H KIM CARNES ΚΑΙ Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΗΣ


Στις 20 Ιουλίου 1945 γεννήθηκε στο Λος Άντζελες ένα κατάξανθο κοριτσάκι που το βάφτισαν Kim. Η οικογένειά της δεν είχε σχέση με τη μουσική αλλά η μικρή Kim σε ηλικία μόλις 4 ετών, γνώρισε ένα γειτονόπουλο που τον έλεγαν David Lindley και λίγα χρόνια αργότερα θα σχημάτιζε τους…Eagles. Από μικρή έδειξε την κλίση της για τη μουσική, αρχικά γράφοντας τραγούδια για άλλους κι αργότερα σαν μέλος του φωνητικού συγκροτήματός Waters sisters. Το ταλέντο της ήταν πρόδηλο κι έτσι το 1971 υπέγραψε συμβόλαιο σαν συνθέτης και την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο Rest on Me ενώ ερμήνευσε το "Nobody Knows"που ακουγόταν στην ταινία Vanishing Point(1971). Με τον σύζυγό της Dave Ellingson, συνσυνέθεσε αρκετά τραγούδια για τον pop star της δεκαετίας του 70 David Cassidy, ενώ περιόδευσε μαζί του ανοίγοντας τις συναυλίες του. Ο Cassidy συμπεριέλαβε αρκετά τραγούδια της στα άλμπουμ του ενώ η ίδια έκανε και φωνητικά. Το 1975 κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ της με τίτλο το όνομά της, που έβγαλε την επιτυχία "You're A Part Of Me"(Νο32 USΑ) για να ακολουθήσει μια σειρά άλμπουμ που σημείωσαν σχετική επιτυχία, αλλά τίποτε ιδιαίτερο. 

 
Το 1980 ηχογραφεί με τον super star της country Kenny Rogers το τραγούδι "Don't Fall in Love with a Dreamer" που έφθασε στο No 4 του αμερικάνικου chart και συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ του Rogers, Gideon. Την ίδια χρονιά, ερμήνευσε το τραγούδι των Smokey Robinson & The Miracles "More Love" που σταμάτησε στο Νο10 του chart και ήταν η πρώτη προσωπική επιτυχία της. To 1981 ηχογράφησε τη σύνθεση των Jackie DeShannon και Donna Weiss "Bette Davis Eyes", ένα τραγούδι που είχε γραφτεί από το 1974.  Το τραγούδι έγινε πολύ μεγάλη επιτυχία αν και αρχικά είχε γραφτεί σε R&B ρυθμό, αλλά η αλλαγή μουσικής στη νέα δεκαετία το έκανε mid tempo electronic. Το "Bette Davis Eyes" έμεινε 9 εβδομάδες στο Νο1 του αμερικάνικου chart μικρών δίσκων και πλήκτρα έπαιζε ο μετέπειτα οργανίστας των Whitesnake, Bill Cuomo και ηχογραφήθηκε με το πρώτο session, δίνοντας του ένα πιο σκοτεινό ήχο χωρίς overdubs.
 τον τίτλο του είναι κατανοητό ότι γράφτηκε για το πανέμορφο χρώμα των εκφραστικών ματιών της ηθοποιού Bette Davis, που τότε ήταν 73 ετών. Η ηθοποιός έγραψε ευχαριστήριο γράμμα προς τις Carnes, Weiss και DeShannon, ευχαριστώντας τες που την «έκαναν μέρος του μοντέρνου κόσμου» κι όπως έγραψε στα απομνημονεύματά της"It was a thrill to become a part of the rock generation". Το τραγούδι τιμήθηκε από την Μουσική Ακαδημία Μουσικής, κερδίζοντας 2 βραβεία Grammy στις κατηγορίες  Song of the Year και Record of the Year και η Davis τους έστειλε από μια ανθοδέσμη από κόκκινα τριαντάφυλλα. Το τραγούδι έγινε πολύ μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο, και στη χώρα μας κι΄ όλοι έμαθαν την Carnes που έως τότε ήταν γνωστή μόνο στην Αμερική με το άλμπουμ Mistaken Identity να πηγαίνει στο Νο1 της Αμερικής και στο Νο26 της Μ.Βρετανίας, βγάζοντας ακόμα μια επιτυχία με τον "Draw of the Cards". Στη μεγάλη επιτυχία της συνέβαλε και η βραχνή φωνή της που σίγουρα ήταν ξεχωριστή, θυμίζοντας Bonnie Tyler και Rod Stewart. Τη μεγάλη επιτυχία του "Bette Davis Eyes" και του άλμπουμ Mistaken Identity, ακολούθησε το άλμπουμ Voyeur (1982, Νο 49 Αμερική) στο ίδιο synth-pop ύφος, που ήταν πολύ της μόδας εκείνα τα χρόνια, αλλά εμπορικά δεν πήγε καλά. Η καριέρα της πήρε ξανά τα επάνω της με το single "Crazy in the Night" (No15 Αμερική) και "What About Me?" που ερμήνευσε μαζί με τους Kenny Rogers και James Ingram. Συνέχισε να κυκλοφορεί άλμπουμ που δεν σημείωναν ιδιαίτερη επιτυχία για να φθάσουμε στο 1985 και  να συμμετέχει στο USA for Africa, ερμηνεύοντας το "We Are the World" όπου τραγουδάει το στίχο "While we stand together as one".  Η συμμετοχή της τη βοήθησε να ξανά σηκώσει την καριέρα της για να επανέλθει το 1987 με το τραγούδι "My Heart Has a Mind of Its Own" ντουέτο με τον Jeffrey Osborne που ακουγόταν στην ταινία Spaceballs. Σταδιακά έστρεψε την καριέρα της προς την country μουσική, ηχογραφώντας το άλμπουμ View from the House(1988). Παρ όλη την country στροφή της, γνωρίζει πολύ μεγάλη επιτυχία στην Ιαπωνία όπου ηχογράφησε άλμπουμ ειδικά για αυτή την αγορά. Η καριέρα της στην Αμερική συνεχίστηκε με την κυκλοφορία πολλών άλμπουμ αλλά ιδιαίτερη μνεία χρειάζονται τα τραγούδια "Make No Mistake, She's Mine", ντουέτο με την Barbra Streisand και "The Heart Won't Lie"(1993, No.1στο country chart) ντουέτο με τους Reba McEntire και Vince Gill). Τελευταίο άλμπουμ της είναι το Chasin' Wild Trains (2004).Ζει μόνιμα στο Nashville μαζί με τον συζυγό της Dave Ellingson με τον οποίο είναι παντρεμένη από το 1967 κι έχουν 2 γιούς.
ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η BETTE DAVIS
Γεννημένη τον Απρίλιο του 1908, η Ruth Elizabeth "Bette" Davis καταξιώθηκε σαν μια από τις σημαντικότερες Αμερικανίδες ηθοποιούς και στα 50 χρόνια καριέρας της, έπαιξε σε 100 ταινίες!  Χαρακτηριστικό των σημαντικών ρόλων της είναι ότι πρωταγωνίστησε μη συμπαθητικούς χαρακτήρες, ακόμα και σε ταινίες τρόμου και σπάνια σε κωμωδίες και ερωτικές κομεντί. Ήταν η πρώτη Αμερικανίδα ηθοποιός που προτάθηκε για 10 βραβεία και τελικά κατέκτησε τα 2! Οι ρόλοι που την άφησαν στην ιστορία ήταν στις ταινίες Dangerous (1935), Marked Woman, Jezebel (1938), Dark Victory (1939), The Letter (1940), The Little Foxes (1941), Now, Voyager (1942), What Ever Happened to Baby Jane? (1962) για να φθάσουμε στα νεότερα Death on the Nile (1978) βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της Agatha Christie και The Whales of August (1987). Παρ όλο που τη  χτύπησε ο καρκίνος στο στήθος, συνέχισε να παίζει για να πεθάνει το 1989 νικημένη από τον καρκίνο. Η Bette Davis έμεινε στην ιστορία του κινηματογράφου για το σκοτεινό κι ολοκληρωμένο παίξιμό της ενώ απαιτούσε από τους συμπρωταγωνιστές να είναι το ίδιο σοβαροί και καλοί με το παίξιμό τους.
 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ


Mistaken Identity(1981)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
8/8/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment