«BOYS OF SUMMER» - ΤΟ ΑΠΕΡΡΙΨΕ Ο TOM PETTY ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Ο DON HENLEY

 

Παντοτινό καλοκαίρι, έρωτας, ανεμελιά, χαμόγελα. Ποια είναι η ηλικιακή εποχή που τα συνδέει όλα αυτά; Η απάντηση είναι η νιότη. Και ποιο είναι το τραγούδι της νιότης για το 1984; Μα φυσικά το «Boys Of Summer» του τραγουδιστή - ντράμερ των Eagles, Don Henley. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι για αυτό το νοσταλγικό τραγούδι της χαμένης νιότης, τα πράγματα ξεκίνησαν με πολύ τεχνολογικά προηγμένο τρόπο. Ας δούμε πιο αναλυτικά το θέμα...
  Η ιστορία ξεκινά με τον κιθαρίστα των Heartbreakers, Mike Campbell και την γνωριμία του με τον Roger Linn, ένα μυστήριο τύπο που εργαζόταν στα Leon Russell's studio και που πάντα ασχολιόταν με κάποια "εφεύρεση". Μία μέρα λοιπόν η ασχολία του ήταν η δημιουργία ενός drum machine, πολύ επαναστατικό για την εποχή. Έτσι, ο Mike Campbell έγραψε ένα demo του «Boys Of Summer» ενώ πειραματιζόταν με το drum machine του Linn. Μία εβδομάδα αργότερα, ο Campbell έπαιξε την ιδέα του στον Tom Petty και στον παραγωγό Jimmy Lovine. Η ιδέα όμως απορρίφθηκε καθώς θεωρήθηκε αρκετά "jazzy" για να χωρέσει στο "Southern Accents", τον δίσκο πάνω στον οποίο δούλευαν εκείνο το διάστημα.
  Την αρχική απογοήτευση του Campbell θα την διαδεχθεί η χαρά από το τηλεφώνημα του παραγωγού Jimmy Lovine ο οποίος θα του πει πως ο Don Henley ψάχνει για τραγούδια για το επόμενο σόλο άλμπουμ του. Αφού θα γράψει σε κασέτα το τραγούδι, ο Campbell θα επισκεφθεί τον Henley στο σπίτι του τελευταίου με σκοπό να το ακούσει. Η ακρόαση του τραγουδιού θα βρει τον Henley εντελώς ανέκφραστο και παγωμένο! Η εντύπωση ήταν πως μάλλον δεν θα του έκανε όμως με το τέλος της κασέτας είπε πως θα το κρατούσε προκειμένου να δουλέψει πάνω του. Κατά την διάρκεια της επιστροφής του Campbell στο σπίτι του στο τηλέφωνο που θα χτυπήσει θα είναι ο Henley ανακοινώνοντάς του ότι μόλις έγραψε το καλύτερο τραγούδι που είχε γράψει τα τελευταία δέκα χρόνια.


  Δανειζόμενος τον τίτλο του τραγουδιού από το βιβλίο του Roger Kahn, ο Don Henley θα γράψει τους στίχους και την μελωδική γραμμή για έναν ύμνο που αφορά την χαμένη αθωότητα και νιότη. Η φράση- 'Out on the road today I saw a Deadhead sticker on a Cadillac' - συνοψίζει μία ολόκληρη γενιά και τον τρόπο που αντιλαμβάνοταν το ελπιδοφόρο όραμα τους για την ζωή. Η έμπνευση θα έρθει στον Henley καθώς οδηγούσε στον αυτοκινητόδρομο του San Diego όταν θα τον προσπεράσει μία πανάκριβη Cadillac Seville, σύμβολο υλικού πλούτου και "δηθενιάς", και στον πίσω προφυλακτήρα θα υπάρχει ένα αυτοκόλλητο των Greatful Dead- 'Deadhead' - κάνοντας την πλήρη αντίθεση.
  Η περισσότερη session δουλειά στο στούντιο για το Boys Of Summer θα εστιάσει στην αναπαραγωγή του demo του Campbell με τον Henley τελικά να αποφασίζει να αλλάξει το κλειδί και να το επανηχογραφεί σε νέο τόνο.
  Η Αμερική θα στείλει το Boys Of Summer στο νούμερο 5 ενώ στην Βρετανία θα είναι η μεγαλύτερη "ever" επιτυχία του καλλιτέχνη. Το ασπρόμαυρο βίντεο υπό την σκηνοθεσία του Jean-Baptiste Mondino θα το "σπρώξει" αρκετά, σαρώνοντας τα μουσικά βραβεία του MTV το 1985.
  Τί κι αν ο Tom Petty εντέλει θα μετανιώσει; Ο Don Henley, μέσα από αυτό το χαρακτηριστικό τραγούδι για εκείνον, ήταν αυτός που είχε κλείσει το ραντεβού με την Ιστορία.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

15/10/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου