ΑΚΟΥΣΑΜΕ 30 UNPLUGGED/ACOUSTIC ΑΛΜΠΟΥΜ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΑΜΕ


Αρχές δεκαετίας του 90 ξεκίνησε η μόδα των unplugged/acoustic album.Μια πολύ καλή ιδέα, που βρήκε πολύ κόσμο να ξανά ανακαλύπτει όχι μόνο τα τραγούδια αλλά και τα συγκροτήματα! Και σε αυτή την πετυχημένη δισκογραφική κίνηση, τεράστιο ρόλο έπαιξε το MTV με την αντίστοιχη πρωτοπόρα εκπομπή, που φιλοξένησε δεκάδες ονόματα, όχι μόνο rock αλλά και R&B, που τότε είχε αρχίσει να …ανεβαίνει με το brand MTV Unplugged να είναι απίστευτα δυνατό! Δίσκο με δίσκο, οι καλλιτέχνες, προσέθεσαν κι άλλα όργανα στον unplugged ήχο τους, όπως βιόλα ή βιολί και πνευστά, δίνοντας ακόμα μια μεγαλύτερη διάσταση στις συνθέσεις τους, κάνοντας τις ανάλογες ενορχηστρώσεις, οι οποίες μην φανταστείτε ότι είναι όλες ικανές να ακουστούν ακουστικά/unplugged. Ακούγοντας τα περισσότερα από τα άλμπουμ που θα διαβάσετε πιο κάτω, τα χωρίσαμε σε τρεις κατηγορίες…Must…, Αξίζει τον Κόπο να τα Ακούσετε και Ζούμε και Χωρίς Αυτά, διαπιστώσαμε πολύ εύκολα ότι η ενέργεια των rock κομματιών δεν μπορεί με τίποτε να αντικατασταθεί! Κι αν η πρώτη ευχάριστη έκπληξη με τα unplugged των Tesla, Eric Clapton ,10.000 Maniacs, Nirvana κλπ, διήρκεσε αρκετά χρόνια, σιγά σιγά αρχίσαμε να…βαριόμαστε και να γινόμαστε πιο κριτικοί σε αυτό που ακούγαμε και να μην ανεχόμαστε να ακούσουμε τραγουδάρες που στιγμάτισαν την εφηβεία μας να ακούγονται με ακουστικές κιθάρες και πιανάκια. Πριν ξεκινήσετε την παρουσίαση των unplugged/acoustic άλμπουμ, να σημειώσουμε ότι συγκροτήματα όπως οι Uriah Heep, οι Rolling Stones κ.α. κράτησαν έστω σε χαμηλό βαθμό τον ήχο των πλήκτρων και της ηλεκτρικής κιθάρας αφού είναι χαρακτηριστικός στα τραγούδια τους! Να θυμίσουμε ότι όλα ξεκίνησαν από την ομότιτλη εκπομπή του αμερικάνικου MTV, που ξεκίνησε το 1989 και διήρκεσε μια ολόκληρη δεκαετία, έως το 1999, για να επανέλθει το 2000 με σποραδικές εκπομπές έως και το 2009. Από το 2009, οι εκπομπές μεταδιδόντουσαν μόνο ψηφιακά. Το πρώτο άλμπουμ που κυκλοφόρησε ηχογραφημένο στην εκπομπή ήταν το MTV Unplugged της Mariah Carey (Ιούνιος 1992) για να ακολουθήσει το Unplugged (No1 USA, No2 UK)του Eric Clapton, τον Αύγουστο του 1992, το οποίο μόνο στην Αμερική πούλησε 10.000.000 αντίτυπα ενώ σε όλο τον κόσμο 26.000.000! Ακολούθησαν τα άλμπουμ των Rod Stewart, Unplugged...and Seated (1993), 10,000 Maniacs MTV Unplugged (1993), Tony Bennett MTV Unplugged (1994), Page and Plant No Quarter (1994), Nirvana MTV Unplugged in New York (1994), Alice in Chains Unplugged (1996), Shakira MTV Unplugged (1999), Ricky Martin MTV Unplugged (2006), Lauryn Hill MTV Unplugged No. 2.0 (2001) και Alicia Keys Unplugged (2005), με το brand name MTV Unplugged να είναι τόσο δυνατό που ήταν υποχρεωτικό οι δίσκοι να κυκλοφορούν κάτω από αυτόν τον τίτλο. Μπορεί τα άλμπουμ που κυκλοφόρησαν με τον τίτλο MTV Unplugged να έκαναν ΌΛΑ επιτυχία, οι ΠΡΩΤΟΙ όμως που κυκλοφόρησαν unplugged/acoustic άλμπουμ ήταν οι Tesla, στις 9 Νοεμβρίου 1990 με το κλασικό Five Man Acoustic Jam!
Και η παρουσίαση αρχίζει!  

...MUST...

TESLA-  FIVE MAN ACOUSTIC JAM (1990)
Με το ημερολόγιο να γράφει 1990 και τους Tesla να βρίσκονται σε κοινή περιοδεία με τους Motley Crue, οι τρεις μέρες της εβδομάδας στις οποίες εμφανίζονται "ηλεκτρικά" δεν είναι αρκετές για αυτούς και έτσι αναζητούν ημερομηνίες για να παρουσιάσουν ένα ακουστικό show. Βέβαια, καταλύτης θα είναι ο manager του συγκροτήματος, Peter Mensch, που με τα πειράγματα περί έλλειψης καλλιτεχνικού διαμετρήματος για την πραγμάτωση ενός τέτοιου εγχειρήματος θα πεισμώσει τους Tesla. Με γνώμονα την ιδιαίτερη ανταπόκριση του κόσμου στο ακουστικό set τους, θα σκεφτούν να ηχογραφήσουν την εμφάνισή τους στο Trocadero Theatre της Φιλαδέλφεια. Έτσι, εντελώς ξαφνικά, θα ηχογραφήσουν ίσως το καλύτερο ακουστικό άλμπουμ (1990, Νο 12 Αμερική) αλλά θα γίνουν και πρωτοπόροι σε ένα νέο τύπο μουσικής έκφρασης που μέχρι τότε αγνοούσε η μουσική βιομηχανία. Το "Five Man Acoustical Jam" θα δώσει πνοή σε ξεχασμένα rock τραγούδια αλλά και ιδέα στο MTV για να δημιουργήσει μια αποκλειστική σειρά εκπομπών, το MTV Unplugged, όπου καλλιτέχνες και γκρουπ θα φιλοξενηθούν παίζοντας ακουστικά τα δικά τους hits αλλά και διασκευάζοντας κομμάτια άλλων. Σ.Γ.
NIRVANA - MTV UNPLUGGED IN NEW YORK ( 1994)


Μπορεί το Five Man Acoustical Jam των Tesla να είναι το πρώτο unplugged άλμπουμ κι ένα από τα καλύτερα, αλλά αυτό που έμαθε τον κόσμο τι σημαίνει unplugged είναι το αντίστοιχο άλμπουμ των Nirvana. Μπορεί να είχαν κυριεύσει τον κόσμο με το Nevermind κι ακόμα περισσότερο με το “Smells like teen spirit” αλλά όσο και αν ακούγεται παράδοξο, μπήκαν στη συνείδησή μας με αυτό το άλμπουμ. Όσο για το Cobain; Αναδείχθηκε πραγματικός super star έστω κι αν ποτέ δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την τεράστια επιτυχία. Ηχογραφήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1993 στο Sony Studios της Νέας Υόρκης κι ο Cobain είχε ζητήσει η διακόσμηση να έχει μαύρα κεριά, «σαν να είναι »κηδεία» κι ένα κρυστάλλινο πολυέλαιο. Εκτός των Kurt Cobain, Krist Novoselic και Dave Grohl, μαζί τους παίζουν και οι Pat Smear (κιθάρα) κι ο τσελίστας Lori Goldston. Παρόλο την ακουστική ηχογράφηση, ο Cobain επέμενε να περάσει ο ήχος της κιθάρας του από τον ενισχυτή και πεταλιέρα, ενώ το μόνιτορ που βλέπετε στο video μπροστά του, είναι …καμουφλαρισμένος ενισχυτής! Το συγκρότημα έπαιξε με την πρώτη (one take) και τα 14 τραγούδια του set, εκ των οποίων 3 είναι διασκευές των Meat Puppets, 1 διασκευή του Lead Belly, 1 των Dying for It και βέβαια το "The Man Who Sold the World" του David Bowie που το …ανέστησαν. Πριν την τελική ηχογράφηση, ο Cobain ήταν σε κακή κατάσταση λόγω ναρκωτικών. Το πρωϊ ακύρωσε την ηχογράφηση και το απόγευμα…την έκανε. Το MTV το έπαιξε στις 16 Δεκεμβρίου 1993 και σε αντίδραση των περισσότερων καλλιτεχνών που έπαιζαν κλασικά τραγούδια τους, οι Nirvana προτίμησαν μα …παίξουν κυρίως άγνωστα. Επίσης έως εκείνη την εκπομπή, όλες οι εμφανίσεις ήταν εντελώς ακουστικές, οι Nirvana, όπως διαβάσατε πιο πάνω χρησιμοποίησαν ενισχυτές και εφέ. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε 7 μήνες μετά το θάνατο του  Cobain (N1 Αμερική, Νο1 Μ.Βρετανία) και ξεπέρασε  τα 8.000.000 μόνο στην Αμερική, κερδίζοντας το μοναδικό sβραβείο Grammy του συγκροτήματος, στην κατηγορία Best Alternative Music Performance, το 1996. Α.Ρ.
KISS- MTV UNPLUGGED (1996)
Οι KISS δεν έμοιαζε να βιάζονται να κάνουν ένα νέο studio album, είχαν περάσει αρκετά χρόνια από το Revenge. Το 1995, στην Convention Tour, έπαιζαν τα τραγούδια τους, σε ακουστικές εκτελέσεις, το group άρχισε να παίζει και τα λιγότερο γνωστά τραγούδια του. Εκείνη την εποχή το MTV τους ρώτησε αν ήθελαν να κάνουν ένα επεισόδιο για το show “MTV Unplugged” και συμφώνησαν. Η μόδα της εποχής τότε ήταν τα unplugged show και οι KISS, έπρεπε να κάνουν κάτι μεγάλο και το έκαναν. Το συγκρότημα έκανε ένα ακουστικό set και η μεγάλη έκπληξη της βραδιάς, ήταν ότι έφεραν δύο πολύ ξεχωριστούς καλεσμένους, τους Ace Frehley και Peter Criss. Πραγματικά ένα φανταστικό γεγονός την ιστορία τους, αλλά και για να είναι ακόμη πιο cool η παράσταση, στα τελευταία τραγούδια επανήλθαν στη σκηνή και τα 6 μέλη και τα πρώην και τα νυν, παίζοντας μαζί για πρώτη φορά. Όλα ήταν υπέροχα, έπαιξαν πολλά και λιγότερο γνωστά τραγούδια τους, αλλά και τραγούδια που τα έπαιζαν σπάνια, ή και ποτέ. Το συγκρότημα έπαιξε για περίπου 3 ώρες εκείνο το βράδυ, καθώς έκαναν ξανά και ξανά κάποια γυρίσματα ορισμένων τραγουδιών και υπάρχουν αρκετά που δεν εμφανίστηκαν στο album, αλλά βρίσκονται σε μια ειδική έκδοση ενός DVD. Από τα σπάνια τραγούδια, ήταν το “Hard Luck Woman” που το τραγούδησε ο Paul, τα “Heaven's On Fire”, “Spit”, “C'mon And Love Me”, αλλά και μια country ας πούμε, έκδοση του “God Of Thunder”.
Ήταν μια ξεχωριστή βραδιά, καταγράφηκε σε video από το MTV, μάλιστα κυκλοφόρησε σε VHS, σε LP+CD, το DVD περιλαμβάνει και μερικά extra video από τα παρασκήνια. Η.Κ.



GOLDEN EARING – NAKED TRUTH
Τα περισσότερα rock συγκροτήματα προσθέτουν επιπλέον μουσικούς και τραγουδιστές για τις ανάγκες ενός unplugged,όμως όχι αυτοί οι τύποι! Όχι, απλώς εμφανίστηκαν και έπαιξαν ακουστικές κιθάρες αντί να χρησιμοποιούν στοίβες Les Pauls και Marshall. Καθ' όλη τη διάρκεια, το συγκρότημα παίζει με πολύ κέφι και το κοινό τούς αγκαλιάζει σε μια συναυλία που αναδεικνύει όχι μόνο την ποιότητα των τραγουδιών τους -παρεμπιπτόντως έχουν πολλά σπουδαία τραγούδια εκτός από το Radar Love ή το Twilight Zone - αλλά και το αυθεντικό ταλέντο τους. Γεμάτα πάθος φωνητικά, υπέροχο παίξιμο κιθάρας, το rhythm section είναι ισοπεδωτικό! Σε ένα ταξίδι μου στο Άμστερνταμ είχα την τύχη να βρω την έκδοση σε τριπλό CD (“Fully Naked”), την οποία προτείνω ανεπιφύλακτα. Rock on Barry, George, Rinus και Cesar! Θ.Τ.



ROLLING STONES – STRIPPED (1995)
Φαντάζομαι τους Jagger και Richards να παρακολουθούν τα συγκροτήματα και τους τραγουδιστές να κυκλοφορούν τα unplugged άλμπουμ και αυτοί να τσακώνονται, για το αν θα πρέπει να κυκλοφορήσουν κι αυτοί! Το Stripped (έξυπνος τίτλος, Νο 9 Μ.Βρετανία, Νο 9 Αμερική), κυκλοφόρησε αφού είχε τελειώσει η πρώτη φούρια των σχετικών κυκλοφοριών και περιέχει 6 live τραγούδια από την περιοδεία τους του 1995 σε μικρούς χώρους κι άλλα 8 τραγούδια ακουστικά ηχογραφημένα σε studio. Η αλήθεια είναι ότι αν και τα τραγούδια τους είναι γεμάτα ένταση και δύναμη, η δουλειά που έχουν κάνει στις unplugged ενορχηστρώσεις είναι πολύ καλή, ίσως η καλύτερη από όλα τα unplugged άλμπουμ που άκουσα. Πρώτο single, το "Like a Rolling Stone"(Dylan) με τη συνοδεία πλήκτρων που του δίνουν την απαιτούμενη ενέργεια, για να ακούσεις με ενδιαφέρον. Πολύ καλές οι εκτελέσεις των “Street Fighting Man”, Fade Away”  και “Dead Flowers”, νωχελικά και νυσταγμένα μου ακούστηκαν τα “Angie’ και “Wild Hoses” αλλά πάντα έτσι δεν ακουγόντουσαν αυτά τα δύο;  Για να είμαι ειλικρινείς, δεν πρέπει χρειάστηκε να προσπαθήσουν πολύ για να κάνουν τα κιθαριστικά τραγούδια τους, να ακούγονται unplugged. Εξ άλλου για αυτό είναι το κορυφαίο Rock συγκρότημα του πλανήτη. Το 2016 κυκλοφόρησε σε 2πλό cd με όλα τα τραγούδια που έπαιξαν, με διαφορετικό εξώφυλλο.  Α.Ρ.  
SCORPIONS – MTV UNPLUGGED IN ATHENS


Yπάρχουν πάντα μεγάλες προσδοκίες, όταν ένα θρυλικό συγκρότημα αποφασίζει να ακολουθήσει τη δυνητικά επιτυχημένη, αλλά απαιτητική μορφή του MTV Unplugged. Έτσι με μεγάλη ανυπομονησία ανηφόρισα με την οικογένειά μου στον Λυκαβηττό για να παρακολουθήσω μια από τις πολυαναμενόμενες unplugged συναυλίες που είχε προγραμματίσει το αγαπημένο μου συγκρότημα. Το αποτέλεσμα με ικανοποίησε απόλυτα. Οι γίγαντες του σκληρού rock παρουσίασαν ενδιαφέρουσες ακουστικές διασκευές  ακόμη και των πιο δυνατών τραγουδιών τους (“Rock you like a hurricane”, “Blackout”), έδωσαν νέα διάσταση σε πολλές power μπαλάντες τους ( με τη βοήθεια αξιόλογων μουσικών) και δε δίστασαν να παρουσιάσουν νέα τραγούδια (κάτι που δε συνηθίζεται σε unplugged album) όπως το “Dancing in the moonlight”. Δεκαπέντε τραγούδια προσεκτικά επιλεγμένα για να καλύψουν τη συνολική πορεία του γκρουπ , με την άψογη ερμηνεία του Klaus και το στιβαρό παίξιμο των Rudy και  Matthias να τα απογειώνουν. Φυσικά η αύρα της Ελλάδας και του πολιτισμού της είναι διάχυτη, με το εξώφυλλο να αποτελεί τρανή απόδειξη. Όσοι είδαμε τους Scorpions τότε και ακούσαμε το “MTV unplugged live in Athens” νιώσαμε ότι είχαν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν και πολλές συγκινήσεις να μας προσφέρουν. Θ.Τ.
URIAH HEEP – ACOUSTICALLY DRIVEN (2001)

To Acoustically Driven(2001) κυκλοφόρησε σχεδόν μια 8ετία μετά την πρώτη εμφάνιση των unplugged/acoustic άλμπουμ και για εμένα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, αφού η ποιότητα των ενορχηστρώσεων ήταν κάτι από παραπάνω καλή.  Μπορεί ο περισσότερος κόσμος να έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην παρουσία του Ian Anderson (Jethro Tull) στα … αλλά πιστέψτε με είναι τόσο καλή η δουλειά που έχει κάνει το συγκρότημα με τον παραγωγό Pop Williams (Status Quo, Moody Blues) που το φλάουτο του Anderson, περνάει σε δεύτερη μοίρα. Πολύ καλή επιλογή τραγουδιών (Wonderworld, Blind Eye, Lady in Black (αλλοίμονο), Traveler in Time, Come back to me, Echoes in the Dark, Different World, κ.α.), διακριτική η ηλεκτρική παρουσία των πλήκτρων, θαυμάσια η ενορχήστρωση των φωνητικών από 3 κορίτσια και η προσθήκη εγχόρδων. Κρίμα που το MTV απουσίαζε…Α.Ρ.  
WHITESNAKE – STARKERS IN TOKYO(1997)
 Ούτε ένα ούτε δύο αλλά δέκα ολόκληρα χρόνια θα είχαν περάσει από τότε που ο "ξανθός" γκόμενος γόης David Coverdale θα κατακτούσε ολόκληρο τον κόσμο πρωτίστως με τα τραγούδια του (τί δισκάρα το "1987"!!!),δευτερευόντως, μέσω του MTV, με την σκηνική του παρουσία καθώς επίσης και με την μούσα του Tawny Kitaen. Το 1997, ο κόσμος είχε πάρει άλλη στροφή. Η εποχή των ενδόξων rock στιγμών είχε τελειώσει. Ο David είχε ξαναγίνει μελαχρινός, είχε κόψει την πλούσια λιονταρίσια κόμη του και σχεδίαζε να πει το "αντίο" σε όλους μας μέσα από το τελευταίο άλμπουμ των Whitesnake, το "Restless Heart". Η μόδα των ακουστικών εμφανίσεων είχε ξεκινήσει μερικά χρόνια νωρίτερα του 1997 δηλώνοντας μία ανάγκη για αυθεντικότητα και για επιστροφή στις ρίζες. Λίγο πριν ξεκινήσει η παγκόσμια περιοδεία των Whitesnake, ο David έλαβε ένα αίτημα από το Πολωνικό ραδιόφωνο για να παρουσιάσει ακουστικά όποια τραγούδια θεωρούσε ο ίδιος κατάλληλα στιχουργικά προκειμένου να γιορτάσει την αποκοπή του Πολωνικού κράτους από το Σοβιετ και την ανακήρυξή του ως ανεξάρτητο έθνος. Η επιτυχία ήταν τέτοια που σύντομα τα αιτήματα για παρόμοιου είδους εμφανίσεις και σε άλλες χώρες άρχισαν να πέφτουν βροχή με αποκορύφωμα την σαραντάλεπτη εμφάνιση στο Tokyo στην Ιαπωνία λίγο αργότερα την ίδια χρονιά. Έτσι λοιπόν, ανάμεσα σε διαλεκτούς ακροατές στα στούντιο της Toshiba EMI Japan η "γυμνή" ερμηνεία του David με την συνοδεία της ακουστικής κιθάρας του Adrian Vandenberg θα έφερε τον τίτλο "Starkers In Tokyo" σε CD και βίντεο που θα ήταν διαθέσιμα αρχικά μόνο για την Ιαπωνική αγορά  και μετέπειτα σε όλο τον κόσμο. Σ.Γ.
ROD STEWART –UNPLUGGED…AND SEATED(1993)

Η Unplugged ηχογράφηση του Rod Stewart ήταν μια από τις πρώτες στο είδος και τις πιο πετυχημένες (Νο2 Αμερική, Νο 2 Μ.Βρετανία) και βέβαια συνδυάστηκε με εμφάνισή του στην εκπομπή MTV Unplugged.  Ηχογραφήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1993 και μεταδόθηκε τρεις μήνες αργότερα, στις 5 Μαϊου και θα αναφέρω τους τρεις κιθαρίστες που τον συνόδευσαν που ήταν ο παλιός του φίλος από τους Faces, Ronnie Wood και οι  Jeff Golub και Jim Cregan. Πολύ καλή η επιλογή των τραγουδιών ("Tonight's the Night", "Maggie May", "Hot Legs", "Every Picture Tells a Story", "People Get Ready", "Stay with Me" , "The First Cut Is the Deepest" αλλά και οι διασκευές "Have I Told You Lately(Van Morrison), "Tom Traubert's Blues (Tom Waits), "Reason to Believe" (Tim Hardin) κ.α. με πολύ καλή την ερμηνεία του και  πολύ καλές τις ενορχηστρώσεις. Το 2009 κυκλοφόρησε σε 2πλή έκδοση με dvd! Α.Ρ
ERIC CLAPTON – MTV UNPLUGGED (1992)
Στις 25 Αυγούστου 1992, κυκλοφορεί το πρώτο και πιο επιτυχημένο ακουστικό live άλμπουμ στη σειρά του MTV Unplugged και ταυτόχρονα ένα από τα πιο πετυχημένα άλμπουμ του Eric Clapton. O κρυστάλλινος ήχος των μουσικών που τον συνοδεύουν, η εκφραστική φωνή του και το πολύ καλό set list (και δικά του και διασκευές blues Robert Johnson, Big Bill Broozny, Muddy Waters) συν την πολύ καλή εκτέλεση του “Layla” και το μελαγχολικό «Tears in Heaven”, γραμμένο για τον αδικοχαμένο 5χρονο γιό του, συνθέτουν ένα φοβερό ακουστικό live που επιβραβεύτηκε με 26.000.000(!) αντίτυπα πωλήσεις Ε.Κ. 

JIMMY PAGE/ROBERT PLANT - NO QUARTER (1994)


Σ ένα ταξίδι τουs στο Μαρόκο το Μάρτιο του 1994, οι Page και Plant αποφάσισαν να συνεργαστούν με κάποιουs ντόπιουs  μουσικούs και να πειραματιστούν με νέεs  μουσικέs ιδέεs. το αποτέλεσμα τουs ικανοποίησε και το ηχογράφησαν.. αργότερα προχώρησαν περισσότερο την ιδέα στο να κάνουν ένα ζωντανό άλμπουμ με διασκευέs τραγουδιών των Led Zeppelin, αλλά ενορχηστρωμένα με παραδοσιακά ανατολίτικα όργανα.. άλλωστε είναι γνωστή η αγάπη των δύο μουσικών για τιs έθνικ και ανατολίτικεs ρίζεs, κάτι που το ακούμε καθαρά στο Kashmir και στο Battle of evermore, που ερμήνευσε η Ινδή Najma Akhtar στη θέση τηs μακαρίτισσαs Sandy Denny. Τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν στο Μαρακέs του Μαρόκο, σε δύο τοποθεσίεs στην Ουαλία και σε ένα τηλεοπτικό στούντιο στο Λονδίνο με επιλεγμένο ακροατήριο. Σημαντικό ρόλο στην επανεκτέλεση των κομματιών έπαιξε η Αιγυπτιακή Ορχήστρα κρουστών και εγχόρδων του Hossam Ramzy.. μόνο που οι μουσικοί δυσκολεύτηκαν να προσαρμοστούν στην ροκ συνύπαρξη αφού δεν ήταν εξοικειωμένοι, αλλά τα πήγαν περίφημα στο Kashmir, ιδανικό λόγω ανατολίτικου ύφουs. Εντύπωση μου έκανε το όργανο hurdy gurdy που παίζει ο Nigel Eaton, και το οποίο κατασκεύασε ο πατέραs του. Η ροκ μπάντα που πλαισιώνει τουs Page - Plant, είναι ο ντράμερ Michael Lee και ο μπασίσταs (και γαμπρόs του Plant) Charlie Jones. Εκπληκτική η εκτέλεση του The Rain Song με την London Metropolitan Orchestra. Ο δίσκοs κυκλοφόρησε απ την Atlantic τον Οκτώβριο του 1994 σε διπλό βινύλιο διαρκειαs 90 λεπτών, και αποτέλεσε μεγάλη εμπορική και διαφημιστική επιτυχία για το MTV. Το μόνο δυσάρεστο τηs υπόθεσηs, ήταν η απουσία του John Paul Jones στο εγχείρημα, κάτι που τον στενοχώρησε ιδιαίτερα, τη στιγμή μάλιστα που ονόμασαν το άλμπουμ No Quarter, μιά σύνθεση σχεδόν αποκλειστικά δική του! Σ.Τ.
 

...ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ...

JOE BONAMASSA AN ACOUSTIC EVENING AT THE VIENNA OPERA HOUSE (2013)
 Στον απίστευτο αριθμό των 18 live άλμπουμ, ο Joe Bonamassa έχει κι ένα…ακουστικό, αυτό που ηχογράφησε τον Ιούλιο του 2012 στον υπέροχο και ιστορικό χώρο της Όπερας της Βιέννης. Μαζί του 4 μουσικοί που τον συνοδεύουν παίζοντας μια σειρά παλαιών οργάνων(Gerry O’Connor μαντολίνο,  ιρλανδέζικο banjo), ο Mats Wester(nyckelharpa,βιολί),  ο Arlan Schierbaum πλήκτρα κι ο γνωστός Lenny Castro περκάσιονς), που με πρόβες 3 ημερών, έφθασαν σε αυτό το ηχητικό αποτέλεσμα που αξίζει ένα ακούσετε. Ο χώρος (σ.σ. είστε ασυγχώρητοι αν έχετε πάει στη Βιέννη και δεν δώσατε στον εαυτό σας την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια συναυλία στην Όπερα), επιλέχθηκε γιατί ο Bonamassa ήθελε να μοιραστεί την ίδια σκηνή που αιώνες πριν έπαιξαν οι Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms, Mahler, Haydn κ.α.Α.Ρ.

Η αρχική ιδέα ήταν να έπαιζε μόνο του τα κομμάτια αλλά τελικά επικράτησε η σκέψη να ντύσει τας τραγούδια και με άλλα όργανα, δίνοντας τους μια εντελώς ξεχωριστή μορφή πράγμα που χρειάζεται ιδιαίτερη ενορχήστρωση. Στο «πείραμα», συνεργάστηκε με το μόνιμο παραγωγό του Kevin Shirley και το τελικό αποτέλεσμα τα 22 τραγούδια του“Joe Bonamassa – An Acoustic Evening at the Vienna Opera House” να κυκλοφορήσει σε πολλές μορφές όπως 2πλόCD, 2πλό βινύλιο,  2πλό DVD και Blu-ray και να αποδεικνύει ότι ο σπουδαίος Αμερικάνος κιθαρίστας δεν είναι μόνο καλός στα ηλεκτρικά Blues αλλά και στις ακουστικές  εκτελέσεις τους, οι οποίες έχουν δουλευτεί και ενορχηστρωθεί διαφορετικά. Ευχάριστη έκπληξη το “Seagull” του Paul Ridgeres και το “Jickey full of Bourbon” του Tom Waits Α.Ρ.
FLEETWOOD MAC – THE DANCE


Τρεις δεκαετίες υπερβολής, απογοήτευσης, δράματος και παγκόσμιας επιτυχίας συμπυκνώθηκαν σε αυτήν την εντελώς αριστοτεχνική ζωντανή παράσταση,  που λειτουργεί διπλά ως συναισθηματικός εξορκισμός για το γκρουπ, αλλά και για τον ακροατή.Πέντε εμβληματικοί, φανταστικά ταλαντούχοι μουσικοί συνειδητοποιούν επιτέλους ότι καλώς ή κακώς χρειάζονται ο ένας τον άλλον και έρχονται σε ένα μέρος για να θεραπεύσουν, με τα περισσότερα από δεκαεπτά τραγούδια, τις ανοιχτές πληγές του παρελθόντος.  Μοναδική και ξεχωριστή στιγμή στην rock μουσική. Θ.Τ.
MAGNUM – KEEPING THE NITE LIGHT BURNING (1993)
Αδικημένο από όλους (τύπο, δισκογραφική εταιρεία κι ίσως από το ίδιο το συγκρότημα…), το Keeping the Nite Light Burning πέρασε απαρατήρητο ακόμα κι από τους fans τους όπως ο γράφων που κατάλαβε την …ύπαρξή του χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Για εμφάνιση στο MTV ούτε λόγος, με το άλμπουμ να ΜΗΝ είναι live αλλά ηχογραφημένο σε studio.“The Price”, “One night of passion”, “Soldier of the line”, “Foolish heart” και εντελώς reggae διασκευή του “Need a lot of love” είναι μερικές από τις καλές στιγμές του άλμπουμ. For Fans only Α.Ρ.  
ALANIS MORISSETTE - MTV UNPLUGGED

Η Καναδή ερμηνεύτρια που στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 90, γνώρισε τεράστια επιτυχία με τα άλμπουμ Jagged Little Pill και Supposed Former Infatuation Junkie, παρουσίασε ένα μάλλον «δύσκολο» unplugged άλμπουμ με τίτλο MTV Unplugged (1999, Νο 63 Αμερική, Νο 56 Αμερική) που μπορεί να μην έπιασε το σφυγμό των fans της αλλά σαν ποιότητα ήταν πολύ καλό. Τα "You Learn», "That I Would Be Good", “Uninvited”, “You oughta know”και "Head over Feet" είναι εδώ για να μάς θυμίσουν τις μεγάλες επιτυχίες της. Νομίζω ότι η Morissette όπως και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες, χρησιμοποίησαν το Unplugged άλμπουμ για να δώσουν στο πλατύ κοινό μια ευκαιρία να ψάξει τα παλαιότερα άλμπουμ της.Α.Ρ.
R.E.M. – MTV UNPLUGGED 1991 KAI 2001
Το 1991 οι R.E.M. εμφανίστηκαν στο MYV σε ένα οπτικοακουστικό set που δεν κυκλοφόρησε σε δίσκο ποτέ , ούτε καν για τους fans τους. Το ίδιο συνέβη 10 χρόνια αργότερα  αλλά τότε η εμφάνισή τους στο MTV κυκλοφόρησε σε πειρατικό cd. Μόνο!!!  Το 2014 για την Record Store Day, κυκλοφόρησαν σε 2πλό cd και 4πλο βινύλιο και οι δύο εμφανίσει9ς τους στο MTV με τίτλο MTV Unplugged 1991 and 2001, The Complete Sessions με 11 τραγούδια που δεν είχαν μεταδοθεί τηλεοπτικά στην εποχή τους. Πρόκειται για μια εξαιρετική live κυκλοφορία που καλύπτει ολόκληρη την καριέρα τους , σε ακουστικές εκτελέσεις που δίνουν άλλη διάσταση σε όλες τις επιτυχίες τους και λειτουργεί και σαν ακουστικό best of. Ε.Κ.  


SCORPIONS -  ACOUSTICA
Το πρώτο unplugged των Scorpions αφήνει γλυκόπικρη γεύση.  Κατ' αρχήν τολμούν να διασκευάσουν και να κερδίσουν τις εντυπώσεις με εμβληματικά τραγούδια μεγάλων συγκροτημάτων (Dust in the wind – Kansas, Love of my life – Queen). Επίσης μάς παρουσιάζουν νέα τραγούδια όπως το When love kills love που θυμίζει κάτι από το ένδοξο παρελθόν, ενώ και κάποια από τα κλασικά τους κομμάτια ακούγονται ανανεωμένα στη νέα τους εκτέλεση με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Holiday. Από την άλλη η συντριπτική πλειοψηφία των κομματιών είναι μπαλάντες που συνήθως περιλαμβάνονται στα live τους, τα ρυθμικά κομμάτια ελάχιστα, με το Catch your train να ξεχωρίζει αποδεικνύοντας ότι είναι λάθος η εμμονή τους (ειδικά εκείνη την εποχή) να μην επιλέγουν περισσότερα τραγούδια από το χρυσωρυχείο της δισκογραφίας τους από ταseventies. Ευχάριστο, με καλογυαλισμένη παραγωγή, με δυνατές στιγμές, αλλά και αδιάφορο σε κάποια σημεία. Θ.Τ.

ΖΕΙΤΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΑ

10.000 MANIACS – MTV UNPLUGGED (1993)


Οι Νεοϋρκέζοι 10.000 Maniacs ήταν από τα πρώτα συγκροτήματα που συμμετείχαν στην εκπομπή MTV Unplugged με ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της σειράς. Με την ξεχωριστή φωνή της Natalie Merchant, το συγκρότημα είχε ξεχωρίσει και η κυκλοφορία του MTV Unplugged(1993, Νο13 USA) ανήκει στις καλύτερες στιγμές τους αν και ήταν η τελευταία δισκογραφική προσπάθεια τους, αφού μετά την εμφάνιση στην εκπομπή και πριν κυκλοφορήσει ο δίσκος, η Natalie Merchant αποχώρησε. Δεν θα σταθώ στην εύθραυστη διασκευή του "Because the Night" της Patti Smith αλλά στο σύνολο των τραγουδιών που κρατούν την ηλεκτρική προσωπικότητά τους. Και μια υποσημείωση: Αν δεν είστε …μαθημένοι στον ήχο τους, δύσκολα θα το ακούσετε!  Α.Ρ.
ALICE IN CHAINS – UNPLUGGED (1996)
Η τετράδα των Layne Staley, Jerry Cantrell, Mike Inez και Sean Kinney, ποτέ δεν αποτέλεσε αυτό που λέμε, αγαπημένο συγκρότημα, αν και τους παραδέχομαι. Αλλά ως εκεί. Στο Unplugged (1996, No3 USA, No 20 UK), οι Alice in Chains, έρχονται μετά από 3 πετυχημένα studio άλμπουμ κι εμφανίζονται στην πετυχημένη εκπομπή του MTV, παρουσιάζοντας τα ήδη γνωστά τραγούδια τους σε πιο… στοχαστικές εκτελέσεις, ακόμα και σε σκληρά κομμάτια τους όπως το "Would?". Στην ουσία κατάφεραν να   αναδημιουργήσουν τις αρχικές συνθέσεις, κάνοντας ολόκληρο το άλμπουμ να πιο σφιχτό, αν και ακουστικό. Κάπου μπορείται να τους ακούσετε κουραστικούς, κάπου χωρίς ενέργεια, αλλά έτσι είναι τα unplugged. Στην ουσία, το άλμπουμ απευθύνεται στους ήδη οπαδούς τους, που τους δίνει μια ευκαιρία να επικεντρωθούν στις περιπλοκές μελωδίες, αρμονίες, στίχους αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις φωνητικών.
Α.Ρ.
Υ.Γ
Ήθελα να ήξερα, μόνο σε εμένα ακούγεται η ερμηνεία του Layne Staley…κλαψιάρικη;


ALLMAN BROTHERS BAND (1992)
Ladies and Gentlemen, The Allman Brothers Band, ακούγεται η φωνή του παρουσιαστή και οι Gregg Allman, Dickey Betts, Jaimoe (ντραμς), Butch Trucks (ντραμς), Warren Haynes, Allen Woody (μπάσο) και Marc Quinones (congas, percussion), ξεκινούν την άγνωστη ακουστική συναυλία τους στο Λος Άντζελες, με το ημερολόγιο να γράφει 11 Ιουνίου 1992. Το cd, χωρίς τίτλο, κυκλοφόρησε πολύ αργότερα, αρχές του 2.000, στο εξώφυλλο δεν αναγράφεται χρονολογία, και το αγόρασα τη χρυσή εποχή που μπορούσαμε να αγοράσουμε φθηνά από την Αμερική (τώρα ΜΗΝ το δοκιμάσετε!) από το site του συγκροτήματος, ένα από τα 15.000 αντίτυπα που τυπώθηκαν και τα έσοδα προσφέρθηκαν στον οργανισμό για την καταπολέμηση του Rett Syndrome, το οποίο σύμφωνα με την Wikipedia, είναι μια γενετική διαταραχή που συνήθως γίνεται εμφανής μετά την ηλικία των 6-18 μηνών στις γυναίκες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βλάβες στη γλώσσα και τον συντονισμό και επαναλαμβανόμενες κινήσεις με τους πάσχοντες να έχουν συχνά πιο αργή ανάπτυξη, δυσκολία στο περπάτημα και μικρότερο μέγεθος κεφαλιού. Ο ήχος είναι πολύ καλός, η ηχογράφηση είναι επίσημη, αν και δεν αναφέρεται στην επίσημη δισκογραφία τους και οι εκτελέσεις, σχεδόν άψογες. Τα “Melissa”, Southbound’, “Midnight Blues” και “In Memory of Elizabeth Reed” ακούγονται πανέμορφα με το παίξιμο του Warren Haynes να ξεχωρίζει. Α.Ρ.  

CASANOVA (SOME LIKE IT DIFFERENT…ACOUSTIC(1993)
Η βραχύβια καριέρα των Γερμανών Casanova (ξεκινάει το 1991 και τελειώνει το 1993, μετά από το EP Some Like it Different…Acoustic) ξετυλίγεται μέσα από τα 6 τραγούδια τους σε πολύ όμορφες και ελαφρά διαφορετικές ακουστικές εκτελέσεις. Το EP, κυκλοφόρησε σε cd μόνο στην Ιαπωνία, πράγμα που το καθιστά collector’s item . E.K.

DOKKEN – ONE LIVE NIGHT (1996)
To One Live Night(1996) των Dokken, ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους στο Redondo Beach της Καλιφόρνια το 1994, αλλά κυκλοφόρησε το 1996. Είχε ήδη περάσει το ενδιαφέρον του κοινού για unplugged/acoustic δίσκους αλλά πολλά συγκροτήματα επιχειρούσαν μια τέτοια ηχογράφηση. Εδώ οι Dokken είναι με την κλασική σύνθεσή τους (Don Dokken, George Lynch ο άτιμος, είναι εξαιρετικός κιθαρίστας, Jeff Pilson και Mick Brown) και η προσέγγιση των κομματιών ΔΕΝ είναι αποκλειστικά ακουστική αλλά ημή-ηλεκτρική.  Το One Live Night κυκλοφόρησε σε μια εποχή [που το ενδιαφέρον για τα hair metal συγκροτήματα είχε ατονήσει και όσες φορές κι αν το άκουσα, πάντα είχα την αίσθηση ότι σε κανένα τραγούδι δεν πέρασαν τα bombastic riffs. Με κανένα τρόπο οι unplugged εκτελέσεις των "It's Not Love", "In My Dreams" , "Into the Fire" και "Tooth and Nail" , δεν μπορούν να συγκριθούν με την ορμή και ενέργεια των ηλεκτρικών, με ευχάριστη έκπληξη τις διασκευές των "Nowhere Man" (Beatles) και "From the Beginning"(Emerson, Lake & Palmer).Κυκλοφόρησε και σε dvd. Α.Ρ.
BOB DYLAN – MTV UNPLUGGED. 

Ακόμα θυμάμαι την έκπληξή μου »τι unplugged να παίξει ο Dylan αφού τα τραγούδια του είναι από μόνα τους unplugged;”. Να που όμως ο κόσμος εχίνε εντελώς διαφορετική γνώμη, στέλνοντας το άλμπουμ στο Νο 23 της Αμερικής, με τις πωλήσεις του να ξεπερνούν το 500.000 αντίτυπα και στο Νο11 της Μ.Βρετανίας. Η επιλογή των τραγουδιών του προέρχεται κατά βάση από την τετραετία 1963-1967 ( "The Times They Are A-Changin'", "Like a Rolling Stone", "Knockin' on Heaven's Door",  "All Along the Watchtower" κ.α.) κι εγώ τόσα χρόνια μετά, εξακολουθώ να μην μια βρίσκω μια αισθητά διαφορετική άποψη από τις αρχικές. Α.Ρ. 

EAGLES – MTV UNPLUGGED


 Η μουσική των Eagles, όπως αυτή του Bob Dylan ή του Neil Young, είναι από μόνη
της unplugged. Οπότε, τι το ιδιαίτερο θα μπορούσε να προσφέρει ένα δικό τους
unplugged άλμπουμ; Και όμως! Οι live ηχογραφήσεις του γκρουπ, στις 24 και 25
Απριλίου 1994, που έγιναν στο πλαίσιο της σειράς MTV Unplugged, αποδείχτηκαν
ιστορικές: Σηματοδότησαν την επανένωση του συγκροτήματος ύστερα από 14
χρόνια και ανέδειξαν το επιτυχημένο άλμπουμ “Hell Freezes Over”. Η πιο ιδιαίτερη
στιγμή: Η μεγάλης διάρκειας εισαγωγή στο “Hotel California” με επίδειξη τεχνικής
στην κλασική κιθάρα! ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

EUROPE - ALMOST UNPLUGGED (2008)



Ευτυχώς υπάρχει εκείνο το Almost στον τίτλο και δικαιολογεί τις ηλεκτρικές κιθάρες, το σόλο και τα wah waH! Tο πρώτο και μοναδικό-ευτυχώς- unplugged άλμπουμ των Europe, έχει σαν κεντρικό άξονα όλων των τραγουδιών τους τη (πολύ καλή) φωνή του Joey Tempest, με αποτέλεσμα οι ενορχηστρώσεις (επίσης πολύ καλές) να περνούν σε δεύτερο πλάνο. Εκπλήξεις τα "Wish You Were Here"(Pink Floyd το λένε άτονα)), "Love to Love"(UFO). "Since I've Been Lovin' You"(Led Zeppelin) και "Suicide"(δεν κρατούν τα προσχήματα, το παίζουν ηλεκτρικά, Thin Lizzy). Δεν σχολιάζω την ακατανόμαστη διασκευή του “Final Countdown”με ….βιολί στη θέση του συνθεσάιζερ!!!! Έγραψα πιο πάνω ότι το Almost Unplugged είναι το πρώτο και μοναδικό-ευτυχώς- unplugged των Europe. Μη με παρεξηγείται: Θεωρώ ότι συγκροτήματα με hard/heavy ήχο και τος πολλές μελωδίες όπως οι Europe, ΔΕΝ χρειάζονται τέτοιου είδους άλμπουμ. Δεν λέω, καλή προσπάθεια, καλές οι διασκευές και η μετατροπή από το ηλεκτρικό στα ακουστικό, αλλά ΔΕΝ είναι αυτοί οι Europe που αγαπήσαμε για αυτό και τα πολλά σόλα από την ηλεκτρική του John Norum. Γιατί αλλιώς τα τραγούδια δεν μπορούσαν να σταθούν. Α.Ρ. Υ.Γ  Κι αυτό το κουαρτέτο των εγχόρδων, τι χρειαζόταν;

LYNYRD SKYNYRD – ENDANGERED SPECIES (1994)

Αποτελείται από ακουστικές εκτελέσεις πολλών κλασικών τραγουδιών, παιγμένα στο studio unplugged και όχι σε κάποιο live. Για κάποιο περίεργο λόγο, οι Lynyrd Skynyrd παρέκαμψαν το “Simple Man”, καθώς και τα “Tuesday's Gone” και “The Ballad Of Curtis Loew”, κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων για το “Endagered Species”. Αλλά έκαναν μια διασκευή στο “Heartbreak Hotel” και έβαλαν και κάποια νέα τραγούδια, που θα έπρεπε να είχαν μείνει έξω και να αντικατασταθούν από πιο συγκινητικά τραγούδια του θρυλικού group. Προς έκπληξη όλων, αυτή η ηχογράφηση των δεκατριών τραγουδιών δεν ολοκληρώνεται, με το jamming στο “Free Bird”, καθώς επέλεξαν να ολοκληρώσουν το acoustic set-list με το “Hillbilly Blues”. Υποθέτω ότι αυτό είναι το αντίστοιχο album των Lynyrd Skynyrd, μ’ ένα album των MTV Unplugged, εκτός από το ότι είναι ηχογραφήσεις έγιναν στα “Masterfonics Studios”, στο Nashville του Tennessee και όχι ζωντανά. Το “Heartbreak Hotel” είναι περιττό, αλλά κατά τα άλλα είναι, ένας αρκετά συμπαγής δίσκος. Επίσης, αυτό είναι το τελευταίο album στο οποίο συμμετείχε ο κιθαρίστας Ed King και το μοναδικό στο οποίο συμμετείχε ο κιθαρίστας Mike Estes. Η.Κ.
PAUL McCARTNEY – UNPLUGGED (The Official Bootleg 1991)
Κυκλοφόρησε στην πρώτη εποχή των unplugged άλμπουμ αλλά στη χώρα μας πέρασε απαρατήρητο. Ηχογραφημένο για την εκπομπή MTV Unplugged, ο Sir Paul αναμειγνύει τραγούδια των Beatles, της προσωπικής καριέρας του αλλά και κλασικά rock’n’roll σε ένα unplugged show που μάλλον ήταν αχρείαστο και τη μόνη λογική ιδέα που του βρίσκω για να υπάρχει, ήταν η μόδα των unplugged δίσκων. Πάντως η ερμηνεία είναι 100% Unplugged. Για να είναι ειλικρινής, ο Επαμεινώνδας Κολιός μου θύμισε την ύπαρξη του δίσκου και όταν το έβαλα να το ξανά ακούσω για να γράψω αυτές τις γραμμές, αναρωτήθηκα γιατί πρέπει να ακούω unpluggedκομμάταρες που έκανα ντον πλανήτη να σείεται συθέμελα. Και μιλάω για τα "Be-Bop-a-Lula", "We Can Work It Out" και "And I Love Her". Για την ιστορία, το άλμπουμ σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία, σταματώντας στο Νο7 της Μ. Βρετανίας και στο Νο 14 της Αμερικής.

MEGADETH – UNPLUGGED IN BOSTON (2001)
Οι Megadeth δεν φημίζονται για τις ακουστικές/unplugged συναυλίες τους, πόσο μάλλον να κυκλοφορήσουν ένα άλμπουμ εντελώς unplugged. Να εξηγήσω ότι η συναυλία ηχογραφήθηκε το …2001 στο Bill's Bar της Βοστώνης, μεταδόθηκε από ραδιοσταθμό και αρχικά διανεμήθηκε στα μέλη του fan club. To 2021 η Cleopatra Records το επανακυκλοφόρησε σε cd και βινύλιο. Παρόλα αυτά, δεν θεωρείται επίσημη κυκλοφορία και η γενική εικόνα που θα αποκομίσετε θα είναι μέτρια. Μόνο για συλλέκτες. Α.Ρ.
    
STATUS QUO – AQUOSTIC (STRIPPED BARE) 2014/ AQUOSTIC II:  

Μπορούν τα classic anthems των Status Quo να ακουστούν ακουστικά; Και γιατί να χαλάσω την εικόνα που έχω στο μυαλό μου για τα “Rain”, Rockin’ all over the world”, Again and Again”, “Whatever you want” “Mystery Song” που χτυπιόμουν στα νιάτα μου, ακούγοντας τα με…ακουστικές κιθάρες; Σαν προσπάθεια έχει ενδιαφέρον, σαν ουσία το προσπέρασαν εύκολα. Το πανέξυπνο εξώφυλλο κοσμεί μια φωτογραφία του γνωστού Bryan Adams. Κι επειδή το άλμπουμ  πήγε πολύ καλά εμπορικά, δύο χρόνια αργότερα, ακολούθησε το Aquostic II : That's A Fact με τα «Roll Over Lay Down», «In The Army Now¨, «Living On An Island», “Ice in the Sun”   
 !  Άμα ο άνθρωπος είναι βιτσιόζος! Α.Ρ.

NEIL YOUNG – UNPLUGGED (1993)
Δεδομένου ότι το ήμισυ του ρεπερτορίου του είναι ούτως ή άλλως ακουστικό, ο Neil Young ήταν μια προφανής επιλογή για το MTV Unplugged. Κι όμως ο Young καταφέρνει να αιφνιδιάσει τον ακροατή με μερικές ενδιαφέρουσες ακουστικές διασκευές τραγουδιών από το ρεπερτόριό του, που συνήθως συνδέονται με ηλεκτρικές εκτελέσεις. Ξεχωρίζει πανέμορφη εκτέλεση του Like a Hurricane, όπου οι στοιχειωμένες οργανικές γραμμές αντικαθιστούν τον ήχο της ηλεκτρικής κιθάρας, αλλά και το Transformer Man που ανασύρεται από το ηλεκτρονικό τέλμα του Trans και αποδεικνύεται μάλλον γοητευτικό. Τα κομμάτια από το Harvest δε διαφέρουν από τις αρχικές εκτελέσεις, ενώ δε λείπουν οι αναφορές στους Buffalo Springfield και στο ιστορικό άλμπουμ  Deja Vu. Γενικά ο Neil Young παρουσιάζεται πιστός στη φόρμα του, χωρίς να γίνεται προβλέψιμος.Θ.Τ.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΡΟΜΟΥ
Για το τέλος, άφησα μια ερώτηση του τύπου Κι Αν… Για φανταστείτε να ζούσαν οι Jim Morrison, Janis Joplin, Jimi Hendrix και τόσοι άλλοι μεγάλοι και τα τζιμάνια του MTV να τους ζητάγανε να παίξουν στην εκπομπή MYV Unplugged. Κι όχι τίποτε άλλο, αλλά και οι περισσότεροι fans το βρίσκαμε σαν μοναδική ευκαιρία να τους ξανά δούμε…..

Τα κείμενα έγραψαν οι: 

Σπύρος Γιαννακόπουλος

Επαμεινώνδας Κολιός

Ηλίας Κωστόπουλος 

Αλέξανδρος Ριχάρδος

Θόδωρος Τερζόπουλος

Σωτήρης Τσιάπης 


Την επόμενη Κυριακή:

BON JOVI:1983-2000 Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΕΔΩ

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment