STEVIE RAY VAUGHAN – TEXAS FLOOD (1983): “He plays like an angel who’s run with the devil”

 

Το καλοκαίρι του 1983 που κυκλοφόρησε το Texas Flood ήμουν «ψάρακας» στο ΚΕΜ Σπάρτης κι ούτε που κατάλαβα την κυκλοφορία του. Είχα μάθει την ύπαρξή του Stevie Ray Vaughan, βλέποντας το video του David Bowie “Let’s  Dance” στο ΚΨΜ χωρίς βέβαια να μπορώ να προβλέψω το μέλλον του. Γυρνώντας μόλις ένα χρόνο πίσω, βρίσκουμε τον Jackson Browne να τον ανακαλύπτει σε μια εμφάνισή του στο Montreux Casino και να τον πρότεινε στον John Hammond που τον υπέγραψε στην Epic Records(δείτε πιο κάτω την φωτογραφία του οπισθόφυλλου). Όταν κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ του Couldn't Stand the Weather (Μάιος 1984) είχα παλιώσει, είχα  άρχισα να παίρνω άδειες κι έτσι έμαθα την  ύπαρξη του άγνωστου έως τότε σε μένα Τεξανού κιθαρίστα. Όμως όταν κυκλοφόρησε το Texas Flood (1983, No 38 Αμερική), το blues δεν ήταν μέσα στα μουσικά πράγματα (σ.σ. απέφυγα να γράψω »της μόδας») και κανείς δεν περίμενε να ακούσει κάτι σχετικό. Από το πρώτο άκουσμα του εκείνο που καταλαβαίνεις αμέσως είναι η φρεσκάδα κι η ενέργεια που εκπέμπει το παίξιμο του S.R.V. Βραχνή φωνή, ορεξάτο παίξιμο και προς τιμήν  του πουθενά δεν έκρυψε τις επιρροές του (Albert King). Τα 10 κομμάτια του ηχογραφήθηκαν μέσα σε 3 ημέρες(!) 22 έως και 24 Νοεμβρίου 1982, από τους Tommy Shannon μπάσο Chris Layton ντραμς και Stevie Ray Vaughan κιθάρα, τραγούδι και όλη η ποιότητα του τα ακούγεται στα "Dirty Pool"(φοβερό blues), "Love Struck Baby"(γραμμένο για τη μετέπειτα γυναίκα του Lenny), "Pride and Joy","Texas Flood" (διασκευή της παλιάς επιτυχία από το 1958 του Larry Davis)με το άλμπουμ να κλείνει με το “Lenny” ένα λυρικό jazzy instrumental κομμάτι, αφιερωμένο στη γυναίκα του. Τελευταία άφησα τη διασκευή του στο “Testify”, επιτυχία των Isley Brothers  από το 1964 όπου με τη λέξη Testify, στις εκκλησίες του αμερικάνικου Νότου, εκφράζεται η χριστιανική  πίστη. Πόσο τυχαίο ότι σε αυτό το παλιό κομμάτι των Isley Brothers, κιθάρα στην πρώτη ηχογράφηση έπαιζε ο Jimi Hendrix;  
 Δεξιά ο  Hammond


Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος αυτού του άλμπουμ, σε μια εποχή που η μουσική άλλαζε πολύ (80’s γαρ). Όμως η ανέλπιστη εμπορική επιτυχία του (Νο 38 στο chart μεγάλων δίσκων της Αμερικής), έδειξε 2 πράγματα: Το πρώτο ήταν ότι ο κόσμος ήταν θετικός σε αυτόν τον ήχο και το δεύτερο ότι υπήρχε χώρος και για το blues. Εκείνο που γίνεται εύκολα αντιληπτό είναι ότι η επιτυχία του S.R. V., να βρει προσωπικό ήχο, συγχωνεύοντας διαφορετικά στοιχεία των ειδώλων του,  δίνοντας σάρκα κι οστά στον Taxes Blues ήχο του Austin.  
TRIVIA
O S.R. Vaughan έπαιξε σε 6 από τα 8 τραγούδια του άλμπουμ του Bowie, Let’s Dance
O John Hammond ήταν ένας από τους σημαντικότερους «κυνηγούς ταλέντων» και παραγωγούς δίσκων της αμερικάνικης μουσικής βιομηχανίας. Βοήθησε σημαντικά   τις καριέρες των Bob Dylan, Bruce Springsteen, Benny Goodman, Billie Holiday, Count Basie, Big Joe Turner, Pete Seeger, Aretha Franklin, George Benson, Leonard Cohen, Mike Bloomfield, απλά να αναφέρω μερικούς!!!
O τίτλος είναι δανεισμένος από το κείμενο του ένθετου του cd γραμμένο από τον δημοσιογράφο Michael Venture.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ




Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ TEXAS FLOOD

O πρόωρα αδικοχαμένοs Stevie Ray Vaughan μέσα στα επτά μόλιs χρόνια που πρόλαβε να δημιουργήσει, μαs χάρισε μερικέs  καθαρόαιμεs στιγμέs αυθεντικού blues rock με τη σφραγίδα του καλλιτέχνη που σέβεται τιs ρίζεs του και τη καταγωγή του. μέσα σ αυτά τα χρόνια το ντεμπούτο άλμπουμ του "Texas Flood" του 1983 θεωρείται αντικειμενικά αξεπέραστο για τη ποικιλία και την ομορφιά των τραγουδιών που περιέχει. με εμφανείs επιρροέs απ τον Jimi Hendrix αλλά και απ τουs μαύρουs "βασιλιάδεs" - Albert King, Freddie King, B.B. King - ο τεξανόs κιθαρίσταs σ αυτό το δίσκο έγραψε δέκα χαρακτηριστικά του είδουs τραγούδια το ένα καλύτερο απ το άλλο! όλεs οι συνθέσειs ξεχειλίζουν από ενέργεια πάθοs και συναίσθημα, αλλά κυρίωs απ το πηγαίο ταλέντο ενόs αυτοδημιούργητου μουσικού o οποίοs πάτησε στουs προκατόχουs του και εξέλιξε με το δικό του τρόπο το είδοs και το ύφοs τηs συγκεκριμένηs μουσικήs σχολήs. υπηρέτησε τη μουσική που αγάπησε με έμπνευση φαντασία και ανυπόκριτη γνησιότητα, και ζωγράφιζε τιs blues κλίμακεs με απαράμιλλη τεχνική πάνω στα τάστα τηs Stratocaster του. All time classics, τα "Pride and Joy", "Mary had a little lamb" και "I'm crying".. προσωπικά ξεχωρίζω το ομώνυμο "Texas Flood" καθώs και τα "Dirty Pool" και "Lenny" Το "Texas Flood" είναι αναμφισβήτητα έναs απ τουs πιό αντιπροσωπευτικούs δίσκουs του είδουs, τοποθετείται ισότιμα δίπλα στο Still got the blues του Gary Moore, και ο ίδιοs o Stevie κέρδισε δικαιωματικά μιά περίοπτη θέση στο βάθρο με τουs μεγάλουs!


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου