ΤΑΧΙ: ΛΙΓΟ POLICE, ΛΙΓΟ TOTO KAI ΠΟΛΥ ΚΑΡΒΕΛΑΣ!


Ένα από τα βραχύβια συγκροτήματα της Ελληνικής ροκ σκηνής, υπήρξαν και οι Taxi. Προς τα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές των ‘80ς, η ξενόφωνη ροκ μουσική είχε σχεδόν επικρατήσει στο μουσικό προσκήνιο, με αποτέλεσμα την εμφάνιση αρκετών συγκροτημάτων στο μουσικό ύφος της εποχής. Ένα απ΄αυτά ήταν και οι Taxi, που αν και κράτησαν για μικρό διάστημα, είχαν όμως στις τάξεις τους σπουδαία ονόματα. Τραγουδιστής και κιθαρίστας ήταν ο Νίκος Πολίτης (Εξαδάκτυλος, Socrates), ο ντράμερ Τάκης Μαρινάκης (Πελόμα Μποκιού), που αναφέρεται με το ψευδώνυμο Richard Whitman, ο μπασίστας Γιάννης Σαρόγλου (Poll) και στα πλήκτρα ο άγνωστος μέχρι τότε, Νίκος Καρβέλας. Οι επιρροές των Taxi ήταν το κλασσικό ροκ της εποχής τους (Toto, Queen, King Crimson κ.α.), αλλά και η reggae που ήταν στα πάνω της τότε, εξ αιτίας της επιτυχίας των Police. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι εμφανή στον ένα και μοναδικό δίσκο που κυκλοφόρησαν το 1980 στην εταιρείας Minos, με τίτλο “Take It Or Leave It”.

Κομμάτια που ξεχώρισαν απ’ το άλμπουμ είναι τα “Breakin’ In”, “R.C. Gang” και η όμορφη μπαλάντα “Suicide Ballad”. Αν και ο δίσκος προωθήθηκε αρκετά από την δισκογραφική τους εταιρεία, δεν είχε την αναμενόμενη απήχηση. Έτσι το συγκρότημα διαλύθηκε ένα χρόνο αργότερα, με τον Νίκο Καρβέλα να συνεργάζεται με τους Sharp Ties. Για ένα διάστημα εμφανίστηκε και σαν Nick Carr, με περισσότερο ποπ διάθεση, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε την γνωστή του πορεία σαν συνεργάτης στη ζωή και στην μουσική, της Άννας Βίσση.
ΚΩΣΤΑΣ “Elton” ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

 26/2/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Πιθανων ειναι και η πρωτη Ελληνικη αναφορα στο AOR ,που τοτε ειχε πρωτοεμφανιστει διεθνως και αποτελεσε εκπληξη για μενα οταν το ειχα ανακαλυψει πριν χρονια , γιατι συνηθως τα αντανακλαστικα της Ελλαδας στα διαφορα μουσικα ρευματα ηταν αρκετα καθυστερημενα (εποχες προ ιντερνετ).

    Εδω ο Καρβελας , φανηκε να ειναι ενημερος για το τι ηταν εκεινη την εποχη στην επικαιροτητα (μην ξεχναμε το hold the line ειναι του 78 ) . Ο Καρβελας με την μετεπειτα πορεια του ναι μεν μπορει να τα 'οικονομησε ' αλλα μουσικα σιγουρα μπορουσε να δωσει πολυ περισσοτερα αν εθετε το πηχη συμφωνα με τα διεθνη επιπεδα και οχι συμφωνα με τα Ελληνικα 'σουξε ' .

    Μαζι με τους Taxι , ενα ακομα σχημα με 2 ονοματα (στην ουσια ειναι η ιδια μπαντα ) οι Coo και οι Booby trap , ειχαν επισης καποιες AOR αναφορες .Πρεπει καποτε να ειχαν αναφερθει και εδω .


    ΑπάντησηΔιαγραφή