ΤΟ ΜΕΛΩΔΙΚΟ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΚΟ PROGRESSIVE ROCK ΤΩΝ CRESSIDA

Οι Cressida είναι ένα από τα πολλά άγνωστα Βρετανικά συγκροτήματα που έπαιξαν μελωδικό progressive rock, κυκλοφορώντας μόνο 2 άλμπουμ. Η μουσική τους έχει πολλές μελωδικές βάσεις με folk στοιχεία και καλά φωνητικά.  Το αρχικό όνομα τους ήταν Charge  και τους βρίσκουμε να σχηματίζονται το Μάρτιο του 1968 όταν ο κιθαρίστας John Heyworth, απάντησε σε μια αγγελία στη Melody Maker. Πήγε στο Λονδίνο που συνάντησε τους Dominators (που είχαν βάλει την αγγελία) αλλά σύντομα είδε ότι κάθε ελπίδα μαζί τους ήταν μάταιη, έως τη στιγμή που τα φωνητικά ανέλαβε ο Angus Cullen. Οι δύο μουσικοί "τα βρήκαν" και μαζί με τον  μπασίστα Kevin McCarthy, τον οργανίστα Lol Coker και τον ντράμερ Iain Clark,σχηματίζουν τους Charge.Αρχικά έπαιζαν διασκευές και σταδιακά άρχισαν να προσθέτουν δικά τους κομμάτια για να στείλουν ένα  
demo στις δισκογραφικές εταιρείες και με την Vertigo Records να τους υπογράφει. Στο συγκρότημα προστέθηκε ο κιθαρίστας Peter Jennings κι αλλάζουν το όνομά τους σε Cressida, δανεισμένο από το έργο του William Shakespeare, Troilus and Cressida». Η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα στην οποία η Cressida έπαιξαν live στο φημισμένο Star-Club του Αμβούργου, μαζί με τους Colosseum και East Of Eden. Ακολούθησαν και κάποιες άλλες εμφανίσεις με σημαντικότερη αυτή όπου έπαιξαν support στους Black Sabbath στις Βρυξέλλες. Οι δικές τους συναυλίες ήταν κυρίως σε πανεπιστήμια και μικρά clubs.

To 1970 κυκλοφόρησαν το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ τους, βασισμένο κυρίως σε συνθέσεις των Heyworth και Gullen. Σύντομα όμως το συγκρότημα βρέθηκε μπροστά στην αναγκαστική αποχώρηση του Heyworth όπου είχαν ηχογραφήσει το τραγούδι "Situation" με τη Vertigo να αρνείται να το κυκλοφορήσει. Το συγκρότημα κυκλοφόρησε το 1971 το δεύτερο και τελευταίο άλμπουμ του Asylum(1971) με τον Heyworth που ήταν η κινητήριος δύναμις του να συμμετέχει μόνο συνθετικά σε ένα τραγούδι. Αν και το Asylum είχε κυκλοφορήσει το 1971, το συγκρότημα είχε διαλυθεί από το Σεπτέμβριο του 1970! O Ian Clark πήγε στους Uriah Heep, ο McCarthy στους Tranquility κι ο Culley στους Black Widow. Η Vertigo κυκλοφόρησε τη συλλογή The Vertigo Years Anthology 1969-1971 όπου συμπεριέλαβαν και το “Situation” .
O Heyworth πέθανε το 2010 ενώ το 2011 τρία από τα αυθεντικά μέλη τους (Angus Cullen, Iain Clark και Kevin McCarthy) επανασχηματίστηκαν για μια εμφάνιση στο  Underworld club.



 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Cressida (1970)

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου