QUARTZ: ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ TONY IOMMI ΑΛΛΆ ΔΕΝ ΕΦΘΑΝΕ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ

Οι Quartz σχηματίστηκαν το 1974 στο Μπέρμιγχαμ, αρχικά  με το όνομα Bandy Legs κυκλοφορόντας το single "Ride Ride" / "Don't Play Games". Το 1976, υπέγραψαν συμβόλαιο με την Jet Records και περιόδευσαν ανοίγοντας τις εμφανίσεις των Black Sabbath και AC/DC. Η τότε σύνθεσή τους ήταν  Mike "Taffy" Taylor τραγούδι, Mick Hopkins κιθάρα, Geoff Nicholls πλήκτρα, Drerek Arnold μπάσο και  Malcolm Cope ντραμς. Το 1977 άλλαξαν το όνομά τους σε Quartz ηχογραφώντας το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ με παραγωγό τον Tony Iommi ο οποίος ήταν πολύ φίλος τον οργανίστα Geoff Nicholls ενώ manager ανέλαβε ο Albert Chapman που ήταν manager των Black Sabbath. Οι σχέσεις τους με τους Black Sabbath έγιναν ακόμα πιο στενές όταν ο Ozzy τραγούδησε στο "Stoking The Fires Of Hell" καθώς κι ο κιθαρίστας των Queen, Brian May!

Το συγκρότημα εμφανίστηκε στο Reading Festival του 1976, 1977 και 1980 και έπαιξε support σε περιοδείες των UFO, Gillan, Iron Maiden, Saxon και Rush, χωρίς ποτέ να μπορέσουν να εξαργυρώσουν την αμέριστη βοήθεια που είχαν από τους Black Sabbath. Το 1980, κυκλοφόρησαν το δεύτερο τους άλμπουμ με τίτλο Stand Up and Fight, χωρίς την συμμετοχή του Nicholls που είχε φύγει από το 1979 για να παίζει πλήκτρα στους Black Sabbath. Έπαιξε συνολικά σε 10 άλμπουμ τους(!) από το 1980 έως και το 1995. Οι Quartz κυκλοφόρησαν το Live Quartz, ενώ η Jet Records, επανακυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Deleted. Παρόλες τις προσπάθειες τους δεν κατάφεραν να καθιερωθούν. Το 1983 κυκλοφόρησαν το τρίτο άλμπουμ τους με τίτλο Against All Odds με τον τραγουδιστή Jeff Baker και λίγο αργότερα διαλύθηκαν. Το 2004 κυκλοφόρησε η συλλογή Satan's Serenade με ανέκδοτες στούντιο και live ηχογραφήσεις, ενώ το 2014 η συλλογή Too Hot to Handle με 16 ακυκλοφόρητα κομμάτια από την περίοδο 1981-1982. Το 2016 πέθανε ο Mike Tyalor και την επόμενη χρονιά ο Geoff Nicholls. To 2022 επανήλθαν δισκογραφικά με την κυκλοφορία του άλμπουμ Freak of Nature όπου συμμετέχουν οι παλιοί  Mick Hopkins, Derek Arnold, Malcolm Cope αλλά και ο Geoff Nicholls, ενώ φωνητικά κάνει ο Tony Martin.
Επανασυνδέθηκαν το Δεκέμβριο του 2011 για μια φιλανθρωπική συναυλία στο Asylum του Birmingham και το 2013 έπαιξαν στα φεστιβάλ  Keep It True και Muskelrock.
Σύμφωνα με δηλώσεις των μελών του συγκροτήματος, δεν έχουν λάβει δικαιώματα από καμία επανέκδοση άλμπουμ τους!
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Οι Quartz ποτέ δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν το «σπρώξιμο» από τον Iommi, που προήλθε λόγω της στενής φιλίας του με τον Nicholls. Παρόλη τη δισκογραφία τους (3 άλμπουμ έως το 1983) δεν «πέρασαν» στο μυαλό των hard rockers, ούτε ο ήχος τους ε΄χιε προσωπικότητα.   
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Stand Up and Fight (1980)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

6/6/22

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου