FORCE MAJEURE - ΤΗΕ Η.Ε.Α.Τ. IS ON: ΤΑ ΣΑΡΩΣΑΝ ΟΛΑ


Ελάτε τώρα, ας το παραδεχτούμε όλοι αυτό ανοιχτά. Όσοι έχουμε βαθιά βουτηγμένη την ψυχή μας στα eighties - early nineties, όσοι παραμένουμε ρομαντικοί και ενθουσιαζόμαστε με τα μεγαλεία του κοντινού παρελθόντος που κάποιοι τα ζήσαμε και άλλοι τα γνωρίζουμε από αφηγήσεις, όλοι μας έχουμε πρόβλημα! Big one! Νιώθουμε σαν ξένοι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον που μοιάζει έτη φωτός μακριά από αυτό που έχουμε στην ψυχή μας. Για αυτό κάθε τόσο που μια σειρά (Stranger Things) ή μια ταινία (Top Gun 2)  μας δένει "εικονικά" με το "τότε" δημιουργεί αυτή την οικειότητα μέσα μας βάζοντάς μας σε δεύτερες σκέψεις του στυλ, "Λες να αλλάξει κάτι;" Ε, λοιπόν σας έχω νέα! Για την Σουηδική γκρουπάρα των H. E. A. T. όλα είναι ίδια! Πώς ίδια; Μα φυσικά 80, τί άλλο!
  Ο χρόνος είναι μία αφηρημένη έννοια. Για κάποιους προχώρα και για κάποιους μένει σταθερός. Οι H. E. A. T. βιώνουν και τις δύο αυτές καταστάσεις! Από την μία, ο χρόνος από την στιγμή της δημιουργίας τους μέχρι και σήμερα τους εξέλιξε, τους ωρίμασε και τους έχρισε ως την κορυφαία Melodic Hard Rock μπάντα των ημερών μας. Από την άλλη, οι ίδιοι παρέμειναν πιστοί όλα αυτά τα χρόνια σε αυτό που αγάπησαν και αγαπούν από παιδιά, την δεκαετία του ογδόντα με όλο το μεγαλείο της! Αυτές τις δύο λοιπόν χρονικές καταστάσεις μπορεί πολύ εύκολα κάποιος να τις αντιληφθεί από το πρώτο δευτερόλεπτο που θα βάλει το Force Majeure, το καινούργιο αριστούργημα των Σουηδών μάγων της μελωδίας. Μέχρι όμως το Force Majeure μεσολάβησε το εκπληκτικό "II" και μεταξύ αυτών και δύο ολόκληρα χρόνια που εκτός covid κτλ, άλλαξαν και κάποια πράγματα στους H. E. A. T. Όταν ο Kenny Leckremo αποφάσισε να αποσυρθεί από τους H. E. A. T. και από την μουσική γενικότερα μετά την κυκλοφορία του εξαιρετικού Freedom Rock(2010), τα ερωτηματικά σχετικά με το μέλλον του ελπιδοφόρου συγκροτήματος ήταν μεγάλα. Δύο χρόνια αργότερα οι H. E. A. T. θα επέστρεφαν και θα εγκαινίαζαν την νέα περίοδο του συγκροτήματος όπου frontman θα ήταν ο υπερταλαντούχος Erik Grönwall. Με τον Erik στο μικρόφωνο αλλά και στην σκηνή, η μουσική τους εξελίχθηκε, προόδευσε και γενικά όλοι έγιναν καλύτεροι στον τομέα που είχαν αναλάβει εξ αρχής. Η μοίρα όμως θα είχε τον τελικό λόγο για όλους! Ο Erik το 2021 θα διαγνωστεί με λευχαιμία και στο σημείο αυτό θα ξεκινήσει μία νέα προσωπική μάχη για εκείνον που αφορά την ζωή του. Οι H. E. A. T. και η μουσική θα πρέπει να φύγουν από το κέντρο της ζωής του. Με μεγάλη αξιοπρέπεια και μέσα σε θερμό και συγκινητικό κλίμα, ο τεράστιος Erik Grönwall θα παραδώσει το μικρόφωνο σε μία γνώριμη φιγούρα από τα παλιά, που όμως δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος που ήταν τότε αλλά η εξελιγμένη μορφή του συνεσταλμένου τότε αγοριού με το όνομα Kenny Leckremo. Για να κλείσουμε το κεφάλαιο Erik Grönwall, να αναφέρουμε πως ο Erik πάλεψε σαν λιοντάρι τα νέα δεδομένα της ζωής του φτάνοντας στο σημείο να αναρρώσει πλήρως και σήμερα (2022) πλέον να είναι ο νέος τραγουδιστής των Skid Row, ενός συγκροτήματος από τα ινδάλματα των παιδικών του (μας!) χρόνων. Λαμπερό παράδειγμα ζωής και μαχητή ο Erik!
  Ο Kenny Lecremo έδωσε το δικό του "στίγμα gps" στον μουσικό κόσμο το 2018 με τον προσωπικό δίσκο Spectra όπου εκτός της φωνητικής του προόδου διαπιστώσαμε και εξωτερική καλυτέρευση. Το "μπαμπάτσικο" αγόρι έγινε πλέον ένας καλογυμνασμένος Rockstar, με μακρύ ίσιο μαλλί που φτάνει κυριολεκτικά μέχρι τα πόδια του και με μια φωνή που θυμίζει Joey Tempest στα καλύτερά του. Ο κύκλος θα ολοκληρωθεί όταν θα γυρίσει πίσω σε αυτό που δικαιωματικά του ανήκε, στην θέση του frontman των H. E. A. T. Το crush test του Leckremo και των H. E. A. T. ονομάζεται Force Majeure και το μόνο που μένει είναι να δούμε αν θα το περάσουν!



Η αρχή του άλμπουμ θα γίνει δυναμικά. Το Back To The Rhythm εκτός της δήλωσης της επιστροφής του Kenny Leckremo διαθέτει έμπνευση, πλήκτρα και φρεσκάδα. Η μουσική αναγέννηση των H. E. A. T. γίνεται με τον καλύτερο τρόπο μέσα από αυτό το τραγούδι.
  Τι συμβαίνει όταν παίρνεις δύο κλασσικά Europe τραγούδια όπως το On The Loose και το On Broken Wings και τους προσθέτεις την μαγεία των H. E. A. T.; Τότε έχεις την κομματάρα Nationwide, έναν υπερμελωδικό ύμνο βγαλμένο απευθείας από το παραγωγικό εργοστάσιο έμπνευσης της Σουηδικής μηχανής. Αν και με το Nationwide εκτιναθήκαμε στην στρατόσφαιρα και το μυαλό έκανε περίεργα παιχνίδια με αερομαχίες και με F-16, ξέρετε εσείς τώρα, με το Tained Blood που ακολουθεί πηγαίνουμε σε πιο "street" καταστάσεις και πιο "cool" ρυθμούς. Στο σημείο αυτό αξίζει να πούμε πως ο πληκτράς, συνθέτης και παραγωγός Jona Tee βρίσκεται σε μία δαιμονιώδη καλλιτεχνική κατάσταση δημιουργίας η οποία ευτυχώς κρατά χρόνια τώρα. Τα εύσημα δικαίως θα πάνε και στον μοναδικό πλέον κιθαρίστα του συγκροτήματος, Dave Dalone, που εκτός από δεξιοτέχνης παίκτης φλερτάρει επικίνδυνα με την πρώτη θέση του καλύτερου Melodic shredder αυτή την στιγμή όσων αφορά το Melodic Rock ιδίωμα. Σχετικά με το Tained Blood, πεθαίνω με το trrrrriggered.......
  Η ενέργεια και το πάρτι δεν σταματάει ποτέ για τους H. E. A. T. Το Hollywood που ακολουθεί διαθέτει ένα φοβερά πιασάρικο ρεφρέν και μία ανεβαστική διάθεση που όμοιά της μόνο στα γνήσια "ποζερό" συγκρότηματα του ογδόντα συναντάμε.


  Το Harder To Breathe είναι πιο αργό από τον προκάτοχό του σίγουρα όμως όχι λιγότερο εθιστικό. Πολύ ωραία η μελωδική εναλλαγή κιθάρας και πλήκτρων στην ώρα του σόλο.
  Πάμε πάλι να ανεβούμε! Το Not For Sale είναι βγαλμένο από την εποχή του "Prisoners..." σε σημείο που θεωρείς πως ο παλιός καλός Joey Tempest εκτελεί lead vocals. Κομματάρα αν μη τι άλλο!
  Για όσους γουστάρουν μπαλάντα, ο Σουηδικός μπαξές έχει και από αυτή. One Of Us είναι ο τίτλος της και ετοιμαστείτε να την καλοδεχτείτε ανάμεσα στην λίστα με τις αγαπημένες σας. Συγκλονιστική ερμηνεία από τον Kenny!
  Πολύ δυνατό τραγούδι και το Hold Your Fire με τίτλο κόντρα στην μουσική λαίλαπα των H. E. A. T.
  Το Paramount είναι από εκείνα τα τραγούδια που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως "οπαδικά". Εξηγούμαι... Έχει ένα ρεφρέν που κλείνεις τα μάτια και φαντάζεσαι μπροστά σου αρένες ανθρώπων να το τραγουδάν όπως ακριβώς συμβαίνει με τον συγχρονισμό των οπαδών των ομάδων που τραγουδούν συνθήματα, στην καλύτερη περίπτωση πάντα.
  Ritchie Blackmore είσαι εδώ; Μήπως άκουσες το Demon Eyes των H. E. A. T.; (σ. σ. Κλαίω!). Για να σοβαρευτούμε, το τραγούδι έχει το μουσικό dna των Purple και Rainbow και γιατί να το κρύψουν άλλωστε οι Σουηδοί; Παιχταράδες είναι, γουστάρουν και μπορούν! Μαζί σας αγόρια!
  Το τέλος δίχως πολλές φανφάρες σφραγίζει με το Wings Of An Aeroplane.
Τι άλλο να γράψουν πια; Τα σάρωσαν όλα!
  Θα εγκληματίσετε κυριολεκτικά αν γυρίσετε την πλάτη σας στο Force Majeure. Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει μπροστά τους, μία τρίτη περίοδος για το συγκρότημα που όπως δηλώνει και ο τίτλος του δίσκου είναι όντως μία τεράστια δύναμη. The H. E. A. T. is on......As always!
 

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

5/10/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου