Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ZIGGY STARDUST KAI DAVID BOWIE


Ένα από τα καλύτερα και πλέον επιδραστικά άλμπουμ της ιστορίας της μουσικής, το Ziggy Stardust του David Bowie,συμπλήρωσε 50 χρόνια κυκλοφορίας. Αν και δεν είμαι fan του όπως κι ολόκληρης αυτής της σκηνής, πρέπει να παραδεχτώ, ότι  τόσο το άλμπουμ όσο και ο ίδιος ο δημιουργός του, επηρέασαν βαθιά τις επόμενες γενιές. To The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972,No5 UK,No75 USA) όπως είναι ολόκληρος ο τίτλος του, κυκλοφόρησε σε συνπαραγωγή του ίδιου του  Bowie με τον Ken Scott και μαζί του παίζουν οι the Spiders from Mars (Mick Ronson κιθάρα, Trevor Bolder μπάσο, αργότερα σε Wishbone Ash και Uriah Heep και Mick Woodmansey ντραμς) και βγήκε στα καταστήματα δίσκων, 5 μήνες αφού ο Bowie είχε ανακοινώσει την αμφιφυλοφιλία  του. Το θέμα των στίχων των 11 τραγουδιών του δεν προέρχονται μόνο από μια πηγή αλλά από διάφορες όπως ο Άγγλος τραγουδιστής Vince Taylor, τον οποίο ο Bowie συνάντησε αφού ο Taylor είχε καταρρεύσει ψυχικά και πίστευε ότι ήταν μια διασταύρωση θεού και εξωγήινου(!) ή ο Iggy Pop, τον οποίο ο Bowie θαύμαζε μουσικά και στιχουργικά. Άλλες επιρροές για την προσωπικότητα του Ziggy Stardust, ήταν το …προηγούμενο άλμπουμ του Bowie, The Man Who Sold the World, ο Lou Reed, ο Marc Bolan, αλλά και ο Legendary Stardust Cowboy. Όλοι αυτοί αλλά και το πλούσιο σε φαντασία και δημιουργικότητα μυαλό του 25χρονου Bowie, τον οδήγησαν στην κεντρική προσωπικότητα του Ziggy, ένας χαρακτήρα εντελώς ξένο με ότι ξέραμε έως τότε. «Σαν να έχει προσγειωθεί από τον Άρη».
To “Five Years” που ανοίγει το άλμπουμ είναι ένα τραγούδι με αρνητικούς στίχους, αφού μιλάει για μια επικείμενη καταστροφή της Γης, εντός 5 χρόνων και πως τη βιώνει ένα παιδί με το “Soul Love”(πολύ καλό παίξιμο από τον Mick Ronson) να συνδέεται μαζί του στιχουργικά αλλά και μουσικά. Τα δύο κομμάτια λειτουργούν ως «προοίμιο» για την αληθινή εισαγωγή του χαρακτήρα Ziggy Stardust στο «Moonage Daydream» που είναι από τα καλύτερα τραγούδια που έχει γράψει ο Bowie. Ο Ziggy εμφανίζεται σαν ένα υβρίδιο που συνδέει το rοck του  παρελθόντος με αυτό του μέλλοντος της ανθρωπότητας. Για να συνεχίζει με το “Starman” που γράφτηκε μετά από πίεση του επικεφαλής της RCA, Dennis Katz για ένα hit single! Και το πέτυχε (Νο 10 Μ.Βρετανία).

Το "It Ain't Easy" που κλείνει την Α πλευρά του δίσκου είναι το πιο αδιάφορο τραγούδι του δίσκου. Η Β πλευρά του δίσκου, ξεκινάει με το "Lady Stardust", με το πιάνο που εδώ παίζει ο Ronson, κλέβει την παράσταση. To 2:40 του ”Hang on to yourself”είναι από τις καλύτερες στιγμές του άλμπουμ όπως και τα "Ziggy Stardust" και "Suffragette City" που αρχικά το είχε δώσει στους Mott the Hoople που δεν το πήραν γιατί προτίμησαν το “All the Young Dudes”. To άλμπουμ κλείνει με το"Rock 'n' Roll Suicide" που μπορεί να μην έχει τη λάμψη των "Moonage Daydream" και "Starman"  αλλά θεματικά ή καλύτερα στιχουργικά, έχει πολύ δύναμη. Όλα όσα διαβάσατε πιο πάνω για τα τραγούδια, είναι απαραίτητα μέσα στο κλίμα της σελίδας που παρουσιάζει αναλυτικά κάθε εβδομάδα , ένα δίσκο. Στην ουσία το Ziggy Stardust είναι ένα άκρως πρωτοποριακό άλμπουμ του Bowie, αναγνωρισμένο σαν ένα από τα πλέον  σημαντικά rock άλμπουμ, έχοντας τη μεγαλύτερη πολιτιστική επίδραση από όλα τα άλμπουμ του. Επηρέασε, όχι μόνο τους τότε μουσικούς, αλλά και ολόκληρες μετέπειτα γενιές.
 ΄Το Ziggy Stardust είναι το κορυφαίο επίτευγμα του David Bowie, διαμορφώνοντας την εποχή του και το κοινό του όπως κανένα άλλο άλμπουμ.


ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ
Η φωτογράφιση του εξώφυλλου έγινε από τον Mick Rock έξω από το σκοτσέζικο τάγμα των γουναράδων (σ.σ π.χ. όπως λέμε εμείς μαυροσκούφηδες) "K. West" που τότε βρισκόταν στο Νο 23 της Heddon Street στο Λονδίνο. Ο κόσμος νόμιζε ότι το K West ήταν κάποιο είδος κώδικα (σ.σ, πούσαι Dan Brown) αλλά καμία σχέση!  Το κτήριο πίσω ακριβώς που εικονίζεται, τότε ήταν ταχυδρομείο, σήμερα έχει γίνει bar και ονομάζεται "The Living Room, W1". Εκεί, το 1912 είχε ανοίξει το πρώτο nightclub του Λονδίνου με το όνομα The Cave of the Golden Calf. Ο κλασικός αγγλικός κόκκινος τηλεφωνικός θάλαμος που εικονίζεται στο οπισθόφυλλο, αποσύρθηκε λίγα χρόνια μετά τη φωτογράφιση, αλλά επανήλθε. Ο ίδιος ο Bowie σε παλαιότερη συνέντευξη του είχε δηλώσει ότι η εμφάνισή του ήθελε να φέρνει στο χαρακτήρα του Malcolm McDowell όπως εμφανίστηκε στη θρυλική ταινία Κουρδιστό Πορτοκάλι. Σήμερα το Νο23 της Heedon Street είναι ένα από τα πλέον διάσημα σημεία που φωτογραφίζονται οι fans, μετά την Abbey Road των Beatles. Εξ΄άλλου όσο κι αν φαίνεται απίστευτε, στο Λονδίνο υπάρχου ελάχιστα μέρη που έχουν χρησιμοποιηθεί σε εξώφυλλα δίσκων.
Το οπισθόφυλλο


TRIVIA

  • O Vince Taylor ήταν υπαρκτό πρόσωπο, πέθανε το 1991 σε ηλικία 52 ετών και ήταν Άγγλος rock and roll τραγουδιστής των Vince Taylor and His Playboys. Δεν έκανε την καριέρα που θα μπορούσε να είχε κάνει αφού έπεσε στην παγίδα των ναρκωτικών και του αλκοόλ. Το τραγούδι του "Brand New Cadillac"(1959), διασκεύασαν οι Clash.
  • Ο Τεξανός Legendary Stardust Cowboy(πραγματικό όνομα Norman Odam) ήταν από τους πρωτοπόρους του psychobilly.


ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΜΕΤΑ
Το 1973 κυκλοφόρησε το Aladdin Sane, που ήταν καλό σαν άλμπουμ αλλά δεν έφθασε την ποιότητα του Ziggy Stardust. O David Bowie (πραγματικό όνομα το David Jones) έκανε μια τεράστια καριέρα και πέθανε το 2016,από καρκίνο στο συκώτι.
Ο κιθαρίστας Michael Ronson, έπαιξε με τους Ian Hunter, Van Morrison και Bob Dylan. Έκανε συνπαραγωγή με τον Bowie στο άλμπουμ του Lou Reed, Transformer και ηχογράφησε 5 προσωπικά άλμπουμ με πιο πετυχημένο το Slaughter on 10th Avenue. Πέθανε σε ηλικία 46 ετών από καρκίνο στο συκώτι.,
Ο μπασίστας Trevor Bolder έπαιξε με τους Wishbone Ash και με τους Uriah Heep. Πέθανε το 2013 σε ηλικία 62 ετών από καρκίνο.
Ο ντράμερ Michael "Woody" Woodmansey είναι το μόνο μέλος των Spiders of Mars που ζει. Έπαιξε με Dana Gillespie, Screen Idols, Cybernauts, 3-D και με τους Woody Woodmansey με τους οποίους ηχογράφησε 3 άλμπουμ
Οι Spiders from Mars ήταν το back up συγκρότημα του David Bowie κι για αρχικό όνομα είχαν το Ronno. To άλλαξαν το 1972όταν πήραν μέρος στις ηχογραφήσεις του άλμπουμ The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. Ο Bowie ήθελε να βάλει τον Rick Wakeman στη σύνθεσή τους (ο Wakeman έχει παίξει πιάνο στο άλμπουμ του Bowie, Hunky Dory κι ήταν ήδη μέλος των Strawbs) αλλά ο Wakeman αρνήθηκε την πρόταση γιατί είχε συμφωνήσει με τους Yes. Οι Spiders from Mars έπαιξαν και στο άλμπουμ του Bowie, Aladdin Sane(1973) και στην ταινία Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. Το συγκρότημα κυκλοφόρησε ένα μάλλον μέτριο άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους και διαλύθηκαν το 1976.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

16/9/22

Ο ΚΩΣΤΑΣ EltonΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ZIGGY STARDUST

Ο 5ος δίσκος του David Bowie με τον εντυπωσιακό τίτλο «The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars», κυκλοφόρησε το 1972 και για πολλούς αποτελεί ένα σημείο καμπής στην ροκ κουλτούρα, ένα σημείο που διαμόρφωσε την μουσική των επόμενων γενεών, γέννησε ένα είδος μουσικής (το Glam Rock), και επηρέασε κι επηρεάζει ακόμα και σήμερα δεκάδες κι εκατοντάδες νέων μουσικών. Μέσα σε μια νύχτα, η εμφάνισή του στο Top Of The Pops τον Ιούλιο του ’72, ερμηνεύοντας το “Starman” δημιούργησε έναν από τους μεγαλύτερους μύθους στην ιστορία της μουσικής. Έναν καλλιτέχνη που μέχρι σήμερα λατρεύεται σαν Θεός κι ας έχει εγκαταλείψει προ πολλού τον κόσμο μας….  Μάλλον η Γή ήταν πολύ ….μικρή για το ταλέντο του!!!!! Δεν είναι τυχαίο που το άλμπουμ φιγουράρει πάντα μέσα στην πρώτη εικοσάδα των σημαντικότερων άλμπουμς της ροκ μουσικής στα μεγαλύτερα έντυπα, ενώ ο χαρακτήρας του “Ziggy Stardust” παραμένει ο πλέον εμβληματικός και χαρακτηριστικός στην πολύχρονη διαδρομή του David Bowie.



 
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου