TRIUMVIRAT: ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ PROGRESSIVE, ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ELP


Το γερμανικό συγκρότημα των Triumvirat σχηματίστηκε το 1969 στην τότε Δυτική Γερμανία, στην Κολωνία κι ο ήχος τους ήταν έντονα επηρεασμένος από τους Nice αλλά κι από τους Emerson Lake and Palmer (κυρίως). Έτσι δεν ήταν καθόλου τυχαίο που στα κομμάτια που έπαιζαν στις πρώτες συναυλίες τους ήταν και τα Rondo(Nice) και Hoedown (ELP) με ιδιαίτερα έντονο τον επηρεασμό από τον ήχο και το παίξιμο του Keith Emerson, ειδικά προς τον τελευταίο, οι ομοιότητες παιξίματος είναι εξωφρενικές! Πόσο τυχαίο ότι στο δεύτερο άλμπουμ τους Illusions on a Double Dimple, συμπεριέλαβαν το τραγούδι  "Lucky Girl" σε απάντηση στο "Lucky Man" των ELP. Πάντως ο ήχος τους ήταν πολύ μελωδικώτερος και ποιοτικότερος από το σύνολο των γερμανικών συγκροτήματων και σίγουρα δεν μπορούμε να τους χαρακτηρίσουμε Krautrock, παράμόνο ως προς την προέλευση (Γερμανία). Η καριέρα τους ξεκίνησε το 1972 όταν ακόμα ήταν τρίο κι έστειλαν ένα demo στα γραφεία της EMI Group που τους υπέγραψε και την ίδια χρονιά κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ με τίτλο Mediterranean Tales. Σύνθεσή τους ήταν Jürgen Fritz πλήκτρα– Hammond B3, Grand piano, Moog synthesizer, τραγούδι, Hans-Georg Pape μπάσο και Hans Bathelt ντραμς. Το άλμπουμ περιείχε 4 κομμάτια, μεγάλης σχετικά διάρκειας, κατά την προσφιλή συνήθεια της εποχής. Περιόδευσαν στην Αμερική, ανοίγοντας για τους Fleetwood Mac για να επιστρέψουν στη Γερμανία και να ηχογραφήσουν το δεύτερο άλμπουμ τους Illusions on a Double Dimple(1974) με τη συμμετοχή της Cologne Opera House Orchestra αλλά και πνευστών. Βρισκόμαστε στα μέσα της δεκαετίας του 70 που τα γερμανικά rock–progressive συγκροτήματα παρουσιάζουν συστηματικά τις δουλειές τους, έστω κι αν δεν γνωρίζουν επιτυχία εκτός συνόρων. Το 1975 κυκλοφορούν το τρίτο άλμπουμ τους με τίτλο Spartacus (Νο72 Αμερική)με τους στίχους να αναφέρονται στην ιστορία του θρακικής καταγωγής μονομάχου (73 π.Χ) και στην αμερικάνικη περιοδεία άνοιξαν τις συναυλίες των Supertramp. Εν τω μεταξύ, στη σύνθεσή τους έχουν γίνει αρκετές αλλαγές με σημαντικότερη την αποχώρηση μπασίστα/κιθαρίστα/τραγουδιστή Helmut Köllen που ηχογράφησε το άλμπουμ You Won't See Me με τη συμμετοχή παλαιότερων μελών των Triumvirat. To τέταρτο άλμπουμ τους Old Loves Die Hard(1976) ήταν το πρώτο που ηχογραφήθηκε με το συγκρότημα τετραμελές(Triumvirat σημαίνει στα λατινικά τρεις δυνατές προσωπικότητες) και ήταν το πρώτο με τραγουδιστή τον Άγγλο Barry Palmer και το πρώτο με μπασίστα τον Werner Frangenberg που είχε αντικαταστήσει τον Helmut Köllen. Το συγκρότημα συνέχισε να κυκλοφορεί άλμπουμ, (À la Carte 1978 και Russian Roulette 1980) σε μια εποχή που τα γερμανικά συγκροτήματα είχαν αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους κι εκτός της χώρας τους.Πάντως στη χώρα μας, οι Triumvirat ήταν γνωστοί μόνο σε ένα στενό κύκλο οπαδών, αυτών του progressive.


Δύο παλαιότερα μέλη τους, οι Hans-Jürgen Fritz πλήκτρα και Hans Bathelt ντραμς, σχημάτισαν τους New Triumvirat κα ικυκλοφόρησαν το άλμπουμ (Pompeii 1977), αλλάζοντας το όνομα λόγω νομικών προβλημάτων. Το Pompeii ήταν το τελευταίο progressive άλμπουμ τους αφού στη συνέχεια υοθέτησαν ένα εμπορικό μουσικό ύφος, με έμφαση στην pop μουσική αλλά και μετά από πιέσεις της δισκογραφικής εταιρείας που ήθελε μεγαλύτερες πωλήσεις. Αυτό συνετέλεσε στο να γίνουν κι άλλες αλλαγές στη σύνθεσή τους με το συγκρότημα να χάνει την ομοιογένεια τοιυ. Τελευταίο άλμπουμ τους ήταν το Russian Roulette(1980) με τη συμμετοχή των Steve Lukather και Jeff Porcaro (κι οι δύο Toto). Μετά την κυκλοφορία του το συγκρότημα διαλύθηκε λαι τα μέλη του ακολούθησαν προσωπικές καριέρες χωρίς επιτυχία.
Το 2002 το συγκρότημα επανασυνδέθηκε ηχογραφώντας το The Website Story, το οποίο δεν κυκλοφόρησε ποτέ λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τις εταιρείες. Το 2002 επανακυκλοφόρησε ολόκληρη η δισκογραφία τους σε cd με bonus κομμάτια
  ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ


Illusions on a Double Dimple 91974)

Old Loves Die Hard (1976)
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

22/8/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου