Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ CANDY O ΤΩΝ CARS

To Candy-O ήταν το δεύτερο  άλμπουμ των Αμερικάνων Cars (1979) που εκτός από τα καλά τραγούδια τους είχε ένα επίσης καλό εξώφυλλο, ζωγραφισμένο από τον Περουβιανό καλλιτέχνη Alberto Vargas, που είχε γεννηθεί το 1896(!), είχε σπουδάσει στην Ελβετία και ζούσε στη Νέα Υόρκη. Ήταν ιδέα του ντράμερ David Robinson να συνεργαστούν μαζί του, καθώς ο Vargas ήταν πολύ γνωστός για τις συνεργασίες του με τα περιοδικά Esquire και Playboy,πάντα ζωγραφίζοντας pink ups. Να εξηγήσω ότι μιλάμε για δουλειές του, μεταξύ 1940 και 1960! Ο 83χρονος(!) καλλιτέχνης, είχε αποσυρθεί όταν του έγινε η πρόταση και αρχικά είχε αρνηθεί την πρόταση αλλά τελικά δέχτηκε μετά από την πίεση της ανιψιάς του, που ήταν fan των Cars. Όπως βλέπετε, η ιδέα ήταν μια ωραία κοπέλα (πάντα ο Vargas, δούλευε με pink ups) να είναι ξαπλωμένη πάνω στο καπό μιας Ferrari 365 GTC/4. Κι επειδή δεν εύρισκαν εύκολα Ferrari, o Vargas ανέθεσε στους ανθρώπους της δισκογραφικής εταιρείας Elektra να επικοινωνήσουν με την αντιπροσωπεία για να δανειστούν ένα αυτοκίνητο το οποίο τελικά ζωγράφισε με αχνό μελάνι. Εκτός από το αυτοκίνητο, ζωτικής σημασίας ήταν το μοντέλο που ήταν η δεσποινίς Candy Moore, με την οποία τα είχε φτιάξει για ένα διάστημα ο Robinson. O Vargas σε ηλικία 84 ετών κατάφερε και τους είδε live ενώ πέθανε 3 χρόνια αργότερα σε ηλικία 87 ετών.
Η Candy Moore, εκτός από μοντέλο έκανε προσπάθειες και για ηθοποιός παίζοντας στη σειρά  Lunch Wagon(1981) αλλά χωρίς επιτυχία. ΔΕΝ είναι η ίδια με την συνονόματη της ηθοποιό που έπαιζε στη σειρά the Lucy Show. Μπορεί σαν ηθοποιός ή Moore να μην τα κατάφερε αλλά φωτογραφήθηκε φορώντας ένα κόκκινο μπλουζάκι στο εξώφυλλο του Street Songs του Rick James και στο μικρό δίσκο (singles) "Ghetto Life". 


Πέραν από τα παραπάνω ευχάριστα, όταν παρουσιάστηκε το εξώφυλλο, γυναικείες οργανώσεις διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσίαση του γυναικείου σώματος, ενώ με την πάροδο των ετών, ειδικά τις δύο επόμενες δεκαετίες, 80 και 90, που η σεξουαλικότητα των ανθρώπων απελευθερώθηκε, τέτοιου είδους φωτογραφίσεις, πέρναγαν απαρατήρητες. Νομίζω ότι σήμερα, ένα τέτοιο εξώφυλλο θα δημιουργούσε αναστάτωση και θα θεωρούταν σεξιστικό. Τελικά όλα είναι στο μυαλό μας!   

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

20/6/22
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου