Chaisson να συμπεριλάβουν και τη γυναίκα του, την Eleanor Broadwater, στους δικαιούχους των πνευματικών δικαιωμάτων του Susie Q! Αμέσως, έσπευσε να τον μιμηθεί και ο Stan Lewis, ο εργοδότης του Hawkins. Στο κάτω-κάτω, για την κόρη του, την Susan, γίναν όλα. Έτσι, το -άσημο ακόμα- τραγουδάκι εμφανίζεται με τέσσερεις συντελεστές: Hawkins, Chaisson, Broadwater και Lewis. Μάλιστα!


ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ Ο ΤΙΤΛΟΣ “SUSIE Q”;

Θα αναρωτιέστε, φαντάζομαι, γιατί “Susie Q”; Εντάξει, το “Susie” προέρχεται από την «πέτρα του σκανδάλου», την Susan. Το “Q” όμως, πώς προέκυψε; Εδώ υπάρχει λίγη θεωρία συνομωσίας: “Susie Q” ήταν η ονομασία ενός συνδυασμού βημάτων, που χρησιμοποιούσαν οι χορευτές jazz και salsa κατά τη δεκαετία του ’30. Είναι πολύ πιθανό, ο τίτλος του τραγουδιού να προήλθε από κει. Υπάρχουν όμως, όπως πάντα, οι καχύποπτοι, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ο τίτλος (και όχι μόνο!) προέρχεται από ένα κομμάτι του μεγάλου bluesman Sonny Boy Williamson, που τοηχογράφησε το 1939 και είχε τίτλο “Susie Q”! (Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να το ακούσει εδώ 

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗΣ

Πρέπει, πάντως, να το παραδεχτούμε: Ο Gene Nobles μυρίστηκε εγκαίρως τη δυναμική του τραγουδιού. Μπορεί, όπως είπαμε, ο Dale Hawkins να μην απόλαυσε μεγάλες εισπράξεις από το “Susie Q”, σίγουρα όμως, χάρη στο συγκεκριμένο τραγούδι, καθιερώθηκε ως ο ιδρυτής του “swamp rock”, ενός μουσικού υβρίδιου rockabilly και blues, που δόξασαν αργότερα οι Creedence Clearwater Revival. Όσο για το ίδιο το τραγούδι, φαίνεται ότι τελικά γράφτηκε λίγο πριν την ώρα του, αφού, καθ’ όλη τη δεκαετία του ’60, έγινε περιζήτητο από σπουδαίους καλλιτέχνες: Πρώτος-πρώτος ο Ronnie Hawkins, ξάδελφος του Dale, που έκανε μεγάλη καριέρα στον Καναδά, ηχογράφησε το Susie Q, με την προσθήκη σαξόφωνου από τον King Curtis. Η μπάντα που συνόδευσε τον Ronnie σ’ αυτήν την ηχογράφηση, λεγόταν “The Hawks”, που αργότερα μετονομάστηκε σε “The Band”! Τα επόμενα χρόνια του ‘60, υπήρξαν και άλλοι -πολύ διάσημοι τότε- που μαγνητίστηκαν από το τραγούδι και ηχογράφησαν διασκευές του, όπως ο Bobby Vee, o Johnny Rivers, οι Trashmen, μα -πάνω απ’ όλους- οι Rolling Sones, που περιέλαβαν το “Susie Q” στο δεύτερο άλμπουμ τους (1964)!



Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΘΡΙΑΜΒΟΥ

Καμία όμως από τις ως τότε εκτελέσεις δεν αφομοίωσε τόσο καλά το original ύφος της Λουϊζιάνα, όσο αυτή των Credence Clearwater Revival! Ο νωχελικός ρυθμός του cow bell αποτυπώνει εξαιρετικά το κλίμα των βαλτότοπων και προσφέρει στον John Fogerty τον ιδανικό καμβά για τις επόμενες, αλλεπάλληλες επιτυχίες που συνέθεσε (Proud Mary, Bad Moon Rising, Green River, Fortunate Son, τι να πρωτοθυμηθούμε). Γιατί όμως, αυτός ο πολυγραφότατος συνθέτης θα έπρεπε να καταφύγει σε μια ξένη δημιουργία για να πετύχει το πρώτο του hit single; Το εξηγεί ο ίδιος στα απομνημονεύματά του, με τίτλο Bad Moon Rising: The Unofficial History of Creedence Clearwater Revival: «Ήξερα ότι θα έπρεπε να καθιερώσουμε έναν ήχο χαρακτηριστικό των Creedence Clearwater Revival. Έναν ήχο, που θα ακουγόταν επαγγελματικός, μυστηριώδης, αλλά και αυθεντικός. Έτσι, διάλεξα το “Susie Q”. Αποφάσισα να μην χρησιμοποιήσω δικό μου τραγούδι, ώστε να μπορώ να συγκεντρωθώ καλύτερα στις λεπτομέρειες της εκτέλεσης, χωρίς να έχω την αγωνία της αποδοχής του τραγουδιού».


TRIVIA

  • Το τραγούδι, στο άλμπουμ των Creedence, έχει διάρκεια 8.35. Για να κυκλοφορήσει σε single, το έσπασαν σε δύο μέρη, ένα για κάθε πλευρά του single. Το πρώτο μέρος έχει διάρκεια 4.33, ενώ το δεύτερο 3.48. 
  • Στο ίδιο άλμπουμ περιέχεται μία ακόμα διασκευή, ενός άλλου Hawkins (!), του ScreaminJayHawkins, το περίφημο “I Put a Spell on You”. 
  • Μια, εξίσου επιτυχημένη, διασκευή από τους CCR ήταν το “I Heard it Through the Grapevine”, του Marvin Gaye (1967), που περιέχεται στο άλμπουμ "Cosmos Factory”. 
  • Μετά τους CCR, υπήρξαν και άλλοι σπουδαίοι καλλιτέχνες που διασκεύασαν το “Susie Q”, όπως οι Everly Brothers, ο Jose Feliciano, ο Johnny Winter, η Suzi Quatro, ο Bobby McFerrin και άλλοι. 
  • Χάρη στη μεγάλη επιτυχία που είχε το τραγούδι, πολλά κορίτσια που λέγονταν Susan, είχαν αποκτήσει (θέλοντας και μη) το υποκοριστικό “Susie Q”.
ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ
31/12/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου