ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ Ο ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΣ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ


Από τα πλέον ιστορικά σχήματα της Ελληνικής σκηνής των αρχών της δεκαετίας του '70, ήταν και οι Πελόμα Μποκιού. Σχηματίστηκαν στην Αθήνα και ξεκίνησαν να εμφανίζονται στο club Blow Up στην Κυψέλη, έχοντας στο ρεπερτόριό τους κομμάτια των Traffic, Santana και Rolling Stones.
T' όνομά τους προέρχεται από τ' αρχικά των μελών του συγκροτήματος, που ήταν οι Γιάννης Κιουρτσόγλου, Νίκος Λογοθέτης, Ηλίας Μαρινάκης, Νίκος Δαπέρης, Βλάσης Μπονάτσος, Τάκης Μαρινάκης.
Οι Κιουρτσόγλου και Δαπέρης ήταν ξαδέλφια και συμμετείχαν στο συγκρότημα των Loubogg.
Αν και οι επιρροές τους ήταν μεγάλα ξένα συγκροτήματα της εποχής και τραγουδούσαν με ξένο στίχο, η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά ήταν ένας μικρός δίσκος με τα τραγούδια “Γαρύφαλλε Γαρύφαλλε/Μην Κλαίς”, γραμμένα από τον Κιουρτσόγλου ενώ τα φωνητικά ανήκουν στον Δαπέρη.


Το σινγκλ αυτό τους έκανε ευρύτερα γνωστούς και μέχρι σήμερα θεωρείται από τα κλασσικά τραγούδια του Ελληνικού ροκ . Αμέσως μετά αποχωρεί ο Κιουρτσόγλου, έρχεται στο συγκρότημα ο Λάκης Ζώης, ο οποίος και δίνει την θέση του στον Τάκη Ανδρούτσο από τα “Μπουρμπούλια” του Διονύση Σαββόπουλου. Το 1971 ο Γιώργος Στεφανάκης αντικαθιστά τον Νίκο Λογοθέτη, ενώ προστίθεται και ο Ηλίας Μαρινάκης στο μπάσο. Τον επόμενο χρόνο κυκλοφορούν δύο ακόμα 45άρια, το “Μαρί-Μαρία/Αν Ήξερα” και 'Αν Θες Έλα κι Εσύ/Σ' Αυτό το Σπίτι”. Το '72 κυκλοφορεί κι ο μοναδικός τους ολοκληρωμένος δίσκος με τίτλο τ' όνομά τους. Ηχογραφήθηκε σε μία μέρα στα στούντιο της Columbia, και στα φωνητικά συμμετείχε κι η Στέλλα Γαδέδη. Είναι ο μοναδικός δίσκος των Πελόμα, ένα αριστούργημα της Ελληνικής underground σκηνής των '70ς, με τραγούδια που μέχρι σήμερα θεωρούνται κορυφαία της εγχώριας ροκ, όπως τα “Ύμνος Στη Ζωή”, “Ανατριχίλα”, “Κάποιος Πεθαίνει” κ.α.

Ο "Γρύφαλλος" ΔΕΝ είχε συμπεριληφθεί στην πρώτη έκδοση του άλμπουμ. Όταν έγινε καινούργια εκτύπωση, βγήκε το "Κάποιος πεθαίνει" και μπήκε ο "Γαρύφαλλος" ενώ στην τρίτη έκδοσή του βγήκαν τα "Μαρί Μαρία" και 'Ανατριχίλα" και μπήκαν τα "Μάγοι" και Προγραμματισμός".  Στην έκδοση του cd που κυκλοφόρησε με το περιοδικό Ποπ-Ροκ(1996)που επιμελήθηκε ο Άκης Λαδικός, υπάρχουν όλα τα τραγούδια.  

  



Την ίδια χρονιά, στις 25 Δεκεμβρίου,  εμφανίζονται στο Σπόρτινγκ μαζί με τους “Socrates Drunk The Conium” και τους “Εξαδάκτυλος” του Δημήτρη Πουλικάκου.
Τις τελευταίες μέρες της ύπαρξης του συγκροτήματος, εκτός απ' τους Δαπέρη, Μπονάτσο και Τάκη Μαρινάκη, συμμετείχαν και δύο Βρετανοί μουσικοί, οι Chris Perkins και Vic Martins ο οποίος έπαιξε αργότερα με τον Gary Moore. Μ' αυτή τη σύνθεση κυκλοφορούν ένα ακόμα 45άρι, το “Οι Μάγοι/Προγραμματισμός”.
Το συγκρότημα διαλύεται στις αρχές του '73, αφήνοντας πίσω τους μερικά απ' τα σπουδαιότερα τραγούδια της Ελληνικής ροκ δισκογραφίας.
Ο Βλάσσης Μπονάτσος ακολούθησε προσωπική καριέρα κυκλοφορώντας αρκετούς προσωπικούς δίσκους, ενώ υπήρξε και ηθοποιός και τηλεοπτικός παρουσιαστής. Δυστυχώς έφυγε απ' τη ζωή το 2004 σε ηλικία 54 ετών.
    Ο Νίκος Δαπέρης έπαιξε και με τους “Εξαδάκτυλος”, ο Κιουρτσόγλου με τους 'Ανάδελτα”, ο Λάκης Ζώης συνέχισε σε jazz διαδρομές ενώ ο Στεφανάκης κυκλοφόρησε το 1984 προσωπική δουλειά με τίτλο 'Σλόγκαν”.

    Τον Νοέμβριο του 2017 έφυγε απ' τη ζωή και ο Τάκης Ανδρούτσος σε ηλικία 66 ετών.
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
45 στροφές:
Γαρύφαλλε, Γαρύφαλλε/Μην κλαις (1970)
Μαρί-Μαρία/Αν Ήξερα (1972)
Αν Θες Ελα κι Εσύ/Σ Αυτό το Σπίτι (1972)
Οι Μάγοι/Προγραμματισμός (1973)
LP:
ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ (1973)

Οι φωτογραφίες από το Φαντάζιο είναι από το αρχείο του Κωνσταντίνου “elton” Κοντογιάννη που έγραψε και το κείμενο.

4/1/18/

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου