KATE BUSH-"RUNNING UP THAT HILL": Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΘΕΟ


Τις τελευταίες εβδομάδες, μια επιτυχία της Kate Bush από το 1985, το Running Up That Hill –που είχε τον υπότιτλο “A Deal With God”– , ξαναβρέθηκε στην επικαιρότητα, καθώς επιλέχτηκε από τους παραγωγούς της σειράς Stranger Things για να ντύσει μουσικά την πιο συναρπαστική σκηνή της 4ης σεζόν της σειράς. Ανέβηκε μάλιστα στην κορυφή των charts!
Πρόκειται για το πρώτο τραγούδι του The Hounds of Love (5ου άλμπουμ της Kate Bush), που σήμερα συγκαταλέγεται στα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια της δεκαετίας του ’80. Αφού λοιπόν η σειρά “Stranger Things” διαδραματίζεται στη δεκαετία του ’80, είναι μια πολύ εύλογη επιλογή από τους παραγωγούς, πολύ περισσότερο που η πρωταγωνίστρια της σειράς, η Winona Ryder, ήταν (και παραμένει) μεγάλη θαυμάστρια της Kate Bush.
Σήμερα, σχεδόν 37 χρόνια από την κυκλοφορία του, βρίσκεται για πρώτη φορά στην κορυφή των βρετανικών charts, ενώ για εβδομάδες βρίσκεται στη δεκάδα του Billboard Global 200, επιτυγχάνοντας παράλληλα και 3 ρεκόρ Guiness:
1. Η Kate Bush γίνεται στα 63 της η μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα μουσικός στην κορυφή των βρετανικών charts, ρεκόρ που ως τώρα κατείχε η Cher, που το 1998 στα 52 της έφτασε στο νο 1 με το “Believe”.
2. Το “Running Up That Hill” χρειάστηκε ακριβώς 36 χρόνια και 310 μέρες από την κυκλοφορία του για να φτάσει στην κορυφή των charts. Το ρεκόρ έως τώρα κατείχαν οι Wham! με το “Last Christmas”, που χρειάστηκε 36 χρόνια και 23 μέρες.
3. Μεσολάβησαν 44 χρόνια μέχρι να ξανανέβει η Kate Bush στο νο 1 των charts, από το 1978 δηλαδή, με το ντεμπούτο κομμάτι της “Wuthering Heights”.
«Απλά δεν μπορώ να το πιστέψω! Είμαστε όλοι τόσο ενθουσιασμένοι! Όλα μοιάζουν λίγο σουρεαλιστικά», έγραψε η Kate Bush στην ιστοσελίδα της. «Είχα δει μόνο τις σκηνές στις οποίες συμπεριλήφθηκε το τραγούδι, οπότε δεν γνώριζα την εξέλιξη της ιστορίας. Τώρα όμως, που έχω δει ολόκληρη τη σειρά, νιώθω τιμή που το τραγούδι επιλέχθηκε ως μέρος αυτού τού – γεμάτο ανατροπές – ταξιδιού. Δεν μπορώ να φανταστώ τον όγκο σκληρής δουλειάς που είχαν οι συντελεστές ώστε να δημιουργήσουν κάτι αυτής της κλίμακας. Νιώθω δέος. Έκαναν κάτι πραγματικά εντυπωσιακό».



ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Οι στίχοι αναφέρονται στη συμφωνία ενός ανθρώπου με το Θεό, να του ανταλλάξει τη ζωή με τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου. Όπως εξήγησε η Bush σε μια συνέντευξη το 1985: «Πρόκειται για τη σχέση ενός άντρα και μιας γυναίκας. Αγαπούν πάρα πολύ ο ένας τον άλλο, αλλά αυτή ακριβώς η ένταση της αγάπης τους, προξενεί δυσκολίες, ανασφάλειες. Αν όμως ο άντρας μπορούσε να γίνει γυναίκα και η γυναίκα άντρας, αν μπορούσαν να κάνουν μια τέτοια συμφωνία με τον Θεό και άλλαζαν θέσεις μεταξύ τους, θα έβλεπαν πιο εύκολα τα προβλήματα και θα μπορούσαν να τα εξαλείψουν. Και δεν θα εμφανιζόταν άλλο πρόβλημα στο μέλλον». Όλο το concept παραπέμπει ασφαλώς στον Faust και τη συμφωνία του με το Διάβολο για αιώνια νεότητα. Έτσι το είχε σκεφτεί αρχικά και η Kate Bush, στη συνέχεια όμως θεώρησε ότι μια συμφωνία με τον Θεό (αντί με τον Διάβολο) θα ήταν πιο πρωτότυπη, αλλά και πιο αποτελεσματική. Εξ ου και ο πρώτος τίτλος του τραγουδιού ήταν "A Deal With God". Οι παραγωγοί όμως φοβήθηκαν ότι μπορεί να αντιμετώπιζαν προβλήματα στις καθολικές χώρες (Ιταλία, Ιρλανδία, κλπ), αν είχαν στον τίτλο την λέξη “God” και έτσι έπεισαν την Bush να τον αλλάξει. Εκείνη πάντως κράτησε τον αρχικό τίτλο ως υπότιτλο.
Για την ενορχήστρωση του τραγουδιού, η Bush χρησιμοποίησε ένα Fairlight CMI digital synthesizer, ενώ για το εντυπωσιακό drum machine, υπεύθυνος είναι ο Del Palmer, τότε σύντροφος της Kate Bush, ο οποίος ήταν και ο μπασίστας του γκρουπ που τη συνόδευε. Στο επίσημο video clip, η -εξαιρετική και ως χορεύτρια- Kate Bush εκτελεί ένα αισθησιακό pas de deux με τον παρτενέρ της, τον Michael Hervieu, φορώντας και οι δύο παραδοσιακές γιαπωνέζικες φορεσιές (hakamas).


Για την ιστορία, να πούμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά, που το “Running Up That Hill” επανακάμπτει στην επικαιρότητα. Το 2012, κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, ακούστηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο μια νέα έκδοση του τραγουδιού, που έμεινε γνωστή ως “2012 remix”.

 ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

3/9/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου