ΤΟ ΑΣΤΡΟ ΤΟΥ MARC BOLAN ΚΑΙ ΤΩΝ T.REX ΔΕΝ ΘΑ ΣΒΗΣΕΙ ΠΟΤΕ

 

Ήταν 16 Σεπτεμβρίου 1977 όταν ο Marc Bolan και η σύντροφός του Gloria Jones που ήταν κι η οδηγός, επέστρεφαν από μια βραδινή έξοδο σε ένα εστιατόριο του Berkeley Square στο Mayfair του Λονδίνου. Η Jones έχασε τον έλεγχο του Mini 127GT που βγήκε από το δρόμο, χτύπησε σε ένα κολωνάκι και μετά σε ένα δένδρο. Ο Marc Bolan σκοτώθηκε επί τόπου, ενώ η Jones είχε πολλαπλά χτυπήματα και σπασμένο σαγόνι. Το δυστύχημα που έγινε στο Gipsy Lane στο Barnes του νοτιοδυτικού Λονδίνου, δεν στέρησε τη ζωή στον Bolan αλλά και από τη μουσική ένα μεγάλο αστέρι που μεγάλη εξέλιξη.  Η ειρωνεία ήταν ότι ο ίδιος δεν οδηγούσε γιατί φοβόταν και μάλιστα αυτούς τους φόβους του τους έγραφε στους στίχους των τραγουδιών του. Πάντως, παρ΄όλη τη φοβία του για τα αυτοκίνητα, είχε μια Rolls Royce που την ημέρα του δυστυχήματος, είχε δανείσει στους Hawkwind!
O Marc Bolan (κανονικό όνομα Mark Feld) γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1947 στο Αν.Λονδίνο O ίδιος περιγράφει ένα χαριτωμένο στιγμιότυπο, από την εποχή που ήταν μικρός, όταν πρωτοάκουσε την επιτυχία του Bill Hays, “The ballad of David Crockett”. Το άκουγε συνέχεια ώσπου μια ημέρα ο πατέρας του, τού αγόρασε το νέο δίσκο του Bill Hayes. Όταν ο μικρός Marc πήρε το εξώφυλλο στα χέρια του, είδε ότι ο δίσκος δεν ήταν του Bill Hayes αλλά ο πατέρας του τού είχε πάρει κατά λάθος το δίσκο του Bill Haley. Απογοητευμένος με αυτή την εξέλιξη, αρχίζει να ακούει το δίσκο και ανακαλύπτει τα “Rock around the clock: και “See you later Alligator” και η ζωή του αλλάζει.
Το 1967, το ανήσυχο μουσικό πνεύμα του σχηματίζει τους Tyrannosaurus Rex, και αλλάζει το όνομά του σε Marc Bolan. Σαν Tyrannosaurus Rex, ηχογραφεί 4 άλμπουμ, όλα ένα κράμα ψυχεδέλειας και Pop μουσικής (My People Were Fair and Had Sky in Their Hair... But Now They're Content to Wear Stars on Their Brows ναι, αυτός είναι ο τίτλος του πρώτου άλμπουμ και τα Prophets, Seers & Sages: The Angels of the Ages, Unicorn και A Beard of Stars, τα οποία έκαναν επιτυχία).Μαζί του ο Steve Peregrin Took(bongos, Κρουστά και ο παραγωγός Tony Visconti, πριν ακόμα γίνει γνωστός). Αν και τα άλμπουμ έκαναν σχετική επιτυχία, κατάφερε να δει μόνο δύο τραγούδια του να μπαίνουν στο chart μικρών δίσκων, το “Debora”(Νο34) και το «One Inch Rock" (Νο28).


Βλέποντας ότι το κίνημα της ψυχεδέλειας τελειώνει, αλλάζει το όνομα του συγκροτήματος σε T.Rex και το ύφος της μουσικής του. Έχει αντικαταστήσει τον Τook με τον Mickey Finn και τον Οκτώβριο του 1970 κυκλοφορεί το single "Ride a White Swan"(No2 UK), βάζοντας τις βάσεις για το επόμενο μουσικό κίνημα του glam rock.Ακολούθησαν τα singles (μικροί δίσκοι) , "Hot Love", "Get It On", "Jeepster", "Telegram Sam", "Metal Guru"(γραμμένο για ένα αυτοκίνητο), "Children of the Revolution", "Solid Gold Easy Action" και "20th Century Boy", όλαΝο1 στη Μ.Βρετανία εκτός των "Jeepster", "Children of the Revolution", "Solid Gold Easy Action" και"20th Century Boy", που …απέτυχαν και πήγαν στο Νο2!!!  Το Δεκέμβριο του 1970, κυκλοφορεί το πρώτο άλμπουμ με τίτλο T.Rex (No7 UK) για να φθάσομε στον Σεπτέμβριο του 1971 που κυκλοφορούν ή καλύτερα κυκλοφορεί, το Electric Warrior (N1 UK. No 32 USA) ένα από τα πιο σημαντικά άλμπουμ στην πορεία του glam, με το εξώφυλλο να έχει επιμεληθεί η Hipgnosis.Το άλμπουμ έβγαλε τις μεγάλες επιτυχίες "Get It On" και "Jeepster". Όλη η Μ.Βρετανία άκουγε T.Rex και το κύμα είχε φθάσει και στην Ευρώπη. Ακολουθεί το Slider (1972, No4 UK, No17 USA) με ακόμα πιο ώριμο ήχο και τις επιτυχίες "Telegram Sam"και "Metal Guru".Με το glam να σαρώνει τη Μ.Βρετανία και τα Συγκροτήματα να ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο, οι T.Rex που στην ουσία είναι μόνο ο Marc Bolan κυκλοφορούν το τέταρτο άλμπουμ τους με τίτλο Tanx (1973, Νο4 Μ.Βρετανία, Νο 102 Αμερική) που μουσικά ξέφευγε από το ύφος που ξέραμε και πλησίαζε soul/ funk, επεκτείνοντας τον ήχο του και δεν ήταν τυχαίο ότι δεν κατάφερε να βγάλει καμία επιτυχία!

Στο ίδιο ύφος της Blue eyed soul ήταν και το επόμενο άλμπουμ με τίτλο Zinc Alloy and the Hidden Riders of Tomorrow (1974, No12 UK), το οποίο δεν κυκλοφόρησα καν στην αμερικάνικη αγορά και δεν άργησε να σταματήσει τη συνεργασία του με τον παραγωγό Visconti. Το συγκρότημα εγκατέλειψε κι ο στενός συνεργάτης του Finn με τη συνέχεια της καριέρας του να φαντάζει δύσκολη. Ακολούθησαν τα άλμπουμ Bolan's Zip Gun (1975) σε παραγωγή του ίδιου με πολλά από τραγούδια του να έχουν ήδη κυκλοφορήσει στην Αμερική με τίτλο Light of Love. Λόγω της υπέρμετρης φορολογίας, έχει μετακομίσει στο Monte Carlo και στην Αμερική, ενώ πίνει πολύ και η διατροφή του είναι κυρίως hamburgers. Το 1976 κυκλοφορεί το Futuristic Dragon (1976, Νο50 Μ.Βρετανία) με τις δύο επιτυχίες "New York City" (Νο15 UK) και "Dreamy Lady" (Μο30 UK) σε ύφος…Disco που είχε κατακλύσει την Μ.Βρετανία. To 1977 κυκλοφόρησε το τελευταίο studio άλμπουμ του με τίτλο Dandy in the Underworld (Νο26 Μ.Βρετανία) με το οποίο ξανά γύρισε στον κλασικό ήχο του, κάτι που αναγνωρίστηκε από τους κριτικούς και το κοινό. Λίγους μήνες αργότερα, σκοτώθηκε στο αυτοκινητιστικό δυστύχημα.


Σίγουρα η προσφορά των T.Rex ή καλύτερα του Marc Bolan ήταν τεράστια στο κίνημα του glam rock κυρίως με τα άλμπουμ του Electric Warrior (1971) και The Slider (1972) και σίγουρα προ υπήρξε του Bowie, ο οποίος βέβαια εκτίναξε το είδος. Όμως οι πολλές επιτυχίες και το ύφος των δύο αυτών άλμπουμ του ήταν καθοριστικά για την καριέρα αλλά και την πορεία της μουσικής εκείνα τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 70. Η αλλαγή ύφους του από το Tanx και μετά, μάλλον μπέρδεψε τους fans που τον ακολουθούσαν πιστά. Ο Bolan ήταν ο πρώτος star που έδωσε διαφορετική αίσθηση στο rock αλλά κατάφερε να «επιζήσει» και μετά θάνατο. Δεν ηρωποιήθηκε όπως οι Jim Morrison, Kurt Cobain, Jimi Hendrix και τόσοι άλλοι, αλλά ήταν προικισμένος star, προετοιμάζοντας το δρόμο για τον David Bowie.


TRIVIA

  • Τη φωτογραφία στο εξώφυλλο του Slider, τράβηξε ο Ringo Starr, την ίδια ημέρα που κινηματογραφούσε (ο Ringo) το documentary Born to Boogie στο σπίτι του John Lennon, στο Tittenhurst Park. Ο μόνιμός παραγωγός του Tony Visconti, αμφισβητεί  ότι τη φωτογραφία τράβηξε ο Ringo καθώς όλη την ημέρα ήταν απασχολημένος με τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ, λέγοντας ότι ο Bolan τού έδωσε μια μηχανή Nikon και του ζήτησε να βγάλει δύο ρολά φιλμ ασπρόμαυρου ενώ ήταν στα γυρίσματα του Born to Boogie. Προφανώς ο Bolan είδε την ευκαιρία να βάλει το όνομα του πρώην ντράμερ των Beatles σαν για φωτογράφο!
  • Μεταξύ 1970 και 1973, οι T. Rex είχαν 11 τραγούδια τους στοTop10 της Μ.Βρετανίας.
  • Στο άλμπουμ Slider βρίσκεται το τραγούδι “Buick Makane” που διασκεύασαν οι Guns and Roses.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Electric Warrior (1971)
The Slider (1972) 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

25/7/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου