Η ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΦΑΤΜΕ

 


Οι Φατμέ αποτέλεσαν ένα από τα καλύτερα ελληνικά pop-rock συγκροτήματα και μέσα από αυτούς ξεπετάχτηκε ένας σημαντικότατος τραγουδοποιός, ο Νίκος Πορτοκάλογλου. Τις ρίζες τους τις βρίσκουμε στα τέλη της δεκαετίας του '70, στη Νέα Σμύρνη, όταν μια παρέα φίλων ασχολείται με το ανέβασμα αυτοσχέδιων θεατρικών έργων παίζοντας μικρά σκέτς με την επένδυση ζωντανής μουσικής με τραγούδι και τα παρουσιάζουν στο κοινό μικρών "καφωδείων" που τότε ήταν της μόδας, και Πνευματικών κέντρων. Τα μέλη της παρέας ήταν οι Νίκος Πορτοκάλογλου, Χάρης Καβαλλιεράτος, Γιώργος Φιλιππάκης, Οδυσσέας Τσάκαλος, Αργύρης Αμίτσης, Μιχάλης Μουστάκης, Γιάννης Κερκύρας, Νίκος Μηλιώνης και η Ιωάννα Τσακάλου. Η θεατρική ομάδα διασπάται και δημιουργούνται οι Φατμέ και οι Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω με την αρχική σύνθεση των Φατμέ να είναι Νίκος Πορτοκάλογλου κιθάρα,τραγούδι , Οδυσσέας Τσάκαλος ντραμς και Δημήτρης Καλατζής μπάσο. Το 1981 κυκλοφορούν το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ τους που έρχεται να σταθεί δίπλα στο πρώτο του Βασίλη Παπακωνσταντίνου αλλά και στον «Μπάμπη τον Φλου» των Σπυριδούλα, σαν ένα από τα σημαντικά άλμπουμ της ελληνικής rock δισκογραφίας. Επιτυχίες σαν τα "Ασωτος Υιός" και "Πίσω απ' τις γρίλλιες", παραμένουν αγαπημένα στις εμφανίσεις τους τόσο στις επανασυνδέσεις τους όσο και στις συναυλίες του Πορτοκάλογλου. 

Στο συγκρότημα προστίθεται ο οργανίστας/ακορντεονίστας Μιχάλης Μουστάκης και πληθαίνουν στις εμφανίσεις τους, κυκλοφορόντας παράλληλα το δεύτερο  δίσκο τους με τίτλο «Ψέμματα»  που ισορροπεί μεταξύ ανατολής(λαϊκά μουσικά στοιχεία) και δύσης (rock άποψη). Η αποχώρηση του Δημήτρη Καλατζή, τους βρίσκει στη Θεσσαλονίκη όπου ηχογραφούν στο στούντιο του Νίκου Παπάζογλου τον τρίτο τους δίσκο με τίτλο "Ρίσκο" με πολλές συμμετοχές των McKinnon-Andrew, Θοδωρή Ρέλλου (σαξόφωνο), Νίκου Παπάζογλου φωνητικά και Γ.Φιλλιπάκη φλάουτο. Ο ήχος τους έχει ξεφύγει από αυτό των πρώτων δύο δίσκων τους, ακολουθώντας ανησυχίες κι αναζητήσεις που συνδυάζουν το ελληνικό μουσικό στοιχείο με τη μουσική των Talking Heads. Η κυκλοφορία του τέταρτου άλμπουμ τους με τίτλο "Βγαίνουμε από το Τούνελ»(1986) υπογραμμίζει την ποιότητά τους και η συμμετοχή της Χαρούλας Αλεξίου στο "Καλοκαιράκι" δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να μας κάνει να ξανά ακούσουμε το δίσκο για να διαπιστώσουμε πόσο καλό συγκρότημα ήταν (είναι).

Σε αυτό το άλμπουμ, υπάρχει και η μεγάλη επιτυχία τους «Μπλέξανε οι γραμμές μας». Η κυκλοφορία του δίσκου, συνδυάζεται με τη μεγάλη συναυλία στο Λυκαβηττό. Μέρος των ηχογραφήσεων αυτών, κυκλοφόρησαν στο 2πλό live άλμπουμ τους «Πάλκο»(1989), μαζί με ηχογραφήσεις τους από το Zoom της Πλάκας(χειμώνας 1988-1989) όπου συμμετείχαν και οι Χαρούλα Αλεξίου και Αφροδίτη Μάνου. Είχε προηγηθεί το άλμπουμ «Ταξίδι»(1988) που είχε και την τεράστια επιτυχία "Είμαστε πια Πρωταθλητές"για να φθάσουμε στο 1990 όπου ο Νίκος Πορτοκάλογλου ξεκίνησε την προσωπική του καριέρα με μεγάλη επιτυχία.

Το «Πάλκο» ήταν και ο τελευταίος δίσκος των Φατμέ που έκλεισε μια καριέρα 8 σημαντικών και δημιουργικών χρόνων χρόνων. 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

22/11/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου