BEATLES-ALL YOU NEED IS LOVE: ΕΝΑ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Ο Ιούνιος του 1967 βρίσκει τους Beatles στο Λονδίνο, κουρασμένους αλλά ευτυχείς! Ύστερα από 5 ατέλειωτους μήνες ηχογραφήσεων, το σπουδαιότερο -έως τότε- έργο τους, το ιστορικό Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, βγήκε στην κυκλοφορία (ακριβώς την 1η Iουνίου), σαρώνοντας σε εκθειαστικές κριτικές και σε πωλήσεις. Δεν τους απέμενε πια τίποτε άλλο, από να τα αφήσουν όλα στην άκρη και να κάνουν επιτέλους το ταξιδάκι που ονειρεύονταν στα ελληνικά νησιά. Σκέπτονταν, μάλιστα, να αγοράσουν κι ένα νησάκι, στο οποίο θα εγκαθιστούσαν ένα χίππικο κοινόβιο, σύμφωνα με τη μόδα της εποχής. Δεν μπορείς όμως να ανήκεις στο πιο περιζήτητο καλλιτεχνικό σχήμα του κόσμου και να νομίζεις ότι θα πας για διακοπές έτσι εύκολα. Δεν γίνεται, κάτι θα προκύψει, πιο σημαντικό από τις διακοπές σου. Κι αυτό που προέκυψε δεν ήταν άλλο από το φαραωνικό τηλεοπτικό πρόγραμμα “Our World”, το ΠΡΩΤΟ πρόγραμμα στην ιστορία της τηλεόρασης, που θα μεταδινόταν live ταυτόχρονα σε 19 χώρες, σε όλες τις ηπείρους, μέσω δορυφορικών συνδέσεων! Το πρόγραμμα θα απαρτιζόταν από τις επιμέρους συμμετοχές των εθνικών ραδιοτηλεοπτικών δικτύων, που θα περιλάμβαναν μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο Pablo Picasso ή η Μαρία Κάλλας. Το BBC λοιπόν παρακάλεσε τους Beatles να εκπροσωπήσουν τη Μεγάλη Βρετανία. Κι εκείνοι είπαν ναι!
Οι Beatles με τις κονκάρδες του Our World


 Το Our World είχε προγραμματιστεί να μεταδοθεί στις 25 Ιουνίου 1967, θα διαρκούσε κάπου 2,5 ώρες και αναμενόταν να το παρακολουθήσουν κάπου 500 εκατομμύρια τηλεθεατές. Έπρεπε λοιπόν οι Beatles, και συγκεκριμένα το συνθετικό δίδυμο Lennon-McCartney, να φτιάξουν -μέσα σ’ ένα μήνα- ένα τραγούδι απλό, πιασάρικο, με εύκολους στίχους, ώστε να το νιώσει δικό της όλη η Υφήλιος. Έτσι, όταν ο John Lennon παρουσίασε στους υπόλοιπους το “All You Need is Love”, κατάλαβαν όλοι αμέσως ότι ΑΥΤΟ ήταν!
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Σε όλα του τα τραγούδια, ο John έβρισκε πάντα τον τρόπο να μεταδώσει το μήνυμά του μέσα σε λίγες λέξεις. Έτσι κι εδώ, με πέντε λεξούλες, δίνει νόημα και ουσία σ’ ολόκληρο το κίνημα της αντικουλτούρας: “All You Need is Love”, μας τραγουδάει, ορίζοντας ταυτόχρονα το «σλόγκαν» του Καλοκαιριού της Αγάπης (όπως έμεινε στην ιστορία το καλοκαίρι του 1967). Αυτό τόνιζε και ο Brian Epstein, σε μια συνέντευξή του στο Melody Maker: «Ήταν ένα εμπνευσμένο τραγούδι, που έστειλε στον κόσμο ένα σπουδαίο μήνυμα. Και το καλύτερο; Δεν μπορείς να παρερμηνεύσεις αυτό το μήνυμα. Σου λέει ξεκάθαρα ότι η αγάπη είναι το παν!». Δεν αρκείται, δηλαδή ο John στο «Αγαπάτε αλλήλους», αλλά πηγαίνει κι ένα βήμα παραπέρα, λέγοντάς μας ότι αυτή είναι όλη κι όλη η ανάγκη που έχουμε σαν άνθρωποι. Και εφόσον αγαπάμε τον συνάνθρωπό μας, όλα είναι εφικτά. Ή, όπως λένε οι στίχοι:
There's nothin' you can do that can't be done
Nothin' you can sing that can't be sung
Nothin' you can say, but you can learn how to play the game
It's easy
Nothin' you can make that can't be made
No one you can save that can't be saved
Nothin' you can do, but you can learn how to be you in time
It's easy
All you need is love (x 3)
Love is all you need.
There's nothin' you can know that isn't known
Nothin' you can see that isn't shown
There's nowhere you can be that isn't where you're meant to be
It's easy
Πέρα από τους απλούς στίχους, ο John φρόντισε να είναι και η μελωδία απλή, ώστε να τραγουδιέται εύκολα από τον καθένα. Σε πρώτη ανάγνωση, δεν τα πήγε κι άσχημα: Τα κουπλέ κινούνται, βασικά, σε 3 ακόρντα, ενώ το ρεφρέν (All-you-need-is-love) είναι πάνω σε μία νότα! Πόσο πιο εύκολο να το κάνει; Όταν όμως πας να παίξεις το τραγούδι, καταλαβαίνεις τις δυσκολίες του ρυθμού, των ενδιάμεσων «κρυφών» ακόρντων, αλλά -πάνω απ’ όλα- αντιλαμβάνεσαι την ανεκτίμητη συμβολή του George Martin στην εμπνευσμένη ενορχήστρωση του απλού αυτού τραγουδιού! Η χρήση των πρώτων μέτρων του Γαλλικού εθνικού ύμνου (της πασίγνωστης «Μασσαλιώτιδας») ως εισαγωγή, δίνει αυτομάτως στο κομμάτι μια οικουμενικότητα, αλλά και μια επαναστατικότητα. Όμοια, το κλείσιμο του τραγουδιού ενσωματώνει μελωδίες του Bach, του Glenn Miller, αλλά και των ίδιων των Beatles (She Loves You, Yesterday), δημιουργώντας έτσι την αίσθηση μιας αδιάλειπτης συνέχειας της παγκόσμιας μουσικής.


Η ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Ως τηλεοπτικό στούντιο, οι Beatles επέλεξαν τη μεγάλη αίθουσα του Abbey Road, ώστε να χωρέσουν -εκτός από τους ίδιους- μια 13μελής ορχήστρα, αλλά και κάποιοι κολλητοί τους, που προθυμοποιήθηκαν να συμμετάσχουν, όπως ο Mick Jagger και o Keith Richards, ο Eric Clapton, ο Keith Moon, ο Graham Nash, η Marianne Faithful, η τότε σύζυγος του George, η περίφημη Patti Boyd, και η -τότε κοπέλα του Paul- ηθοποιός Jane Asher. Μικτή Κόσμου!!! Τόσο οι Beatles, όσο και οι φίλοι τους, φοράνε τα πιο παρδαλά χίπικα ρούχα τους, για να τονίσουν τον τρόπο ζωής, που προσπαθούν να μεταφέρουν στους τηλεθεατές. Μια λεπτομέρεια: Οι Beatles κάθονται σε ψηλά σκαμνιά, ενώ όλοι οι υπόλοιποι είναι καθισμένοι στο δάπεδο, σαν να αναγνωρίζουν με αυτό τον τρόπο την πρωτοκαθεδρία των Beatles, ειδικά μάλιστα μετά την κυκλοφορία του Sgt Pepper’s. Κατά τη διάρκεια της μετάδοσης, οι Beatles έπαιξαν καιτραγούδησαν live, παρά τις έντονες αντιρρήσεις του George Martin, γιατί ήθελαν να σεβαστούν τη σημασία αυτής της πρωτοφανούς παγκόσμιας ζωντανής τηλοψίας. Δεν χρειάζεται, φαντάζομαι, να πούμε ότι η εμφάνιση των Beatles ήταν το απόλυτο highlight του προγράμματος “Our World”.Το τραγούδι κυκλοφόρησε ως single λίγες μέρες αργότερα (7 Ιουλίου στη Μεγάλη Βρετανία, 17 Ιουλίου στις ΗΠΑ) και πήγε κατ’ ευθείαν στο Νο 1. Αργότερα, συμπεριλήφθηκε στα άλμπουμ Magical Mystery Tour και Yellow Submarine.


Για να μην ξεχνιόμαστε: Ύστερα απ’ όλα αυτά, οι Beatles πραγματοποίησαν τελικά το ταξιδάκι τους στα ελληνικά νησιά, στο τέλος Ιουλίου 1967. Η ιδέα τους, πάντως, για την αγορά ενός ελληνικού νησιού, δεν καρποφόρησε!
Το 2005, ένα χειρόγραφο του John Lennon, με τους στίχους του “All You Need is Love”, πουλήθηκε για 1.000.000 λίρες. Ο John το είχε ξεχάσει στο BBC, όπου το βρήκε και το διέσωσε ένας υπάλληλος.
 
  ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

13/8/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου