TOMMY THAYER: Ο STARMAN ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ


Στο σημερινό Ποιος Θυμάται, θα διαβάσετε την ιστορία του κιθαρίστα των Kiss αλλά και των Black ‘n’Blue, Tommy Thayer, ίσως του πλέον αθόρυβου Kiss. Μια ιστορία που ξεκινά από τα 10 χρόνια του όταν έπαιζε σαξόφωνο, αλλά πάντα ήθελε να γίνει rock star. Κάπως έτσι σκιαγραφεί τα πρώτα μουσικά παιδικά του χρόνια ο νυν κιθαρίστας των Kiss, που γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1960 στο Portland του Oregon. Στο γυμνάσιο άκουγε ότι άκουγαν όλα τα κανονικά(!) παιδιά της ηλικίας του, δηλαδή Black Sabbath, Deep Purple, έχοντας ανακαλύψει το μαγικό παίξιμο του Ritchie Blackmore και στα 14 είδε μια φωτογραφία των Kiss στο περιοδικό Circus  και ήθελε να ακολουθήσει το δρόμο τους. Ένα χρόνο νωρίτερα, στα 13 του, είχε πάρει την πρώτη κιθάρα του και οι Powerhouse ήταν το πρώτο συγκρότημά του που μπασίστα είχαν τον Todd Jensen μετέπειτα μπασίστα των Journey! Οι Powerhouse έγιναν Crossroader και μέσω του Jensen γνωρίζει τον Jaime St. James και τον φίλο του Julian Reymond, που έπαιζαν στους Jet. Οι τρεις πλέον σχημάτισαν διάφορα συγκροτήματα, με τους Movie να είναι το πλέον …δυνατό. Ένα από τα ονόματα που είχαν επιλέξει ήταν και το Police, αλλά αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν όταν έμαθαν την ύπαρξη των Άγγλων Police! Όμως και το Movie Star άλλαξαν γιατί θεώρησαν ότι δεν ταίριαζε σε rock συγκρότημα παρά σε power pop αλλά η αποχώρηση του Raynolds άφησε τους Thayer και James μόνους, με την απόφαση να συνεχίσουν πιστεύοντας στον εαυτό τους.
O Thayer είναι ο πρώτος από αριστερά

Αυτοί οι 2 ήταν οι βάση των Black’n’Blue που με τη συμμετοχή των Jeff "Woop" Warner κιθάρα, φωνητικά, Patrick Young μπάσο και Pete Holmes ντραμς, ηχογραφούν με παραγωγό τον Dieter Dierks το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ τους (1984, Νο 129 Αμερική) που έβγαλε τη μικρή επιτυχία"Hold On to 18". Πριν υπογράψουν στην Geffen, είχαν στείλει ένα demo με το τραγούδι "Chains Around Heaven" στον Brian Slagel, που εξέδιδε το fanzine The New Heavy Metal Revue . Το τραγούδι μπήκε στη δεύτερη έκδοση της συλλογής Metal Massacre, αντικαθιστώντας το «Cold Day in Hell των Steeler μαζί με τραγούδια των επίσης άγνωστων Metallica, Ratt και Malice. Το δεύτερο άλμπουμ τους Without Love με παραγωγό τον Καναδό Bruce Fairbairn (1985) δεν κατάφερε να μπει καν στο Top 200 της Αμερικής, αν κι ο ήχος του ήταν πιο hard, σε σχέση με τον πρώτο και το τραγούδι "Miss Mystery" να παίζεται από τους rock ραδιοσταθμούς. Παρ΄όλη την αποτυχία του άλμπουμ, το συγκρότημα ανοίγει την περιοδεία των KISS και το τραγούδι του "Nature of the Beach", περιλαμβάνεται στο soundtrack Vision Quest, σε μια εποχή που τα soundtracks πουλούσαν και ήταν σημαντικό για ένα καλλιτέχνη να δει ένα τραγούδι σε κάποιο soundtrack! Το 1986 η τύχη τους άλλαξε, όταν τους πρόσεξε ο μπασίστας/τραγουδιστής των Kiss,  Gene Simmons που εκείνη την εποχή, δραστηριοποιούταν και σαν παραγωγός κι είχε τη δική του δισκογραφική εταιρεία. Έτσι κυκλοφορούν τα άλμπουμ Nasty Nasty(1986, Νο 110 Αμερική) και In Heat(1988) με παραγωγό τον Simmons, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία και διαλύονται το 1989.
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΜΕΤΑ
Η διάλυση τον βρίσκει να σχηματίζει τους Harlow (με τραγουδίστρια την Teresa Stanley) με τους οποίους ηχογράφησε το μοναδικό τους άλμπουμ. Έπαιξε στο άλμπουμ της Doro του 1990 (παραγωγός ήταν ο Simmons)και μετά έπαιξε με τους punky rockers Shake The Faith και στο άλμπουμ τους America The Violent (1994). Η καλύτερη επιλογή του ήταν να σχηματίσει με τον Jamie St. James τους Cold Gin, ένα Kiss tribute συγκρότημα ενώ άρχισε να δουλεύει σαν βοηθός του Simmons για να καταλήξει tour manager των Kiss. Ήταν η εποχή που ο Thayer είχε αρχίσει να σκέφτεται να ασχοληθεί με το management όπου θεωρούσε ότι έχει τα προσόντα να ακολουθήσει καλή επαγγελματική καριέρα, αλλά η στενή σχέση του με τον Simmons τον φέρνει προ των πυλών των Kiss αφού η σχέση των Stanley και Simmons με τον Ace Frehley περνάει από 40 κύματα, ειδικά μετά το reunion του Unplugged (1996) και το άλμπουμ Psycho Circus (1998) όπου ο Frehley παίζει μόνο σε 4 τραγούδια και στα υπόλοιπα ο Thayer. Η αρχή του τέλους για τον έναν, αλλά και ένα νέο επαγγελματικό ξεκίνημα για τον άλλον! Η πρώτη επίσημη παρουσία του σαν κιθαρίστας των Kiss γίνεται στις 6 Μαρτίου 2002 στο Grand Libo Braco της Τζαμάικα και η πρώτη επίσημη δισκογραφική εμφάνισή του στο Symphony Alive IV (2003) με τον ίδιο να ανησυχεί πως θα τον δεχτούν οι Kiss fans να εμφανίζεται σαν Starman όπως ο Ace. Βέβαια υπήρχε το προηγούμενο του Eric Singer που εμφανίστηκε και στην ουσία αντικατέστησε τον Peter Criss, μακιγιαρισμένος σαν Catman και οι αντιδράσεις ήταν από χλιαρές  έως μηδαμινές. Το πρώτο studio άλμπουμ που έπαιξε σαν επίσημο μέλος τους ήταν το Sonic Boom(2009). Ο Thayer συμμετέχει στην End of the Road tour που σύμφωνα με τα λεγόμενα των Stanley-Simmons θα κλείσει τη μεγάλή καριέρα τους, ενώ παίζει με τον St.James σαν Black’;n’Blue όποτε έχει ελεύθερο χρόνο. Παράλληλα, δεν ενδιαφέρεται για καινούργιες ηχογραφήσεις αφού όπως λέει «κανείς πλέον δεν ασχολείται με τις καινούργιες ηχογραφήσεις».
Αν και πάγια αρχή του Rockmachine.gr είναι να μην ασχολείται με την προσωπική ζωή των καλλιτεχνών, εκτός βέβαια κάποιων ειδικών περιπτώσεων, ο 61χρονος σήμερα Thayer,ανακάλυψε τον Μάρτιο του 2021 ότι έχει μια 31χρονη κόρη, την Sierra Sanchagrin με την οποία αμέσως δέθηκε! Η Sierra έχει υπηρετήσει σαν μόνιμη στον Αμερικάνικο Ναυτικό για 4 χρόνια και μητέρα της είναι η Christina για την οποία ο Thayer ξέρει και θυμάται λίγα πράγματα!  


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

1/8/22
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Ένας ασήμαντος κιθαρίστας, σ' ένα σημαντικό group...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένας κιθαρίστας που πέρασε απαρατήρητος και από υπάλληλος των KISS... Έγινε τελικά κιθαρίστας τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρώτα σπ όλα ήταν επαγγελματίας . Ήταν αυτό ακριβώς που έψαχναν οι KISS μετά την αποχώρηση του Frehley. Ως γνωστόν οι KISS δίνουν το μεγαλύτερο και καλύτερο rock n roll show στον πλανήτη και δεν πρώτο μέλημα πως είναι η ικανοποίηση αυτών που πλήρωσαν εισιτήριο για να τους δει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά ένας άχρηστος κιθαρίστας δεν πρόσθεσε κάτι στο. Ήχο του group... Όπως οι άλλοι κιθαρίστες που πέρασαν από το συγκρότημα

      Διαγραφή