ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΛΗΤΗ


Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 70 ετών, ο Λήτης (Νικόλαος Σάννος), που αρχικά τον γνωρίσαμε σαν μέλος των Atlantics και Cannibals. Από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 70 άρχισε να συνθέτει και ερμηνεύει τα δικά του τραγούδια, όλα μπαλάντες και να εμφανίζεται σε κέντρα της Πλάκας.  Το 1975 συνέχισε την μουσική καριέρα του σαν Λήτης και Ιζόλδη(φλάουτο/τραγούδι, με την οποία ήταν παντρεμένοι), παίζοντας μεσαιωνικές μπαλάντες προκαλώντας με τα τραγούδια τους  αμφιλεγόμενα σχόλια, κυρίως λόγου των στίχων τους. Το υλικό τους ήταν κατά βάση μπαλάντες και σύντομα μετετράπηκαν σε συγκρότημα, κάνοντας τον ήχο τους ηλεκτρικό, με την προσθήκη των Σταύρου Μπακάλη κιθάρα, Λάκη Ντεληογλάνη μπάσο και Μανώλη Κρητικού ντραμς. Κυκλοφόρησαν ένα και μοναδικό μικρό δίσκο, με τίτλο «Ο Δράκος του Πάρκου» και συμμετείχαν στην ιστορική συλλογή του Happening με τα τραγούδια «Η Γαλάζια Μηχανή» και «Αράχνη». Όταν χώρισαν, ο Λήτης σχημάτισε τους Λήτης και Τρυκ (Λήτης φωνή/κιθάρα, Αντώνης Τσέτσος κιθάρα, Δημήτρης Κροκίδης κιθάρα  και Παναγιώτης Ζυγούρης μπάσο, χωρίς ντράμερ!), κυκλοφορόντας για την EMI το άλμπουμ Ποδανά (Ανάποδα) όπου οι λέξεις ήταν γραμμένοι ανάποδα.

Το αγοράκι στο εξώφυλλο είναι ο γιός του ενώ την παραγωγή του δίσκου είχαν κάνει ο Θόδωρος Σαραντής κι ο Μάνος Ξυδούς. Το ομώνυμο τραγούδι ακούστηκε πολύ και τον κράτησε για καιρό στην επικαιρότητα  Το 1988 κυκλοφόρησε τον προσωπικό δίσκο Χαρακίρι (ήταν να βγει από την EMI αλλά κυκλοφόρησε από την Sakkaris Records) και μαζί με τους Νίκο Γκίνη από τους Σύνδρομο και Θεόδωρο Τρύφωνα από τους Αγάπανθος, σχημάτισαν τη ΜΟΥ.ΣΥΝ.Κ.Α. (Μουσική Συνεργατική Κίνηση Αθηνών),μια μη κερδοσκοπική επιχείρηση με σκοπό την «προώθηση καλλιτεχνικών τάσεων από τον ευρύτερο χώρο της τέχνης».

Αργότερα τον βρίσκουμε στο συγκρότημα Συνεργείο, για ένα διάστημα χάνεται από τη σκηνή και το 2005 κυκλοφόρησε το CD Νυχτώνει από την Atlantis Records μαζί με το συγκρότημά του τα Σκιάχτρα. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε για δεύτερη φορά, αλλά η γυναίκα του έφυγε από τη ζωή. Το 2018 εμφανίστηκε στο Vinyl is Back όπου έπαιξε. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει. 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΠΣ

15/11/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου