OMEGA: ROCK ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ


Το όνομα των Omega είναι παντελώς άγνωστο στις καινούργιες γενιές του Rock κοινού. Όμως στις αρχές της δεκαετίας του 80, το όνομά τους ακούστηκε πολύ στη χώρα μας, αν και προερχόντουσαν από μια χώρα του λεγόμενου τότε, Ανατολικού Μπλοκ, την Ουγγαρία . Οι Omega σχηματίστηκαν το 1962 στη Βουδαπέστη από 7 μέλη με προϊστορία σε άλλα συγκροτήματα.  Έδωσαν την πρώτη συναυλία τους το 1962 παίζοντας διασκευές βρετανικών pop rock επιτυχιών της εποχής και το 1967 αποφάσισαν να γράψουν δική τους μουσική και το 1968 κατoρθώνουν να πάνε στην Αγγλία όπου ηχογράφησαν με αγγλικούς στίχους το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Omega: Red Star From Hungary. Το άλμπουμ επαναηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε στη χώρα τους με τίτλο Trombitás Frédi és a Rettenetes Emberek (Trumpeter Freddy and the Terrible People) με τον ήχο τους να είναι πολύ σύγχρονος με τον βρετανικό, psychedelic rock. Το 1969 βλέπουν το τραγούδι τους "Gyöngyhajú lány" ("Pearls In Her Hair") να γίνεται επιτυχία, με τους Scorpions να το διασκευάζουν με τίτλο "White Dove" και να το συμπεριλαμβάνουν σε studio ηχογράφηση στο live άλμπουμ τους Live Bites(1995).

Κατά τη διάρκεια της καριέρας τους έγιναν πολλές αλλαγές στη σύνθεση τους, με σημαντικότερη την αποχώρηση των Gábor Presser πλήκτρα, τραγούδι και József Laux ντραμς, να σχηματίζουν τους Locomotiv GT. . Χαρακτηριστικό είναι ότι τα μέλη που έμειναν, συνέχισαν μαζί για τα επόμενα 40 χρόνια!!! Το συγκρότημα συνέχισε να ηχογραφεί δίσκους στα ουγγρικά αλλά και αγγλικά. Κατά τη δεκαετία του 1970  ορισμένα από τα άλμπουμ τους απαγορεύτηκαν στην Ουγγαρία με τη δικαιολογία ότι η rock  μουσική ήταν ανατρεπτική. Προς τα τέλη της δεκαετίας του 70, κάποιοι δίσκοι τους κυκλοφόρησαν και στη χώρα μας  με πρώτο το Time Robber(1976) για να ακολουθήσουν τα Gammapolis(1978) και Skyrover(1978) που έγιναν  επιτυχίες και το Az Arc (1981) και σαν επιστέγασμα της επιτυχίας τους, το 1981 έπαιξαν στα Δημήτρια στη Θεσσαλονίκη. Στο μεταξύ είχαν αλλάξει τον ήχο τους, κι από progressive rock έχουν βάλει πολλά χορφευτικά στοιχεία, αλλά ο ήχος τους αρέσε στον κόσμο! Μετά την κυκλοφορία του Omega XI (1982), το συγκρότημα κάνει ένα μεγάλο διάλειμμα, για να επανέλθει το 1986 κι έκτοτε να κυκλοφορεί σε τακτά διαστήματα δίσκους.  Τελευταίο άλμπουμ τους είναι το Testamentum (2020). Το 1994 έδωσαν μια μεγάλη συναυλία στο Népstadion της Βουδαπέστης με τη συμμετοχή αρκετών παλιών μελών τους αλλά και των Rudolf Schenker και Klaus Meine of the Scorpions. Μετά την κατάρρευση του καθεστώτος στην Ουγγαρία, οι δίσκοι τους άρχισαν αν τυπώνονται και σε cd.
Το Νοέμβριο του 2020, έφυγε από τη ζωή το ιδρυτικό μέλος, οργανίστας László Benkő.



Το εντυπωσιακό με τους Omega ήταν ότι παρ΄όλο ότι προερχόντουσαν από ένα κομμουνιστικό καθεστώς που δεν συμπαθούσε καθόλου τα δυτικά πρότυπα κι επιρροές όπως τη rock μουσική, οι Omega, ξεκίνησαν το 1962 όταν τα πράγματα ήταν πολύ σκληρά και συνέχισαν την καριέρα τους!
Η δισκογραφία τους περιλαμβάνει 19 άλμπουμ στα ουγγρικά και 10 στα αγγλικά.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ


Time Robber (1976)
Gammapolis (1978)
Skyrover (1978)
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

23/5/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου