BOB DYLAN –“BLOWIN’ THE WIND”: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΡΟΦΑΝΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΑΣΤΗ


Tο “Blowin’ in the Wind” είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια του Bob Dylan. Είναι το τραγούδι που τον έκανε γνωστό και αγαπητό στο ευρύ κοινό. Γράφτηκε το 1962, αλλά πρωτοκυκλοφόρησε σαν μικρός δίσκος τον επόμενο χρόνο. Συμπεριλήφθηκε στο δεύτερο άλμπουμ του, με τίτλο The Frewheelin’ Bob Dylan, που παρουσιάστηκε στις 27 Μαΐου 1963 και περιείχε – εκτός από το Blowin’ in the Wind- και άλλα, μετέπειτα κλασσικά, τραγούδια, όπως το υπέροχο “Girl from the North Country”, το “The Masters of War”, το  “A Hard Rain a-Gonna Fall” και το πολυτραγουδισμένο “Don’t Think Twice, It’s All Right”. Το άλμπουμ είχε φοβερή εμπορική επιτυχία, φτάνοντας στο Νο 22 του αμερικάνικου chart και στο Νο 1 (!) του βρετανικού!

Το “Blowin’ in the Wind” έχει καταγραφεί ως τραγούδι διαμαρτυρίας, με στίχους που θέτουν σοβαρά ρητορικά ερωτήματα για την ειρήνη και την ελευθερία. Και πού βρίσκεται η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα; “The answer, my friend, is blowin’ in the wind”, τόσο προφανής δηλαδή, ή -ίσως- τόσο άπιαστη. Ο ίδιος ο Dylan πάντως δεν συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό: «ΔΕΝ είναι τραγούδι διαμαρτυρίας, για τον απλούστατο λόγο ότι ΔΕΝ ΓΡΑΦΩ τραγούδια διαμαρτυρίας», είχε δηλώσει στο nightclub Gerde's Folk City του Greenwich Village, πριν αρχίσει το πρόγραμμά του.



Τον Ιούνιο του 1962, το περιοδικό Sing Out! (που ειδικευόταν στη folk μουσική) δημοσίευσε τους στίχους του τραγουδιού, μαζί με τα σχετικά σχόλια του Bob Dylan: «Δεν έχω να πω πολλά γι’ αυτό το τραγούδι, εκτός από ότι ‘η απάντηση πετάει στον αέρα’. Δεν βρίσκεται σε κάποιο βιβλίο ή τηλεοπτική εκπομπή, ούτε σε κάποιο πάνελ διανοούμενων. Ωχ πια, είναι στον αέρα, πετάει στον αέρα! Πολλοί τέτοιοι μοδάτοι τύποι θέλουν να μου πουν πού βρίσκεται η απάντηση, αλλά εγώ δεν τους πιστεύω. Επιμένω ότι πετάει στον αέρα, σαν ένα χαρτάκι που κάποτε θα προσγειωθεί. Μόνο που το πρόβλημα είναι, ότι όταν πέφτει κάτω,  δεν βρίσκεται κάποιος εκεί να τη σηκώσει από το έδαφος, οπότε είναι πολλοί λίγοι αυτοί που βλέπουν και ξέρουν. Και η απάντηση απογειώνεται και πάλι! Έχω την πεποίθηση, ότι αυτοί που βλέπουν το κακό και απλώς γυρίζουν αλλού το κεφάλι τους, είναι οι χειρότεροι εγκληματίες. Εγώ είμαι μόλις 21 χρονών και ξέρω ότι έχουν ήδη διεξαχθεί πάρα πολλοί πόλεμοι. Όλοι εσείς οι άνω των 21, θα έπρεπε να ξέρετε καλύτερα».
ΠΩΣ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΚΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΙΧΟΥΣ
Όταν πρωτοβγήκε το τραγούδι, ο Dylan ισχυριζόταν ότι το έγραψε σε 10 λεπτά! Στην αρχή, του ήρθε η μελωδία και πάνω σ’ αυτήν σκάρωνε στιχάκια. Στην αρχή έγραψε τις δύο πρώτες στροφές, σύντομα όμως πρόσθεσε και την τρίτη. Φαίνεται όμως, ότι τελικά τίποτα δεν ήταν τόσο αυθόρμητο. Πρώτα-πρώτα η μελωδία: Ο μέγας folk τραγουδοποιός (και πιστός υποστηρικτής του Dylan) Bob Seeger αναγνώρισε ότι το μοτίβο του Blowin’ in the Wind προέρχεται από το αφροαμερικάνικο spiritual “No More Auction Block”, που το τραγουδούσαν οι πρώην μαύροι σκλάβοι. Ο Dylan το παραδέχτηκε αυτό, σε μια συνέντευξή του το 1978. Ως προς τους εμβληματικούς στίχους του ρεφρέν (the answer is blowin’ in the wind), έχει πια διαπιστωθεί ότι ο Dylan άντλησε την έμπνευσή του από την αυτοβιογραφία του Woody Guthrie “Bound for Glory”, όπου ο Guthrie παρομοιάζει τις πολιτικές του ευαισθησίες με «εφημερίδες που πετάνε στον αέρα, στους δρόμους και τα σοκάκια της Νέας Υόρκης». Ο Dylan ήξερε πολύ καλά όλη τη δουλειά του Guthrie, η οποία άλλωστε αποτέλεσε το σημαντικότερο πόλο έλξης της πολιτικής και πνευματικής εξέλιξης του Dylan.
Και σαν να μην έφταναν αυτές οι αμφιβολίες (ή, έστω, οι προβληματισμοί) για την αυθεντικότητα της έμπνευσης και της μελωδίας του τραγουδιού, ήρθε και η κατηγορία της λογοκλοπής! Και μάλιστα από το έγκυρο περιοδικό Newsweek, που το Νοέμβριο του 1963 δημοσίευσε ένα άρθρο, στο οποίο άφηνε να εννοηθεί ότι ο Bob Dylan έκλεψε το τραγούδι από έναν μαθητή λυκείου του New Jersey! Έλεγε, συγκεκριμένα, το άρθρο: «Κυκλοφορεί η φήμη, ότι δεν ήταν ο Dylan αυτός που έγραψε το “Blowin’ in the Wind”, αλλά ένας μαθητής λυκείου από το Millburn του New Jersey, ονόματι Lorre Wyatt, ο οποίος και το πούλησε στον καλλιτέχνη. Ο Dylan ισχυρίζεται ότι αυτό δεν αληθεύει, υπάρχουν όμως αρκετοί μαθητές στο Millburn, που θυμούνται πολύ καλά ότι πρωτοάκουσαν αυτό το τραγούδι από τον Wyatt, πολύ πριν να το τραγουδήσει ο Dylan». Αυτό που στ’ αλήθεια συνέβη, είναι ότι μεσολάβησε πολύς καιρός από τότε που ο Dylan δημοσίευσε τους στίχους του τραγουδιού στο “Sing Out!” (Ιούνιος 1962) μέχρι την κυκλοφορία του άλμπουμ “The Freewheelin’ Bob Dylan” (Μάιος 1963). Ο Wyatt λοιπόν είχε όλο το χρόνο να μάθει το τραγούδι  μέσα από την παρουσίασή του στο “Sing Out!” και να το τραγουδήσει στους συμμαθητές του πολύ πριν κυκλοφορήσει ο δίσκος. Αυτό ήταν όλο! Όμως, άντε μετά να βγάλεις τη ρετσινιά της λογοκλοπής. Ο Dylan, πάντως, δεν φαίνεται να έχει συγχωρέσει τους κατηγόρους του. Αναφερόμενος σ’ αυτούς, σε μια συνέντευξή του στο Rolling Stone, το 2012, καταλήγει (όχι και πολύ ποιητικά): “F@ck ‘em. I’ll see them all in their graves”.
ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΕΑΣΑΝ

Το “Blowin’ in the Wind” είναι το πιο πολύ διασκευασμένο τραγούδι του Bob Dylan. Και ποιος δεν τόχει  τραγουδήσει: Ο Bobby Darin, ο Sam Cooke, η Marlene Dietrich, η Dolly Parton, ο Neil Young, οι Bee Bees, … Όμως, η πιο όμορφη εκτέλεση είναι αυτή της Joan Baez και η πιο δημοφιλής αυτή των “Peter, Paul and Mary”, που πήγε στο No 2 των USA charts, τον Αύγουστο του 1963.
Το 1994, το “Blowin’ in the wind” εντάχθηκε στο Grammy Hall of Fame, ενώ το 2004 το περιοδικό Rolling Stone το κατέταξε στην περίφημη λίστα με τα “500 Greatest Songs of All Time”, στη θέση 14.

ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

20/11/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου