PAUL SIMON: ΜΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ!


Ίσως ο τίτλος το σημερινού αφιερώματός μας θα έπρεπε να είναι «Ποιος δεν γνωρίζει τον Paul Simon», γιατί όσοι τον ξέρουν είναι αδύνατον να μην τον θυμούνται: Ένας καλλιτέχνης με συνεχή παρουσία έξι δεκαετιών και βάλε, που έχει συνθέσει και τραγουδήσει κάποια από τα ωραιότερα τραγούδια που έχουν ποτέ γραφτεί, που έχει να επιδείξει τουλάχιστον δύο top 20 άλμπουμ ανά δεκαετία, που έχει κερδίσει (ως τώρα) 16 βραβεία Grammy και έχει ανακηρυχθεί 2 φορές μέλος του Rock ‘n’ Roll Hall of Fame, ένας καλλιτέχνης που έχει τιμηθεί με ύψιστες διακρίσεις, ε! Δεν ξεχνιέται!
Για όσους λοιπόν δεν τον γνωρίζουν, ο Paul Simon γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1941 στο Newark, New Jersey, αλλά μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Εκεί γνωρίστηκε με τον συμμαθητή του Arthur (Art) Garfunkel, με τον οποίο αποφάσισαν να κάνουν ένα φωνητικό ντουέτο φολκ μουσικής, στα πρότυπα των Everly Brothers. Ονόμασαν το ντουέτο τους Tom and Jerry και το 1957, σε ηλικία 16 ετών, ηχογραφούν το πρώτο τους σινγκλάκι, μια σύνθεση του Paul Simon με τίτλο “Hey Schoolgirl”. Τα δυο παιδιά, βλέποντας ότι ο δίσκος τους πέρασε απαρατήρητος, αποφασίζουν να αφοσιωθούν στις σπουδές τους: Ο Paul Simon Αγγλική Φιλολογία (και στη συνέχεια, για λίγο, Νομική) και ο Art Garfunkel Μαθηματικά. Ο Paul Simon, πάντως, συνέχισε να συνθέτει τραγούδια και να διατηρεί επαφή με τον Garfunkel. Έτσι, στα τέλη του 1963, έχοντας πια αρκετό υλικό στη διάθεσή τους, οι δύο φίλοι πηγαίνουν για ακρόαση στην Columbia. Εκεί, έχουν την τύχη να τους ακούσει  ο διευθυντής της CBS, ο πολύς Clive Davis, ο οποίος διαβλέπει αμέσως το λαμπρό μέλλον του ντουέτου και τους κλείνει συμβόλαιο για να ηχογραφήσουν το πρώτο τους άλμπουμ. Ταυτόχρονα, τους αλλάζει και το όνομα, από “Tom and Jerry” σε “Simon and Garfunkel”. Με αυτό το όνομα λοιπόν, που έμελλε να μείνει στην Ιστορία, κυκλοφορούν τον Οκτώβριο του 1964 το πρώτο τους άλμπουμ, με τίτλο Wednesday Morning 3 a.m., που περιέχει 12 τραγούδια, εκ των οποίων τα 5 είχαν γραφτεί από τον Paul Simon. Σε όλα τα τραγούδια του δίσκου κυριαρχούν οι απόλυτα εναρμονισμένες φωνές των Simon and Garfunkel και η ακουστική κιθάρα του Simon. Δυστυχώς, η πορεία του άλμπουμ δεν ήταν η αναμενόμενη και ο Paul Simon -απογοητευμένος- φεύγει για την Αγγλία, ενώ ο Art Garfunkel επιστρέφει στο Πανεπιστήμιο και ολοκληρώνει τις σπουδές του στα Μαθηματικά.

Ο Clive Davis όμως, έχοντας αντιληφθεί τι κελεπούρι είχε στα χέρια του, απαιτεί από τον Simon να σεβαστεί το συμβόλαιό του και να ξαναγυρίσει στην Αμερική. Επιστρέφοντας αυτός, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια εντελώς απροσδόκητη κατάσταση: Ο παραγωγός του άλμπουμ τους, ο περίφημος Tom Wilson, αντιλαμβάνεται ότι η αιτία της εμπορικής αποτυχίας τους ήταν ότι τα τραγούδια παραήταν “unplugged” και αποφασίζει -μόνος του!- να κάνει overdub ηλεκτρική κιθάρα, μπάσο και ντραμς στο πιο όμορφο τραγούδι του άλμπουμ, το “The Sound of Silence”, και το επανακυκλοφορεί ως σινγκλ. Αυτό ήταν! Ξαφνικά το δισκάκι γίνεται ανάρπαστο και χτυπάει την πρώτη θέση του αμερικάνικου chart. Το ντουέτο επανενώνεται  αμέσως και από δω και πέρα ακολουθούν μόνο επιτυχίες! Τα επόμενα άλμπουμ τους, Sounds of Silence (1966), Parsley, Sage, Rosemary and Thyme (1966) και Bookends (1968) έχουν φοβερή ανταπόκριση και βγάζουν κάποια εξαιρετικά singles (όλα συνθέσεις του Paul Simon): I Am a Rock, Homeward Bound, Shady Haze of Winter, Scarborough Fair, America, Mrs. Robinson, τι να πρωτοθυμηθούμε! Ειδικά το τελευταίο (Mrs. Robinson) αποκτά ακόμα μεγαλύτερη φήμη, καθώς αποτέλεσε το soundtrack (μαζί με άλλα 3 τραγούδια του Simon) της πολύ επιτυχημένης ταινίας «Ο Πρωτάρης» (The Graduate), του Mike Nichols, με πρωταγωνιστή τον Dustin Hoffman (1967). Κανείς όμως δεν θα μπορούσε να φανταστεί τι θα συνέβαινε με το επόμενο άλμπουμ!



Τον Γενάρη του 1970, κυκλοφορεί το 5ο άλμπουμ των Simon and Garfunkel, με τίτλο Bridge Over Troubled Water. Ο Simon εδώ αφήνει κατά μέρος  το απρόσιτο, διανοουμενίστικο στυλ της Ανατολικής Ακτής και εμπλουτίζει τις συνθέσεις του με επιρροές, από gospel, world music, funk και rock ‘n’ roll. Η επιτυχία του άλμπουμ είναι πρωτοφανής! Σε όσες χώρες του κόσμου τηρούνται charts, η πρώτη τους θέση καταλαμβάνεται από το “Bridge Over Troubled Water” και μάλιστα για πολλές εβδομάδες, καθιστώντας έτσι το άλμπουμ το πιο ευπώλητο, έως τότε, στην ιστορία της μουσικής. Ξεπεράστηκε αργότερα, βέβαια, από το Thriller, το Hotel California, το Back in Black, κ.ά., στην εποχή του όμως, τα 25.000.000 αντίτυπα που πούλησε, μόνο οι Beatles θα μπορούσαν να τα φανταστούν!

Τέσσερα εξαιρετικά singles αναδείχτηκαν μέσα από αυτό: Το ομώνυμο “Bridge Over Troubled Water”, το “Boxer”, το “ El Condor Pasa” και το “Cecilia”, τα δύο πρώτα, μάλιστα, έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο “Rolling Stone's 500 Greatest Songs of All Time”.

Το “Bridge Over Troubled Water” ήταν σταθμός για την πορεία των Simon and Garfunkel, ατυχώς όμως, ήταν ο τερματικός σταθμός! Λίγο μετά την κυκλοφορία του, οι Simon and Garfunkel διαλύονται.  Ίσως να μην πρέπει να μας εκπλήσσει αυτή η εξέλιξη. Το ντουέτο ήταν εξαρχής πολύ ανισοβαρές: Από την μια ο Simon, ο συνθέτης, ο στιχουργός, ο κιθαρωδός, ο τραγουδιστής! Από την άλλη, ο Garfunkel, ο τραγουδιστής! Η μεγάλη επιτυχία του “Bridge Over Troubled Water”, αντί να αμβλύνει, τόνισε ακόμα περισσότερο την διαφορά τους. Θα ακολουθήσουν κάποιες περιστασιακές επανενώσεις, ίσα για να προκύψει εκείνη η υπέροχη συναυλία στο Central Park της Νέας Υόρκης, το 1981, και αυτό ήταν όλο!
Ο Paul Simon πάντως, δεν φάνηκε να επηρεάζεται απ’ αυτή την εξέλιξη! Στην αρχή, περνάει λίγο καιρό διδάσκοντας σύνθεση τραγουδιών  στο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια κυκλοφορεί αλλεπάλληλα προσωπικά άλμπουμ: Paul Simon(1972), There Goes Rhymin' Simon (1973) και Still Crazy After All These Years (1975), όλα με μεγάλη εμπορική επιτυχία. Ειδικά το τελευταίο, μια κάπως μελαγχολική, αλλά και ειρωνική ματιά στην επερχόμενη μέση ηλικία, πάει Νο 1 στα US charts, κερδίζει Grammy καλύτερου άλμπουμ για το 1975 και βγάζει, εκτός από το ομώνυμο τραγούδι, μια ακόμα κλασική επιτυχία, το “50 Ways to Leave Your Lover”.

Η δεκαετία του ’80 ξεκινά για τον Simon με εξαιρετικούς οιωνούς, αφού το άλμπουμ του One-Trick Pony (1980) μπαίνει αμέσως στο Top 20 των ΗΠΑ, αλλά και της Μεγάλης Βρετανίας. Μπροστά σ’ αυτό που συνέβη όμως, έξι χρόνια αργότερα, το “One-Trick Pony” μοιάζει σαν να μην υπήρξε ποτέ! Το 1986, λοιπόν, ο Paul Simon κυκλοφορεί το άλμπουμ Graceland, που από τον τίτλο του θα συμπέραινε κανείς ότι είναι φόρος τιμής στον Elvis Presley. Δεν ήταν όμως μόνον αυτό! Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για ένα ασύγκριτο κράμα της εσωστρεφούς, χαμηλών τόνων, μελοποιημένης ποίησης του Simon με τους αρχέγονους ρυθμούς και τις υπέροχες πολυφωνίες της φυλής των Ζουλού, αλλά και των φτωχών κατοίκων των παραγκουπόλεων (townships) της Νότιας Αφρικής. Το άλμπουμ προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, διότι φάνηκε ότι παράβαινε το εμπάργκο συναλλαγών που είχε επιβληθεί στο κράτος της Νότιας Αφρικής, εξαιτίας του συνεχιζόμενου απάνθρωπου καθεστώτος του apartheid. Τελικά, απεδείχθη ότι αυτή η προσέγγιση προς τον λαό της χώρας, που επιτεύχθηκε μέσα από το άλμπουμ, ήταν πολύ ευνοϊκή στην πορεία του εκδημοκρατισμού της Νότιας Αφρικής, τόσο που, μετά την κατάργηση του apartheid, ο Paul Simon προσκλήθηκε να παίξει αυτά τα τραγούδια ενώπιον του Nelson Mandela! Ούτως ή άλλως, πάντως, ο κόσμος αγκάλιασε αμέσως το άλμπουμ: 16.000.000 πωλήσεις σ’ όλη την υφήλιο, Νο 1 στη Μεγάλη Βρετανία, Νο 3 στις ΗΠΑ, καθόλου άσχημα!

Το 1990, ο Paul Simon επεδίωξε να επαναλάβει αυτό το εγχείρημα, τούτη τη φορά με Βραζιλιάνους μουσικούς από τις φαβέλες του Ρίο, στο νέο του άλμπουμ Rhythm of the Saints, σχεδόν με την ίδια επιτυχία (Νο 4 ΗΠΑ, Νο 1 Μεγ. Βρετανία). Χάρη στα δύο αυτά ιστορικά άλμπουμ, τα οποία ο ίδιος ο Simon τα θεωρεί ως το πιο σημαντικό του έργο, διαδόθηκε και αγαπήθηκε η world music στην δεκαετία του ’90 (χωρίς βεβαίως να ξεχνάμε το εξίσου σημαντικό έργο του Peter Gabriel, την ίδια περίοδο).

Οι ανεπανάληπτες αυτές επιτυχίες κάθε άλλο, παρά έκαμψαν τη δημιουργικότητα του Simon, ο οποίος παρουσιάζει στη συνέχεια μια σειρά από πολύ επιτυχημένα άλμπουμ: “Songs from the Capeman” (1997), “You’re the One” (2000), “Surprise” (2006), “So Beautiful or So What” (2011), “Stranger to Stranger” (2016) και ποιος ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον!
Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε ακόμα για τον Paul Simon! Για τον σεμνό του χαρακτήρα, την φιλανθρωπία του, το ταλέντο του στην ηθοποιία, την ανάδειξή του σε επίτιμο μέλος της “Poetry Society of America”, την αναγόρευσή του σε μέλος της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών των ΗΠΑ, την αγάπη του για τα ζώα και το περιβάλλον, δεν μας παίρνει δυστυχώς ο χώρος. Ας κρατήσουμε μόνο, ότι πρόκειται  για έναν από τους μεγαλύτερους τραγουδοποιούς που γνωρίσαμε, για έναν από τους λίγους εκείνους προικισμένους ανθρώπους που ομόρφυναν τη ζωή μας με το έργο τους!


TRIVIA

  • Ο Paul Simon είναι αριστερόχειρας, κιθάρα όμως παίζει με το δεξί.
  • Έχει κάνει τρεις γάμους, ένας εκ των οποίων ήταν με την Carrie Fisher, την περίφημη Πριγκίπισσα Λέια του «Πολέμου των Άστρων». Έχει αποκτήσει 4 παιδιά.
  • Το περιοδικό ΤΙΜΕ τον συμπεριέλαβε στους «100 ανθρώπους που διαμόρφωσαν το κόσμο που ζούμε».
  • Η πρώτη φωνή στο “Bridge Over Troubled Water” ανήκει στον Garfunkel, ύστερα από επιμονή του Simon. Ήταν, τελικά, το αποχαιρετιστήριο δώρο του Paul Simon στον παλιό φίλο και συνεργάτη του!
  • Πιάνο στο “Bridge Over Troubled Water” παίζει ο Larry Knechtel, μετέπειτα μέλος των Bread.
  • Το “Bridge Over Troubled Water” έχει διασκευαστεί πάνω από 400 φορές, ακόμη και από καλλιτέχνες του διαμετρήματος του Elvis, του Roy Orbison, της Peggy Lee, των Supremes, του Johnny Cash και της Aretha Franklin, η οποία μάλιστα κέρδισε Grammy για τη διασκευή της, το 1971 (στα πλήκτρα ο Billy Preston).
  • Αντιθέτως, το “The Sound of Silence” είχε ελάχιστες διασκευές. Μία απ’ αυτές, αυτή των Disturbed (2015), ήταν τόσο απρόσμενα καλή, που άρεσε και στον Simon!
  • Σε προσωπικό επίπεδο, ο Paul Simon έχει παντρευτεί 3 φορές, με τελευταία την τραγουδίστρια Edie Brickell,με την οποία απέκτησε 3 παιδιά.

ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

16/5/22
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου