SUMMER OF ‘69-BRYAN ADAMS: ΟΧΙ ΤΟ ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙΣ

 

Υπάρχει ένα τραγούδι για κάθε περίσταση. Τραγούδια που μας αρέσει να ακούμε καθώς οδηγούμε, τραγούδια που μας συντροφεύουν όταν ρίχνουμε «ποτάμια ιδρώτα» στο γυμναστήριο κι άλλα που μας υποδέχονται όταν επιστρέφουμε στο σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα. Υπάρχει ένα τραγούδι για όλα αυτά. Αναμφισβήτητα, υπάρχει ένα τέλειο καλοκαιρινό τραγούδι, κατάλληλο για να κατεβάζεις τα παράθυρα ένα ζεστό βράδυ, βλέποντας τον ήλιο να δύει. Θες το εμβληματικό του riff, θες ο νοσταλγικός τίτλος του, σίγουρα το Summer of ‘69 μοιάζει να είναι ένα χαρακτηριστικό καλοκαιρινό τραγούδι. Είναι όμως;
Η ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ
Είναι χειμώνας του 1984. Δύο τύποι κάθονται στο υπόγειο στούντιο ενός αρχοντικού στο Βανκούβερ, δουλεύοντας πάνω σε ένα τραγούδι που κανένας από τους δύο δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος. Ο ένας είναι ο Jim Vallance, ο ιδιοκτήτης του στούντιο, ένας τραγουδοποιός που έχει αποκτήσει τη φήμη του γράφοντας επιτυχίες για σπουδαίους καλλιτέχνες όπως ο Joe Cocker και οι Kiss. Ο άλλος είναι ο συνεργάτης και συνοδοιπόρος του για χρόνια, ο τραγουδιστής και συνθέτης Bryan Adams. Ο Adams και ο Vallance έχουν ήδη γνωρίσει μια αξιοσημείωτη εμπορική επιτυχία το 1983, με τα "Straight From The Heart", "Cuts Like A Knife και "This Time", ενώ και το άλμπουμ του Adams Cuts Like A Knife έχει φτάσει στο Νο. 8. Η επιτυχία είναι το εισιτήριο για να παίξει support σε τεράστια ονόματα όπως οι The Kinks και οι Foreigner. Μια εξαντλητική χρονιά είχε περάσει με περίπου 283 ημέρες στο δρόμο, αλλά με τη φήμη του στις ΗΠΑ να έχει μεγαλώσει. Τώρα χρειαζόταν απλώς ένα καλό hit ένα χαρακτηριστικό τραγούδι που θα άνοιγε τις πόρτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά στο επερχόμενο νέο του άλμπουμ, Reckless. Είναι μερικές μέρες που δουλεύουν ένα κομμάτι που λέγεται "Best Days Of My Life". Επειδή είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο να γράψουν ένα καλοκαιρινό τραγούδι, σε κάποια στιγμή της ηχογράφησης ο Adams προσθέτει τη φράση: « It was the summer of ‘69». Η ιδέα άρεσε και στους υπόλοιπους οπότε το κράτησαν. Το κομμάτι ξεκινά με ένα riff 12 χορδών, αλλά τελικά προτιμούν μια πιο παραδοσιακή εισαγωγή 6 χορδών. Μετά από εβδομάδες δοκιμών αποφασίζουν να αλλάξουν τον τίτλο και να το ονομάσουν "Summer of ‘69". Η φράση Summer of ‘69 ακουγόταν μόνο μια φορά σε ένα στίχο του αρχικού τραγουδιού. Και πάλι όμως το αποτέλεσμα δεν τους ικανοποιεί και τίθεται θέμα αφαίρεσης του τραγουδιού από το tracklisting του Recless. Τελικά η ηχογράφηση του Summer of 69 θα ολοκληρωθεί στις 25 Ιανουαρίου 1984 και η τελική παραγωγή θα γίνει από τον «μάγο της κονσόλας» Bob Clearmountain. Για την ιστορία να πούμε ότι τον Adams πλαισίωναν οι Keith Scott (κιθάρα), Tommy Mandel (κήμπορντς), Dave Taylor(μπάσο), Pat Steward (ντραμς) και ο Jim Vallance (percussion).


ΤΟ ΘΕΜΑ
Το "Summer of '69" αναφέρεται στο ατελείωτο καλοκαίρι του 1969, όταν ο τότε 9χρονος Bryan Adams ισχυρίζεται ότι αγόρασε την πρώτη του κιθάρα, δημιούργησε ένα συγκρότημα, γνώρισε ένα κορίτσι, περνούσε τα βράδια του στο drive-in (όταν ήταν 9;;) και είχε τις καλύτερες μέρες της ζωής του; Ή πρόκειται για αυτό που οι Γάλλοι αποκαλούν soixante-neuf; Εδώ οι απόψεις διίστανται. Σύμφωνα με τον Adams το τραγούδι έχει να κάνει με το "κάνουμε έρωτα το καλοκαίρι". Σε συνέντευξή του στο The Early Show το 2008, ο Adams αναφέρει: «Υπάρχει μια ελαφρά λανθασμένη αντίληψη ότι αφορά μια χρονιά, αλλά δεν είναι έτσι. Το «69» δεν έχει καμία σχέση με τη χρονιά, έχει να κάνει με μια σεξουαλική στάση. Στο τέλος του τραγουδιού ο στίχος λέει ότι "είμαστε εγώ και το μωρό μου στα “69". Θα έπρεπε να είσαι εντελώς κουφός αν δεν μπορούσες να βρεις αυτόν τον στίχο». Είναι όμως ακριβώς έτσι; Ο Jim Vallance έχει διαφορετική γνώμη και δε μιλά για σεξουαλικά υπονοούμενα όταν αναφέρεται στο κομμάτι. Μιλώντας στο Songfacts αναφέρει: «Ποτέ δεν θυμάμαι να έχω συζητήσει για σεξουαλικά υπονοούμενα με τον Bryan εκτός από μια λεπτομέρεια. Όταν ηχογραφήσαμε το demo στο υπόγειό μου, προς το τέλος του τραγουδιού ο Bryan τραγούδησε λίγο άτακτα: «εγώ και το μωρό μου σε ένα 69». Γελάσαμε με αυτό εκείνη την εποχή και ο Bryan αποφάσισε να το κρατήσει όταν έκανε την τελική ηχογράφηση έναν ή δύο μήνες αργότερα. Μαζί γράψαμε το τραγούδι. Ίσως σκεφτόταν κάτι εντελώς διαφορετικό ... αλλά σκεφτόμουν αυτό το καταπληκτικό καλοκαίρι όταν έγινα 17. Ο Bryan Adams είναι ένας σπουδαίος συνθέτης, ένας σπουδαίος τραγουδιστής και ένας υπέροχος φίλος. Έχει δικαίωμα στις αναμνήσεις του για το τι ενέπνευσε το τραγούδι "Summer Of '69". Οι αναμνήσεις μου τυχαίνει να είναι διαφορετικές από τις δικές του». Σχετικά με τα ονόματα Jimmy and Jody που ακούγονται στους στίχους σαν μέλη της μπάντας που δημιουργεί ο Bryan, ο Vallance δηλώνει ότι αφορούν πραγματικά πρόσωπα και συγκεκριμένα τους: Woody and Gordy, δηλαδή τον Gordy Keith και τον Alan 'Woody' Whitmore, που πραγματικά ήταν τα μέλη της σχολικής μπάντας του Bryan. Απλά άλλαξαν τα ονόματα για να «βγει» ο στίχος. Επέλεξε τα ονόματα Jimmy and Jody γιατί: Jimmy ονομαζόταν ένας ντράμερ με τον οποίο είχε συνεργαστεί παλιά και Jody Perpik ονομαζόταν ο  tour manager.


ΤO VIDEO CLIP
Το μουσικό βίντεο, που κυκλοφόρησε το 1985, σκηνοθετήθηκε από τον Ιρλανδό Steve Barron. Σ’ αυτό παρακολουθούμε τον Adams και την μπάντα του να κάνουν διάφορες νεανικές σκανταλιές και κάποιους αστυνομικούς να προσπαθούν μάταια να τους συλλάβουν. Κάποια άλλη στιγμή ο Adams ερωτεύεται μια κοπέλα που τον βοηθά σε μια δύσκολη κατάσταση. Χιουμοριστικό, ανάλαφρο και με γρήγορο ρυθμό μπορείς να το δεις ευχάριστα ακόμη και σήμερα. Προτάθηκε για βραβείο MTV Video Music Award στην κατηγορία Καλύτερο Ανδρικό Βίντεο. Το βίντεο περιλαμβάνει εμφανίσεις των Lysette Anthony και Garwin Sanford. Το νιόπαντρο ζευγάρι που εμφανίζεται στο video είναι ο Jody Perpik με τη σύζυγό του, που είχαν παντρευτεί τις μέρες που ηχογραφήθηκε το κομμάτι.
Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Το Summer of ’69 ήταν το τέταρτο (από τα έξι συνολικά) single του Reckless. Κυκλοφόρησε στις 17 Ιουνίου 1985 και περιελάμβανε επίσης το Kid’s wanna rock από το Reckless και το The best was yet to come από το Cuts like a knife. Βέβαια οι περισσότεροι το είχαμε ακούσει όταν αγοράσαμε το Reckless που κυκλοφόρησε στις 5 Νοεμβρίου 1984. Ίσως γι’ αυτό δε γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Αγγλία, όπου περιορίστηκε στο Νο 42. Αντίθετα στις Η.Π.Α. παίχτηκε πολύ από τους AOR ραδιοφωνικούς σταθμούς κι έφτασε στο Νο5, συνεισφέροντας στο να φτάσει το Reckless στο Νο1 του Billboard τον Αύγουστο του 1985. Χαρακτηριστικό είναι ότι θεωρείται το τραγούδι Καναδού καλλιτέχνη που έχει παιχτεί τις περισσότερες φορές στους ραδιοφωνικούς σταθμούς του Καναδά.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
«Δε φανταζόμουν ποτέ ότι το Summer of ’69 θα γνώριζε τέτοια επιτυχία» θα δηλώσει χρόνια αργότερα ο Bryan Adams. Προφανώς δεν μπόρεσε αμέσως να συνειδητοποιήσει ότι το Summer of ’69, μέσα από την απλότητα και την αφέλειά του, εκφράζει την ξεγνοιασιά, την ελευθερία και τη νοσταλγία του καλοκαιριού. Ανεξάρτητα από το τι σημαίνει ο τίτλος του ή τι κρύβεται στους στίχους του για μας θα είναι παντοτινός καλοκαιρινός rock ύμνος.


 

ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ

6/8/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου