MIDNIGHT MADNESS (1983): ΟΙ NIGHT RANGER ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΞΕΣΗΚΩΝΟΥΝ ΑΡΕΝΕΣ!!!

"Night Ranger songs are definitely classic to me because I grew up listen to them, I saw them in concert 7th grade and I have all their tapes... Warm out!".
Αυτά τα νοσταλγικά λόγια βγήκαν από το στόμα μιας νεαρής νοστιμότατης δεσποινίδας το 2001 κατά την διάρκεια της εμφάνισης των Night Ranger στο show του TNN με την ονομασία" Classic Rock " και είμαι σίγουρος πως αν ήμασταν παιδιά ή έφηβοι στην Αμερική το πρώτο μισό του ογδόντα θα λέγαμε και εμείς τα ίδια!
  Στην Ελλάδα πολλά καλά "πράγματα" του εξωτερικού, συγκεκριμένα της Αμερικής, δεν έφτασαν ποτέ. Ένα από αυτά είναι και οι Night Ranger που στην εποχή τους τα τραγούδια τους τροφοδοτούσαν με αναμνήσεις τους αργότερα ενήλικες Αμερικάνους ενώ ταυτόχρονα στην Ελλάδα δεν κουνιόταν (ούτε κουνήθηκε) φύλλο. Με καταγωγή από το San Francisco, το συγκρότημα των Night Ranger είχε αρχίσει να εκπέμπει το σήμα του, λόγο της συμμετοχής του κιθαρίστα τους Brad Gillis στην μπάντα του Ozzy Osbourne το 1982, λίγο μετά τον τραγικό θάνατο του Randy Rhodes όπως επίσης την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το Dawn Patrol, η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά. Η διπλή κιθαριστική επίθεση από Gillis και Watson που κοίταζαν στα ίσια τον μεγάλο Eddie, τα μοναδικά φωνητικά από τον χαριτωμένο σαν κουτάβι Jack Blades και τον ντράμερ που τραγουδάει Kelly Keagy και τα πλήκτρα του Alan Fitzgerald που έδιναν ραδιοφωνικό χαρακτήρα σε γρήγορα και αργά τραγούδια δημιούργησαν μία μουσική ταυτότητα μοναδική και άμεσα αναγνωρίσιμη. Το δεύτερο στούντιο άλμπουμ των Night Ranger με το όνομα Midnight Madness θα κυκλοφορήσει το 1983 από την MCA Records. Με τρία hit singles που θα πλασαριστούν στην κατάταξη και με ένα τραγούδι που θα τους περάσει στο δρόμο της Αθανασίας, ο δίσκος θα φτάσει στο σημείο να πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο κόπιες, κάνοντάς τον ως τον πιο πετυχημένο του συγκροτήματος.

Η αρχή του άλμπουμ αλλά και τον singles θα γίνει με το (You Can Still) Rock In America, έναν κλασσικό αμερικάνικο ύμνο του ογδόντα με φοβερό ρεφρέν και με κιθάρες που σε προδιαθέτουν για air guitar. Τραγούδι "παλιομοδίτικο" από μία εποχή απλούστερη δίχως όλες εκείνες τις παραμέτρους που σου αποσπούν την προσοχή σήμερα. Φωνητικά συνεισφέρει ως κάλυψη και ο μέγιστος Glenn Hughes! Οι Night Ranger το 1983 βρίσκονταν σε κοινή περιοδεία με τον "Red Rocker" Sammy Hagar. Ο Jack Blades αγοράζοντας διάφορα μουσικά περιοδικά θα κολλήσει με την φράση "το ροκ είναι νεκρό" που θα διαβάσει σε ένα από αυτά. Αρνούμενος να το δεχτεί ως γεγονός, θα ανοίξει την πόρτα του στην έμπνευση γράφοντας πρώτα το ρεφρέν και μετά τα κουπλε λαμβάνοντας υπόψιν τα διάφορα σχόλια των οπαδών σχετικά με το θέμα. Η υψηλότερη θέση στο ταξίδι των charts θα είναι το νούμερο 15 του U. S. Billboard Mainstream Rock.
  Η συνέχεια είναι εξίσου συναρπαστική και πιασάρικη με το τραγούδι "Rumours In The Air". Τα πλήκτρα του Fitzgerald παιχνιδίζουν ανάμεσα από τα δόντια των εξάχορδων θηρίων που περιμένουν την κατάλληλη στιγμή να δαγκώσουν με το σόλο. Οποιαδήποτε ηχητική σύνδεση του μυαλού με το συγκρότημα των Balance είναι θεμιτή.
  "Why Does Love Have To Change", απλά μία μεγάλη κομματάρα! Ξέφρενος ρυθμός με αιχμή του δόρατος την Φωνάρα του Kelly Keagy σε μία πολύ αντρική ερμηνεία και με φανταστική δισολία των Gillis - Watson. Η μόνη υποχρέωση που έχετε είναι να τερματίσετε την ένταση!
  Η μπαλάντα "Sister Christian" γράφθηκε από τον ντράμερ του συγκροτήματος Kelly Keagy για την μικρή αδελφή του Christy. Σκεπτόμενος το ηλικιακό χάσμα των δέκα χρόνων μεταξύ τους καθώς επίσης και το ποσό γρήγορα ενηλικιώθηκε και από κορίτσι έγινε γυναίκα, ο Keagy πολύ εύκολα συνέθεσε αυτό το συναισθηματικό τραγούδι. Φέρνοντάς το στην μπάντα και παίζοντάς το με τους υπόλοιπους, όλοι πίστευαν πως τα λόγια που έβγαιναν από το στόμα του Keagy ήταν Sister Christian θεωρώντας το μάλιστα φοβερό "attitude". Το ξενέρωμα θα γίνει με την αποκάλυψη πως τελικά τα λόγια ήταν Sister Christy και πως αφορούσαν την αδελφή του. Ευτυχώς η γνώμη των πολλών υπερίσχυσε και όλοι σήμερα αναφερόμαστε στο πλέον αναγνωρίσιμο τραγούδι του συγκροτήματος, στο Sister Christian. Επίσης η φράση "motoring" που υπάρχει στο ρεφρέν είναι ταυτόσημη του "cruising" που ουσιαστικά είναι η χαλαρή βόλτα με το αυτοκίνητο, με κατεβασμένα τα παράθυρα ή την οροφή στην περίπτωση κάμπριο και με την μουσική ως συντροφιά. Η επιτυχία όπως είπαμε ήταν μεγάλη και αυτή είναι η μετάφρασή της σε αριθμούς (Νο1 Καναδάς, Νο 5 Αμερική)!


   Η συνέχεια ανήκει στο "Touch Of Madness", μία δυνατή ροκιά που θα μπορούσε να βρίσκεται σε δίσκο του Ozzy λόγω ύφους αλλά και τίτλου. Πολύ καλό, μελωδικό και ευρηματικό το σόλο που βάζει το τελικό καρφί στο μυαλό.
  Χρειάζεστε έναν αντιπροσωπευτικό ήχο των αρχών του ογδόντα όταν η ζωή ήταν η αρχή μιας τρελής περιπέτειας και η ανεμελιά το στοιχείο της; Το τραγούδι "Passion Play" θα σας καλύψει για κάποιο λόγο στις παραπάνω ανάγκες σας.
  Ας είμαστε ειλικρινείς τώρα για λίγο! Πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί σχετικά με κάποιες αγάπες του παρελθόντος, αν ακόμα περνά η ανάμνησή τους για εμάς από το μυαλό τους; Η ίδια ακριβώς σκέψη απασχολούσε τον Jack Blades το 1983, όταν καθισμένος στο πιάνο θα αυτοσχεδίαζε και θα σιγοτραγουδούσε "When you close your eyes, do you dream about me?". Αυτή είναι η αρχή της σύλληψης του τραγουδιού "When You Close Your Eyes" που έγινε νούμερο 7 στο Billboard Hot Mainstream Rock Tracks.
  Οι Night Ranger ξέρουν να γράφουν τραγούδια που θα ξεσηκώνουν τις αρένες! Συν της άλλης, το 1983 είναι νέα παλικάρια, πεινασμένα για δόξα και με γεμάτες τις αποθήκες ενέργειάς τους. Το "Chippin Away" είναι ένα "arena pleasure" τραγούδι με πιασάρικο ρεφρέν.
  Η ημι-ακουστική μπαλάντα "Let Him Run" θα κλείσει γλυκά και όμορφα τον δίσκο. Βέβαια περιμένεις μέχρι τέλους να γίνει κάποιο ηλεκτρικό ξέσπασμα αλλά ακόμα και έτσι δεν σε χαλάει στην τελική.
  Οι Night Ranger ήταν το νέο Αμερικανικό αίμα των αρχών του ογδόντα. Ανάμεσα στους δεινοσαύρους του χώρου (Journey, Foreigner) βρήκαν το χώρο για να εδραιώσουν τόσο την δικιά τους παρουσία όσο και την παρουσία μιας νέας γενιάς καλλιτεχνών, ελαφρώς σκληρότερων ως προς τον ήχο, που στα επόμενα χρόνια θα κατέκλυζαν τις τηλεοπτικές οθόνες μέσω του MTV.

 ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

1/6/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου