NIRVANA – SMELLS LIKE TEEN SPIRIT: ΔΥΝΑΜΗ, ΗΡΕΜΙΑ, ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΑΔΑ

Το πόσα έχουν γραφτεί για τους Nirvana και την τεράστια επιτυχία τους Smells Like Teen Spirit, δεν περιγράφεται. Καμία φορά τα κείμενα ξεπερνούν ακόμα και τη δυναμική αυτών του “Smoke on the Water”!!!!. Το εμβληματικό τραγούδι, σύνθεση και των τριών μελών του συγκροτήματος, Kurt Cobain, Krist Novoselic, Dave Grohl, συμπεριλήφθηκε στο 2ο άλμπουμ του συγκροτήματος, που κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριου του 1991 και …άλλαξε τη μουσική. Δυνατή κοφτή κιθάρα, η οργή που μεταδίδει μέσα από κάθε riff αλλά και στην ερμηνεία του ο Cobain που πήρε επάνω το-δικαιολογημένα- το τραγούδι, άφησαν στην ιστορία ένα πραγματικό anthem!  “Ήθελα να γράψω το απόλυτο pop τραγούδι» δήλωνε στο περιοδικό Rolling Stone και στο δημοσιογράφο David Fricke, ο Cobain το 1994. “Είχα στο μυαλό μου τους Pixies, γιατί έχουμε την ίδια λογική στα τραγούδια. Δύναμη, ηρεμία, απαλότητα, δύναμη και σκληράδα. Όταν το παρουσίασα στους άλλους, ο  μπασίστας Krist Novoselic μού είπε «είναι γελοίο». Από αυτό το γελοίο τραγούδι, στο οποίο ο Novoselic εμφανίζεται σαν συνσυνθέτης, εξακολουθεί να λαμβάνει κάθε 6μηνο επιταγή με συνθετικά δικαιώματα! Το τραγούδι γράφτηκε όταν το συγκρότημα βρισκόταν ακόμα στη γενέτειρά του και ήταν από τα τελευταία που ηχογράφησαν όταν ο Cobain έστειλε το demo στον παραγωγό Butch Vig, μια εβδομάδα πριν ξεκινήσουν τις ηχογραφήσεις. Ο τίτλος ο οποίος είναι ένα μεγάλο κομμάτι του τραγουδιού, προέρχεται από την έκφραση της του Cobain, Kathleen Hanna, τραγουδίστρια των Bikini Kill: "Kurt μυρίζει σαν Teen Spirit". Βέβαια αργότερα, διευκρινίστηκε από την  Hanna ότι εννοούσε ότι ο Cobain μύριζε σαν το αποσμητικό Teen Spirit, αλλά ο Cobain αγνοούσε την ύπαρξή του και το εξέλαβε σαν νεανικό επαναστατικό σύνθημα, καθώς συζητούσαν τον αναρχισμό και το Punk! Πάντως ακόμα και σήμερα, 30 χρόνια μετά, οι στίχοι του εξακολουθούν να είναι μπερδεμένοι, αν και οι εικόνες που «βγάζουν» είναι δυνατές. Δεν είναι ξεκάθαρο αν αφορούν ένα άτομο ή πράγμα ή κατάσταση, σαν να είναι γραμμένα σε κώδικα. Ο αρχικός τίτλος του ήταν Anthem, αλλά οι Bikini Kill είχαν ένα τραγούδι με τίτλο Anthem και τελικά επεκράτησε το «Smells Like Teen Spirit “. Χαρακτηριστικό είναι ότι η έκδοση του cd και βινύλιου δεν περιείχε στίχους κι έτσι ο κόσμος μπερδεύτηκε ακόμα περισσότερο, με τον καθένα να δίνει τη δική του εξήγηση. Υπήρξε μαρτυρία υπάλληλου της Geffen Records που είπε ότι παραγωγός rock ραδιοσταθμού αρνήθηκε να το παίξει γιατί οι στίχοι και ο τρόπος εκφοράς του από τον Cobain ήταν πολύ μπερδεμένοι! Το MTV έφτασε ετοίμασε μια έκδοση του video με τους στίχους να «τρέχουν» στο κάτω μέρος της οθόνης! Για να είμαστε ειλικρινείς, όταν ο Cobain έγραφε τους στίχους αλλά και τη μουσική, ο Ghrol προσέθεσε το beat στα ντραμς, δεν φανταζόταν ότι θα γινόταν ο προπάτορας μιας ολόκληρης νέας μουσικής σκηνής και φυσικά τι επιτυχία θα είχε το τραγούδι. Εκείνο που κατάφερε ήταν να το κάνει σημαία στη νεολαία της δεκαετίας του 90 που έψαχνε το διαφορετικό.


TO VIDEO
To video ήταν η πρώτη σοβαρή δουλειά του σκηνοθέτη Samuel Bayer με τον οποίο ο Cobain δεν είχε καλή σχέση, αποκαλώντας το «μικρό Ναπολέοντα». Γυρίστηκε στις 17 Αυγούστου 1991 στο GMT Studios στο Culver City κι ο Bayer πίστευε ότι προσλήφθηκε επειδή το το budget που πρότεινε ήταν χαμηλό και ήταν μέσα στις δυνατότητες της εταιρείας. Η ιδέα του video βασίζεται στην ιδέα μιας σχολικής συναυλίας που καταλήγει σε αναρχία και ταραχές, εμπνευσμένη από την ταινία του Jonathan Kaplan, Over the Edge(197(9) αλλά και στην ταινία Rock 'n' Roll High School (1979) των Ramones. Ο προϋπολογισμό ήταν μεταξύ $30.000 και $50.000. Στο video εμφανίζεται κι ο μετέπειτα τραγουδιστής των Fear Factory, Burton C. Bell! Πάντως το video κατάφερε να μεταφέρει όλη την οργή και την ενέργεια της νεολαίας, συνδυασμένο με ένα καταπληκτικό τραγούδι!  

Σε άλλη συνέντευξή του ο Cobain είχε δηλώσει ότι είχε επηρεαστεί από την ταινία των Ramones, Rock’N’Roll High School(1979) αλλά κι από την Over The Edge (1979) του Jonathan Kaplan  και οι cheerleaders στο Video προέρχονται από αυτή την ταινία!


 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

4/6/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου