ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΑΘΑ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ



Με τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου μουσικού και κιθαρίστα Γιάννη Σπάθα, και ιχρονο δρυτικού μέλους του θρυλικού συγκροτήματος Socrates Drank the Conium, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, μια μοναδική συναυλία-αφιέρωμα, με τη συμμετοχή των Βασίλη Λέκκα και Νίκου Σπάθα.
Ο Γιάννης Σπάθας δεν ήταν απλά ένας βιρτουόζος της κιθάρας, ήταν ένας συνθέτης μπροστά από την εποχή του. Γεννημένος στους Παξούς το 1950, και μεγαλωμένος στον Πειραιά, έμαθε να παίζει κιθάρα μόνος του, ακούγοντας Jimi Hendrix. Τη δεκαετία του 1970 δημιούργησε μαζί με τον Αντώνη Τουρκογιώργη το συγκρότημα Socrates Drank the Conium, με το οποίο κυκλοφόρησαν 7 δίσκους, και τραγούδια όπως τα «Starvation» και «Mountains», που άφησαν εποχή στην εγχώρια μουσική δημιουργία, συνδυάζοντας στον ιδιαίτερο ήχο τους το έντονο στυλ της progressive rock και του rock 'n' roll με το ύφος της παραδοσιακής ηπειρώτικης μουσικής και επιρροές από τον κλαρινίστα Τάσο Χαλκιά. Ο δίσκος τους Phos (1976), σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και ηχογραφημένος στα Orange Studios του Λονδίνου, ήταν το κορυφαίο σε πωλήσεις ελληνικό rock album της δεκαετίας του 1970, πουλώντας περισσότερα από 200.000 αντίτυπα. Από το 1989 και μέχρι το 2007 συνέθεσε 3 albums με ερμηνευτή τον Βασίλη Λέκκα. Μετά τη διάλυση των Socrates ο Γιάννης Σπάθας συνεργάστηκε ως ενορχηστρωτής, κιθαρίστας και συνθέτης με τους κορυφαίους Μίκη Θεοδωράκη και Μάνο Χατζιδάκι, καθώς και με τους Γιάννη Μαρκόπουλο, Ελένη Καραΐνδρου, Μαρία Φαραντούρη, Χαρούλα Αλεξίου, Τάνια Τσανακλίδου, Αδελφούς Κατσιμίχα, Ελένη Βιτάλη, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Μανώλη Λιδάκη κ.α.
Ο Γιάννης Σπάθας υπήρξε ο σπουδαιότερος ηλεκτρικός εξάχορδος μαέστρος της Ελλάδας. Όπως σημειώνει ο Κώστας Χρονόπουλος τον Αύγουστο του 2019 στο περιοδικό Metal & Heavy Metal Hammer, «ο ήχος [του Γιάννη Σπάθα] απέκτησε το κεραυνοβόλημα του rock 'n' roll, αλλά και την αίσθηση ελευθερίας, που σου δίνει ο άνεμος, όταν σε βρίσκει σκαρφαλωμένο σε άπαρτη βουνοκορφή της Ηπείρου».
Η συναυλία αφορά στο συνθετικό έργο του Γιάννη Σπάθα, εστιάζοντας στους δύο χαρακτηριστικότερους σταθμούς της πορείας του, αφενός την ίδρυση και τη διαμόρφωση του ήχου των Socrates Drank the Conium, και αφετέρου το μετέπειτα αποτύπωμα της δισκογραφίας του με τον Βασίλη Λέκκα, τον μόνο τραγουδιστή, με τον οποίο ο Γιάννης Σπάθας ηχογράφησε 3 ολοκληρωμένους δίσκους, μετά τη διάλυση του γκρουπ, αλλά και κατά τη διάρκεια της επανένωσής τους.
Στο πρώτο μέρος, ο Βασίλης Λέκκας με συνοδεία επταμελούς ορχήστρας, θα παρουσιάσει αποσπάσματα από τις τρεις δισκογραφικές συνεργασίες του με τον Γιάννη Σπάθα, τα Σύντομα Όνειρα (1989) και τα Κλασσικά Εικονογραφημένα (1992) σε στίχους του Ευγένιου Αρανίτση, και τον Σπινθήρα (2007) σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, καθώς και ανέκδοτο μέχρι τώρα υλικό.
Στο δεύτερο μέρος, ο Νίκος Σπάθας, με ροκ μπάντα στην οποία θα συμμετέχουν και μέλη της τελευταίας σύνθεσης των Socrates, θα αναβιώσει τη μυθική ατμόσφαιρα των live του συγκροτήματος, αποδίδοντας πιστά συνθέσεις και τραγούδια από τα ιστορικά τους άλμπουμ.
Την παράσταση θα ανοίξουν μέλη της ομάδας σύγχρονου χορού "Dagipoli Dance Co", χορεύοντας το ορχηστρικό μουσικό θέμα του Γιάννη Σπάθα με τίτλο «A Blue Day», ενώ μέρος των εσόδων της συναυλίας θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών.
Μέρος Α'
Βασίλης Λέκκας, τραγούδι
Νίκος Σπάθας, ηλεκτρική/ ακουστική κιθάρα
Γιώργος Σαλτάρης, πλήκτρα
Σπήλιος Ζευκιλής, ηλεκτρική/ ακουστική κιθάρα
Φοίβος Μπόζας, πνευστά
Δέσποινα Σπανού, τσέλο
Λεωνίδας Φιλίντας, μπάσο
Γρηγόρης Συντρίδης, τύμπανα
Μέρος Β'
Νίκος Σπάθας, κιθάρα
Μιχάλης Απαρτόγλου, φωνητικά/ μπάσο
Μιχάλης Καπηλίδης, τύμπανα
Αστέριος Παπασταματάκης, πλήκτρα
Μαρκέλλα Παναγιώτου, φωνητικά
Μπάμπης Τυρόπουλος, ηλεκτρική κιθάρα
 
Εισιτήρια

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022
ώρα έναρξης: 21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Κάτω Διάζωμα
Διακεκριμένη Ζώνη: 60 €
Ζώνη A: 55 €
Ζώνη B: 50 €
Ζώνη Γ: 40 €

Άνω Διάζωμα
Ζώνη Δ: 30 €
Ζώνη Ε: 25 €
Ζώνη ΣΤ: 20 €
Ζώνη Ζ: 15 € (περιορισμένη ορατότητα)
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
- TICKET SERVICES
- - Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα
- - Τηλεφωνικά: 2107234567
- - Online: www.ticketservices.gr

Αγορά εισιτηρίων ΑμεΑ με 15€ στο τηλεφωνο 2103221897 (Δευτέρα-Παρασκευή: 10πμ-5μμ)

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
THEAMA PRODUCTION ΑΜΚΕ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ
ΑΦΜ: 996908676
ΔΟΥ: ΚΗΦΙΣΙΑΣ
ΕΔΡΑ: Τραπεζούντος 16, Δροσιά, 14572

Εισιτήρια : www.ticketservices.gr
 20/7/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου