ROCK INCIDENT 226: 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1967 Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ FLEETWOOD MAC

 

Ήταν 13 Αυγούστου 1967 όταν οι Fleetwood Mac έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους στο χώρο ιπποδρομιών Royal Windsor Racecourse του Berkshire όπου διοργανώθηκε το 7ο National Jazz and Blues Festival.  Τότε που η σύνθεσή τους ήταν
Peter Green κιθάρα/τραγούδι (μόλις είχε αποχωρήσει από τους John Mayall’s Bluesbreakers), Bob Brunning μπάσο, Jeremy Spencer κιθάρα και Mick Fleetwood ντραμς (κι αυτός μόλις είχε αποχωρήσει από τους John Mayall’s Bluesbreakers). Μπορεί τα ονόματα των Peter Green και του Mick Fleetwood να ήταν ήδη γνωστά στο χώρο του Blues αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι εκίνο το απόγευμα θα έκανε εκκίνηση ένα σπουδαίο συγκρότημα. Με δεδομένη την διάθεση για αποχώρηση του μπασίστα Bob Brumming, o Green ήθελε να φέρει τον John McVie ο οποίος είχε τις αμφιβολίες του αλλά ήταν τέτοια η διάθεση προσδοκία του Green για να γίνει μέλος τους, που ονόμασε το συγκρότημα Fleetwood Mac, με το Mac να προέρχεται από το McVie! Στην αυτοβιογραφία Play On του Mick Fleetwood, ο ντράμερ αναφέρει ότι ο κιθαρίστας Jeremy Spencer ήταν μικρού αναστήματος κι αρκετά ήσυχος εκτός σκηνής, αλλά μόλις ανέβαινε στη σκηνή γινόταν μια δίνη ακατέργαστης δύναμης. To συγκρότημα είχε κάνει μόλις λίγες εβδομάδες πρόβες, οι Fleetwood Mac του Peter Green (όπως λεγόταν τότε) έπαιξαν την πρώτη τους εμφάνιση στο Windsor Jazz and Blues Festival. Μεταξύ των ονομάτων που έπαιξαν στο τριήμερο ήταν οι John Mayall’s Bluesbreakers, Cream, Jeff Beck, Small Faces, P.P.Arnold, Amen Corner, Move, Marmalade κ.α.ovan. Οι Pink Floyd αν και αναφέρονται στην αφίσα, ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή καθώς ο Syd Barrett δεν μπόρεσε να παίξει.

Το ντεμπούτο των Fleetwood Mac περιλάμβανε επτά τραγούδια, συμπεριλαμβανομένου ενός ομώνυμου instrumental και τριών διασκευών του Elmore James. Ο McVie ήταν τότε μέλος των Bluesbreakers και παρακολούθησε την εμφάνισή τους από τη σκηνής. «Ξέραμε ότι ήταν εκεί» γράφει ο Fleetwppd στην αυτοβιογραφία του. «Ένιωθα ότι κάναμε οντισιόν για εκείνον». Παρεμπιπτόντως, ο McVie δεν ήταν το μόνο μελλοντικό μέλος που παρευρέθηκε εκείνη την ημέρα. Σε μια σκηνή που έπαιζε σε μια άλλη σκηνή ήταν ένα συγκρότημα με το όνομα Chicken Shack, με μια τραγουδίστρια και πιανίστα που ονομαζόταν Christine Perfect και σε 4 χρόνια θα γινόταν μέλος τους ενώ  παντρεύτηκε τον John McVie." Στα τέλη του 1967, ο Brunning είχε αποχωρήσει και τη θέση του πήρε ο McVie, το όνομα του Green βγήκε από τον τίτλο του συγκροτήματος «δεν ήθελε ποτέ το όνομά του μπροστά» γράφει ο Fleetwood και το ταξίδι των Fleetwood Mac είχε ξεκινήσει.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

15/8/22


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου