Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ BORN AGAIN ΤΩΝ BLACK SABBATH

Πονεμένη ιστορία το άλμπουμ, πονεμένη ιστορία και το εξώφυλλου του Born Again. Άντε να μην θεωρήσεις τη συνεργασία ενός πρώην Deep Purple με τους Black Sabbath σαν τερατογέννηση. Και με αυτό το εξώφυλλο! Τα εξώφυλλο έγινε πολύ γρήγορα με σχεδιαστή τον Steve “Krusher” Joule που εκείνη την εποχή δούλευε με τον Ozzy και την Sharon, η οποία είχε κακές σχέσεις με τον πατέρα της Don Arden (manager των Black Sabbath). Έτσι ο Don Arden για να τη «σπάσει» στους Ozzy και Sharon, ζήτησε από τον Joule να επιμεληθεί το εξώφυλλο. Αρχικά ο Joule δεν ήθελε να δουλέψει μαζί τους  και για να τους αποφύγει ζήτησε ένα πολύ μεγάλο ποσό, έξω από κάθε πραγματικότητα, και του το έδωσαν! Βλέποντας ότι δέχτηκαν να του δώσουν τα χρήματα που ζήτησε για να αποφύγει να πάρει τη δουλειά άρχισε να παρουσιάζει ένα σωρό προτάσεις με …αμφιβόλου ποιότητας φωτογραφίες όπως αυτή που τελικά προκρίθηκε για το τελικό εξώφυλλο. Την ιδέα την πήρε από το περιοδικό Mind Alive κι ένα τεύχος του 1968 που είχαν αγοράσει οι γονείς του, χρωματίζοντας την.

Την ίδια φωτογραφία, απείρακτη, χρησιμοποιήσαν κι οι Depeche Mode για το εξώφυλλο του single, New Life (1980).Ο Iommi έκανε αποδεκτό το εξώφυλλο ενώ ο Gillan λέγετε, ότι όταν το είδε το πέταξε από μπροστά του, όπως το ίδιο  έκανε όταν του έδωσαν ένα κουτί με 25 άλμπουμ που λέγεται ότι τα πέταξε από το παράθυρο!!!! Στον Geezer Butler δεν άρεσε αλλά έδωσε την έγκρισή του, ενώ ο Don Arden ξετρελάθηκε(!) και πρότεινε την ιδέα στην περιοδεία που θα ακολουθούσε το συγκρότημα να προσελάμβανε ένα νάνο για να ενισχύσει το οπτικό show.  Το σενάριο ήθελε το νάνο να εμφανίζεται επάνω στις πέτρες του Stonehenge (σ.σ. υπάρχει και ομότιτλο τραγούδι στο άλμπουμ)που αποτελούσαν το ντεκόρ, να πηδάει και προσγειώνεται πάνω σε στρώματα. Στη συναυλία τους στο Drammen της Νορβηγίας όλα έγιναν με το σχέδιο, εκτός από τα στρώματα που είχαν ξεχάσει να απλώσουν. Ο νάνος τραυματίστηκε και μετά από αυτό το γεγονός το συγκριμένο νούμερο βγήκε από το πρόγραμμα και η περιοδεία συνέχισε χωρίς νάνο.
Οι πληροφορίες για το εξώφυλλο  είναι δανεισμένες από το πλούσιο ένθετο της remastered έκδοσης του cd όπου το σχετικό κομμάτι καταλαμβάνει μια ολόκληρη σελίδα και μάλιστα πυκνογραμμένη.

 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

14/6/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου