ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

 

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών μετά  από εγκεφαλικό επεισόδιο, μια από τις τελευταίες μεγάλες Ελληνίδες ηθοποιούς, η Μάρθα Καραγιάννη. Σπούδασε χορό και από τα 8 της χρόνια, σε μια εποχή που οι σχολές χορού ‘ήταν σπάνιες και η ενασχόληση με το χορό, πολύ δύσκολη και σπάνια, συμετέχοντας στο παιδικό μπαλέτο της Λουκίας Σακελλαροπούλου (μαζί με την Ελένη Προκοπίου). Το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο το έκανε σε ηλικία 17 ετών (1956) στην ταινία της Φίνος Φιλμς, «Η άγνωστος», σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου. Μπριόζα, όμορφη, με καλή ηθοποίια, συνέδεσε το όνομά της με την λαμπρή πορεία του ελληνικού κινηματογράφου τη δεκαετία του 60 παίζοντας στα λαμπερά μιούζικαλ και τις κωμωδίες του Γιάννη Δαλιανίδη. Η συνεργασία τους ξεκίνησε το 1961 στην ταινία «Ζητείται ψεύτης» και συνεχίστηκε στις ταινίες «Οι θαλασσιές οι χάντρες» και «Γοργόνες και μάγκες» όπου η σκηνή με τα κεφτεδάκια είναι αξεπέραστη. Έπαιξε ακόμα στις ταινίες, "Καπετάνιος για κλάματα" (1961) «Μερικοί το προτιμούν κρύο», «Κάτι να καίει», "Το Ανθρωπάκι" με τον Βουτσά στο ρόλο του Κοπέογλου«Οι κληρονόμοι», «Κορίτσια για φίλημα», «Μια κυρία στα μπουζούκια», "Η ωραία του κουρέα", "Ένα κορίτσι για δύο", "Νύχτα γάμου",ενώ η μοναδική φορά που έπαιξε σε δράμα ήταν η ταινία "Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα". Στην τηλεόραση εμφανίστηκε πρώτη φορά στη σειρά «Ο Δρόμος», το 1977, το σενάριο της οποίας υπέγραφε αρχικά και μέχρι το θάνατό του ο Κώστας Πρετεντέρης. Εμφανίστηκε ακόμα σε πρωταγωνιστικούς ρόλους στις σειρές  "Μικρομεσαίοι"(1992), ''Ζωή πατίνι'(1995) και "Επτά θανάσιμες πεθερές"(2004).
Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΗΣ ΖΩΗ
Τον Οκτώβριο του 1960 παντρεύτηκε τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Δημήτρη Στεφανάκο, απέκτησαν ένα παιδί που πέθανε τρεις ημέρες μετά τη γέννηση του με το  ζευγάρι χώρισε λίγους μήνες αργότερα. H σχέση της (δεν ήταν παντρεμένοι) με τον ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού Βασίλη Κωνσταντίνου απασχόλησε τα περιοδικά της εποχής αφού κράτησε καιρό.

 Το 2001 έγραψε την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Ο έρωτας μωρό μου είναι γλέντι» με ένα μεγάλο κομμάτι του βιβλίου περιλαμβάνει συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει μέχρι τότε. Βιβλίο για τη ζωή και την καριέρα της έγραψε κι ο Μάκης Δελαπόρτας,με τίτλο «Μάρθα Καραγιάννη, κορίτσι για μιούζικαλ»(2009).
Αγαπούσε τα ταξίδια γι’ αυτό και είχε δηλώσει «πολίτης του κόσμου». Από το 1980 και μετά είχε γυρίσει σχεδόν όλο τον κόσμο.

Με στοιχεία από την Βικιπαίδεια

Α.Ρ.

18/9/22


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου