ΟΙ ELF ΤΟΥ RONNIE JAMES DIO


Πως τα φέρνει καμιά φορά η ζωή. Ένα συγκρότημα που κάτω από άλλες περιστάσεις δεν θα έκανε καριέρα, ξαφνικά βρέθηκε στο επίκεντρο του hard rock, με την κυρίαρχη προσωπικότητα και φωνάρα του Ronnie James Dio να κυριαρχεί. Κι όμως, έως το 1975 τους ήξεραν ελάχιστοι και δεν είχαν την παραμικρή επιτυχία αν κι είχαν κυκλοφορήσει τρία άλμπουμ! Βεβαίως κι αναφέρομαι στους Αμερικάνους Elf που ίσως να μην τους ήξερε κανείς (αν και κυκλοφόρησαν 3 άλμπουμ) αν τραγουδιστής τους δεν ήταν ο Ronnie James Dio, Σχηματίστηκαν 1967 με πυρήνα το συγκρότημα του τραγουδιστή και μπασίστα Ronald Padavona αργότερα το άλλαξε Ronnie James Dio) από τους Prophets. Αρχικά εμφανιζόντουσαν με το  όνομα Electric Elves που το 1968 συντόμευσαν σε Elves και το 1972 σε Elf in 1972. Η σύνθεσή τους εκτός του Padavona ήταν David Feinstein κιθάρα (ξάδελφος του Ronnie Pandanova), Micky Lee Soule πλήκτρα και Gary Driscoll ντραμς

Το Φεβρουάριο του 1968 εμπλέκονται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα που στοιχίζει τη ζωή στον κιθαρίστα Nick Pantas με τον οργανίστα Doug Thaler να αναλαμβάνει την κιθάρα (είχε τραυματιστεί κι αυτός στο δυστύχημα) κι έτσι στο συγκρότημα προστέθηκε ο Mickey Lee Soule στα πλήκτρα. Πριν ηχογραφήσουν τον πρώτο ομώνυμο δίσκο τους σε παραγωγή των Roger Glover και Ian Paice, ο Thaler αποχώρησε πήγε στη Νέα Υόρκη. 

Στο πρώτο άλμπουμ τους, ο Ronnie James Dio εμφανίζεται με το κανονικό του όνομα (στο εξώφυλλο είναι...αυτός!)κι όπως εξήγησε αργότερα, το έκανε για να τιμήσει τους γονείς του. Μετά την κυκλοφορία του, αποχώρησε κι ο David Feinstein για να αντικατασταθεί από τον Steve Edwards κι ο Craig Gruber ανέλαβε το μπάσο αφού ο Dio συνέχιζε μόνο σαν τραγουδιστής. Ακολούθησε η κυκλοφορία του Carolina County Ball (1974) με παραγωγό τον  Glover ο οποίος ζήτησε από τον Dio να τραγουδήσει στο άλμπουμ του The Butterfly Ball and the Grasshopper's Feast το "Love Is All"που έγινε σχετική επιτυχία στην κεντρική Ευρώπη και κέντρισε την προσοχή του Ritchie Blackmore.  Εξ άλλου οι Elf άνοιγαν την ευρωπαϊκής περιοδεία τους και είχε ιδίαν άποψη για τις ικανότητές του. Με τον κόμπο να έχει φθάσε στο χτένι και η συνεργασία του με τους υπόλοιπους Deep Purple να είναι πλέον αδύνατη, τον κάλεσε για να ηχογραφήσουν μαζί το “Black sheep of Family” για να σχηματίσει τους Rainbow με την προσθήκη των υπόλοιπων Elf εκτός βέβαια του κιθαρίστα Steve Edwards. Το 1975 ακολούθησε ένα τρίτο άλμπουμ με τίτλο Trying to Burn the Sun(1975) που ήταν και το τελευταίο άλμπουμ τους.    


Από τη σύνθεσή τους τρία μέλη έχουν φύγει από τη ζωή, ο Ronnie James Dio (2010), o Gary Driscoll(1987) που μετά το πρώτο άλμπουμ των Rainbow, έπαιξε στους Dakota (1978–1980) για να συνεχίσει στους Bible Blackμαζί με τους Craig Gruber και Duck McDonald (μετέπειτα  Blue Cheer) και τραγουδιστή τον Jeff Fenholt. Ο Driscoll δολοφονήθηκε στην Ithaca της Νέας Υόρκης το μ1987 χωρίς ποτέ να βρεθεί ο δολοφόνος του. Ο Craig Gruber έπαιξε κάποια session με τους Black Sabbath, εποχής Heaven and Hell και μετά έπαιξε στην περιοδεία του Gary Moore για το άλμπουμ Victims of the Future κι έπαιξε και στο άλμπουμ του We Want Moore! Ήταν κι αυτός μέλος των Bible Black ενώ σχημάτισε τους ED3N. Τέλος ο οργανίστας Micky Lee Soule συμμετείχε κι αυτός στις ηχογραφήσεις του The Butterfly Ball and the Grasshopper's Feast,συνεργαζόμενος με τον Glover για να γίνει μέλος των Ian Gillan Band. Το 1996 άλλαξε την καριέρα του κι έγινε τεχνικός αρχικά του Glover και μετά  του Jon Lord.
 TRIVIA
To Carolina County Ball κυκλοφόρησε στην Αμερική με τίτλο L.A.59

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

Την άλλη Δευτέρα: Το blues του Walter Trout

21/11/22
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου