BONHAM: THE JASON BONHAM BAND


Οι Bonham ήταν ένα από τα πολλά hard/heavy αμερικάνικα συγκροτήματα που ξεπετάχτηκαν προς τα τέλη της δεκαετίας του 80, χωρίς όμως να καταφέρουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Σχηματίστηκαν το 1988 από τον ντράμερ Jason Bonham, γιό του ντράμερ των Led Zeppelin, John Bonham, αφού προηγουμένως είχε παίξει με τους Airrace και Virginia Wolf, ηχογραφώντας 1 και 2 αντίστοιχα άλμπουμ. Το 1988 ο νεαρός 1988 Jason Bonham, έπαιξε στο προσωπικό άλμπουμ Outrider του Jimmy Page και το Μάϊο εκείνης της χρονιάς έπαιξε με το Μεγάλο Συγκρότημα των Led Zeppelin στη συναυλία Atlantic Records 40th Anniversary στη Νέα Υόρκη. Η επόμενη χρονιά ήταν ακόμα καλύτερη για το νεαρό Άγγλο κιθαρίστα, αφού συμμετέχει στην ομάδα μουσικών που εμφανίστηκαν στο Moscow Music Peace Festival, όπου έπαιξε το “Rock’n’Roll”. Το 1989 κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ των Bonham με The Disregard of Timekeeping (Νο 38 Αμερική) με σύνθεση Daniel MacMaster τραγούδι, πλήκτρα, Ian Hatton κιθάρες, John Smithson μπάσο, βιολί και πλήκτρα και Jason Bonham ντραμς, σε παραγωγή του Bob Erzin. Το άλμπουμ είχε ένα ήχο αρκετά κοντά σε αυτόν των Led Zeppelin κι έβγαλε δύο καλά τραγούδια, τα  "Wait for You" και "Guilty"ενώ καλεσμένος ήταν ο κιθαρίστας των Yes, Trevor Rabin. To 1990 φαγώθηκε να παντρευτεί(!) όπου στη δεξίωση που ακολούθησε έπαιξαν οι Jimmy Page, Robert Plant και John Paul Jones, κρατώντας ζωντανές τις ελπίδες για ένα ιστορικό reunion του Μεγάλου Συγκροτήματος με τον Jason στα ντραμς. Reunion που δεν ήλθε ποτέ!  Το 1992 οι Bonham κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο Mad Hatter με τον τίτλο του δανεισμένο από ένα μικρό bar στο San Antonio της Ibiza όπου τα μέλη του συγκροτήματος, πήγαιναν μετά τις ηχογραφήσεις.


Η αποτυχία του άλμπουμ, οδήγησε το συγκρότημα στη διάλυση, με τον νεαρό Bonham να παίζει στο προσωπικό άλμπουμ του Paul Rodgers, Muddy Water Blues: A Tribute to Muddy Waters (1993) ενώ την επόμενη χρονιά έπαιξε με τους Slash και Paul Rodgers στο  Woodstock II. Την ίδια χρονιά, επανασχημάτισε τους Bonham με το όνομα Motherland, με τραγουδιστή τον Marti Frederiksen, που σαν συνθέτης έχει γράψει τραγούδια για τους Aerosmith, Buckcherry, Daughtry, Ozzy Osbourne, Mötley Crüe κ.α., κυκλοφορόντας το άλμπουμ Peace 4 Me. Η καινούργια αποτυχία, τον οδήγησε στην διάλυσή τους και τον πρόσκαιρο σχηματισμό των Jason Bonham Band, με τραγουδιστή τον Chas West, κιθαρίστα τον Tony Catania και Smithson μπάσο, πλήκτρα όπου κυκλοφόρησαν το άλμπουμ When You See the Sun (1997) σε παραγωγή Marti Frederiksen. Ακολούθησε το In the Name of My Father - The Zepset - Live from Electric Ladyland(1997), με 10 διασκευές κλασικών Zeppelin κομματιών. Από εδώ και πέρα, η καριέρα του Jason Bonham μετουσιώνεται σε session συμμετοχές, όπως αυτή στο άλμπουμ των UFO, You Are Here, Joe Bonamassa You & Me καθώς και των Foreigner, Little Steven, Quireboys, Sammy Hagar and the Circle κ.α.  Εμφανίστηκε στην ταινία Rock Star(2001) υποδυόμενος τον φανταστικό μουσικό A.C.,στο συγκρότημα Steel Dragon. Η σημαντικότερη παρουσία του μετά τους Bonham κι ορισμένα από τα παραπάνω sessions ήταν στους Black Country Communion (2009-2013) .
Το Μάρτιο του 2008 ο Daniel MacMaster πέθανε σε ηλικία 39 ετών.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ


The Disregard of Timekeeping (1989)
 

 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

20/6/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Θεωρω οτι ο Jason Bonham , ειναι απο τους καλυτερους drummer που υπαρχουν και θα ειχε ακομα μεγαλυτερη φημη αν δεν ηταν γιος του John ,δηλαδη αν δεν τον βαραινε αυτη η τεραστια σκια .
    Επειδη περασε απο ενα σχημα που συμπαθω ιδιαιτερα (virginia wolf ) παρακολουθουσα την πορεια του και ημουν σιγουρος οτι θα γινει περιζητητος γιατι παιζει αυτο που πρεπει χωρις να 'κλεβει ' απο την μουσικη . Και οι Airrace
    και οι V.W. απεκτησαν εκ των υστερων αρκετα καλη φημη .

    Για τους Bonham ,δεν μου αρεσαν ιδιαιτερα , θυμαμαι ομως το video clip του change of seasons να παιζετε την δεκαετια του 90 (?) απο καποια 'μικρα ΄καναλια αρκετα συχνα .




    ΑπάντησηΔιαγραφή