29 ONE HIT WONDER ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ


 Ανατρέχοντας στον καιρό του παλιού καλού ραδιοφώνου που οι παραγωγοί είχαν άποψη και διαμόρφωναν το κοινό, υπήρχε ο δισκογραφικός όρος «one-hit wonder» που αφορούσε καλλιτέχνες που στην καριέρα τους έκαναν μια και μοναδική επιτυχία και στο μέλλον δεν μπόρεσαν να επαναλάβουν, έστω στο ελάχιστο. Να εξηγήσω ότι το άρθρο αναφέρεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στους καλλιτέχνες που έκαναν ΜΙΑ επιτυχία κι όχι σε αυτούς που είχαν 2 επιτυχίες ή περισσότερες όπως οι Archies με το “Sugar Sugar” αλλά λίγους μήνες νωρίτερα είχαν και το"Bang-Shang-A-Lang" ή ακόμα τον Terry Jacks που έμεινε στην ιστορία με τη τεράστια επιτυχία "Seasons in the Sun" και λίγους μήνες αργότερα, την ίδια χρονιά, το 1974, έκανε μια δεύτερη επιτυχία με το "If You Go Away"(Νο 68 Αμερική, Νο8 Μ.Βρετανία). Εδώ να σημειώσω ότι, οι One hit Wonder καλλιτέχνες εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 50(!) και ήταν σχετικά λίγοι όμως με την αύξηση της δισκογραφίας, ειδικά τις δεκαετίες 90 και 00 υπέρ πολλαπλασιάστηκαν, γι αυτό κι στο παρόν θα διαβάσετε ΜΟΝΟ τους pop rock καλλιτέχνες και ελάχιστες περιπτώσεις από άλλα είδη μουσικής. Επίσης, κάθε μεγάλη αγορά όπως η Μ.Βρετανία, Αμερική αλλά και η Ευρώπη στο σύνολό της, έχει η κάθε μια ξεχωριστά τους δικούς της One hit Wonders. Τι εννοώ; Μπορεί κάποιοι καλλιτέχνες στην Αμερική ή στην Μ.Βρετανία/Ευρώπη να είχαν μια και μοναδική επιτυχία, με αποτέλεσμα στην π.χ Αμερική να θεωρούνται One hit Wonder artist οι Mungo Gerry που στην Αμερική είχαν μια επιτυχία, το “In the Summertime”(Νο3) αλλά  στη Μ.Βρετανία κι Ευρώπη είχαν κι άλλες! Επίσης, στη λίστα που ακολουθεί, που είναι ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ, δεν περιλαμβάνονται συγκροτήματα όπως οι Nazareth, Derek and the Dominos ακόμα και οι Thin Lizzy(!) που συμπεριλαμβάνουν οι Αμερικάνοι ερευνητές,  θεωρόντας τους one hit wonders καλλιτέχνες, αφού είχαν μόνο μια επιτυχία στους μικρούς δίσκους (“Love Hurts”, “Layla” και “The Boys are back in Town” αντίστοιχα) και δεν υπολογίζουν τα καλά και πολλά άλμπουμ που κυκλοφόρησαν! Τις πιο κλασικές  περιπτώσεις Οne-hit wonder θα θυμηθούμε με αυτό το άρθρο όπου δίπλα από κάθε τραγούδι θα διαβάζετε και λίγα σχόλια αρχής γενομένης, από τη μεγαλύτερη επιτυχία του …είδους που ήταν των Αμερικάνων Knack My Sharona”(1979 No1 USA , No6 UK) μια τεράστια επιτυχία που δεν μπόρεσαν να επαναλάβουν στο παραμικρό. Το "Vehicle" (Νο2 Αμερική) ήταν επιτυχία και στη χώρα μας έστω κι αν το όνομα των Ides of March ποτέ δεν έγινε γνωστό. To τραγούδι έμεινε στην ιστορία της Warner Records σαν ο μικρός δίσκος με τις ταχύτερες πωλήσεις, ξεπερνώντας το 1.000.000 αντίτυπα (νούμερο δύσκολο για εκείνη την εποχή) ενώ το άλμπουμ με τίτλο Vehicle, σταμάτησε στο Νο55 του chart. Το τραγούδι είναι σύνθεση του Jim Peterik που αργότερα σχημάτισε τους Survivor!


Στην Ελλάδα μάθαμε τους Stealers Wheel μετά την τεράστια επιτυχία του Gerry Rafferty που ήταν μέλος τους, μαζί με τον Joe Egan. Το "Stuck in the Middle with You"έγινε μεγάλη επιτυχία σε Μ.Βρετανία Νο8 και Αμερική Νο6 αλλά πέραν τούτου, 2 μικρές επιτυχίες  και…διάλυση. Το τραγούδι ξανά έγινε επιτυχία το 1992 όταν ο Quentin Tarantino το χρησιμοποίησε στην ταινία του Reservoir Dogs. Μια διαχρονική one hit wonder επιτυχία είναι και το μοναδικό “Fire” του Arthur Brown όπως και το αξεπέραστο "Black Betty" των Ram Jam, μια σύνθεση που οι ρίζες της βρίσκονται στο 1939 και φέρνουν σαν συνθέτη τον Huddie Ledbetter. Το τραγούδι ξανά ακούστηκε το 1970 όταν ο Manfred Mann, πριν σχηματίσει τους Earth Band, το έπαιξε σε μια εκπομπή του BBC. Το τραγούδι έγινε γνωστό χάρις  στην εκπληκτική εκτέλεση των άγνωστων τότε Ram Jam που πραγματικά το έσκισαν (Νο 18 Αμερική, Νο7 Μ.Βρετανία) και παραμένει έως σήμερα hard rock anthem. To 1969 οι άγνωστοι Thunderclap Newman γνωρίζουν μια αναπάντεχη επιτυχία με το τραγούδι “Something in the Air”.  Ανακάλυψη του Pete Townshend των Who, ο οποίος, θέλοντας να αναδείξει το μουσικό ταλέντο του φίλου του και συγκατοίκου του στο Λονδίνο, του John “Speedy” Keen,  φρόντισε να τον πλαισιώσει με δύο εξίσου σπουδαίους μουσικούς, τον εξαιρετικό dixie πιανίστα Andy “Thunderclap” Newman (από τον οποίο προέκυψε το όνομα του γκρουπ) και το «παιδί-θαύμα», τον 15χρονο κιθαρίστα απ’ την Γλασκόβη, τον Jimmy McCulloch. Στην ηχογράφηση του “Something in the Air”  συμμετείχε και ο Pete Townshend, με το ψευδώνυμο Bijou Drains, παίζοντας μπάσο, ενώ έκανε και την παραγωγή. Οι παλαιότεροι (άνω των 60) θα θυμούνται τη μεγάλη instrumental επιτυχία των Hot Butter"Pop Corm" που ήταν από τις πρώτες επιτυχίες που στηρίχτηκαν στο Moog Synthesizer. Ο μικρός δίσκος μόνο στην Μ.Βρετανία πούλήσε 250.000 αντίτυπα και 2.000.000 σε όλο τον κόσμο! 

  

Οι Βρετανοί Sniff 'n'the Tears έχουν κυκλοφορήσει 9(!) άλμπουμ αλλά έχουν ΜΟΝΟ μια επιτυχία κι τιτλοφορείται "Driver's Seat" (1978, Νο42 Μ.Βρετανία,Νο 15 Αμερική) και τεράστια ραδιοφωνική επιτυχία και στην Ελλάδα. To"Love Is in the Air"(1978, No 7 USA, Νο5 UK) του Αυστραλού John Paul Young, ήταν μεγάλη επιτυχία και στη χώρα μας. Έκανε κάποιες μικρότερες επιτυχίες αλλά όχι σε μεγάλες δισκογραφικές αγορές.  Το τραγούδι είναι σύνθεση των Harry Vanda και George Young και οι 2 μέλη των Easybeats και παλιοί συνεργάτες των AC/DC. Αν και στην αρχή του κειμένου γράφω ότι δεν θα επεκταθώ σε one hit wonder επιτυχίες άλλων κατηγοριών πέραν του rock, δεν αντιστάθηκα στον πειρασμό να αναφερθώ στους Players και στην τεράστια επιτυχία τους "Baby Come Back"(Νo1 Αμερική, Νο 32 Μ.Βρετανία). Στην Ελλάδα το κομμάτι παίχτηκε αλλά δεν έγινε μεγάλη επιτυχία και οι Player είναι γνωστοί χάρις στη συμμετοχή του μετέπειτα τηλεοπτικά ηθοποιού Ronn Moss που έπαιξε στη σειρά Τόλμη και Γοητεία! Το 'Cat's in the Cradle' σύνθεση και ερμηνεία του Harry Chapin, το μάθαμε το 1992 από την πολύ καλή διασκευή των Ugly Kid Joe.  To 1974 o Αμερικάνος folk τραγουδοποιός το έφθασε έως το Νο6 του αμερικάνικου chart μικρών δίσκων και ήταν η μοναδική μεγάλη επιτυχία του αφού κανένα από τα άλλα 6 singles του δεν έκαναν επιτυχία. Οι στίχοι του τραγουδιού μιλούν για τη σχέση ενός πατέρα που δεν αφιερώνει χρόνο στο νεογέννητο παιδί του και στη συνέχεια όταν μεγαλώσει ο πατέρας συνειδητοποιεί ότι ο γιος του έγινε όπως εκείνος.       
John Paul Young, 4 Non Blondes, Patrick Hernandez,

     
Το τραγούδι διαμαρτυρίας "Eve of Destruction" (1965, Νο 1 Αμερική, Νο 3 Μ.Βρετανία ήταν η μοναδική μεγάλη επιτυχία του Barry McGuire όπως και το «Wipe Out" (1963, Νο 12 Αμερική, Νο3 Μ.Βρετανία) των Surfaris που εξακολουθεί να συναρπάζει ακόμα και σήμερα. Το «Spirit in the Sky" (1969 Νο3 Αμερική, Νο1 Μ.Βρετανία) είναι η μοναδική επιτυχία (θα διαβάσατε πολλές φορές αυτές τις δύο λέξεις) του Αμερικάνου Norman Greenbaum και ένα από τα καλύτερα ψυχεδελικά τραγούδια. Να αλλάξουμε ύφος μουσικής και να πάμε στην disco dance επιτυχία του Γάλλου Patrick Hernandez και βέβαια αναφέρομαι στο "Born to Be Alive" (1979, Νο 16 Αμερική, Νο 10 Μ.Βρετανία) αλλά και στο super classic "Video Killed the Radio Star" των Buggles,, σύνθεση των Trevor Horn, Geoff Downes και Bruce Woolley, που πρωτοερμηνεύτηκε από τον Wooley and the Camera Club τον Ιούνιο του 1979 αλλά δεν έγινε επιτυχία. Οι άλλοι δύο συνθέτες, Trevor Horn, Geoff Downes, την ίδια χρονιά  σχημάτισαν τους Buggles και το ξανά ηχογράφησαν τρεις μήνες αργότερα, πηγαίνοντά το στο Νο1 του Βρετανικού chart και στο Νο 40 του αμερικάνικου. Ήταν το πρώτο video που έπαιξε το MTV και είναι ένα τραγούδι που στιχουργικά αλλά και μουσικά, σηματοδότησε τη μουσική αλλαγή της δεκαετίας του 80. Οι Trevor Horn, Geoff Downes τον επόμενο χρόνο, έγιναν μέλη των Yes!

Το χειμώνα του 1990 κι τους πρώτους μήνες του 1991, τα ραδιόφωνα όλου του κόσμου, και το ελληνικό, έπαιζαν τους έως χθες άγνωστους Αυστραλούς Divnyls και την επιτυχία τους "I Touch Myself" (1990, No4 Αμερική, Νο10 Μ.Βρετανία) με την τραγουδίστρια Christine Amphlett να δίνει ένα σέξι τόνο με την ερμηνεία της, συνδυαζόμενο με τους στίχους να κάνει τη φαντασία των ακροατών να καλπάζει. Ένα άλλο τραγούδι που κυριολεκτικά έσκισε το ραδιόφωνο αλλά κι ο τίτλος του κατάφερε να γίνει σλόγκαν και να σου λένε όλοι "Don't Worry, Be Happy"(1988, No.1U.S., Νο2 UK) ήταν …αυτό που μόλις διαβάσατε. Έσπαγες το πόδι του, σου έλεγαν Don't Worry, Be Happy, χώριζες, σου έλεγαν Don't Worry, Be Happy, μέχρι που περάσανε πολλά χρόνια ….και βαρέθηκαν να εύχονται. Το τραγούδι ερμήνευσε ο Bobby McFerrin και είχε την ιδιαιτερότητα να το ερμηνεύσει μόνο με τη φωνή του ΧΩΡΙΣ όργανα, εκμεταλλευόμενος τις φωνητικές του τεχνικές, συντηρώντας μια μελωδία, εναλλάσσοντας τις αρμονίες .Έκανε scat και αυτοσχεδιαστικά φωνητικά κρουστά. Το καταπληκτικό είναι ότι και στις live εμφανίσεις του, ερμήνευε τα τραγούδια με τον ίδιο τρόπο!

Μια από τις πρώτες αν όχι η πρώτη One hit wonder ήταν το “In the Year 2525” των Zagger and Evans  για να αλλάξουμε δεκαετία και να πάμε στα 80’s και στους Tommy Tutone και την επιτυχία τους "867-5309/Jenny"(1981, No4USA) ένα ντουέτο που αποτελούσαν οι ο τραγουδιστής Tommy Heath κι ο κιθαρίστας Jim Keller. H Jenny είναι υπαρκτό πρόσωπο (σ.σ. το νούμερο δεν νομίζω!) όπως όπως περιγράφει ο Tommy Heath, οι φίλοι του έγραψαν το όνομα και τον αριθμό της σε έναν τοίχο στην τουαλέτα ανδρών(!) κι ο Tommy της τηλεφώνησε για να βγουν. Η σχέση δεν συνεχίστηκε αλλά την όλη ιστορία την έκανε στίχο και ήταν η μοναδική επιτυχία τους. Τα ονόματα των Buckner & Garcia σας ακούγονται άγνωστα, αλλά το 1981 είχαν στην Αμερική μια μεγάλη dance pop επιτυχία με το "Pac-Man Fever"(1981, No9 USA) κι επιτυχία καις τη χώρα μας που είχε κυκλοφορήσει σε μικρό δίσκο αλλά και maxi single! Όλα τα τραγούδια του άλμπουμ Pac-Man Fever, βασιζόντουσαν σε video παιγχνίδια αλλά το “Pac-Man Fever” ήταν η μοναδική επιτυχία τους.
Wild Cherry, Bobby McFerrin, Barry McGuire Tommy Tutone

Η Γερμανίδα Nena (κανονικό  όνομα Gabriele Susanne Kerner) μπήκε στη ζωή μας το 1983 με τη μεγάλη επιτυχία synth-pop “99 Luftballoons” που την ερμήνευσε και  στα αγγλικά με τίτλο "99 balloons" (No2 USA, No1 UK) κι έγινε τεράστια επιτυχία. Η καριέρα της συνεχίστηκε, κυκλοφορόντας 6 άλμπουμ σαν Nena (group) κι άλλα 14(!) προσωπικά, και πάλι σαν Nena, αλλά πέραν της Γερμανίας και των γύρω χωρών δεν γνώρισαν καμία επιτυχία.

Πάντως η Nena έχει πουλήσει και σαν συγκρότημα και σαν σόλο καλλιτέχνης, πάνω από 25.000.000 άλμπουμ, κατατάσσοντάς την ως την πιο επιτυχημένη Γερμανίδα pop τραγουδίστρια στην ιστορία. Οι Αμερικάνοι κατατάσσουν τους Kix στην κατηγορία One hit Wonder αφού το 1988 κατάφεραν να φθάσουν έως το Νο 11(!) του αμερικάνικου chart μικρών δίσκων με την μπαλάντα “Don’t Close Your Eyes”. Δυστυχώς το συγκρότημα δεν κατάφερε να βάλει άλλο τραγούδι του τόσο ψηλά στο chart και το κατατάσσουν σε αυτή την κατηγορία. Βέβαια για το hard rock κοινό δεν ισχύει κάτι τέτοιο γιατί το συγκρότημα από το 1981 έως και το 1991 είχε μια συνεπή δισκογραφική παρουσία, κυκλοφορόντας 5 σχετικά καλά άλμπουμ.



To "What's Up?" των 4 Non Blondes ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του 1992 από το πρώτο άλμπουμ τους Bigger, Better, Faster, More!, καταφέρνοντας να φθάσει στο  Νο2 του αγγλικού chart και στοΝο14 του αμερικάνικου. Το τραγούδι είχε γραφτεί  πολύ πριν σχηματιστούν οι 4 Non Blondes, όταν η τραγουδίστρια και κιθαρίστρια Linda Perry εργαζόταν ως σερβιτόρα κι ο τραγουδιστής των Third Eye Blind, Stephan Jenkins, άρχισαν να τραγουδάει ο ένας στον άλλον μελωδίες που είχαν γράψει. Η Perry τελειοποίησε το τραγούδι και το κυκλοφόρησε με το συγκρότημα της και μάλιστα αν προσέξτε, στους στίχους δεν εμφανίζεται πουθενά  η φράση What's Up?"  παρά μόνο στη χορωδία. Οι 4 Non Blondes κυκλοφόρησαν άλλα 5 μικρούς δίσκους αλλά κανένα τους δεν έγινε επιτυχία!
Το «Play That Funky Music» (1976, Νο 4 Αμερική, Νο 10 Μ.Βρετανία) ήταν η μοναδική επιτυχία των Αμερικάνων Wild Cherry, που ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 2.000.000 αντίτυπα! Πέραν τούτου, ουδέν. Πάντως, το τραγούδι παραμένει classic και το διασκεύασαν πετυχημένα ο Vanilla Ice και οι Thunder.

Η μοναδική επιτυχία των M,που στην ουσία ήταν μόνο ένας μουσικός, ο Robin Scott, το 1979 είχε μια τεράστια επιτυχία με το "Pop Muzik"(No1 USA, No2 UK), που παίζτηκε πολύ κι από το ελληνικό ραδιόφωνο. 

 

Στο χώρο της discο μουσικής, υπήρξαν δεκάδες one hit wonder καλλιτέχνες λόγω του ύφους της μουσικής που ήταν περισσότερο session studio τραγουδιστές, παρά καριέρας. Γι αυτό και δίπλα από τους Wild Cherry θα αναφέρω μόνο τις Lipps Inc και την τεράστια επιτυχία τους "Funkytown". Και ξαφνικά το 1982 όλη η Μ.Βρετανία χόρευε και τραγουδούσε στο ρυθμό 5 εφήβων Τζαμαικών. Το τραγούδι των Musical Youth, "Pass the Dutchie" πήγε στο Νο1 του βρετανικού chart μικρών δίσκων και στο Νο10 του αμερικάνικου, πουλώντας , κρατηθείτε, 5.000.000 αντίτυπα. Ακολούθησε ένα άλμπουμ που απέτυχε εμπορικά ενώ η καλύτερη στιγμή τους ήταν η συμμετοχή του στο τραγούδι της Donna Summer "Unconditional Love" όπου έκαναν φωνητικά. Διαλύθηκαν και ο  καθένας έκανε προσωπική καριέρα.



ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ FALCO, SOFT CELL,  DEXYS MIDNIGHT RUNNERS
O Αυστριακός Johann "Hans" Hölzel ή καλύτερα Falco όπως τον ξέρουμε, είχε το 1985 μια τεράστια ευρωπαική επιτυχία με το τραγούδι "Rock Me Amadeus" (Νο1 Αμερική, Νο1 Μ.Βρετανία) για να έχει την επόμενη χρονιά άλλη μια επιτυχία με το “Vienna Calling” (No 10 UK. Στη Μ.Βρετανία η περίπτωσή του θεωρείται one hit wonder αλλά στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν είναι έτσι αφού ήδη ήταν γνωστός με την πρώτη μεγάλη επιτυχία του "Der Kommissar" όπως και στην Ελλάδα. Εδώ να σημειώσω ότι από το δίσκο του Falco 3, έβγαλε κι άλλη μια μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία με το “Jenny” που στη Μ.Βρετανία/Αμερική πέρασε και δεν άγγιξε. Η γερμανική γλώσσα δεν βοήθησε το"Der Kommissar" να γίνει επιτυχία σε αγορές όπως Μ.Βρετανία και Αμερική  και το έργο ανέλαβαν οι Βρετανοί After the Fire, που το ερμήνευσαν αγγλικά αλλά κράτησαν τον ίδιο τίτλο.
Το τραγούδι πήγε στο Νο 47 Μ.Βρετανίας και Νο4 Αμερική, αλλά ήταν η μοναδική επιτυχία τους. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι Soft Cell που το καλοκαίρι του 1981 γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στην Αμερική 9Νο 24) με τη διασκευή τους στην παλιά επιτυχία της Gloria Jones, “Tainted Love”.Για την Αμερική, αυτή ήταν η μοναδική επιτυχία του βρετανικού synth pop συγκροτήματος, γι αυτό και θεωρούνται one hit wonders ενώ στη χώρα τους αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, έκαναν κι άλλες επιτυχίες. Ίδια περίπτωση είναι και οι Dexys Midnight Runners με το"Come On Eileen" που πήγε στο Νο1 του αμερικάνικου chart μικρών δίσκων και πέραν τούτου …μηδέν και θεωρούνται για την Αμερική One hit winder. Στη χώρα τους και στην Ευρώπη είχαν τουλάχιστον άλλες 4 επιτυχίες!  Στην ίδια κατηγορία με τους τρεις παραπάνω καλλιτέχνες, ανήκουν κι άλλοι αλλά νομίζω ότι αυτοί είναι οι πλέον ενδεικτικοί.
 Θα κλείσω  με την υπενθύμιση ότι όλα τα τραγούδια που έγιναν επιτυχίες τις δεκαετίες 70 και 80 στη χώρα μας, ξεπήδησαν από τους ερασιτεχνικούς σταθμούς της Αθήνας και Θεσσαλονίκης και πολύ λιγότερο από τις ελάχιστες εκπομπές που έπαιζαν «ξένα τραγούδια» όπως τα λέγαμε τότε της κρατικής ραδιοφωνίας. Έπρεπε να φθάσουμε σχεδόν στα μέσα της δεκαετίας του 80 για να υπάρξει ικανοποιητικός αριθμός εκπομπών στους κρατικούς ραδιοσταθμούς για να μπορούν να ενημερώνουν το κοινό.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

6/11/22

Την επόμενμη Κυριακή: MSG ή να προτιμάτε Michael Schenker Group: Η Σκοτεινή Περίοδος και η Αναγγέννηση (1996-2021)

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου